Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4S - Pierwsze wrażenia

• This topic is locked This topic is locked
2920 replies to this topic

#976 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 November 2011 - 16:44

O właśnie, wyjmowana bateria by się przydała... Slot na karty pamięci mi osobiście niepotrzebny - wbudowane 16Gb wystarcza. I fajnie by było miec do ładowania złącze microUSB ;) Chociaż w sumie... U mnie w pracy 3/4 działu ma iPhone więc zawsze jakiś kabel u kogoś się znajdzie ;)

Po co Tobie wyjmowana bateria? Ilu z Nas kiedykolwiek wymieniało baterie w innym telefonie?

#977 iMaks

iMaks
  • 1323 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2011 - 17:38

Po co Tobie wyjmowana bateria? Ilu z Nas kiedykolwiek wymieniało baterie w innym telefonie?

Może koledze funkcja ta potrzebna jest do resetu telefonu, ponieważ nie zna magicznego home + power.

#978 Danio02

Danio02
  • 369 posts

Posted 30 November 2011 - 17:57

@Pati007
W Apple Store możesz kupić przejściówkę Micro USB do telefonów Apple (39 zł) :)

Przejściówka Micro USB firmy Apple do telefonów iPhone - Apple Store (Polska)

#979 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 30 November 2011 - 18:00

Może koledze funkcja ta potrzebna jest do resetu telefonu, ponieważ nie zna magicznego home + power.

Po co kabel usb jak jest synchro po wifi? Slot na pamięć? Po co dziurawic tą ładną obudowe...

druga bateria przydała by się ludziom którzy nie maja możliwości podładowania.
Ja często gdy zapuszczałem się w góry na pare dni, miałem kiedyś w starym tel drugą bat. super często się przydawała choc czymała dłużej niż w IP.

Kabel ukryty USB też do podładowania, czasami nie mamy ze sobą kabla a nikt nie ma ładowarki, za to USB przez które można podładować IP zawsze się znajdzie.

ale to nie są niezbędniki, były by korzystalibyśmy niema to nie ma

#980 Danio02

Danio02
  • 369 posts

Posted 30 November 2011 - 18:44

Zawsze możecie kupić baterię zewnętrzną ;)

#981 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 30 November 2011 - 18:48

ale to nie są niezbędniki, były by korzystalibyśmy niema to nie ma

Jestes pewien? ;)
Przejściówka Micro USB firmy Apple do telefonów iPhone - Apple Store (Polska)

#982 iMaks

iMaks
  • 1323 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2011 - 18:57

Zawsze możecie kupić baterię zewnętrzną ;)

Albo skonstruować słoneczną!Choć doszły mnie słuchy,że takowa istnieje.

#983 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 30 November 2011 - 18:59

zacytuj całą moją wypowiedź bo chyba mnie nie zrozumiałeś

#984 Danio02

Danio02
  • 369 posts

Posted 30 November 2011 - 20:04

@iMaks Dla mnie logicznym jest, że producent nie chce, aby ktoś ingerował w urządzenie.

#985 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 November 2011 - 20:08

Co to ma do tego ? I co producenta obchodzi to, czy Kowalski, który kupił iPhone sobie go rozwali na głowie, rozkręci czy wyjmie baterię ??? iPhone jest mój i mogę z nim robić co chcę. Nic ich to nie obchodzi. A co do niby tej baterii, usb i innych pierdółek to chyba Apple wie co robi jak z HTML5, micro Sim itp.

#986 Danio02

Danio02
  • 369 posts

Posted 30 November 2011 - 20:50

Owszem, możesz robić co Ci się podoba z zakupionym sprzętem, ale weź jeszcze pod uwagę sprawę gwarancji. W sumie o to się rozchodzi :P

#987 GacolekPL

GacolekPL
  • 257 posts
  • SkądTarnów

Posted 30 November 2011 - 21:52

A ja dzisiaj zauważyłem że na 4s korzystanie z internetu przez EDGE jest znośne, na 4ce nie uznawałem takiego przeglądania (tragicznie wolne...) ot takie odkrycie ;)

#988 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 posts

Posted 01 December 2011 - 00:07

drodzy, zostalem wlasnie dzis swiezym uzytkownikiem Ip4S 32gb, jaram sie maaaax;) Mam pytanko, kiedys uzywajac HTC moglem w ustawieniach sprawdzic jakie aktualnie aplikacje mam wlaczone na telefonie np. przegladarka www, gra jakas itd., czy w Iphonie tez jest cos takiego, a jak jest to gdzie? Dzieki za odpowiedzi, ide sie bawic...;)

#989 filip71

filip71
  • 168 posts
  • SkądWiśniowa Góra

Posted 01 December 2011 - 00:16

drodzy, zostalem wlasnie dzis swiezym uzytkownikiem Ip4S 32gb, jaram sie maaaax;) Mam pytanko, kiedys uzywajac HTC moglem w ustawieniach sprawdzic jakie aktualnie aplikacje mam wlaczone na telefonie np. przegladarka www, gra jakas itd., czy w Iphonie tez jest cos takiego, a jak jest to gdzie? Dzieki za odpowiedzi, ide sie bawic...;)

Generalnie jak nacisniesz przycisk Home 2 razy to wysunie Ci się lista aplikacji w tle (uruchomionych jednakże niekoniecznie działających) - w iOS tylko nieliczne aplikacje działają w tle a większość jest "zawieszana/zamrażana" co powoduje, że aplikacje nie zużywają zasobów sprzętowych. Wyjątkiem jest np. aplikacja "Muzyka", ktora działa w tle.

#990 sampelmajster

sampelmajster
  • 89 posts

Posted 01 December 2011 - 00:31

Dzięki Filipie!

#991 senshiro

senshiro
  • 163 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 December 2011 - 00:45

Czyli jezeli na stronie plusa : Interaktywna Mapa Zasięgu - Plus w mojej miejscowosci jest zaznaczony zasieg HSPA+ na zewnatrz to ip4s go nie wykryje ?

Jeszcze raz: żaden iPhone nie obsługuje HSPA+. Co najwyżej HSPA. Jakie parametry HSPA obsługuje 4S - poszukaj w specyfikacji.

#992 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 December 2011 - 01:42

Czyżby udało się tak jak pisałem?

#993 Technet1

Technet1
  • 36 posts
  • SkądSkwierzyna

Posted 01 December 2011 - 09:55

Witam Od wczoraj mam mojego 4S 16GB Black i chcę się z Wami podzielić moimi sposrzeżeniami. Mój poprzednik to model 3GS więc po przeczytaniu wielu postów doszedłem do wniosku że poczuję duuużą różnicę. Tak po części jest ale... MINUSY: - wyświetlacz stanowczo ciemniejszy (WADA FABRYCZNA czy ten typ tak ma ?) niż w moim starym 3GS przy ustawieniu maksymalnej jasności. W 4S kolor biały jest "cieplejszy" czyli bardziej wpada w kolor "ecry" - beżowy. Może dzięki temu oczy się mniej męczą ale jak dla mnie to ma akurat duże znaczenie bo jestem osobą z dosyć dużą wadą wzroku i taka różnica w jasności wyświetlacza jest dla mnie znacząca. Mój iPad 2 też ma bardzo dobry jasny wyświetlacz taki jak stary 3GS a ten w 4S to... - Static Noise - podczas rozmowy non stop występuje ten objaw. Nie jest on głośny i aby go usłyszeć muszę być w cichym pomieszczeniu. To "brzęczenie" jest niesłyszalne podczas pobytu na ulicy i w ciągu dnia w domu. Gdy jednak wieczorkiem, gdy jest cicho wokół i ktoś zadzwoni to ten efek jest słyszalny. Nie przeszkadza mi on zbytnio bo faktycznie jest bardzo cichy. - Czas pracy baterii - pomimo wgrania sofu 5.0.1 bateria "umiera" w szybkim tempie, choć muszę tu przyznać że nie w zastraszającym tempie. Mój stary 3GS przy intensywnym użytkowaniu (około 30 minut rozmów dziennie, poczta, safari, app store) "żył" 1 dzień. W 4S Bateria przy niezbyt intensywnym "bawieniu się" i ponownym poznawaniu iPhonea z 65% do 10% wyczerpała się w około 5 godzin. PLUSY - Zasięg na 3G - na tym plu jestem bardzo miło zaskoczony. W starym 3GS, gdy włączyłem 3G zasięg momentalnie zanikał "brak sieci". W 4S zasięg mam non stop na 2-3 kreski. Jakość połączeń jest bardzo dobra, nic nie rwie, nic nie trzeszczy (poza static noise słyszanym w określonych warunkach). - Aparat foto / Kamera - w proównaniu do 3GS to przepaść technologiczna i jakościowa. Zdjęcia i filmy są świetnej jakości. Nic dodać nic ująć. - Wyświetlacz (poza jego jasnością) wydaje się bardziej "ostry" i nie widać pixeli na ekranie tak jak w przypadku 3GS. - Safari - zadziwiająco szybko otwiera srony. To że bije o lata świetlne 3GS w tym zakresie to się spodziewałem, ale on jest nawet szybszy (nieznacznie) od iPada 2. - Brak "mulenia" - wszystko otwiera się i zamyka szybciutko, płynnie działa, bez przycinek. 3GS przy oprogramowaniu 5.0.1 lubił często "przymulić". - Duży "skok" Home Button - w porównaniu do 3GS, 4S (przynajmniej mój) ma przyjemnie duży skok przy jego naciskaniu. Niby nic ale jakoś mi to podpasowało - poza tym 4S jest stanowczo głośniejszy od 3GS, rozmowy przez głośnik muszę wyciszać do połowy bo byłyby dla mnie zbyt głośne, tak samo jest przy rozmowach w sposób tradycyjny. Jakość wykonania - na medal - nic tu nie ma prawa zatrzeszczeć. Jeśli będziecie chcieli zapytać o inne aspekty 4S to chętnie udzielę dodatkowych informacji. Pozdrawiam

#994 Equerdo

Equerdo
  • 34 posts

Posted 01 December 2011 - 10:38

Co to ma do tego ? I co producenta obchodzi to, czy Kowalski, który kupił iPhone sobie go rozwali na głowie, rozkręci czy wyjmie baterię ??? iPhone jest mój i mogę z nim robić co chcę. Nic ich to nie obchodzi. A co do niby tej baterii, usb i innych pierdółek to chyba Apple wie co robi jak z HTML5, micro Sim itp.

Przecież można wymienić baterie, sam zapłaciłem 100PLN i taka wymieniłem w Iphone 3 (wtedy dopiero trzymała). Ale nie miałem już gwarancji. A wiec można jak się chce. Wiele produktów na świecie jest zamkniętych dla użytkowników w czasie gwarancji.

#995 guest

guest
  • 268 posts

Posted 01 December 2011 - 11:37

Jeszcze raz: żaden iPhone nie obsługuje HSPA+. Co najwyżej HSPA. Jakie parametry HSPA obsługuje 4S - poszukaj w specyfikacji.

Wprowadzasz ludzi w blad. iPhone 4s obluguje HSPA+.

#996 Pati007

Pati007
  • 265 posts
  • SkądSuchy Las, PL

Posted 01 December 2011 - 12:48

Wprowadzasz ludzi w blad. iPhone 4s obluguje HSPA+.

Senshiro, Guest - oboje wprowadzacie wszystkich w błąd ;) HSPA pewnie nie obsługuje tak jak i żaden inny telefon, bo co to niby jest? ;)
Ale za to obsługuje HSDPA i HSUPA :D

#997 guest

guest
  • 268 posts

Posted 01 December 2011 - 14:03

iPhone 4S Supports HSPA+

Senshiro, Guest - oboje wprowadzacie wszystkich w błąd ;) HSPA pewnie nie obsługuje tak jak i żaden inny telefon, bo co to niby jest? ;)
Ale za to obsługuje HSDPA i HSUPA :D

#998 peeter1972

peeter1972
  • 6 posts
  • SkądWarszawa PL

Posted 01 December 2011 - 15:25

Witam :) Może moje uwagi do czegoś sie komuś przydadzą :). Są to wyłącznie moje praktyczne odczucia z używania obydwu telefonów: Iphone 4S i Galaxy SII. Dla mnie telefon służy do dzwonienia, wysyłania smsów, mmsów, odbierania i wysylania emaili, przeglądania internetu, jako odtwarzacz muzyki, kalendarz/terminarz oraz budzik. Nie instaluje nowych aplikacji, gier itp., nie grzebie w systemie, nie podniecam się benchmarkami i pierdylionem dostepnych aplikacji, nie używam chmury i siri ;) Dla mnie plusy 4S + lepiej mi się go trzyma w ręku + pomimo mniejszej klawiatury niż SII jakoś "lepiej" mi się na nim wprowadza tekst + bardziej podoba mi się wyświetlacz (mimo że mniejszy) + dobra synchronizacja z iCal w Mac-u + itunes jest dla mnie OK jeśli chodzi o synchronizacje muzyki - wiem że wielu go nienawidzi ale mnie to odpowiada + poprawnie działa z moim zestawem głośnomówiącym - w SII mam po paru minutach szumy i głos jak z kosmosu (fabryczna navi nissan Pathfinder) :( + bateria u mnie dłużej trzyma niż w SII + bateria szybciej się ładuje niż SII + podlączenie do zestawu głośnomówiącego w aucie i używanie 4S jako magazyn muzyki działa super + odpowiada mi klient email (przyzwyczajenie z Mac-ów) + wygodniej się go trzyma niż SII + lubie design Apple :) minusy Iphone 4S: - wkurza mnie że ikonki na panelu przeskakują sobie dowolnie - ja np. chciałbym mieć w jednym rzędzie kalendarz, mapy, notatki i dyktafon… SII ma dla mnie to duuuzo lepiej rozwiązane. - bluetooth!! To największy dla mnie minus Iphone - sluży właściwie tylko do zest. głośnomówiącego. Mac niby go widzi ale nic poza tym :( Porażka. - brak możliwości szybkiego wysłania np. zrobionej wcześniej fotki przez BT do Maca - w SII pukam w fotke i daje "udostepnij przez bluetooth" - dla mnie jest to SUPER. - brak w ogóle możliwości wysłania pliku przez BT np. do drugiego aparatu, komputera itp. Porażka :( - problem z "osobistym hotspotem" - każe mi dzwonić do BOK Ery - podczas gdy na TEJ SAMEJ karcie /przed przycięciem oczywiście :) / w SII wszystko super się łączyło i śmigało bezproblemowo (dowiedziałem się że w BOK to dotyczy TYLKO iphone) - brak możliwości "blacklist" z poziomu telefonu - w SII jest to dodawane błyskawicznie bez konieczności używania specjalnych aplikacji - dla mnie to BARDZO ważna funkcja - brak możliwości podłączenia Iphone jako zwykły dysk (mass storage) - przy przeglądaniu internetu SII ma lepszy wyświetacz - większy - brak możliwości zaznaczania kilku kontaktów na raz i usuwania ich - brakk możliwości zaznaczania kilku emaili i usuwania ich - niestandartowa karta micro - na razie wiekszośc kart jest jednak "duża" - problemy z przekładaniem do innego telefonu. To moje subiektywne opinie z używania tych dwóch modeli - może komuś troche pomogę w decyzji zakupu. NIe sugerowałem się żadnymi testami, benchmarkami, opiniami "guru" itp. Dla mnie telefon podobnie jak komputer to narzędzie pracy - i dlatego oceniam go pod kątem przydatności do MOICH zastosowań. Obydwa dla mnie są bardzo dobre - używam chetniej iPhone- nie iem w sumie dlaczego… Chyba lepiej leży mi w ręku i bez problemu z zestawem glosnomowiacym... Pozdrawiam. Piotr.

#999 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 01 December 2011 - 15:56

Parę minusów 4Sa wg Ciebie to Bluetooth. Racja, ale to powinien być jeden duży minus. A co do przesyłania fotek, iCloud - choć napisałeś, że chmura Ciebie nie interesuje.

#1000 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 01 December 2011 - 15:57

Dla mnie to że nie można wykonać operacji miedzy Iphone - Imac poprzez bluetooth to jakieś nie porozumienie. Niby się widzą ale to tyle. tez tak macie? poza tym połączenie IP inny tel też powinien być umożliwiony. firma trochę przesadza w tej kwestii, być może soft nie radzi sobie z przetwarzaniem danych. za to zestaw słuchawkowy i głośno mówiący łączenie bez zarzutu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users