Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lekceważenie Apple

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
458 odpowiedzi w tym temacie

#151 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 października 2007 - 13:12

Na tym zrzucie z iDefraga, który zamieściłeś?

Ten zrzut był robiony trochę wcześniej, jak miałem niezmontowane materiały z kamery na dysku ;)

Bo widzę, że miękkim ruchem przeskakujesz od fragmentacji plików do fragmentacji wolnego miejsca na dysku, a to są, wbrew pozorom, dwie zupełnie różne rzeczy.

Ok, przepraszam. Ale czy nie mógłby sam przenosić wszystkich plików na dysku w jedno miejsce, żeby takich problemów nie było?

Pawie równie zabawny co powoływanie się na oszczędność rzędu minuty podczas uruchamiania systemu, skoro defragmentacja zajmuje pewnie z godzinkę, nieprawdaż?

No tutaj jest trochę inaczej, bo defragmentację się zazwyczaj zostawia na noc, bo to bądź co bądź trochę zajmuje. Ja tak w każdym razie robię ;) A komputer się jednak co jakiś czas restartuje, ale na szczęście mamy sleep :)

Jeżeli rozważać je, tak jak tu robimy, w kategoriach wydajnościowych, owszem, są śmieciami, ponieważ spowalniają działanie systemu. I to powinno być oczywiste dla każdego świadomego użytkownika: programy działające w tle spowalniają system.

Fakt.

Twoje prawo, aczkolwiek nie masz racji. Zarówno w przypadku Windows jak i Mac OS X, brak wolnego miejsca na dysku powoduje ustawienie odpowiedniej flagi systemowej i wyłączenie mechanizmu defragmentacji. A do czego to w rezultacie prowadzi to sam wiesz najlepiej.

Ok, rozumiem.

#152 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2007 - 19:59

Ale czy nie mógłby sam przenosić wszystkich plików na dysku w jedno miejsce, żeby takich problemów nie było?

Nie, ponieważ fragmentacja wolnej przestrzeni nie obniża wydajności komputera w znakomitej większości przypadków. No bo jak często zakłada się partycję dla BootCampa?
Ba, zostawianie wolnej przestrzeni na końcu pliku jest jedną z metod ograniczania jego fragmentacji, bo niektóre pliki przyrastają stopniowo, przez dopisywanie danych na ich końcu. Przykładem takich plików są pliki dzienników.

#153 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 października 2007 - 20:34

Te dyskusje - moim zdaniem są trochę bez sensu. Współczesny Mac ma takie możliwości, że każdy ma to, co lubi na jednej maszynie. Chcę Mac OS X to mam. Chcę Windows - obojętnie, w której wersji - mam. Chcę Linuksa ? Jaki problem ? Najpiękniejsze jest to, że to wszystko działa na jednej maszynie a ja sobie mogę grymasić i się przełączać, w zależności od potrzeb i humoru. To jest piękne. Co ciekawe wszystkie trzy systemy na tej maszynie działają niemal idealnie. Nawet z Windows nie ma najmniejszych problemów. To jest piękne ! Oczywiście podstawowym systemem jest Mac OS X ale - niestety - Windows jest tak "osoftware'owany", że w zasadzie, jeżeli komputer ma być uniwersalny to nie da się z niego zrezygnować. Ja się bardzo cieszę, że mam Maca. Mini praktycznie zmienił moje podejście do wielu rzeczy. Co na nim odpalę to działa, obojętnie pod którym OSem. Czego chcieć więcej od komputera ?

#154 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 października 2007 - 14:36

Mnie też takie coś denerwuje, ale generalnie w MM się tym nie przejmuje - tylko dla idiotów. Taka ignorancja jest nie tylko w Polsce. Od dwóch miesięcy jestem w UK i też można takie coś zaobserwować. Oczywiście nie w tym samym stopniu co w Polsce, ale jednak takowe zjawisko istnieje. Trudno, niech sobie je ignorują, ale przynajmniej niech pierdół nie gadają.

#155 wisznia

wisznia
  • 37 postów

Napisano 13 października 2007 - 16:28

ej ej ej! to jest temat o lekceważeniu Apple a nie gorzkich zalach Wicka :) z co do tematu, opowiem wam moją historię z MediaMarkt :) wiadomo, lubie komputery apple. wiec poszedlem na stoisko z laptopami, patrze Asus,Acer,Sony,Acer,Sony,Hp,Sony, itp itp wszystkie z vistą :X o, jest macbook wylaczony... z prądu i na dodatek bez baterii :X podłączyłem goscia, włączyłem, włączał się ok 30sek i co tam, pobawilem sie, zostawilem wlaczonego i poszedlem dalej :) nie ma to jak prawdziwa ignorancja apple :)

#156 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 października 2007 - 16:33

mnie parę razy w MM "poprosili" (a dokładniej jakiś ochroniarz "prosił") żebym przestał się bawić komputerem (Makiem ofc ;])

#157 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 13 października 2007 - 16:40

Mam nadzieję, że go olałeś.

#158 janpod

janpod
  • 77 postów

Napisano 06 listopada 2007 - 22:40

To tylko komputer, kupa kabli , narzedzie pracy. W dodatku nie Ty go wymysliłeś- więc czym tu się denerwować :-)

#159 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 listopada 2007 - 16:39

Mnie kolega strasznie wkurzył najleszpy z reszta, jak mu powiedziałem że kupuje Maka, a on na to "po co Ci taki komputer? przecież to są maszyny do pracy, ale nie do użytku domowego, dla telewjizy grafików itp." zasmuciło mnie to strasznie, do momentu jak mu pokazełem w Saturnie iMaca 24", Ty, te maki sa naprawdę fajne" i tyle ;p

#160 LB1989

LB1989
  • 244 postów
  • SkądSzczecin/Stargard

Napisano 13 listopada 2007 - 17:27

I to jest właśnie najważniejsze zadanie polskiego oddziału Apple: przekonać Polaków do Maka. iPod już jest powszechnie znany (a ostatnio to w ogóle nie ma dnia, żebym kogoś z iPodem nie widział - jadąc autobusem zobaczyłem chłopaka bawiącego się iPodem touch!), kilku gości (też w autobusie) rozprawiało dobrych kilka minut o iPhonie, więc ten też jest znany, ale Maki w Polsce to wciąż egzotyka... Do Szczecinian: widział ktoś jakiegoś Maka w szczecińskim MediaMarkt albo w ogóle Maka na wystawie gdziekolwiek poza Macsimum?

#161 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 13 listopada 2007 - 17:42

Obecnie najwięcej maców jest w... Szkołach :D Zauważyłem, że znakomita większość szkół dostaje obecnie komputery apple (mówię o moim regionie - podkarpacie). A moja to już ma wieloletnią tradycję związaną z macami ;) Więc firma i tak ma spory zbyt maców. I do tego dobrą reklamę :)

#162 widmo123

widmo123
  • 59 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:13

Ja sie ciesze ze olewaja MACA :) ale nie widze juz pracy na czymolwiek innym jak na moim maczku mrrrrr

#163 cepeen

cepeen
  • 133 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:45

Pan widmo123 chce nagrodę za archeologię :) już drugi topic.

#164 Rover75

Rover75
  • 85 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:57

Ja na codzien walcze z PCtowcami !!! Kazdy kto mnie zna wie, ze mam fiola na punkcie Apple. Ciesze sie, ze dzieki mnie okolo 10 ludkow kupilo juz kompa Apple i są zadowoleni.

#165 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 sierpnia 2009 - 15:16

Ja prowadze kursy komputerowe z obslugi win/office itp. Natomiast wyraznie zaznaczam o tym, ze istnieja inne systemy i o tym, ze Win nie jest jedynym slusznym os'em. Choc Powiem Wam, ze bedac na kursie MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator) i wyjmujac mb, czulem sie odrobine dziwnie ;)

#166 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 03 sierpnia 2009 - 15:24

Wole mieć jakiś dopracowany i porządny system jak Vista czy ostatecznie Xp , a nie jakieś dziwne amerykańskie eksperymenty .....

a vista to nie eksperyment? niby czemu tak szybko wypuścili 7?
w salonie Sferis w Rzeszowkiej Galerii Graffica widziałem MacBooka White,następnego dnia już go nie było,podobnie w MediaMarkt,to że szybko zniknęły świadczy raczej o znacznie większym zainteresowaniu marką,ja raczej słyszałem podobnie od kumpla,zapalonego windziarza "na cholere ci iBook,na tym nic nie działa"jak mu pokazałem co OSX potrafi na takim słabym lapku,to aż się zdziwił,podobnie iPhone

PS:ja w życiu na MB nie zainstalowałbym windy

#167 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 03 sierpnia 2009 - 16:37

Smoczy, niektórym nie wystarcza sam OS X (np. mi) wiec mają oba systemy obok siebie. Nie rozumiem natomiast kupowania MB/MBP i nie korzystania z OS X (a nawet jego usuwania jak to czasem ma miejsce).

#168 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 03 sierpnia 2009 - 16:46

ja mam w macbooku 4 giga ramu i uzywam windowsa przez parallelsy zeby zrobic cos co na maku nie chce (sprawdzic jak stronka chodzi pod ie albo rozpakowac wieloczesciowego rara z haslem) czasem zapomne wylaczyc parallels i windows kreci sie w tle i nawet tego nie zauwazam :) wiec jak mak nie potrafi jakiejs prostej rzeczy to mozna szybko sie podeprzec windowsem w osobnym okienku albo coherence

#169 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 05 sierpnia 2009 - 19:10

ja mam problem z pc-towcami w pracy, jako jedyny mam Maka a reszta to windowsy i kilka linuksów (o których nie mają zielonego pojęcia ale mają bo chcą być trędi jako informatycy), bywam przez nich wyśmiewany: najbardziej mi utkwil w pamieci motyw z 1 przyciskowa myszka apple - jak im pokazalem majtomałsa to im troche miny zrzedły :) ale tak jest jak wolą jakieś asusy czy lenovo

#170 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 13:13

(..)
w salonie Sferis w Rzeszowkiej Galerii Graffica widziałem MacBooka White,następnego dnia już go nie było,podobnie w MediaMarkt,to że szybko zniknęły świadczy raczej o znacznie większym zainteresowaniu marką,ja raczej słyszałem podobnie od kumpla,zapalonego windziarza "na cholere ci iBook,na tym nic nie działa"jak mu pokazałem co OSX potrafi na takim słabym lapku,to aż się zdziwił,podobnie iPhone

PS:ja w życiu na MB nie zainstalowałbym windy

Co pewien czas przechodzac zagladam tam i "przeszuflowuja" te laptopy przekladajac z miejsca na miejsce w gablotkach i czasem tego MacBooka wystawiaja, tez zwrocilem uwage ze jest, chyba jeszcze nie poszedl :)

#171 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 07 sierpnia 2009 - 13:26

co za artykuł..... ehh nie ma już poważniejszych rzeczy aby o nich pisać? przecież ile osobowości - tyle opinii mimo, że używam Maca, mam też lapka z Windowsem właśnie dlatego, że komputer to moje narzędzie pracy i wolę "zedrzeć" 3 HPki z XPkiem w ciągu 3 lat niż wywalić 5000zł na Maca i chuchać na niego i dmuchać, aby przypadkiem się nie zepsuł. w takich tematach najlepiej widać dywagacje dzieciaków, których rodzice lepiej zarabiają i stać ich na Maca dla synka/córki, żeby mogli się pobawić nikt, kto żyje z pracy na kompie czy też używa tego sprzętu na poważnie nie zajmuje się takimi duperelami jak rozmowa 2 ludzi w MediaMarkt pomijam już fakt, chodzenia do sklepu co jakiś czas, żeby "pomacać" notebooka... buhahaha wybaczcie, ale dla mnie to rodzaj perwersji. Pozdrawiam!

#172 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2009 - 19:02

Swoją drogą, niektórzy piszą, że lepiej by było, gdyby było tylko Apple. To jednak niemożliwe, bo pod względem technologicznym, jest to marka pasożytnicza, szczególnie po przejściu na Intela. Rozwój w Makach to wygląd, a technologie pożyczane są od pc. Gdyby nie szybko rozwijający się rynek PC, maki wciąż były by beżową skrzyneczką z ekranem. Te dwa światy muszą współistnieć i koegzystować, a próba oderwania jednego od drugiego skończy się źle głównie dla Apple.

#173 tiggernick

tiggernick
  • 172 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 19:10

Z pewnością nie byłoby lepiej gdyby było tylko Apple. Tak samo jak nie byłoby lepiej gdyby był tylko Microsoft. Ani nie byłoby lepiej gdyby istniał tylko Linuks. W rzeczywistości dla klientów (czyli nas) lepiej byłoby gdyby na rynku były 3-4 równorzędne firmy. Co nie zmienia ani na jotę faktu że jest zupełnie inaczej niż to łaskaw był napisać mój przedmówca :D. No cóż , twierdzenie że Apple pasożytuje na rynku PC jest tak samo sensowne jak twierdzenie przeciwne. Nie warto zaśmiecać sobie głowy propagandą.

#174 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 08 sierpnia 2009 - 01:03

ja mam problem z pc-towcami w pracy, jako jedyny mam Maka a reszta to windowsy i kilka linuksów (o których nie mają zielonego pojęcia ale mają bo chcą być trędi jako informatycy), bywam przez nich wyśmiewany:

Powiedz im, że Siergiej Brin używa MacBooka Air, a Linus Torvalds MacBooka Pro 15".

Swoją drogą, niektórzy piszą, że lepiej by było, gdyby było tylko Apple. To jednak niemożliwe, bo pod względem technologicznym, jest to marka pasożytnicza, szczególnie po przejściu na Intela. Rozwój w Makach to wygląd, a technologie pożyczane są od pc.

A ja myślałem, że Apple kupuje procesory od Intela.

#175 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 sierpnia 2009 - 10:35

Pasożytnicza, w sensie bazowania na innym rynku, który rozwija się praktycznie bez jej udziału. Pożyczane od PC - sprzęt który na powstaje na rynku PC, Apple przenosi do swoich komputerów. Apple nie wymyśla, Apple zmyślnie łączy pomysły innych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych