Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Leopard - informacje z beta wersji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
253 odpowiedzi w tym temacie

#151 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2007 - 21:28

Hmm... Wybaczcie, że pytam, bo może już o tym było w tym wątku - przyznam szczerze, że za dokładnie nie szukałem, ale... na goldenline.pl na applowym forum ktoś wspomniał, że Leopard w polskiej wersji będzie miał "standardowo" zamienione klawisze ż i ź (czyli alt+z = ż i alt+x = ź). Prawda to? Jeśli tak, to moim zdaniem mimo wszystko krok wielki do tyłu - sam jako switcher nie miałem żadnych problemów z ową zamianą, przyzwyczaiłem się do ź pod z i ż pod x, nawet pod firmowymi windowsami czasem się mylę, ale... polubiłem ten układ... a tu takie coś szykują? :( Zastanawiam się... Chyba nie skorzystam z polskiej wersji językowej Leoparda po zakupie owego systemu. Tak, jak przerażają mnie obecne tłumaczenia iLife, tak tym bardziej boję się jak to wszystko będzie wyglądało...

#152 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 września 2007 - 21:29

a mozna zainstalowac na drugiej pratycji i dual boot?

Naturalnie tak.

#153 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 września 2007 - 11:50

zainstalowałem leosia. Za dużych zmian to ja nie widzę. Stary finder bardziej mi sie podobał. Dock w leosiu dużo fajniejszy, frontrow też dużo lepsze. Mam problem z dzwiękiem na MB, po prostu nie działa. gra muza w itunes ale nie słychać w głośnikach nic, zarówno w wbudowanych jak i na wysciu audio.

#154 Gregory

Gregory

• 2 733 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 28 września 2007 - 12:11

na goldenline.pl na applowym forum ktoś wspomniał, że Leopard w polskiej wersji będzie miał "standardowo" zamienione klawisze ż i ź (czyli alt+z = ż i alt+x = ź). Prawda to? Jeśli tak, to moim zdaniem mimo wszystko krok wielki do tyłu - sam jako switcher nie miałem żadnych problemów z ową zamianą, przyzwyczaiłem się*do ź pod z i ż pod x, nawet pod firmowymi windowsami czasem się mylę, ale... polubiłem ten układ... a tu takie coś szykują? :(

Wydaje mi się, że nie ma się czego obawiać: nawet jeżeli ów skandal z takich czy innych
przyczyn będzie miał miejsce, na pewno natychmiast pojawi się jakaś małoinwazyjna ,,łatka''
na system, przywracająca prawidłowy układ klawiszy.

#155 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 28 września 2007 - 12:26

Przepraszam, jeśli już było to pytanie - czy w Polsce polski leopard będzie obowiązkowy, czy będzie to wersja wielojęzykowa?

#156 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 września 2007 - 12:39

polubiłem ten układ

No przestań. Jak można bardziej lubić klepanie w literkę badziej na lewo/prawo? To żadna różnica. Wystarczy się ponownie przyzwyczaić. Wiele osób mówi tak samo gdy przesiada się na Maka.
Swoją drogą, Ż na "Z" bardziej pasuje, bo używa się go częściej niż Ź, dlatego to drugie może być pod X.

#157 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 września 2007 - 14:22

Przepraszam, jeśli już było to pytanie - czy w Polsce polski leopard będzie obowiązkowy, czy będzie to wersja wielojęzykowa?

Mac OS X od zawsze jest wielojęzyczny i tylko od użytkownika zależy, z którego języka interfejsu będzie korzystał.

#158 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 września 2007 - 10:04

mls jak Ty pieprzysz glupoty... Tlumaczenie w iLifie jest bardz dobre. Niektorych na tym forum nigdy nie zrozumie...

#159 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 18:11

No przestań. Jak można bardziej lubić klepanie w literkę badziej na lewo/prawo? To żadna różnica. Wystarczy się ponownie przyzwyczaić. Wiele osób mówi tak samo gdy przesiada się na Maka.
Swoją drogą, Ż na "Z" bardziej pasuje, bo używa się*go częściej niż Ź, dlatego to drugie może być pod X.

Wybacz, ale skoro "to żadna różnica" więc i nie może "bardziej pasować". A tym bardziej jest to przesłanka do stwierdzenia, że zmiana układu tych klawiszy jest bez sensu.

#160 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 września 2007 - 18:55

Żadna różnica w lubieniu/nie lubieniu. Jest to jednak bardziej logiczne, a także bardziej popularne. Wszak tak ma to ustawione ponad 95% użytkowników komputerów.. Znowu się będziesz sprzeczał o język i zachowanie jakichś durnych tradycji/przestarzałych rozwiązań? Nie zatruwaj swoimi archaicznymi zainteresowaniami tego forum.

#161 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 19:18

Żadna różnica w lubieniu/nie lubieniu. Jest to jednak bardziej logiczne, a także bardziej popularne. Wszak tak ma to ustawione ponad 95% użytkowników komputerów..

A jaki procent użytkowników Mac OS X posiada takie ustawienie? Idąc Twoim tokiem rozumowania powinniśmy się wszyscy zacząć uczyć chińskiego. I, przede wszystkim, powinniśmy zacząć używać Windows, żeby nie wprowadzać zamieszania.

Znowu się będziesz sprzeczał o język i zachowanie jakichś*durnych tradycji/przestarzałych rozwiązań? Nie zatruwaj swoimi archaicznymi zainteresowaniami tego forum.

Napisz to, proszę, jeszcze raz, zastanowiwszy się najpierw nad uzasadnieniem twierdzeń o "durnocie", "przestarzałości" i "archaiczności".
  • Pe8er i Hazreth lubią to

#162 Hazreth

Hazreth
  • 598 postów
  • SkądSkądinąd

Napisano 29 września 2007 - 19:38

Znowu się będziesz sprzeczał o język i zachowanie jakichś*durnych tradycji/przestarzałych rozwiązań? Nie zatruwaj swoimi archaicznymi zainteresowaniami tego forum.

Mein Gott...

Aż mi się na usta ciśnie kilka określeń tyczących się twojej osoby, jako kogoś, kto wyraża się w taki sposób, ale powstrzymam się - między innymi z racji tego, że na forum ostatnio język i kultura wypowiedzi są tematem dość często poruszanym.

Mnie także nie widzi się zmiana układu klawiszy, bo tak, przyzwyczaiłem się do obecnego i nie widzę żadnych racjonalnych przesłanek po temu, żeby miał zostać zmieniony. I ni cholery nie widzę tu przestarzałych rozwiązań.

A 95% użytkowników komputerów nie używa [i nawet nie zna] języka polskiego i układ klawiatury PL Pro ich nie obchodzi, to tak gwoli ścisłości.

BTW, Heidi - podziwiam twój spokój. Naprawdę.

#163 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 29 września 2007 - 19:57

A jaki procent użytkowników Mac OS X posiada takie ustawienie?

Połowa z tych, których osobiście znam :lol: No ale my są słiczerzy…

PS. Wybór układu ż-ź powinien być jedną z opcji podczas pierwszego odpalenia systemu i z możliwością przestawienia tego w System Preferences. Wilk syty i owca cała, poza tym upraszcza to też sprawę ludzom korzystającym z pecetowych klawiatur (minimakowców znaczy).

#164 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2007 - 20:11

ej, userów miniaków proszę się nie czepiać :P chociaż faktycznie - na pcecetowej klawiaturze miałem ż i ź windows-style, dopiero po zakupie apple alu postanowiłem się przyzwyczaić do makowego układu ;]

#165 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 20:24

upraszcza to też sprawę ludzom korzystającym z pecetowych klawiatur (minimakowców znaczy).

Nie rozumiem tego fragmentu. Przecież w klawiaturach "nie Apple" klawisze "Z" i "X" są w tych samych miejscach.

#166 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 29 września 2007 - 20:39

heh, skrót myślowy. chodzi o ex-pececiarzy, którzy kupili sobie mini i używają swoich pecetowych peryferiów i zapewne nie chcieliby zmieniać przyzwyczajeń. z i x są oczywiście w tym samym miejscu.

#167 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 września 2007 - 21:26

ale alty nie są ;]

#168 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 29 września 2007 - 22:13

Układ ż/ź można zmienić, więc po co 2 strony dyskusji o tym?

#169 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 22:24

Bo jest to kolejna zmiana, która jest ukłonem w stronę switcherów, a jednocześnie olaniem kilkunastu tysięcy dotychczasowych użytkowników Mac OS X, którzy będą musieli szukać owego zamiennika. To trochę tak, jakby kazali Ci uczyć się chińskiego, bo Chińczyków jest znacznie więcej niż Polaków. To nic, że znakomita większość Chińczyków nawet nie wpadnie na pomysł przyjechania do naszego pięknego kraju, ale gdyby przyjechali, powszechna znajomość chińskiego wśród Polaków znakomicie ułatwi im pobyt. I tak samo jest tutaj. Nikt nie patrzy na to, że znakomita większość użytkowników Windows nigdy nawet nie usiądzie przed komputerem Apple, ale gdyby im przyszło to do głowy...

#170 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 29 września 2007 - 22:32

Danie alternatywy to nie olanie kilkunastu tysięcy userów. Potencjalnych switcherów są dziesiątki jak nie setki tysięcy, a pierwszy kontakt z Makiem w postaci "mam poprzestawiane literki" bywa dla nich odpychający. Bardzo, bardzo wielu ZU siada teraz na próbę przed Makami, są w każdym MediaMarkcie, a ceny są porównywalne z PC. Warto przeciągnąć ich do tego lepszego świata, koszt zmniejszenia bariery wejścia jest w tym wypadku zupełnie pomijalny. Jak ktoś jest dłubaczem (jak ja) to sobie poradzi, tu raczej chodzi o panią Jadzię z księgowości.

#171 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 29 września 2007 - 22:41

Heidi: A ilu Chińczyków widziałeś w Polsce? Ja ani jednego, a na stadionie są Wietnamczycy. Pewnie w Chinach nawet nie wiedzą co to jest Polska, a myślenie o wyjeździe tu... dokończ sobie sam.

PCtowców jest dużo więcej, a Jobs działa w stronę Polaków, a zainteresowanie Makami jest. Może nawet na Leoparda wymusi obniżkę cen Maków, ale nie o 100zł, tylko 1000zł albo i więcej. Skoro "poniechaj" można zmienić na "anuluj"(bo w Windowsie tak jest), to dlaczego nie można ż/ź zamienić?

#172 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 22:46

Jeżeli to by była alternatywa, proszę bardzo. Ale tak nie jest. Ze względu na potencjalnych użytkowników, olano aktualnych użytkowników. W jakim świetle stawia to firmę Apple? Mamy już twoje pieniądze, więc przestajesz się dla nas liczyć.
Poza tym wśród ludzi, którzy już używają Maców, jest bardzo wielu na poziomie "pani Jadzi z księgowości" (mam na myśli wiedzę komputerową). Przecież od wielu lat ta platforma była wybierana przez osoby, które nie radziły sobie z Windows. Była wybierana właśnie dlatego, że nie trzeba było kombinować. I teraz pełno jest takich ludzi, którzy niczego sobie nie zamienią. Po prostu zgrzytając zębami przestawią się na nowy układ.

---- Dodano 29-09-2007 o godzinie 23:48 ----

Heidi: A ilu Chińczyków widziałeś w Polsce? Ja ani jednego, a na stadionie są Wietnamczycy. Pewnie w Chinach nawet nie wiedzą co to jest Polska, a myślenie o wyjeździe tu... dokończ sobie sam.

Ale potencjalnie może ich przyjechać tu więcej, niż Polaków jest w ogóle, prawda?

PS: akurat znam wielu Chińczyków mieszkających w Polsce na stałe lub długoterminowo. Ale to specyfika branży.

#173 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 29 września 2007 - 22:52

Jeżeli to by była alternatywa, proszę bardzo. Ale tak nie jest. Ze względu na potencjalnych użytkowników, olano aktualnych użytkowników. W jakim świetle stawia to firmę Apple?

Aaa jeśli tak robią to rzeczywiście strzał w stopę. Może w finalnej wesji będzie jednak wybór?

#174 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 23:02

Nie będzie. Co najwyżej będzie aktualizacja, która zmieni układ na stary, po tym jak dotychczasowi użytkownicy zrobią z ich maila jesień średniowiecza. Tak już było przy okazji wydania, bodaj, 10.3. Pecetyczna klawiatura uchowała się do wersji 10.3.1.

#175 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 września 2007 - 00:47

aprop ukladu to powiem ze na imacu mam normalny a na moim mb mam z pc (switch od niedawna wlasny mac) i jakos powiem ze wielu problemow z tym nie mam bo na obu klawiaturach pisze bez wzrokowo z nie taka zla szybkoscia i jakos wiekszych bledow nie robie, p.s. ale leos za rok u mnie wyladuje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych