Plomb nie było - ofoliowane kartonowe pudełko z naklejką DPD.Szczerze mówiąc myślałem że je otworzę i tam będzie drugie pudełko już z plombami i foliami Orange. Ale nie było. Dzięki za podpowiedź, skorzystam.
Ja dodam, że miałem przyjemność kierować Oddziałem jednej z firm kurierskich (nie DPD). Z doświadczenia moge napisać, że kradzieże przez kurierów są nagminne.
Z punktu widzenia procedur w/w sprawa jest przegrana u DPD i Orange gdyż nie było otwarcia paczki przy pracowniku DPD.
Prawdą jest to, jak niektórzy pisali, że kurier nie powinien oddawać paczki bez potwierdzenia odbioru - następnie można sprawdzić zawartość i jeżeli jest coś nie tak to powinien sporządzić protokół szkody i podpisać sie pod nim w charakterze świadka co usprawnia cała procedurę reklamacyjną.
Obecnie możesz liczyć tylko na Policję a i tę trzeba pilnować aby sprawy nie potraktowali jak zgłoszenie na papierze (najlepiej jest mieć kogoś tam znajomego, który będzie przypominał prowadzącym sprawę, że jest ważna).
Co do w/w plomb to moge potwierdzić, że operatorzy pakują standardowo paczki więc można wygląd Twojej porównać z innymi (szczególnie czy taśmy samoprzylepne są takie same oraz czy takie same są kartonowe pudełka zewnętrzne) gdyż najczęściej ich otwarcie niszczy opakowanie a na pewno taśmy samoprzylepne. Więc, jeżeli po porównaniu Twoja paczka będzie inaczej wyglądała niż inne (dostarczone innym użytkownikom w podobnym czasie) to będzie to wskazywało, że sprawcą będzie kurier lub magazynier w DPD gdyż jak piszesz paczka tam przez kilka dni leżała gdy namierzali Twój adres.
Takie wnioski ze zdjęciami innych paczek złóż na Policji ze wskazaniem na konkretne osoby - regułą jest to, że konkretny rejon obsługuje ten sam kurier (wyjątkami są zastępstwa) a na magazynie wiadomo kto wydaje komu paczki i kto pilnuje paczek niedostarczonych w 1 dniu.
Kto pakuje paczki u operatorów to nie wiem ale jak napisałem bardziej stawiałbym na DPD
Odpytuj także Policję z tego co zrobiła w tej sprawie - oczekuj przesłuchań osób pracujących w DPD i Orange.
Gdy już będziesz znał wnioski dotyczące prównania paczek i będzie wskazanie na DPD to możesz porozmawiać z kurierem gdyż On na pewno sobie zdaje sprawę, że systemy w firmach kurierskich dokładnie śledzą drogę przesyłki i sprawcę można łatwo namierzyć. Kolejną rozmowę z dowodami wykonałbym z Dyrektorem danego oddziału, gdyż nikt nie chce u Siebie zatrudniać złodzieja.
Co do w/w wniosków proszę je traktować jako rady wynikające z moich doświadczeń zawodowych a nie wydawanie wyroków, od których jestem daleki bez konkretnych dowodów.