Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
373 odpowiedzi w tym temacie

#76 zabiel

zabiel
  • 357 postów
  • SkądEdinburgh / Żory

Napisano 17 listopada 2011 - 17:36

No ale jak podpisał to chyba było napisane na kartce, że ja niżej podpisany odebrałem nowy telefon iPhone 4S dnia tego i tego...nie odebrał bo ma świadka i już

To tak nie dziala, sam pracowalem 2 miesiace jako kurier DPD. Podpisujesz ze paczke odebrales i ze kurier Ci paczke wreczyl, kurier nie ma czasu spedzac 30 min w domu i sprawdzic czy wszystko jest ok, bo od tego wlasnie sa protokoly i jesli jest cos nie tak przyjezdzasz i spisujesz protokol szkody itd. Pozniej mozesz dzialac dalej. Nawet jak podpiszesz umowe z Orange bo tez takie telefony rozwozilem masz prawo (juz nie pamietam ile) do kilku dni z tego zrezygnowac bez zadnych konsekwecji bo nie podpisujesz umowy przy pracowniku orange wiec masz prawo z ta umowa zapoznac sie w domu czy wszystko jest tak jak byc powinno

#77 iPhone 25

iPhone 25
  • 1 030 postów
  • SkądKielce

Napisano 17 listopada 2011 - 17:38

Ja.... Takie rzeczy tylko w Polsce;/ Współczuję ale nie daj się walcz o swoje^^

#78 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Nawet jak podpiszesz umowe z Orange bo tez takie telefony rozwozilem masz prawo (juz nie pamietam ile) do kilku dni z tego zrezygnowac bez zadnych konsekwecji bo nie podpisujesz umowy przy pracowniku orange i masz prawo z ta umowa zapoznac sie w domu czy wszystko jest tak jak byc powinno

Tak, lecz wtedy odsyłasz wszystko po prostu bez podawania przyczyn. A jak mają tu się kwestie:
a) "cegły"
B) pieniędzy, które zostały wydane na iPhona.

#79 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

No to w końcu jak jest z tym otwieraniem paczki przy kurierze? Co prawda nigdy nie otwierałem przy kurierze, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że kurier który ma jeszcze do rozwiezienia 100 paczek będzie stał i czekał.....

#80 Eduardo

Eduardo
  • 101 postów
  • SkądPuławy / Kraków

Napisano 17 listopada 2011 - 17:40

Mam znajomego, który pracuje w InPost. Ludzie którzy stoją na taśmie co chwilę wyjmują różne rzeczy... niestety to jest Polska. Widać to z resztą jak się idzie ulicą i widać poniszczone przystanki, pomazane mury itp. brak szacunku dla pracy innych.

#81 gpawel

gpawel
  • 78 postów
  • SkądPołaniec

Napisano 17 listopada 2011 - 17:40

No to w końcu jak jest z tym otwieraniem paczki przy kurierze? Co prawda nigdy nie otwierałem przy kurierze, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że kurier który ma jeszcze do rozwiezienia 100 paczek będzie stał i czekał.....

Tzw. otwarcie komisyjne przy kurierze i najlepiej jeszcze jednej osobie, jeśli masz podejrzenia co do stanu paczki. Niekoniecznie musi być pognieciona, naderwana itd. Po prostu jeśli masz wątpliwości to o to prosisz, jeśli się nie zgodzi to "zabieraj Pan to, to widzenia".

#82 meg

meg
  • 316 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 listopada 2011 - 17:41

eee, z moja doświadczenia wiem, że paczki NIE MOŻNA otworzyc bez złożenia podpisu odbioru. Niemniej kurier ktory zostaje i obserwuje takie "zjawisko" ma obowiązek spisać protokół itd.

Ja moze wspomnę o dwóch sytuacjach.
- kiedys (pare lat temu) zamawialam 2 plyty w jednym ze sklepow internetowych. Jeszcze wtedy nie wiedzialam ze jesli cos bedzie nie tak, a kurier dawno w domu to nic nie zrobie. ALE, zamowilam te plyty, przyszła paczka UPS (tak, antyreklama) i odebrałam ją jak każdą inną paczkę. Była zapakowana w folię UPSu (co juz wydalo mi sie dziwne), a w srodku... byla tylko czesc kartonu, a w zasadzie dwie usztywniajace czesci. poza tym plyty (pudelka uściślając) byly rozstrzaksane w drobny mak, jakby ktos na tym co najmniej skakał. Ktos z UPS ewidentnie wiedzial o tym i postanowil sprawe zamieść pod dywan.
Na szczescie kiedy napisalam do tego sklepu co za sprawa, powiedzieli ze mam odesłac im te paczke w takim stanie jakim przyszła. Tak zrobilam - sklep zachował się naprawdę super, bo przysłał mi zupełnie nowe plyty bez zająknięcia.

- druga sytuacja to w sumie tylko potwierdzenie jak sie kurierom nie chce czekac i spie****ają zanim człowiek zdąży powiedzieć "chcę...". Zamowilam nagrywarke i po raz pierwszy postanowilam otworzy paczke przy kurierze :D
Zeby bylo mi wygodniej i szybciej, zaporosilam go do domu. odmówil i powiedzial, ze zniecierpliwiona miną, ze mam to robic w drzwiach O.o no to poszłam po nożyczki i rozpakowywałam to "w powietrzu", potem juz na ziemi, on mi zaczął pomagac, generalnie trwalo to ze 3 razy dluzej :] a ja dodatkowo sie stresowalam bo widzialam wrecz jak kurier niecierpliwi sie i przebiera nogami zeby juz jechac dalej.

Nie wiem, moze kurier powinien miec obowiazek rozpakowania paczki przy kliencie (przez klienta)? Oczywiscie to by generowało inne problemy, ale nie dziwie się ludziom, ktorzy nie rozpakowywuja paczki przy posłancu :D bo to trzeba miec refleks i jeszcze byc asertywnym :D :D :D

Jesli chodzi o autora tematu, to bardzo Ci wspołczuje i mam nadzieje ze Orange zachowa się w tym wypadku hmm... profesjonalnie. Powodzenia.

#83 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

To tak nie dziala, sam pracowalem 2 miesiace jako kurier DPD. Podpisujesz ze paczke odebrales i ze kurier Ci paczke wreczyl, kurier nie ma czasu spedzac 30 min w domu i sprawdzic czy wszystko jest ok, bo od tego wlasnie sa protokoly i jesli jest cos nie tak przyjezdzasz i spisujesz protokol szkody itd.

Co Ty za głupoty opowiadasz? Jakie 30minut? Wystarczy 180 sekund aby sprawdzić czy sprzęt jest cały. Nie trzeba przecież go sprawdzać pod kątem technicznym tylko wizualny. Na takie coś więcej niż 3 minuty nie trzeba.

#84 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Mam znajomego, który pracuje w InPost. Ludzie którzy stoją na taśmie co chwilę wyjmują różne rzeczy... niestety to jest Polska.

To znaczy kradną?

#85 szymek

szymek
  • 49 postów
  • Skądszczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 17:43

Tzw. otwarcie komisyjne przy kurierze i najlepiej jeszcze jednej osobie, jeśli masz podejrzenia co do stanu paczki. Niekoniecznie musi być pognieciona, naderwana itd. Po prostu jeśli masz wątpliwości to o to prosisz, jeśli się nie zgodzi to "zabieraj Pan to, to widzenia".

No dobra, otwarcie komisyjne jak coś nie tak jest z paczką. Ale z tym iPhonem, a raczej paczką było chyba wszystko OK...

#86 lupowilk-4d485847d8

lupowilk-4d485847d8
  • 606 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:44

ten co to ukradl powinien miec odcinane rece na tvp1 o 20:00 live

#87 zabiel

zabiel
  • 357 postów
  • SkądEdinburgh / Żory

Napisano 17 listopada 2011 - 17:45

Co Ty za głupoty opowiadasz? Jakie 30minut? Wystarczy 180 sekund aby sprawdzić czy sprzęt jest cały. Nie trzeba przecież go sprawdzać pod kątem technicznym tylko wizualny. Na takie coś więcej niż 3 minuty nie trzeba.

Tak ale wozisz nie tylko telefony, a co w przypadku jak wiozlem do kolesia TV 46 calowy? Myslisz ze to tez potrwa 180 sekund?

#88 InTeR

InTeR
  • 127 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:45

To znaczy kradną?

Tylko pożyczają ;)

Zadzwoń jeszcze raz, poproś o przełączenie do jakiegoś pracownika na wyższym stanowisku, opisz sprawę, jeśli Cię oleje to powysyłaj szczegóły to różnych portali internetowych typu onet, wp itd. Jest szansa, że ktoś o tym napisze i Orange z pocałowaniem ręki nowego iPhone przywiezie.

#89 gpawel

gpawel
  • 78 postów
  • SkądPołaniec

Napisano 17 listopada 2011 - 17:46

No dobra, otwarcie komisyjne jak coś nie tak jest z paczką. Ale z tym iPhonem, a raczej paczką było chyba wszystko OK...

Wiedział o jakiej wartości rzecz kupuje i że nie są to na pewno płyty Piotra Rubika. Mógł zażądać otwarcia komisyjnego lub przed podpisem odbioru paczki. W DHL-u nie robią z tym problemów.

#90 DrunkenBear

DrunkenBear
  • 174 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 17 listopada 2011 - 17:48

Tak bo całe dwie minuty na otworzenie paczki i zobaczenie czy w środku jest to co się zamówiło, to wieczność. Bez przesady. Poza tym jak przywozili mi z t-mobile, to paczka była tak skonstruowana, że musiał kurier ją sam przy mnie otworzyć żeby wyjąć aneks do podpisania.

#91 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Tylko pożyczają ;)

Nie no po prostu wiecie...ręce opadają. Człowiek pracuje, uczciwie, zarabia pieniądze, żeby taki ch*j jeden z drugim wziął i ukradł (lub ku**a jedna z drugą). Jestem normalnie za Kodeksem Hammurabiego (proszę wybaczyć za słownictwo).

#92 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Mnie też owalili tyle że na SE k750i (zaraz po jego premierze więc nie były to małe pieniądze). Radzę otworzyć paczkę I WŁĄCZYĆ telefon celem sprawdzenai czy to nie dobra atrapa ... mówię poważnie...

#93 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 17:49

Każdy kurier ma obowiązek zaczekać, aż sprawdzę czy przesyłka jest cała. Z dużymi paczkami też nie ma problemu. Często zamawiam sprzęty z allegro. Jakiś czas temu zamawiałem wózek dla dziecka i sprawdziłem dokładnie czy wszystkie elementy są w komplecie, zabrało to około 5 minut. Kurier widać było był zniecierpliwiony, ale mnie to g...o obchodziło, bo zapłaciłem i wymagam aby przyszło w 100% zgodne z opisem. Po czym podpisuje odbiór. Sorry ale prawdę powiedziawszy, podpisując odbiór przed dokładnym obejrzeniem czy jest w paczce i jest całe, to wg mnie frajerstwo. Sami ludzi w Polsce pchają się na siłę, aby ich oszukiwać i kurierzy to wykorzystują.

#94 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:50

Dokładnie tak, kurier musi wrócic spisać protokół. Skoro jest zgłoszenie na policji to DPD nie ma co podskakiwać. Nikt na siebie nie donosi.

#95 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:52

Kurier ma wrocic i podpisac,ze w paczce nie bylo iPhone'a? Chyba by sie podlozyl. Jak kurier ma zaswiadczyc, ze nie bylo iPhone'a , skoro nie bylo go przy otwieraniu?

#96 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 17 listopada 2011 - 17:54

Nie, chyba protokół jest spisywany w momencie jak stwierdzisz nieprawidłowość. Otwierasz PRZY KURIERZE, jest cegła i spisujecie protokół. Ważne jest otworzenie przy nim, żeby widział co jest w paczce.

#97 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 listopada 2011 - 17:55

Sprawa niestety przegrana. Jedynie co można teraz zrobić to zgłosić sprawę na Policję, jednak ze zwrotem pieniędzy będzie bardzo trudno. Musiałby udowodnić winę przewoźnika lub Orange.

#98 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:56

No wlasnie,wiec dlaczego niektorzy pisza aby dzwonic do kuriera aby ten wrocil i zeby dopiero wtedy spisac protokol, chyba na to juz za pozno.

#99 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 17:57

Oj to będzie się działo. Zasłużyli na antyreklamę. Myślę że warto, by społeczność Apple pokazała jaka jest zgrana. No Panie i Panowie, z całej siły!

#100 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 17 listopada 2011 - 17:58

No wlasnie,wiec dlaczego niektorzy pisza aby dzwonic do kuriera aby ten wrocil i zeby dopiero wtedy spisac protokol, chyba na to juz za pozno.

Właśnie o to chodzi, żeby on widział! Bo w innym przypadku przecież sam możesz włożyć cegłę i naściemniać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych