Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Iphone 4 czy 4S

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
137 odpowiedzi w tym temacie

#26 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:44

No w艂a艣nie nie... 1000 z艂 za jeszcze kilka innych rzeczy. 14 Mb/s jest np:. w orange na cdma

#27 gonzi250

gonzi250
  • 155 post贸w
  • Sk膮dPi艂a

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:47

no dobrze niech sobie jest 14mb/s ale 1k wydawa膰 to tylko dla tych co ich sta膰 a tak to bez sens jest. Jak dla mnie internet chodzi szybko, wystarczaj膮co szybko nie potrzebuje szybszego.

#28 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:50

Tutaj ju偶 decyzja nale偶y do autora tematu. Powinien zapozna膰 si臋 z r贸偶nicami mi臋dzy 4 a 4S i wtedy zadecydowa膰, czy jest sk艂onny zap艂aci膰 za to ten 1000z艂 wi臋cej. Ja niestety nie dam za to takiej kwoty i wol臋 odk艂ada膰 kas臋 na kolejn膮 generacj臋 iPhone'a lub iPada.Jak ju偶 pisa艂em wcze艣niej - ka偶dy ma inne priorytety i zasobno艣膰 portfela.

#29 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:51

Ale jak ju偶 napisa艂em post wy偶ej...nie p艂acisz 1000z艂 za 2x szybszy internet.

#30 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:53

Wiem, ale mimo wszystko zmiany, jakie oferuje 4S w por贸wnaniu do 4 nie s膮 dla mnie warte tych pieni臋dzy.

#31 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 18:58

S膮 tacy na kt贸rych w 艣wietle s艂abszej baterii przestaj膮 robi膰 wra偶enie nowe ficzery. Je艣li Apple ustali艂o, ze wygodny telefon to telefon z ekranem 3,5 cala to niech b臋dzie konsekwentne i trzyma si臋 swoich zasad rownie偶 w kwestii baterii. Nie rozumiem jak w og贸le mo偶na by艂o wypu艣ci膰 telefon o kr贸tszym czasie pracy od poprzednika.

#32 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 19:02

Bateria jest taka sama, tylko jak zauwa偶y艂e艣 w 2 cz臋艣ci swojego posta jej 偶ywotno艣膰 (przez te ulepszone bajery typu aparat, procesor i szybko艣膰, g艂o艣no艣膰) jest skr贸cona od poprzednika. Zrobili 藕le, 偶e wymienili wa偶ne rzeczy, ale nie pomy艣leli o najwa偶niejszym. O czym艣, bez czego te bajery nie poci膮gn膮.

#33 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 19:29

Dok艂adnie. Licz臋, ze cos z tym zrobi膮 w kolejnych ods艂onach iOS. Je艣li nic, pozostaje czeka膰 na iP5. Je艣li dalej nic... nie, jestem dobrej my艣li :)

#34 Sebosz

Sebosz
  • 4聽178 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 19:31

Ciekawe czy w iPhonie 5 b臋d膮 szpanowa膰 tym, 偶e jest najcie艅szym smartfonem, skoro(mam nadziej臋) wcisn膮 w niego wi臋ksz膮 bateri臋.

#35 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:04

Dok艂adnie. Licz臋, ze cos z tym zrobi膮 w kolejnych ods艂onach iOS. Je艣li nic, pozostaje czeka膰 na iP5. Je艣li dalej nic... nie, jestem dobrej my艣li :)

Wg test贸w z tego tam portalu, czasy dzia艂ania prawie si臋 nie r贸偶ni膮, chyba troch臋 przesadzasz z tym dramatyzowaniem.

Ciekawe czy w iPhonie 5 b臋d膮 szpanowa膰 tym, 偶e jest najcie艅szym smartfonem, skoro(mam nadziej臋) wcisn膮 w niego wi臋ksz膮 bateri臋.

iP 5 b臋dzie wyposa偶ony w mikroreaktor j膮drowy i b臋dzie dzia艂a艂 3 lata, po tym czasie trzeba go b臋dzie zutylizowa膰 w specjalnych warunkach.

Nie oszukujcie si臋, albo powstan膮 mega nowe baterie (Apple pewnie co艣聽zdzia艂a na +, ale nie liczcie na cudy), troch臋 da te偶 28nm proces etc. Ale niestety, albo wynajd膮 co艣 kompeltnie nowego super oszcz臋dnego, albo czasy si臋 na + nie zmieni膮 niestety. Maksymalnie to osi膮gn膮 to, co by艂o w 4, ewentualnie troch臋 wi臋cej.
A konkurencyjne telefony dzia艂aj膮 2h w u偶yciu, wi臋c wielkie narzekanie na Apple jest zwyczajnie 艣mieszne.

#36 MarcinBMW

MarcinBMW
  • 4 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:21

Bez dw贸ch zda艅 warto zmienia膰 iP4 na iP4S je艣li oczywi艣cie kogo艣 sta膰. Mia艂em iP4 prawie rok i teraz od pi膮tku w sumie mam 4S i nie wr贸ci艂 bym za nic do iP4.. Pr臋dko艣膰 naprawd臋 robi wra偶enie!;) a bateria to jaki艣 chyba mit! Mi trzyma por贸wnywalnie z iP4 a nie oszcz臋dzam go..;)

#37 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:23

Bez dw贸ch zda艅 warto zmienia膰 iP4 na iP4S je艣li oczywi艣cie kogo艣 sta膰. Mia艂em iP4 prawie rok i teraz od pi膮tku w sumie mam 4S i nie wr贸ci艂 bym za nic do iP4.. Pr臋dko艣膰 naprawd臋 robi wra偶enie!;) a bateria to jaki艣 chyba mit! Mi trzyma por贸wnywalnie z iP4 a nie oszcz臋dzam go..;)

Chocia偶 jeden tutaj prawi dobrze ;-)

#38 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:26

Wg test贸w z tego tam portalu, czasy dzia艂ania prawie si臋 nie r贸偶ni膮, chyba troch臋 przesadzasz z tym dramatyzowaniem.

Pamietam, ze mia艂e艣 uszkodzonego iPhone 4 i osi膮gn膮艂es 5h w u偶yciu co stanowi艂o polowe tego co ja na swoim iPhone i narzeka艂es. Teraz napisa艂e艣, ze 4S trzyma 6h i ju偶 nie narzekasz :P Wybacz, ale dla mnie 10h a 6h to jest pow贸d do niezadowolenia, to tak jakby 4S by艂 popsutym iPhone 4...

A konkurencyjne telefony dzia艂aj膮 2h w u偶yciu, wi臋c wielkie narzekanie na Apple jest zwyczajnie 艣mieszne.

A na konkurencje nie ma co patrze膰, gdyby Apple patrzylo na takiego SGS2 to wystarczy艂oby 4h w u偶yciu i by艂by nieco lepszy. Od Apple po prostu wymaga si臋 wiecej.

---------- Wpis dodano o 21:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:23 ----------

Nie jest wytlumaczeniem, ze mocniejsze podzespo艂y potrzebuj膮 wiecej pr膮du bo m贸j rozm贸wca nie b臋dzie 2x szybciej m贸wi艂, muzyka nie b臋dzie 2x szybciej odtwarzania a przy nagrywania filmu nie b臋d臋 pogania艂 akcji.

#39 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:38

Pamietam, ze mia艂e艣 uszkodzonego iPhone 4 i osi膮gn膮艂es 5h w u偶yciu co stanowi艂o polowe tego co ja na swoim iPhone i narzeka艂es. Teraz napisa艂e艣, ze 4S trzyma 6h i ju偶 nie narzekasz :P Wybacz, ale dla mnie 10h a 6h to jest pow贸d do niezadowolenia, to tak jakby 4S by艂 popsutym iPhone 4...

Tak, ale jak wida膰 z test贸w, iP 4 i 4S osi膮gaj膮 podobne czasy - wi臋c zaczynam dochodzi膰 do smutnego wniosku, 偶e to moje u偶ywanie powoduje tak szybkie wy艂adowywanie. Mo偶e mam w domu z艂y pr膮d, czy mo偶e to wina Play, nie wiem. iP 4S dzia艂a mi troch臋 d艂u偶ej, wi臋c mo偶e to wina i jednego i drugiego. Testy chyba nie zosta艂y sfingowane, wi臋c rozpatrujmy te przypadki, a nie m贸j dziwaczny, bo na niego nie mam ju偶聽si艂y :-P

A na konkurencje nie ma co patrze膰, gdyby Apple patrzylo na takiego SGS2 to wystarczy艂oby 4h w u偶yciu i by艂by nieco lepszy. Od Apple po prostu wymaga si臋 wiecej.

Racja, ale mamy wi臋cej, 3x wi臋cej. Mniej o 1/10 fakt, ale nadal najwi臋cej, do tego 4S jest znacznie wydajniejszy od konkurencji, mimo s艂abszych bebech贸w - moim zdaniem wychodzi to na og贸lny +.

Nie jest wytlumaczeniem, ze mocniejsze podzespo艂y potrzebuj膮 wiecej pr膮du bo m贸j rozm贸wca nie b臋dzie 2x szybciej m贸wi艂, muzyka nie b臋dzie 2x szybciej odtwarzania a przy nagrywania filmu nie b臋d臋 pogania艂 akcji.

Co ty z tym rozm贸wc膮, mo偶e i on nie powie szybciej, ale za to 2x szybciej wybior臋 numer, 2x szybciej w艂膮cz臋 np skype, 2x szybciej przeczytam /wejd臋 na ni膮/ jak膮艣 stron臋. W ci膮gu roku zyskam tak ogrom czasu i strac臋 milion razy mniej nerw贸w, czekaj膮c, a偶 co艣 si臋 wykona.

#40 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:46

No faktycznie te u艂amki sekund zbawi膮 艣wiat. 2x szybciej wybierzesz numer? Poka偶 mi taki test.

#41 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:54

Ale na filmikach na YT 4S wcale nie odpala program贸w 2x szybciej. Najcz臋艣ciej to r贸偶nica 2 do 3 sekund w przypadku jakiej艣 gry ktora i tak wczytuje sie jakies 15 sekund. Bateria to tez bardzo wa偶ny parametr, jest jak fundament dla ca艂ej reszty podzespo艂贸w. (mam na my艣li por贸wnanie do 4) Czemu sportowymi samochodami nie je藕dzi si臋 na codzie艅? Bo spalaja za du偶o benzyny. To samo z telefonami, s膮 niepraktyczne je艣li szybko padaj膮 - tutaj mam na my艣li np. SGS ale iPhone niebezpiecznie si臋 do niego zbli偶y艂 :P

#42 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:57

No faktycznie te u艂amki sekund zbawi膮 艣wiat. 2x szybciej wybierzesz numer? Poka偶 mi taki test.

Mnie zbawi膮, a jak Ty lubisz, to mo偶esz do ko艅ca 艣wiata nawet u偶ywa膰聽pierwszej generacji iPada, iPhone 4 etc. (w sumie czemu nie 2G? to tylko sekunda, czy dwie, wi臋cej...)

#43 mar99

mar99
  • 829 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 20:59

Potwierd藕 mi swoj膮 tez臋 w takim razie. Mo偶e mnie przekonasz?

#44 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:07

Ale na filmikach na YT 4S wcale nie odpala program贸w 2x szybciej. Najcz臋艣ciej to r贸偶nica 2 do 3 sekund w przypadku jakiej艣 gry ktora i tak wczytuje sie jakies 15 sekund. Bateria to tez bardzo wa偶ny parametr, jest jak fundament dla ca艂ej reszty podzespo艂贸w. (mam na my艣li por贸wnanie do 4)

Czemu sportowymi samochodami nie je藕dzi si臋 na codzie艅? Bo spalaja za du偶o benzyny. To samo z telefonami, s膮 niepraktyczne je艣li szybko padaj膮 - tutaj mam na my艣li np. SGS ale iPhone niebezpiecznie si臋 do niego zbli偶y艂 :P

Nie pisa艂em dos艂ownie o tych 2 sekundach, 4S jest du偶o du偶o bardziej responsywny (tym razem dobrze?) i mnie to osobi艣cie ZBAWIA. iPhone 4 mnie irytowa艂 ju偶聽swoj膮聽powolno艣ci膮 i cokolwiek mi tu napiszecie, to nie zmieni臋 zdania.
Komu艣聽starcza (wr贸c臋 do aut pozwolicie) 1.8d w starym BWM to spoko, a ja mimo wszytko b臋d臋 sobie je藕dzi艂聽swoim 2,5 do tego po chipie (w sumie ju偶 mi ma艂o si臋 zrobi艂o i my艣l臋 o jakim艣聽535d) i mimo, 偶e pali wi臋cej, to b臋d臋 tego u偶ywa艂, bo wol臋 spali膰聽wi臋cej paliwa i pojecha膰 szybciej.

Sportowe auto w tym wypadku to jest np taki Nissanik GTR (masakra swoj膮聽droga, mo偶na p艂uca zgubi膰聽w 艣rodku), i dok艂adnie to taki SGS2 (w sumie to SGS3 raczej, bo 2 wymi臋ka z iP 4S), mo偶na si臋聽tym pobawi膰, ale u偶ywa膰 si臋 nie da bardzo aktywnie.

I nie pisz, 偶e iPhone 4S si臋聽do tego zbli偶y艂, bo straci艂 maksymalnie 1h u偶ywania, do tego wzr贸s艂 czas rozm贸w o 1h (wi臋c mo偶esz z tym kim艣 wi臋cej porozmawia膰), najbardziej polecia艂 czas gotowo艣ci, no ale to tylko jest istotne dla ludzi, kt贸rzy wysy艂aj膮聽dziennie 1 smsa i rozmawiaj膮 przez 2 minuty.

Je偶eli chcecie (chcemy) dalej prowadzi膰 t膮 konwersacj臋 na temat baterii, to zapraszam do kontynuowania jej w temacie:
http://myapple.pl/wi...phonea-4-a.html
Poniewa偶 zrobi艂聽si臋聽tu powa偶ny offtopic, a w ko艅cu sam pilnuj臋 porz膮dku na forum i tak dalej by膰 nie mo偶e.

#45 iKubik

iKubik
  • 506 post贸w
  • Sk膮dCz臋stochowa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:19

Ja te偶 zastanawiam si臋 pomi臋dzy iP 4, a 4S, ale nie ukrywam, 偶e zale偶y mi na aparacie,kamerze i grach ;)

#46 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:24

Ja te偶 zastanawiam si臋 pomi臋dzy iP 4, a 4S, ale nie ukrywam, 偶e zale偶y mi na aparacie,kamerze i grach ;)

Jak Ci zale偶y to bierz, co si臋 b臋dziesz szczypa艂 ;-) Poczekaj ewentualnie do polskiej premiery, zaczn膮聽te偶 przywozi膰 ta艅sze sztuki z USA i ceny na pewno spadn膮.

#47 Homer

Homer
  • 9聽977 post贸w
  • Sk膮dGda艅sk

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:26

48h gotowo艣ci i 10h u偶ycia - tyle wyci膮galem na 4rce i minimum tyle chce na 5tce. Obecnie na Androidzie rownie偶 osiagam 48h gotowo艣ci, ale tylko 5h u偶ycia. iPhone'a po prostu chce si臋 wiecej u偶ywa膰. "jesli cos szybko sie ko艅czy to traci sens" ;)

#48 iKubik

iKubik
  • 506 post贸w
  • Sk膮dCz臋stochowa

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:27

Jak Ci zale偶y to bierz, co si臋 b臋dziesz szczypa艂 ;-) Poczekaj ewentualnie do polskiej premiery, zaczn膮聽te偶 przywozi膰 ta艅sze sztuki z USA i ceny na pewno spadn膮.

No w艂a艣nie czekam, a偶 b臋dzie w Polskim online storze, bo tam powinien kosztowa膰 2599 z艂 za 16 GB (to by艂oby zgodne z polityk膮 cenow膮 Apple'a: nowy telefon w cenie poprzednika, a ten ostatni zostaje przeceniony), ale czy tak b臋dzie to zobaczymy ;)

#49 narkoman

narkoman
  • 4聽360 post贸w
  • Sk膮dBydgoszcz

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:30

No w艂a艣nie czekam, a偶 b臋dzie w Polskim online storze, bo tam powinien kosztowa膰 2599 z艂 za 16 GB (to by艂oby zgodne z polityk膮 cenow膮 Apple'a: nowy telefon w cenie poprzednika, a ten ostatni zostaje przeceniony), ale czy tak b臋dzie to zobaczymy ;)

Dok艂adnie tak powinno by膰, je偶eli b臋dzie jaka艣 r贸偶nica to pewnie drobna i spowodowana jedynie wahaniami kurs贸w walut.

#50 PeterK

PeterK
  • 25 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernika 2011 - 21:32

A w takim razie po ile powinien wtedy sta膰 oficjalnie ip4 ??? (np jaka艣 antologiczna sytuacja do 3gs

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych