Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Namierzanie iSprzętów po Jailbreaku !?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#76 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2012 - 20:35

Wprowadzam w błąd?
A niby w jaki sposób?

Legalność jb nie ma nic do ACTA, a tylko i wyłącznie do interpretacji polskiego prawa i do postanowień DMCA.
Kupujesz licencję a nie program.

#77 modlin

modlin
  • 538 postów
  • SkądLynchburg, TN

Napisano 01 lutego 2012 - 20:36

To w ogóle jest chwilowo gorący temat, i nie ma co panikować, za miesiąc nikt nie będzie o tym prawdopodobnie pamiętał. Po prostu chwilowo medialny jest temat praw autorskich

To nasze zdenerwowane społeczeństwo, rozgłosiło ten temat. Media tylko podłapały. JB jak i reszta naszych wolności jest zagrożona.

Nie ma litości dla lewactwa.

#78 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 20:39

Gdzie jest granica, jak będą chcieli decydować do kogo ile mogę dzwonić, też mam się zgodzić ? WTF ? Co jest z wami ludzie ?

Jak się jest przeciwnym piractwu, to nie trzeba się od razu zgadzać na to żeby policja przeszukiwała telefony pod tym kątem.

Proszę Ciebie, to jest dyskusja na argumenty prawnicze, a nie to "jak się komu wydaje" albo "jak powinno być". Prokuratorowi też tak powiesz: "Co jest z tobą człowieku? Mogę robić co chcę?". Argumenty pra - wni - cze.

#79 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 01 lutego 2012 - 20:39

wszystko dąży do tego żeby przestać kupować, przez takie posunięcie sprzedaż im spadnie i wszyscy będą zadowoleni wiadomo jest, że większość użytkowników iphona zrobiło jb, jak zabronią to inni producenci nie tylko apple odczują to podwójnie

#80 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 20:51

Legalność jb nie ma nic do ACTA, a tylko i wyłącznie do interpretacji polskiego prawa i do postanowień DMCA.

-Głupoty to ty wypisujesz-nie ja-co zaraz udowodnię:
-Apple próbowalo zdelegalizowac JB właśnie powołując się na DMCA jako podstawę prawną. Sędzia Sadu Najwyższego USA nie uznał takiego argumentu. Z kolei jeśli ACTA stanie się obowiązującym prawodawstwem-to w takim przypadku koncerny typu Apple bedą miały niestety podstawę by wszelkie modyfikacje oryginalnego oprogramowania ZDELEGALIZOWAĆ.
I nie ma tu co zaprzeczać oczywistym faktom-by nie obudzić się któregoś dnia z ręka...w nocniku.

#81 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 lutego 2012 - 20:58

Gdzie jest granica, jak będą chcieli decydować do kogo ile mogę dzwonić, też mam się zgodzić ? WTF ? Co jest z wami ludzie ?

Jak się jest przeciwnym piractwu, to nie trzeba się od razu zgadzać na to żeby policja przeszukiwała telefony pod tym kątem.

chyba nie zrozumialeś dzwonisz i robisz z telefonem co chcesz, warunki akceptacji dotyczą appstore (sklep z aplikacjami ) , skoro jest sklep to muszą byc i warunki, nie akceptujesz nie kupujesz, problem w tym ze to jedyny "słuszny" sklep z aplikacjami na ios :)

#82 matek-st

matek-st
  • 60 postów
  • SkądSanok

Napisano 01 lutego 2012 - 21:04

Oj ludziska, to jest to samo co kiedyś tyczyło się GPS-ów, policja sprawdzała licencje ;) i rekwirowała trefne GPSy. Bzdura ROKU!!!!!!!!!!!

#83 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 lutego 2012 - 21:07

Oj ludziska, to jest to samo co kiedyś tyczyło się GPS-ów, policja sprawdzała licencje ;) i rekwirowała trefne GPSy. Bzdura ROKU!!!!!!!!!!!

dokładnie

#84 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2012 - 21:08

-Apple próbowalo zdelegalizowac JB właśnie powołując się na DMCA jako podstawę prawną. Sędzia Sadu Najwyższego USA nie uznał takiego argumentu. Z kolei jeśli ACTA stanie się obowiązującym prawodawstwem-to w takim przypadku koncerny typu Apple bedą miały niestety podstawę by wszelkie modyfikacje oryginalnego oprogramowania ZDELEGALIZOWAĆ.
I nie ma tu co zaprzeczać oczywistym faktom-by nie obudzić się któregoś dnia z ręka...w nocniku.

DMCA nie jest zależne od ACTA, poza tym co już pisał wojtkow polskie prawo już ma takie przepisy co do oprogramowania jak te zawarte w ACTA. Zresztą amerykańskie też, tylko było to właśnie na 2 lata dozwolone, nie wiadomo co dalej - i w tym problem. JB iPada czy rozblokowanie xboxa ps3 już jest nielegalne od dawna.

#85 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 lutego 2012 - 21:14

zastanówcie się nad jednym jaka jest szkodliwość czynu instalacja JB ? No jaka ? To nawet nie jest niska to jest żadna.

#86 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 01 lutego 2012 - 21:18

te warunki do akceptacji dotyczą itunes i appstore nie ios , mozna nie zakceptowac warunkow i dalej korzystac z telefonu bez appstore

nie, ponieważ nie mozna aktywowac (legalnie) telefonu bez iTunes

a wiecie co robi policjant niemiecki z iphonem na ktorym jest piractwo? przebija go gwoździem i oddaje właścicielowi.

a zegarmistrz ktoremu ktoś nieopatrznie odda podrobke rolexa do naprawy? to samo.

#87 modlin

modlin
  • 538 postów
  • SkądLynchburg, TN

Napisano 01 lutego 2012 - 21:37

To jest istota problemu.

---------- Wpis dodano o 21:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:37 ----------

nie, ponieważ nie mozna aktywowac (legalnie) telefonu bez iTunes.

Hacktywacja jest nielegalna ?

#88 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 01 lutego 2012 - 21:42

WARUNKI
niech bedzie nawet ze zakceptuje warunki zeby aktywować telefon , ja tu nic nie widze niesamowitgo co najwyzej moga zerwac umowe i skasowac konto

#89 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 22:10

zastanówcie się nad jednym jaka jest szkodliwość czynu instalacja JB ? No jaka ? To nawet nie jest niska to jest żadna.

Dopóki się nie ściąga pirackiego oprogramowania-szkodliwość JB jest ŻADNA.

#90 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 01 lutego 2012 - 22:16

cytat z *warunków* : /.../ Użytkownik uznaje, że Produkty iTunes są mu udostępniane wyłącznie na zasadzie licencji. Użytkownik przyjmuje do wiadomości, że Usługa i pewne Produkty iTunes posiadają system bezpieczeństwa wykorzystujący rozwiązania techniczne chroniące informacje cyfrowe oraz ograniczający korzystanie przez użytkownika z Produktów iTunes według określonych zasad („System Bezpieczeństwa”) wprowadzony przez iTunes i jego licencjodawców oraz że – niezależnie od tego, czy Produkty iTunes podlegają ograniczeniom wynikającym z zabezpieczeń technicznych – użytkownik powinien korzystać z nich zgodnie z właściwymi zasadami korzystania określonymi przez iTunes i jego licencjodawców („Zasady Korzystania”) oraz że korzystanie z Produktów iTunes w inny sposób może stanowić naruszenie praw autorskich. Wszelkie zabezpieczenia techniczne stanowią nieodłączną część Produktów iTunes. iTunes zastrzega sobie prawo zmiany w każdym czasie Zasad Korzystania w odniesieniu do zakupów dokonywanych w przyszłości za pośrednictwem Usługi. Zmiany te nie będą jednak miały zastosowania do Produktów iTunes, które zostały już nabyte przez użytkownika. Użytkownik będzie zawiadamiany o wszelkich zmianach Zasad Korzystania. W przypadku odmowy zaakceptowania nowych Zasad Korzystania użytkownik nie będzie mógł dokonywać dalszych zakupów Produktów iTunes za pośrednictwem Usługi./.../ zerwać umowe, skasować konto i zaskarżyć do sądu o naruszenie praw autorskich. szkodliwość oceni sąd. jeśli koncern apple będzie miał dobrego oskarżyciela to może to być długi i niemiły oraz kosztowny dla oskarżonego proces. ja bym nie próbował w każdym razie.

#91 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 22:22

Przeceniasz siłę i znaczenie Apple: Koncern Apple już raz próbował zdelegalizować JB w Sądzie Najwyższym USA i...przegrał z kretesem.

#92 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 01 lutego 2012 - 22:39

nie było tak jak opisujesz, to grupa ludzi postanowila wymusic na sądzie zmiane stanowiska w kwestii legalnośći JB (wylącznie w telefonach) i tymczasowo im sie to udało. zdaje się, że 10 lutego mija ta dyspensa.

#93 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 22:45

Poniżej jest petycja w sprawie utrzymania legalnosci JB którą należy podpisać i wysłać:

[url]https://www.jailbreakingisnotacrime.org/[/url]

#94 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 lutego 2012 - 22:46

hehe - może jakąś jedną czy dwie pokazówki zrobią dla postraszenia i nic więcej - użytkowników iPhone z JB są miliony - nie ma tyle więzień a wymiar sprawiedliwości ma lepsze rzeczy do robienia. Ja też mam JB - przyznaję się do tego otwarcie - inaczej nie mógłbym korzystać z telefonu.

#95 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 01 lutego 2012 - 22:48

generalnie wszystkich nas wsadzą i tyle spadam na marsa tam nie sięgają macki apple np nie ma oczym dyskutować mogą sobie :D

#96 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 23:01

Proponuję by każdy kto ma JB-wpisał to w swój profil-niech "ONI" wiedzą ze porywają się na miliony, a może nawet dziesiątki milionów userów (w skali światowej oczywiście).

#97 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lutego 2012 - 23:14

a wiecie co robi policjant niemiecki z iphonem na ktorym jest piractwo? przebija go gwoździem i oddaje właścicielowi.

Brednie opowiadasz, nikt nie może zrobić czegoś takiego -.-

DMXX - ile Ty masz lat?

#98 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lutego 2012 - 23:29

cytat z *warunków* : /.../ Użytkownik uznaje, że Produkty iTunes są mu udostępniane wyłącznie na zasadzie licencji. Użytkownik przyjmuje do wiadomości, że Usługa i pewne Produkty iTunes posiadają system bezpieczeństwa wykorzystujący rozwiązania techniczne chroniące informacje cyfrowe oraz ograniczający korzystanie przez użytkownika z Produktów iTunes według określonych zasad („System Bezpieczeństwa”) wprowadzony przez iTunes i jego licencjodawców oraz że – niezależnie od tego, czy Produkty iTunes podlegają ograniczeniom wynikającym z zabezpieczeń technicznych – użytkownik powinien korzystać z nich zgodnie z właściwymi zasadami korzystania określonymi przez iTunes i jego licencjodawców („Zasady Korzystania”) oraz że korzystanie z Produktów iTunes w inny sposób może stanowić naruszenie praw autorskich. Wszelkie zabezpieczenia techniczne stanowią nieodłączną część Produktów iTunes. iTunes zastrzega sobie prawo zmiany w każdym czasie Zasad Korzystania w odniesieniu do zakupów dokonywanych w przyszłości za pośrednictwem Usługi. Zmiany te nie będą jednak miały zastosowania do Produktów iTunes, które zostały już nabyte przez użytkownika. Użytkownik będzie zawiadamiany o wszelkich zmianach Zasad Korzystania. W przypadku odmowy zaakceptowania nowych Zasad Korzystania użytkownik nie będzie mógł dokonywać dalszych zakupów Produktów iTunes za pośrednictwem Usługi./.../

Wszystko to tyczy się Produktów iTunes, a nie Produktów z Cydii. Nie ma tam słowa o zakazie instalowania czegokolwiek z innych źródeł. Co śmieszniejsze, istnieje w polskim prawie taka luka (powiedziano mi tak na uczelni, na wykładzie dot. ochrony własności intelektualnej), że ściągać i korzystać możemy z wszystkiego co dostępne jest w Internecie. Używanie jest legalne, ale udostępnianie/rozpowszechnianie już nie (torrenty odpadają bo ściągając coś tą metodą, jednocześnie udostępniamy). Nie mamy obowiązku sprawdzać legalności każdego źródła z którego pobieramy dobra. Domniemywać możemy, że skoro jest dostępne, to jest legalne. Odpowiedzialność karna leży po stronie udostępniających. Zakładam, że to prawda, bo tak powiedziano mi na uczelni. Jeśli jestem w błędzie proszę mnie poinformować, popierając to stosownym zapisem prawnym. Idąc dalej (ciąg dalszy wiedzy zaczerpniętej na uczelni) mam prawo do dowolnej modyfikacji sprzętu który zakupiłem, ponieważ w chwili dokonania zakupu, produkt staje się moją własnością (mogę iPhone'a rozkręcać, rozbierać, rozkładać na części, robić co tylko chcę). Mogę nawet zdrapać jabłko i sprzedać jako SuperPhone. Nie wolno mi natomiast wykorzystywać kodu oprogramowania (nawet w częściach) do tworzenia własnych wersji oprogramowania, jeśli mam zamiar je rozpowszechniać (nawet za darmo). Jeśli ze zmienionego oprogramowania korzystam sam, to mam do tego prawo. Nie wiem jak wygląda sprawa rozpowszechniania gotowych narzędzi do przeróbki softu, ale mam prawo zakładać, że jeśli są ogólnodostępne w Internecie, to są legalne.

W myśl tego co napisałem:
- mogę robić z telefonem co zechcę (rozkręcać, rzucać itp. jeśli mam ochotę - moja własność)
- nie mogę rozpowszechniać oprogramowania które zawiera nienależący do mnie kod (iOS jest tylko licencjonowany). Nie wolno mi więc udostępnić nikomu customowego softu, powstałego z przerobionego oryginalnego iOS'a (ale jeśli taki znajdę w Internecie [nie torrenty] to mogę go ściągnąć i użyć!)
- mogę robić co zechcę z oprogramowaniem zainstalowanym na moim sprzęcie (pod warunkiem, że tego nie rozpowszechniam)
ale jeśli coś namieszam, nie mogę domagać się naprawy od firmy, ponieważ używałem go niezgodnie z przeznaczeniem.

Wszystko co napisałem w tym poście opieram na informacjach uzyskanych na wymienionym wcześniej wykładzie na uczelni. Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza i posiada wiedzę oraz argumenty w postaci cytatów prawa polskiego, to proszę o sprostowanie i ich przytoczenie.

#99 DMXX

DMXX
  • 18 postów

Napisano 01 lutego 2012 - 23:35

DMXX - ile Ty masz lat?

Powiedz mi:
-jakie to ma znaczenie?
Jakie jeszcze moje info mam ci podać?
1. nr kart kredytowych?
2. nr moich kont bankowych?
3. a może nr mojego konta inwestycyjnego w funduszach akcyjnych?
Wal śmiało!

P. S a ile ty masz lat?

#100 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 02 lutego 2012 - 00:10

@Balin0 używanie programów piratów jest nielegalne, domniemywać możesz legalności jak kupujesz z internetu albo ściągasz jako freeware, ale nie z pirackich forów programów z crackiem,

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych