Lekceważenie Apple
Napisano 05 lipca 2007 - 00:57
Napisano 05 lipca 2007 - 03:56
Napisano 05 lipca 2007 - 06:26
Winę permanentnie ponosi Apple lub dystrybutor Apple za kompletny brak promocji.
Do iSpotu udaje się po komputer ktoś, kto już wie po co idzie. Podejrzewam, że takich hazardzistów, jak ja, co to idzie w ciemno wydać 5,3k zł za zestaw jest zdecydowana mniejszość. Cała reszta nie ma bladego pojęcia co to jest i profilaktycznie woli kupić coś, co już zna, niezależnie od wad. W końcu wady też są znane i wiadomo, czego się spodziewać a Mac to zagadka, jak Enigma. Mi dopiero szczęka zaczęła opadać, jak zacząłem się bawić tym komputerkiem i zarejestrowałem na tym forum chłonąc wiedzę przez Was przekazywaną, jak gąbka.
To było już jednak po zakupie a nie przed.
Od razu zabrałem się do rzeczowego opisywania moich doświadczeń z Mini na forum, którego tematyka jest zupełnie inna, jako luźny temat do dyskusji. Jak zakorzenione są u nas mity nt. to widać po komentarzach do moich postów.
Ja się nie cackam, nie popadam w ślepy zachwyt. Piszę jak jest, co mnie wpienia w Macu a co zachwyca. W zestawieniu z zaletami oraz wadami Windows i Linux Mini różnymi OSami na pokładzie (Vista, XP, Linuksy,, BSD, Mac OS) wypada bardzo dobrze - wg moich doświadczeń i spostrzezeń.
Tylko kto poza "środowiskiem" o tym wie ?
O moich doświadczeniach od pierwszego dnia po zakupie Mini można przeczytać tu: tu:http://forum.esat.pl...der=asc&start=0
Jest tam sporo błędnych spostrzeżeń wynikających właśnie z niewiedzy i stopniowo były weryfikowane, wraz z nabywniem nowych doświadczeń i umiejętności.
Napisano 05 lipca 2007 - 07:54
Napisano 05 lipca 2007 - 18:18
Komunikat dyrektora CKE o egzaminie maturalnym z informatyki w maju 2008 roku
03.07.2007, 08:52
Na podstawie § 59 ust. 1 punkt 4) rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 199, poz. 2046 z późn. zmianami), podaję do publicznej wiadomości listę środowisk, języków programowania i programów użytkowych, z której mogą wybierać zdający egzamin maturalny z informatyki w 2008 roku:
Środowisko
- Język programowania
(kompilator)*
- Program użytkowy*
Windows z systemem
plików NTFS
- Turbo Pascal 5.5 lub nowszy
- Free Pascal (FPC 2.0) lub nowszy
- MS Visual Studio. NET C++
- Borland C++ Builder 6
Personal
- Dev C++ 4.9.9.2 lub nowszy
- Delphi 7 Personal
- MS Visual Studio NET VB
- MS Office 2000 lub nowszy
(w tym: Word, Excel, Access, PowerPoint)
Linux z KDE
- FreePascal (FPC 2.0) lub nowszy
- GCC 4.1.1 C/C++ lub nowszy
- OpenOffice i MySQL 5.0 lub nowszy
*tylko jeden dla wybranego środowiska
Uwaga: Zdający jest zobowiązany wybrać środowisko wraz z językiem programowania i programem użytkowym posiadanym przez szkołę.
Dane do drugiej części egzaminu będą dostarczone dla każdego zdającego na płycie CD.
W roku szkolnym 2008/09 lista języków programowania zostanie rozszerzona o Javę.
Źródło:
http://www.cke.edu.p...id=492&Itemid=2
Napisano 05 lipca 2007 - 19:03
Napisano 05 lipca 2007 - 19:33
Napisano 09 lipca 2007 - 12:32
Napisano 09 lipca 2007 - 13:25
Napisano 09 lipca 2007 - 13:49
Napisano 09 lipca 2007 - 14:19
Napisano 09 lipca 2007 - 14:38
A ja mam w tym punkcie schizofremie. Chcialbym wszystkich uswiadamiac ze maki sa w czyms lepsze. M.in. nienawidze jak moj pare miechow mlodszy, rudy (i wspaniale wredny) braciszek lubi mi dogryzac w szkole na rozne sposoby. M.in wykorzystuje to ze moj informatyk uwaza ze Apple ukradlo Microsoftowi pomysl na GUI i jeszcze sie niesprawiedliwie sadowalo (jak to uslyszalem to poszlem sie zwolnic z lekcji pod pretekstem ze mnie glowa boli; mowie serio). A na argumenty odpowiada i ze Microsoft nie wiedzial ze Xerox nawet cos takiego zrobil i to byl ich wlasny pomysl. Moge przytaczac jeszcze wiele, ale...
moj gniew siegnal zenitu gdy poproszony o przygotowanie strony internetowej szkoly, dostalem wszystki kroniki szkoly do przepisania. Powiedzialem ze nie ma mowy (stos na dobry metr), wiec pani. wych. rozdzielila to w klasie. A pani ma o komputerach pojecie mniej-wiecej takie jak sredniowieczny chlop o tym jak zlozyc Ferrari Enzo w jeden dzien - czyli zadne. No i jak juz wsyzscy przepisali i mi oddali, a ze byl koniec roku to wych. poszla do pana od infy i powiedziala ze dzieci maja miec po 6 na koniec roku bo sie ciezko napracowaly (nawet naglowkow od tekstu sie niektorym oddzielic nie chcialo). No i.... moj braciszek ktory zawsze przychodzi do mnei (srednio 2 razy w miesiacu) z prosba "sformatuj mi kompaaaa........", albo "no sciagnij mie te nowe sterowniki........", "a dlaczego to nie chce dzialac........" (brzmi znajomo ) ma celujacy z informatyki :!: (jego oceny z infy to z reguly 3,4,4,5,3 itd. mniej niz pelna 4 czasami wychodzi). A najlepsze ze jego stary przyszedl do mnie i sie smial ze tak (do moich rodzicow) nauczyciele chwala tego Arturka ze taki dobry z informatyki, a moj Marcinek ma 6 i powiedzial mi ze Artur ma na koniec roku 4 z informatyki (mialem ochote wyjsc po siekiere, bo jako jedyny w klasie dostalem zasluzone 6).
Zreszta Marcinek ma zarabista ocene swiata IT (bo nasi starzy zeby zaniknal spor wzieli pare gazet (nowcyh i starych bajtkow) i zadali nam pare pytan.
W.g. Marcinka - Apple jest firma do d***. Robia smieszne babskie komputery, iPod ma wbudowana baterie, a ich komputery do tej pory (wie tylko o istnieniu iMaka 350Sl i mojego mini bo tyle w zyciu widzial) wypukle ekrany i "odtwarzarki" DVD i CD, nie maja nagrywarek DVD.
Nie wiedzial co to commodore, amiga itd. Ich system (makow) jest do d** bo ma wysokie wymagania i nie ma na niego gier i programow i maki sa wolne. Windows jest bezpieczniejszy bo mozna na nim zainstalowac duzo antywirusow. O konsolach do gier stwierdzil ze nie maja sensu bo to komputer zostal stworzony do grania, a na tych wynalazkach niewygodnie sie gra (bo jak np. jezdzic w NFS: MW bez klawiatury - to tez jego slowa).
I jeszcze wiele innych i o wiele glupszych tekstow, jak bedzie mi sie chcialo i bede mial czas to je spisze
A z drugiej strony nie chce nikomu mowic o makach, bo jak ktos napisal, jak bede tak popularne jak pecety, to caly syf przejdzie na nie i to zwykle pecety z windowsem bede "Think Different",
Mój stary zawsze tweirdził , że ja tylko gram na tym kompie nic na nim wielce nie umiem ,a jak coś nie działa ( wtedy win98 st ;p ) to moja wina bo ciągle coś grzebie ... Zawsze to ja psułem ... a teraz ? Teraz to ja jestem guru komputerowy w całej wiosce ;p Jak to się stało ? Kupiłem sobie nagrywarkę i ją zamontowałem a stary :
- To ty umiesz takie rzeczy robić ? I działa ?
Potem kiedyś znajomy ojca poprosił mnie o naprawę komputera - naprawiłem i znowu zdziwienie ;p
Jednak do "profesjonalistów" w jego oczach było mi daleko ...
ZMieniło to się po wizycie "profesjonalisty z wykształceniem" który montował nam internet radiowy ... Najpierw trochę go pozaginałem pytaniami o AP i NAT , jednak potem to nie wiedział co do niego mówię ... Ostatecznie zdobyłem poważania we wsi i w rodzinie jak zamontowałem sobie wodne chłodzenie do kompa i jak złożyłem sąsiadowi kompa i działał tak samo a nawet lepiej niż z marketu ;p Nie martw się ... Mój były informatyk ze podstawówki wiedział , że apple i mac JEST heh Teraz informatyk również wie , kiedyś w szkole były preformy w 96 , jednak teraz mac jest tylko dla grafików ... Jednak mimo tego że ludzie z okolicy i domu mnie podziwiają bo robię rzeczy których nawet nie mogą sobie wyobrazić to średnio parę razy w tygodniu muszę spełniać 'przysługi'... No wiecie ... jednak 50 zł za formate i konfigurację czy 120 za złozenie kompa i wgranie wina to mi pasuje ;p
Napisano 09 lipca 2007 - 14:47
... No wiecie ... jednak 50 zł za formate i konfigurację czy 120 za złozenie kompa i wgranie wina to mi pasuje ;p
jak by wszyscy mieli maci to bys wiele nie zarobił ;D
Napisano 09 lipca 2007 - 14:49
Napisano 09 lipca 2007 - 14:51
Napisano 09 lipca 2007 - 14:55
Napisano 09 lipca 2007 - 14:59
Laborman dobrze napisał, każdy używa co lubi, albo na co go stać, czy to finansowo czy psychicznie.
Napisano 09 lipca 2007 - 15:01
Napisano 09 lipca 2007 - 15:38
każdy używa na co go stać, czy to finansowo czy psychicznie.
Dobrze powiedziane. W zasadzie oddaje całą istotę tego wątku.
Napisano 10 lipca 2007 - 12:49
Napisano 10 lipca 2007 - 13:17
Napisano 10 lipca 2007 - 13:21
Ano tego, żebyś Ty i inni nie musieli gimnastykować się i zaśmiecać dysku innymi systemami a żeby wszystkie usługi były równo dostępne dla Windows Linux'a i OS X, tym bardziej, że to jest wykonalne, tylko takie TVN i inne fafuły musiało by chcieć.I tak 90% czasu pracuję na Mac OS, AAC+ słucham na Debianie a iTVP oglądam i gram na Windows. Dzięki wirtualnym maszynom właściwie mam wszystko w jednym systemie - oprócz gier, dla których muszę się przełączyć na Windows. Mini daje radę i się nie psuje. Czego chcieć więcej ?
Składa się tak, że już od wieeelu lat jest QuickTime, który może obecnie ogromną większość formatów otworzyć, dlaczego więc kombinoać ?
Napisano 10 lipca 2007 - 13:42
Ja sobie wypraszam. Kolega wie co to zart i ironia?Laborman ogólnie ma rację, a dominique jest świetnym przykładem tego, o czym on mówił. Zaślepienia.
Napisano 10 lipca 2007 - 15:34
Napisano 03 października 2007 - 19:59
---- Dodano 03-10-2007 o godzinie 21:04 ----
Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Napisałem to jako user PC i wieloletni windowsiarz . Zawsze denerwuje mnie zaciekłość obozów w dopiekaniu sobie. Dzieje się tak wśród userów nvidii i ati, fanatyków procesorów AMD i Intela , użytkowników Linuxa i Windowsa, no i także tu. To chore.
Owszem chore. Ale tak zawsze chyba będzie. Z "dawnych wojen" to na myśl przychodzą mi te pomiędzy użytkownikami Atari i Commodore (800XL vs C64 albo 1040ST vs Amiga).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych