Cegła zamiast iPhone 4S od Orange i DPD - ostrzeżenie [update - szczęśliwe zakończenie]
Napisano 18 listopada 2011 - 18:20
Napisano 18 listopada 2011 - 20:05
Ciekawe dlaczego innych telefonow tak nie szukaja,wydaje sie byc to dosc proste-po numerze IMEI da sie dojsc gdzie uzywany jest telefon, no i oczywiscie z jakim numerem sie zalogowal do sieci.
Reszta to juz kwestia czasu.
Nie spotkalem sie do tej pory z tak szybka reakcja oraz zaangazowaniem ze strony policji i Orange.
Jakos watpie, ze gdyby Kowalski stracil iPhone'a, to czy Orange byloby tak laskawe dac mu drugi telefon+tak szybko zaczeloby dzialac aby znalezc zlodzieja.
Tutaj poprostu,moim zdaniem, Orange chce cos ugrac, bo ostateczne poklaski beda nalezaly sie Orange, a oni juz wiedza, ze nie pomagaja zwyklemu Kowalskiemu.
Na tym forum byly juz zglaszane przypadki utraty iPhone'ow i nic z tym nikt nie zrobil, dziwne bo odnalezienie takiej zguby jest zwyczajnie banalne.
Dla operatorów to po prostu zysk. Bo jak zgubisz czy Ci ukradną telefon to pójdziesz i kupisz drugi. Czysty zysk.
Napisano 18 listopada 2011 - 23:21
Napisano 18 listopada 2011 - 23:39
Napisano 18 listopada 2011 - 23:45
Napisano 18 listopada 2011 - 23:53

Napisano 19 listopada 2011 - 00:55

Napisano 19 listopada 2011 - 07:17
Napisano 19 listopada 2011 - 11:27

Jeśli będziesz coś wiedział faktycznie daj znać czy udało się złapać nie będę się powstrzymywał tego "frajera" ...
WAŻNE
Sam osobiście ostatnio byłem na "parapetówce" ... na której dopiero rano jak się okazało ... zaginał Iphone4 + moja ładowarka... i tym sposobem ktoś sobie skompletował prawie nowy zestawik ... ktoś ma pomysł ? jak mając IMEI i wszystkie dane z pudełka skradzionego Iphone go namierzyć ?
pozdrawiam !
Napisano 19 listopada 2011 - 11:31
Napisano 19 listopada 2011 - 11:43
Napisano 19 listopada 2011 - 13:20
Teraz paczkę sprawdzisz przy kurierze?We wtorek kurierem dostanę nowy aparat

Napisano 19 listopada 2011 - 14:04

Napisano 19 listopada 2011 - 14:17

Napisano 19 listopada 2011 - 14:34
Napisano 19 listopada 2011 - 19:17

Napisano 19 listopada 2011 - 22:29
Napisano 20 listopada 2011 - 00:55
Orange może sobie pisać co chce w swoim regulaminieObecnie sam czekam na paczkę i dzięki Wam, wydrukowałem sobie 7 str reg. z Orange,
gdzie wyraźnie jest napisane, że mam prawo do sprawdzenia paczki w obecności kuriera

"Nie istnieje przepis prawa (poza nielicznymi wyjątkami), który uprawniałby odbiorcę do żądania sprawdzenia zawartości paczki przed jej odbiorem. Z przepisów kodeksu cywilnego i ustawy Prawo przewozowe wynika zasada, iż do momentu odbioru paczki, za jej uszkodzenie odpowiada firma przewozowa. Odpowiedzialność przechodzi na adresata przesyłki dopiero w momecnie jej odbioru, a więc w chwili podpisania odbioru. W takim wypadku odbiorca jest zobowiązany do ewentualnej zapłaty za przesyłkę (przesyłka za pobraniem). I dopiero w tym momencie może otworzyć przesyłkę. Kurier może - na prośbę kupującego -umożliwić sprawdzenie przesyłki w swojej obecności, ale dopiero po podpisaniu odbioru przesyłki. Nie jest to też jego obowiązkiem, a jedynie może wynikać z grzeczności. Trudno wymagać bowiem od firmy przewozowej, aby umożliwiała otwarcie przesyłki w sytuacji, gdy odpowiedzialność za jej uszkodzenie ciąży na niej. W takim jednak wypadku przesyłka zostaje u adresata i jest on zobowiazany do zapłaty wszelkich kosztów wynikających z umowy przewozu. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń po otwarciu przesyłki, należy spisać protokół. Podobnie należy postąpić, gdy przesyłkę otwarto później - pod nieobecność kuriera. Należy w takim wypadku zgłosić niezwłocznie - nie później jednak niz w terminie 7 dni od dnia odbioru przesyłki - uszkodzenie zawartości paczki firmie przewozowej."
Autorowi wątku gratuluję szybkiego i satysfakcjonującego rozwiązania sprawy.
Pzdr
Tomek
Napisano 20 listopada 2011 - 07:08
Problem dotyczyczy przedłużania umów bez dostępnych telefonów w wyniku czego nie są one wysyłane do klientów mimo wcześniejszych ustaleń i wielokrotnych potwierdzeń.
Napisano 20 listopada 2011 - 10:48
Napisano 20 listopada 2011 - 11:08
Napisano 20 listopada 2011 - 11:22
Chciałbym w tym miejscu podziękować wszystkim forumowiczom MyApple.pl i Wykop.pl za pomoc i rady przekazywane w drodze prywatnej wiadomości, a szczególnie:
Pani Anecie Gasparskiej - rzecznikowi prasowemu DPD Polska
Działowi bezpieczeństwa DPD Polska
Ciekawe czy z tą osobą skontaktowała się Pani rzecznik

§ Kurier dpd - podejrzenie kradzieży zawartości paczki . – Forum Prawne
Napisano 20 listopada 2011 - 13:57
Co ma do tego kraj?
Jeżeli jesteś osobą po trzydziestce - a wywnioskowałem z niejednej Twojej wypowiedzi, że tak jest - to sam doskonale wiesz, jak traktowany był klient w socjalizmie, a później w neo-kapitalizmie - był traktowany jak petent, natręt, którego należało się jak najszybciej pozbyć.
Kraj ma do tego jeszcze to... że przez lata miałem okazję porównywać obsługę klienta w krajach Europy Wschodniej i Zachodniej - wliczając w to polskich operatorów, CRC Polska, Regenersis - z drugiej zaś strony miałem przyjemność być obsługiwany przez zachodnich operatorów, przez firmę Apple i wiele innych i uwierz na słowo (bądź nie) - że jakoś opowieści "z Europy Wschodniej" kończyły się zawsze smutno - przypadek?
Skąd takie dziwne wnioski? Skąd wiesz czy ktokolwiek z Orange czytał ten wątek?
Wszędzie się znajdą ludzie bez kompetencji i zrzucający odpowiedzialność z siebie. Kraj tutaj nie ma nic do rzeczy.
Są to jak napisałeś WNIOSKI - nie zaś niezbite dowody rzeczowe. Można założyć, że w ogóle cała sytuacja nie miała miejsca, a Rafał sobie to wszystko wymyślił, prawda?
WNIOSKI wzięły się stąd, że kiedy Rafał próbował załatwić wszystko typowymi drogami, uzyskać pomoc przez konsultantów to był zbywany - o czym napisał. Później - kiedy szum medialny został zrobiony - nagle, jak w Harrym Potterze - każda firma zainteresowała się Rafałem - rozwijając przed nim czerwone dywany. Nie sądzisz, że to dość nietypowy "zwrot akcji"?
Napisano 20 listopada 2011 - 14:13
Napisano 20 listopada 2011 - 21:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych