Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Leopard - informacje z beta wersji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
253 odpowiedzi w tym temacie

#126 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 11:42

imark jak sie domyslam tu nie chodzi o nawyki dotyczace piracenia, o prostu wszyscy od dawna czekamy na leosia, i przynajmniej ja juz zamowilem legalne plytki ale chetnie juz zobaczylbym jak wyglada i chodzi nowy kocurek, czy to takie straszne piracenie?

Wersja beta przeznaczona jest dla programistów którzy posiadają*komercyjne konto apple i oni mają*prawo pobrać sobie leoparda jeśli mają na to ochotę. To tak jak powiedzmy jest sobie sklep gdzie ktoś płaci abonament i może wybrać niektóre produkty w ramach tego abonamentu- pobierając bete leoprda zachowujesz się tak jak byś wpadł do tego sklepu z kijem bejsbolowym i strasząc sprzedawcę zabrał taki produkt. W obu przypadkach jest to czyn karalny według polskiego prawa.

#127 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 12:10

Panmanx co do time machine to ile twoj kumpel ma miejsca na dysku?

#128 pacmanx

pacmanx
  • 23 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 19:09

Robiliśmy instalację na czystym dysku 100GB - czyli wyszło wolnego powyżej 90GB. Po wielu kombinacjach, zajrzeliśmy na grupy appla - ta wersja ma buga, time machine działa tylko wtedy gdy katalog backupu jest gdzie indziej niż wolumin z systemem.

#129 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 28 czerwca 2007 - 19:34

jest duza szansa, ze nowy macbook bedzie z preinstalowanym leopardem? BTW witam, chyba moj first post :)

#130 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 19:50

Zależy kiedy go kupisz. Pozdrawiam

#131 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2007 - 19:56

Robiliśmy instalację na czystym dysku 100GB - czyli wyszło wolnego powyżej 90GB. Po wielu kombinacjach, zajrzeliśmy na grupy appla - ta wersja ma buga, time machine działa tylko wtedy gdy katalog backupu jest gdzie indziej niż wolumin z systemem.

Obawiam się, że to nie błąd, ale zupełnie logiczne zastrzeżenie:
1. Archiwum się rozrasta, zabierając miejsce potrzebne na normalne działanie systemu;
2. Archiwum jest potrzebne w przypadku uszkodzenia dysku - jeżeli znajduje się na tym samym dysku, idzie w diabły razem z archiwizowanymi danymi.

#132 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 28 czerwca 2007 - 19:59

no do apple store na 5ave na manhattanie wybiore sie w pazdz albo listopadzie.

#133 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 28 czerwca 2007 - 20:04

Wersja beta przeznaczona jest dla programistów którzy posiadają*komercyjne konto apple i oni mają*prawo pobrać sobie leoparda jeśli mają na to ochotę. To tak jak powiedzmy jest sobie sklep gdzie ktoś płaci abonament i może wybrać niektóre produkty w ramach tego abonamentu- pobierając bete leoprda zachowujesz się tak jak byś wpadł do tego sklepu z kijem bejsbolowym i strasząc sprzedawcę zabrał taki produkt. W obu przypadkach jest to czyn karalny wedłóg polskiego prawa.

O masz, ale sie Kolega rozpedzil :)

Z innej beczki - czy jesli oczywiscie Kolega ma prawko, to jezdzi dokladnie zgodnie z przepisami? Jesli niw, to jestes piratem drogowym, przestepca itd :P

Tak na powaznie, to przeciez zwykla ciekawosc, nikt nie robi tego w celach zarobkowych, komercyjnych itd, wiec jest to czyn o niskiej szkodliwosci spolecznej, a tak naprawde wyplywajacy z pasji do maczkow, nie badzmy wiec zbyt surowi ;)

Pozdrawiam

#134 pacmanx

pacmanx
  • 23 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 20:39

Obawiam się, że to nie błąd, ale zupełnie logiczne zastrzeżenie:
1. Archiwum się rozrasta, zabierając miejsce potrzebne na normalne działanie systemu;
2. Archiwum jest potrzebne w przypadku uszkodzenia dysku - jeżeli znajduje się na tym samym dysku, idzie w diabły razem z archiwizowanymi danymi.

Nie, wg znalezionej informacji to błąd. Gdyby takie było założenie - na żadnym z komputerów przenośnych nie można by time machine użyć. A zastosowanie takiego mechanizmu to nie tylko backup danych w przypadku awarii... W przypadku braku miejsca, najstarsze kopie są usuwane.

#135 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2007 - 20:43

Może i tak, ale archiwizowanie danych na tym samym dysku, na którym znajdują się oryginały, znacząco obniża ich bezpieczeństwo.

#136 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 28 czerwca 2007 - 22:42

no ale oprócz archiwizacji całkiem podręczną funkcją jest odgrzebywanie poprzedniej wersji dokumentu i w tym przypadku godzę się na to że tracę funcjonalność archiwizacji na własne ryzyko zdobywając możliwość powrotu do starszych wersji plików, ja na takie coś idę :) archiwizować mogę lub nie, mój wybór mądry lub mniej mądry, ale odgrzebanie projektu który nadpisałem bo mi się skrót pomylił bezcenne :)

#137 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2007 - 22:47

No, pod warunkiem, że archiwizacja będzie przebiegała na bieżąco i będzie dotyczyła każdej wersji danego dokumentu. Inaczej będzie to wersja z poprzedniego dnia (na przykład) Wielkość dokumentu x liczba jego zachowań w ciągu dnia... Hm, ciekawe jak szybko użytkownicy 10.5, szczególnie ci zajmujący się grafiką, fotografią i wideo, zaczną zapoznawać się z systemowym komunikatem o braku miejsca na dysku ;-)

#138 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 28 czerwca 2007 - 23:03

A na pewno beda mieli taki komunikat ludzie ktorzy maja przyzwyczajenia z Windowsa - robienie save'a co chwila jak automat :P Ctrl+S 'samo' sie praktycznie wciska piszac cos / pracujac nad grafika bo 'a noz widelec' za chwile dana aplikacja sie 'powiesi' :D

#139 tomoziomo

tomoziomo
  • 16 postów

Napisano 26 września 2007 - 20:04

Czy to prawda, że na macbookach nie będzie działał efekt zmieniania tła w ichat?I czy to jedyny efekt jaki nie będzie działał? PS.Sorry że pisze tutaj, ale nie miałem czasu na sprecyzowanie tematu mojego pytania :)

#140 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 września 2007 - 20:25

a czemu ma nie działać?

#141 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 26 września 2007 - 21:10

niektore efekty w keynote nie działają na GMA950 :D wiec... moze dlaego ze nie ma pixel shader 3,0 i karta nie moze wyrenderować.

#142 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 27 września 2007 - 18:11

a ja mam pytanie jak wyglada instalacja leoparda gdy posiadamy tigera? mozna postawic dwa systemy razem, jak to sie odbywa? podzial partycji z tigerem podczas instalacji czy jak?

#143 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 27 września 2007 - 18:24

Jest opcja jako aktualizacja Tigera z zachowaniem wszystkich ustawień :)

#144 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2007 - 18:33

Standardowo, jak w przypadku Tigera: - uaktualnienie systemu (wszystko po staremu, włącznie z dodatkami, tylko nowsza wersja systemu) - nie polecam, bo dodatki systemowe mogą uniemożliwić prawidłowe działanie, jeżeli nie są zgodne z nową wersją - system stawiany na nowo z zachowaniem ustawień (zachowane zostają tylko ustawienia użytkowników, czyli, mówiąc najkrócej, zawartość katalogów domowych, a reszta jest instalowana na nowo z przesunięciem starych plików do katalogu "Previous System") - tu również dodatki systemowe w katalogu użytkownika mogą uniemożliwić prawidłowe działanie - system stawiany na nowo z formatowaniem dysku - tracimy ustawienia użytkownika, ale mamy pewność prawidłowego działania Oczywiście można się zdecydować na opcje pierwszą i drugą, ale warto uprzednio usunąć wszystkie dodatki, takie jak panele preferencji lub rozszerzenia, zainstalowane zarówno w głównej Bibliotece jak i Bibliotece użytkownika.

#145 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 27 września 2007 - 18:36

no dobra ale co do opcji 3 czy instalujac leo mozna podzielic dysk na ktorym lezy tiger na partycje? cos jak w boot campie? podobno leopard mial cos takiego obslugiwac

#146 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2007 - 18:46

Podobno miał obsługiwać partycjonowanie "w locie", ale czy będzie, okaże się dopiero w dniu premiery.

#147 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 września 2007 - 18:56

Podobno miał obsługiwać partycjonowanie "w locie", ale czy będzie, okaże się dopiero w dniu premiery.

Obecny w 9a528d Disk Utility nie obsługuje takich funkcji z GUI, choć zdaje się zawierać ich zalążki. Natomiast już od 10.4.6 możliwa jest zmiana wielkości partycji bez jej formatowania, przy użyciu polecenia diskutil w terminalu.

#148 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 27 września 2007 - 18:58

a w 559 :>

#149 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 września 2007 - 19:08

a w 559 :>

nie mam pojęcia, nie widziałem tego builda.

#150 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 września 2007 - 20:15

a mozna zainstalowac na drugiej pratycji i dual boot?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych