Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Namierzanie iSprzętów po Jailbreaku !?

• Please log in to reply
128 replies to this topic

#26 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 01 February 2012 - 14:44

Wygląda jakby Europa (generalizuję świadomie) niczym stado bezmyślnych baranów reagowała na to co się dzieje za ocenaem w dość naiwny i bezmyślny sposób. Najpierw była SOPA/PIPA i w efekcie zadymy gówniarzy walczących z "ACTA". Teraz "kończący się" w Stanach Zjednoczonych wyjątek w ustawie DMCA dla jailbreakowanych m.in telefonów i jego możliwe przedłużenie o kolejny rok czy jakiś tam czas odbja się echem m.in. w powyższej postaci i innych śmiesznych artykułów odkrywających Amerykę na nowo. Do więzienia za jailbreak w iPhone? Może od razu kara śmierci przez używanie Androida?

#27 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 01 February 2012 - 14:57

Czy kupując iPhone akceptuje jakąkolwiek umowę która określa jego wykorzystanie? JB umożliwia jedynie korzystanie z oprogramowania firm trzecich. Jak kto to wykorzystuje i do czego to już inna kwestia.

Szczerze to nie pamiętam, ale czy aby przy aktywacji urządzenia nie ma potrzeby kliknąć na ikonkę akceptuję warunki korzystania ?

#28 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 01 February 2012 - 14:58

To ja sam się przesiąde na Androida dobrowolnie. Jedno mnie tylko boli po 5 latach użytkowania iPhone'a trudno mi w to uwierzyć, że można aż tak kontrolowac i nawet zabrać urzadzenie, więc Hello Moto, tak kupiłem dwa dni temu Razr.

#29 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 01 February 2012 - 15:01

Wygląda jakby Europa (generalizuję świadomie) niczym stado bezmyślnych baranów reagowała na to co się dzieje za ocenaem
w dość naiwny i bezmyślny sposób. Najpierw była SOPA/PIPA i w efekcie zadymy gówniarzy walczących z "ACTA". Teraz "kończący
się" w Stanach Zjednoczonych wyjątek w ustawie DMCA dla jailbreakowanych m.in telefonów i jego możliwe przedłużenie o kolejny
rok czy jakiś tam czas odbja się echem m.in. w powyższej postaci i innych śmiesznych artykułów odkrywających Amerykę na nowo.

Do więzienia za jailbreak w iPhone? Może od razu kara śmierci przez używanie Androida?

No bez przesady przecież wygodniej jest nałożyć karę pieniężną i mieć zysk niż utrzymywać więźnia zapewniając mu wszystko co niezbędne do egzystencji.

#30 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 01 February 2012 - 15:02

JB nie jest kradzieżą oprogramowania. Od zawsze robię JB i płacę za zakupione aplikacje, nie czuje się złodziejem, i nie mam zamiaru tego zmieniać.

ja mając jailbreak nie piraciłem (chociaż mogłem),samo w sobie łamanie iOS służyło mi jedynie customizacji urządzenia,rozszerzeniu jego możliwości i używania dowolnej karty sim

#31 AdamDz

AdamDz
  • 376 posts
  • SkądEsbjerg Dania

Posted 01 February 2012 - 15:20

Dla bardziej ambitnych tak dla rozrywki polecam ostatni wpis na blogu MaXDemage to taka historyjka niedalekiej przyszłości po częsci pasuje to do tego tematu :) Historia w jednym akcie - blogi użytkowników portalu dobreprogramy
P.S napiszcie czy wam się podobało.

#32 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 15:28

JB jest legalny wiec nikt za to nie bedzie ścigał , był i jest nadal w Polsce , a od jakiegoś czasu nawet w stanach oczywiście za nielegalne oprogramowanie z pirackich repo nadal bedą ścigać na pewno apple ma mozliwości pozyskanie takich danych, tylko uzytkownicy musieli by wrazic zgodę na ich przetwarzanie

#33 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 01 February 2012 - 15:30

odczucia użytkownika nie mają tu niestety wielkiego znaczenia. kiedy wygaśnie ten wyjątek z Digital Millennium Copyright Act (a ma wygasnąć *wkrótce*) wówczas zarówno jailbreak (iphona, bo iPad nie podpada pod ten wyjątek, tak samo jak nie podpada x-box i piracenie ich jest karalne) jak i rooting androida stanie się nielegalny i karalny (w usa).

umowa jest wyświetlana i akceptowana przy uruchomieniu itunes, app store i może gdzieś indziej jeszcze - dotyczy oprogramowania a nie samego urządzenia. iTUNES STORE - TERMS AND CONDITIONS

to tam jest mowa o reverse ingeneering, ktore dmca czasowo dopuściła w stosunku do telefonów

#34 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 15:55

co najwyzej bedzie nie legalny w USA , w polsce nadal bedzie legalny tak jak był

---------- Wpis dodano o 15:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:49 ----------

Nie za bardzo rozumiem na jakiej podstawie ma sie stać w US JB nielegalny ?

#35 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 01 February 2012 - 16:28

JB w usa jest nielegalny ale na drodze negocjacji osiągnięto 2 lata temu kompromis i uznano, ze tymczasowo telefony będą wyłączone z puli urządzeń, w których nie można zmieniać oprogramowania na własną rękę. uznano, ze wyjątkowo w przypadku telefonów tzw inverse ingeneering jest tymczasowo dopuszczalny. inne urządzenia nie zostały objęte tym wyjątkiem. termin ten tego kompromisu dobiega końca. o tym jest ten wątek.

#36 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 February 2012 - 16:38

Nie wiem co niby się zmieniło, że nagle jb ma być nielegalny i tak ścigany? cubasz - masz coś na potwierdzenie tego? bo o ile dobrze pamiętam to amerykański sąd orzekł o tym, że jb jest legalny - prawo amerykańskie to tak zwane common law opierające się na precedensie, ergo jb jest legalny, a samo apple od wtedy olało tę sprawę.

#37 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 16:41

http://myapple.pl/co...alne-w-usa.html
nic niewidze zeyby ktos pisal ze tymczasowo, albo cos jest legalne albo nie
daj jakies linki

#38 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 February 2012 - 16:47

No właśnie, do tego te niby 2 lata minęłyby już 7 miesięcy temu :D Ludzie robią wszędzie po gaciach po tej burzy z ACTA, 3/4 nie wie co to jest, a z tych co wiedzą o co chodzi 1/8 myśli, że to już weszło w życie.

#39 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 01 February 2012 - 17:19

http://myapple.pl/co...alne-w-usa.html
nic niewidze zeyby ktos pisal ze tymczasowo, albo cos jest legalne albo nie
daj jakies linki

w kwestii nielegalności JB masz link powyżej. itunes store terms and coditions.

artykuł ktory pokazujesz dotyczy 2010 roku.
dziś sytuacja się zmieniła.

http://www.tomsguide...news-13996.html

a tu masz troche więcej, troche historii też,

http://www.techweb.c...-expansion.html

#40 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 February 2012 - 17:32

Teraz już wiadomo o co chodzi, cóż wydaje mi się, że przedłużą to - a jak nie pozostaje zostać na tym co się zrobiło albo zrezygnować z kilku tweaków, którę ułatwiają mi życie. btw nie bać się bo nie mogą was skazać za to, że gdy jb był legalny zrobiliście go a teraz stał się nielegalny - lex retro non agit poza tym i tak nie wierze by w PL miało to jakiekolwiek skutki :) edit: jeszcze jedno "soon" - w żadnym kierwa artykule nie napisali kiedy :D

#41 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 01 February 2012 - 17:38

Powyższy problem nie dotyczy według mnie Jailbreaka. Przerobiona konsola umożliwia z marszu działanie pirackich gier. Złamane urządzenie z iOS nie umożliwia instalacji pirackich aplikacji. Dopiero zainstalowanie dodatkowego softu to umożliwia. Jeśli sam JB byby ścigany to wszystkie komputery też powinny być konfiskowane i każdy za kratki. Przecież na każdym np. windowsie można zainstalować bez przeszkód piracką aplikację.

#42 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 February 2012 - 17:44

Tu chodzi o to czym tak naprawdę zajmuje się ACTA SOPA czy PIPA - patenty.

#43 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 01 February 2012 - 17:49

@seeadv - JB jest aplikacją, której, w myśl polskiej ustawy o prawach autorskich i pokrewnych, "jedynym przeznaczeniem jest ułatwianie niedozwolonego usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń programu." (Art. 77.1). De facto samo to czyni go nielegalnym w Polsce. Co więcej w myśl art 78 i 79, na wniosek Apple, bądź innych poszkodowanych, może być ścigany.

#44 Kuba_20

Kuba_20
  • 29 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 01 February 2012 - 18:08

Do więzienia za jailbreak w iPhone? Może od razu kara śmierci przez używanie Androida?

Bo taka powinna być jak najbardziej : )

#45 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 18:15

Art. 77.1. Uprawniony może domagać się od użytkownika programu komputerowego zniszczenia posiadanych przez niego środków technicznych (w tym programów komputerowych), których jedynym przeznaczeniem jest ułatwianie niedozwolonego usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń programu.

JB pozwala na instalacje aplikacji w systemie ios które nie otrzymały akceptacji, a nie obchodzenia zabezpieczeń programu
i de facto nie jest niczym nielegalnym , bo program jest legalny i nie łamie zabezpieczen programów
scigać mogą posiadaczy Installous

#46 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 01 February 2012 - 18:18

@slawrumia - czy JB obchodzi "zabezpieczenia techniczne programu" (iOS to też program)? Ano obchodzi, i to wystarczy.

#47 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 18:44

USTAWA jest z dnia 4 lutego 1994 r. ile osób ukarano za posiadanie JB albo kazano im usunąć ?

#48 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 01 February 2012 - 18:49

tak jak powiedziałem wyżej - najprostszym sposobem odpowiedzenia sobie na pytanie czy coś za sam jaibreak grozi będzie wyrok w takiej sprawie. jest ktoś chętny?

#49 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 February 2012 - 18:57

no ale ja nie słyszałem o ani jednym i pytam czy był ?

#50 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 February 2012 - 19:04

A co was ludzie obchodzi wyrok? Polskie prawo nie działa na mocy precedensu -.-

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users