Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nadciąga Mountain Lion!

• Zamknięty Temat jest zamknięty
620 odpowiedzi w tym temacie

#151 Onua

Onua
  • 131 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 00:05

Stary, to jest BETA. W dodatku nie ma nawet jednego dnia. Nie spodziewaj się fajerwerków, sam się 'zgodziłeś' na używanie ściągając i instalując. Szukasz ekspertów od jednodniowego softu? Idź na apple.com i poszukaj telefonu do nich, a nie spamujesz tutaj co kilka postów.

Zróbmy z tego wątku sensowną dyskusję, a nie bagno. Uprzejmie proszę.

Ale ja to w zupełności rozumiem, i doskonale wiem, że to BETA. Liczyłem ewentualnie, że miał ktoś podobnie i jest to związane z przypisaniem Apple ID, czy numeru do kontaktu. :)

Pozdrawiam!

#152 Temujin

Temujin
  • 27 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 02:57

Ja mam nadzieję, że i przypomnienia i wiadomości będą dostępne również jako update do Liona, tak jak iCloud dodano do Snow Leo.

Nie. Nie na tym to marketoidalne szaleństwo polega.

Ktoś marudził że jak pozliczać wszyskie update'u po 24 euro to się okaże że MacOS droższy od Windowsa będzie. Kupa śmiechu, tyle co jeden "apdejt" kosztuje roczna licencja na średniej jakości antywirusa, bez którego na windowsie pracować się niestety nie da :-)

Da się i to latami, tylko trzeba nie cierpieć na chroniczną martwicę mózgu. A jeżeli już ktoś musi to MSE jest darmowe i działa doskonale (nawet do zastosowań komercyjnych typu SOHO - do 10 stanowisk). Istnienie rynku komercyjnych rozwiązań AV dla segmentu innego niż korporacyjny rozbawia mnie od zawsze.

#153 teddy-boy

teddy-boy
  • 19 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 09:27

Gratuluję refleksu. Wszyscy już ją mają.

Chcialem zwyczajnie pomoc, zlosliwosci sa niepotrzebne.

#154 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 10:07

Nawet jeżeli to bawiąc się testową wersją Win 8 widać że MS miał jakąś wizje i wiedział co chce w tym systemie dokonać, po prostu widać rozwój w kierunku ekranów dotykowych itd ... nie będę tego oceniał ale widać kierunek prac. Co mamy w Mac OS X:

10.6 - Ok
10.7 - Mission Control rozwaliło sprawdzone Expose i Spaces, cofając się o kilka kroków w tył, reszta nowości to wiem o nich tylko z strony Apple poza tym tylko bajery które i tak na kit potrzebne komukolwiek no chyba że do zabawy.
10.8 - Jak na razie jest wymuszoną kontynuacją 10.7 i dalej nic tam dla siebie nie widzę.

Nie wiem może to dzisiaj modne lecenie w bajery i wypuszczanie kilka razy ten sam produkt z praktycznie kosmetycznymi zmianami, jak dla mnie niech przepiszą Tigera na intel 32/64bit uzupełnią o brakujące sterowniki, AppStore i frameworki aby aplikacje chodziły w miarę wszystkie i z pewnością odniósł by on większy sukces ale to jest moje zdanie

Snow Leopard był dopracowaną wersją Leoparda, przepisano to co działało kiepsko i system był/jest świetny. To samo może być z Lionem i Mountain Lionem - kilka nowych funkcji (akurat jak dla mnie fajnych i przydatnych, choć wolałbym trochę więcej zmian) a więcej zmian może być "pod maską". Może wreszcie będzie sens się przesiąść.

Tiger dziś odniósłby sukces? Wątpię... Przecież rosnącą sprzedaż Maców napędzają ludzie korzystający z iPhone'a i iPada i to dla nich jest ta "ajpadyzacja" :) Przecież po to zmienia się nazwę Książki adresowej na Kontakty, iCala na Kalendarz...

Jeśli MS miał wizję w przypadku tworzenia Windows 8 związaną z ukierunkowaniem na obsługę dotykiem, to chyba Apple też można o taki kierunek posądzić. Widać przecież coraz większe podobieństwo OSX i iOS. Z drugiej strony główny kierunek rozwoju ich systemów jest jasny - coraz większa integracja produktów ze sobą i z całą platformą opartą o sklepy iTunes, App Store. Owocuje to wygodą dla użytkownika, a dla Apple solidną podstawą do zarabiania $ :)

#155 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 lutego 2012 - 10:31

Największą zaletą produktów Apple jest ekosystem który tworzą. ML jest kolejnym krokiem w tym kierunku. Wystarczy mieć dwa różne urządzenia od Apple aby zacząć to doceniać.

#156 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 12:25

Mountain Lion działa, jak na pierwszą betę całkiem przyzwoicie. Oprócz mniej płynnego działania Safari 5.2 (chodzi głownie o przewijanie stron) innych problemów, póki co, nie zauważyłem. iMessage, jak i Centrum powiadomień jest strzałem w dziesiątkę.

#157 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 lutego 2012 - 12:27

Mountain Lion działa, jak na pierwszą betę całkiem przyzwoicie. Oprócz mniej płynnego działania Safari 5.2 (chodzi głownie o przewijanie stron) innych problemów, póki co, nie zauważyłem. iMessage, jak i Centrum powiadomień jest strzałem w dziesiątkę.

Podobno safari 5.2. działa szybciej i lepiej niż Chrome, możesz się w tej kwestii wypowiedzieć?:)

#158 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 12:44

Moim zdaniem szybciej wczytuje strony niż Safari 5.1. W odniesieniu do Chrome'a niestety nie umiem się wypowiedzieć, bo od dawien dawna nie korzystam z tej przeglądarki. Jedyny problem to ten, o którym wspomniałem wyżej, ale wydaje się to być kwestią niedopracowania systemu, a nie samej przeglądarki

#159 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 lutego 2012 - 12:56

Jak byś porównał centrum powiadomień do growl'a? Można włączyć powiadomienia dla dowolnej aplikacji?

#160 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 13:13

Z growla nigdy nie korzystałem, więc nie porównam. Natomiast, póki co Centrum powiadomień ograniczone jest do maila,iMessage, notatek.

#161 simon468

simon468
  • 5 postów
  • SkądStolica

Napisano 17 lutego 2012 - 13:55

Trochę sie dziwie dlaczego Game Center, centrum powiadomień ,przypomnienia itd..Do iOS zostało to dodane za darmo ,a do Mac Os X trzeba to będzie dokupić (zapewne). Moim zdaniem powinien to być udpate ,a nie nowy system.

#162 jancelo

jancelo
  • 25 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 14:36

najwiekszym niedopracowaniem jest wlasnie mission control.Skandal ze nie dopracowali tam podgladu wszsystkich okienek danej aplikacji a tylko maly fragment... mam nadzieje ze to kiedys poprawia.

#163 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 14:56

pytanie - czy te centrum powiadomień można całkowicie wyłączyć, czy użytkownik będzie na nie skazany?

#164 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 18:32

Można wyłączyć pokazywanie powiadomień

#165 jokas

jokas
  • 56 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 19:05

Skąd ściągnąć wersje developerską tego systemu ?

#166 TeToslaw

TeToslaw
  • 243 postów

Napisano 17 lutego 2012 - 19:07

Z Mac Dev Center

#167 iTIMI

iTIMI
  • 62 postów
  • SkądWarsaw, PL & Burbank, CA

Napisano 18 lutego 2012 - 09:30

wreszcie Safari będzie miało w pasku adresu wyszukiwarkę :) ps. z jednym się zgodzę, że wszędzie o tym piszą a u nas na głównej gg :)

#168 djcris

djcris
  • 105 postów
  • SkądWałcz, Poland

Napisano 18 lutego 2012 - 10:30

a mam pytanie czy wgl on jest po polsku? w tej wersji dla Developerów.

#169 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 lutego 2012 - 11:08

A ja mam pytanie inne - czy po instalacji znika Wam partycja Recovery? Słyszałem o takim przypadku (jakby ktoś mógł sprawdzić, to podczas uruchamiania systemu niechaj trzyma Alt i tam powinien być do wyboru Macintosh HD (czy jak tam macie) oraz Recovery HD. Thanks. :)

#170 iTIMI

iTIMI
  • 62 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 11:40

U mnie recovery zostało...:)

A ja mam pytanie inne - czy po instalacji znika Wam partycja Recovery? Słyszałem o takim przypadku (jakby ktoś mógł sprawdzić, to podczas uruchamiania systemu niechaj trzyma Alt i tam powinien być do wyboru Macintosh HD (czy jak tam macie) oraz Recovery HD.
Thanks. :)

#171 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 lutego 2012 - 11:45

Dzięki. ;) Myślę, że mi też nie usunie, bo akturat nie mam Dev. na Mac'a, tylko iOS, ale to wydaje mi się, że bez znaczenia.

#172 iTIMI

iTIMI
  • 62 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 11:58

chyba bez znaczenia...daj znaka jak poszlo...:)

Dzięki. ;) Myślę, że mi też nie usunie, bo akturat nie mam Dev. na Mac'a, tylko iOS, ale to wydaje mi się, że bez znaczenia.

[COLOR="Silver"]

#173 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 lutego 2012 - 13:02

Tak więc zaczynam i jak skończy, to powiem jak poszło. :)

---------- Wpis dodano o 13:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:59 ----------

Wszystko poszło idealnie, zainstalowałem na drugim dysku i proszę, jaka niespodzianka - mam RECOVERY HD nawet dla 10.8, oczywiście obok tego Recovery dla Liona. :)

photo.JPG

#174 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 13:10

wreszcie Safari będzie miało w pasku adresu wyszukiwarkę :)

ocho, i już zaczynam nie lubić nowego systemu, co za moda na łączenie tego to nie wiem, wkurza mnie to.

#175 iTIMI

iTIMI
  • 62 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 13:22

ja wiem że prawidłowo powinno się wklepać google jak potrzebujemy... :)
...ale no co zrobić jak człowiek tak uwielbia iść na łatwiznę...
do tej pory szukało sie przez google, ale teraz ja wiem jak to sie w moim przypadku skończy.

ocho, i już zaczynam nie lubić nowego systemu, co za moda na łączenie tego to nie wiem, wkurza mnie to.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych