Leopard - informacje z beta wersji
Napisano 27 września 2007 - 21:28

Napisano 27 września 2007 - 21:29
a mozna zainstalowac na drugiej pratycji i dual boot?
Naturalnie tak.
Napisano 28 września 2007 - 11:50
Napisano 28 września 2007 - 12:11
na goldenline.pl na applowym forum ktoś wspomniał, że Leopard w polskiej wersji będzie miał "standardowo" zamienione klawisze ż i ź (czyli alt+z = ż i alt+x = ź). Prawda to? Jeśli tak, to moim zdaniem mimo wszystko krok wielki do tyłu - sam jako switcher nie miałem żadnych problemów z ową zamianą, przyzwyczaiłem się*do ź pod z i ż pod x, nawet pod firmowymi windowsami czasem się mylę, ale... polubiłem ten układ... a tu takie coś szykują?
Wydaje mi się, że nie ma się czego obawiać: nawet jeżeli ów skandal z takich czy innych
przyczyn będzie miał miejsce, na pewno natychmiast pojawi się jakaś małoinwazyjna ,,łatka''
na system, przywracająca prawidłowy układ klawiszy.
Napisano 28 września 2007 - 12:26
Napisano 28 września 2007 - 12:39
No przestań. Jak można bardziej lubić klepanie w literkę badziej na lewo/prawo? To żadna różnica. Wystarczy się ponownie przyzwyczaić. Wiele osób mówi tak samo gdy przesiada się na Maka.polubiłem ten układ
Swoją drogą, Ż na "Z" bardziej pasuje, bo używa się go częściej niż Ź, dlatego to drugie może być pod X.
Napisano 28 września 2007 - 14:22
Mac OS X od zawsze jest wielojęzyczny i tylko od użytkownika zależy, z którego języka interfejsu będzie korzystał.Przepraszam, jeśli już było to pytanie - czy w Polsce polski leopard będzie obowiązkowy, czy będzie to wersja wielojęzykowa?
Napisano 29 września 2007 - 10:04
Napisano 29 września 2007 - 18:11
Wybacz, ale skoro "to żadna różnica" więc i nie może "bardziej pasować". A tym bardziej jest to przesłanka do stwierdzenia, że zmiana układu tych klawiszy jest bez sensu.No przestań. Jak można bardziej lubić klepanie w literkę badziej na lewo/prawo? To żadna różnica. Wystarczy się ponownie przyzwyczaić. Wiele osób mówi tak samo gdy przesiada się na Maka.
Swoją drogą, Ż na "Z" bardziej pasuje, bo używa się*go częściej niż Ź, dlatego to drugie może być pod X.
Napisano 29 września 2007 - 18:55
Napisano 29 września 2007 - 19:18
A jaki procent użytkowników Mac OS X posiada takie ustawienie? Idąc Twoim tokiem rozumowania powinniśmy się wszyscy zacząć uczyć chińskiego. I, przede wszystkim, powinniśmy zacząć używać Windows, żeby nie wprowadzać zamieszania.Żadna różnica w lubieniu/nie lubieniu. Jest to jednak bardziej logiczne, a także bardziej popularne. Wszak tak ma to ustawione ponad 95% użytkowników komputerów..
Napisz to, proszę, jeszcze raz, zastanowiwszy się najpierw nad uzasadnieniem twierdzeń o "durnocie", "przestarzałości" i "archaiczności".Znowu się będziesz sprzeczał o język i zachowanie jakichś*durnych tradycji/przestarzałych rozwiązań? Nie zatruwaj swoimi archaicznymi zainteresowaniami tego forum.
- Pe8er i Hazreth lubią to
Napisano 29 września 2007 - 19:38
Mein Gott...Znowu się będziesz sprzeczał o język i zachowanie jakichś*durnych tradycji/przestarzałych rozwiązań? Nie zatruwaj swoimi archaicznymi zainteresowaniami tego forum.
Aż mi się na usta ciśnie kilka określeń tyczących się twojej osoby, jako kogoś, kto wyraża się w taki sposób, ale powstrzymam się - między innymi z racji tego, że na forum ostatnio język i kultura wypowiedzi są tematem dość często poruszanym.
Mnie także nie widzi się zmiana układu klawiszy, bo tak, przyzwyczaiłem się do obecnego i nie widzę żadnych racjonalnych przesłanek po temu, żeby miał zostać zmieniony. I ni cholery nie widzę tu przestarzałych rozwiązań.
A 95% użytkowników komputerów nie używa [i nawet nie zna] języka polskiego i układ klawiatury PL Pro ich nie obchodzi, to tak gwoli ścisłości.
BTW, Heidi - podziwiam twój spokój. Naprawdę.
Napisano 29 września 2007 - 19:57
Połowa z tych, których osobiście znamA jaki procent użytkowników Mac OS X posiada takie ustawienie?

PS. Wybór układu ż-ź powinien być jedną z opcji podczas pierwszego odpalenia systemu i z możliwością przestawienia tego w System Preferences. Wilk syty i owca cała, poza tym upraszcza to też sprawę ludzom korzystającym z pecetowych klawiatur (minimakowców znaczy).
Napisano 29 września 2007 - 20:11

Napisano 29 września 2007 - 20:24
Nie rozumiem tego fragmentu. Przecież w klawiaturach "nie Apple" klawisze "Z" i "X" są w tych samych miejscach.upraszcza to też sprawę ludzom korzystającym z pecetowych klawiatur (minimakowców znaczy).
Napisano 29 września 2007 - 20:39
Napisano 29 września 2007 - 21:26
Napisano 29 września 2007 - 22:13
Napisano 29 września 2007 - 22:24
Napisano 29 września 2007 - 22:32
Napisano 29 września 2007 - 22:41
PCtowców jest dużo więcej, a Jobs działa w stronę Polaków, a zainteresowanie Makami jest. Może nawet na Leoparda wymusi obniżkę cen Maków, ale nie o 100zł, tylko 1000zł albo i więcej. Skoro "poniechaj" można zmienić na "anuluj"(bo w Windowsie tak jest), to dlaczego nie można ż/ź zamienić?
Napisano 29 września 2007 - 22:46
Poza tym wśród ludzi, którzy już używają Maców, jest bardzo wielu na poziomie "pani Jadzi z księgowości" (mam na myśli wiedzę komputerową). Przecież od wielu lat ta platforma była wybierana przez osoby, które nie radziły sobie z Windows. Była wybierana właśnie dlatego, że nie trzeba było kombinować. I teraz pełno jest takich ludzi, którzy niczego sobie nie zamienią. Po prostu zgrzytając zębami przestawią się na nowy układ.
---- Dodano 29-09-2007 o godzinie 23:48 ----
Ale potencjalnie może ich przyjechać tu więcej, niż Polaków jest w ogóle, prawda?Heidi: A ilu Chińczyków widziałeś w Polsce? Ja ani jednego, a na stadionie są Wietnamczycy. Pewnie w Chinach nawet nie wiedzą co to jest Polska, a myślenie o wyjeździe tu... dokończ sobie sam.
PS: akurat znam wielu Chińczyków mieszkających w Polsce na stałe lub długoterminowo. Ale to specyfika branży.
Napisano 29 września 2007 - 22:52
Aaa jeśli tak robią to rzeczywiście strzał w stopę. Może w finalnej wesji będzie jednak wybór?Jeżeli to by była alternatywa, proszę bardzo. Ale tak nie jest. Ze względu na potencjalnych użytkowników, olano aktualnych użytkowników. W jakim świetle stawia to firmę Apple?
Napisano 29 września 2007 - 23:02
Napisano 30 września 2007 - 00:47
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych