Ja nie traktuję tego w ramach fanaberii, ale raczej jako coś mniej niż ostrzeżenie. Można pisać ostrzeżenia, ale raz, że zabiera to więcej czasu, a dwa, że jak ktoś jest nowy, to może się zniechęcić, bo jednak trochę przykro jest dostać ostrzeżenie przy pierwszym wpisie. Chyba tak lepiej jest dla wszystkich, ale może się mylę.
A co do samych tytułów, to raz, że jest to spore forum, więc w opisowy tytuł jest przydatny, a dwa, że ułatwia wyszukanie czegoś. Jak ktoś nie umie się wyrazić, to może choćby wstawić w nawiasach model urządzenia, operatora czy wersję oprogramowania i już jest dużo lepiej.
Ponadto, jak ktoś pisze temat w stylu „Problem z MacBookiem Pro”, to od razu widać, że żadnych zasad nie przeczytał przed zamieszczeniem wpisu. W związku z tym kosz jest zasadny. Tytuł mogę poprawić, jeśli ktoś popełnił literówkę czy nie wyraził się najlepiej. Nie będę wymyślał go na nowo, bo ktoś traktuje go tylko jako pole do wypełnienia czymkolwiek i nie przestrzega zasad.
Jak ktoś ma wątpliwości, czy coś jest akceptowalne, to moje wiadomości prywatne są otwarte i zawsze staram się pomóc.
Nie będę wdawała się w polemizowanie, bo nie mam na to czasu a Ty i tak nie przyjmiesz tego do wiadomoaci. Powiem Ci tylko jak ja to widzę -
1. Wyszukiwania przez bardziej rozwinięty temat nie pomoże i wiem to z autopsji (to forum jest niemal nieprzeszukiwalne ) ułatwić przeszukiwanie to mogłoby wprowadzenie obowiązku dodawania fraz po których wątek będzie filtrowany...
2. twierdzisz że wystarczy dodać model urządzenia albo wersję oprogramowania... Ok. załóżmy mam firmę a w niej MB12, 2X MBP i MBA i do tego jeszcze Maca Mimi i MacPro i teraz chce zainstalować Catalinę na każdym z nich? Naprawdę istotne jest by wymienić wszystkie modele jakie posiadam skoro nie chodzi mi o problem z laptopem tylko o to czy system operacyjny jest sensowny? Moim zdaniem nie ma to większego sensu, bo laptop w tym przypadku nie ma znaczenia dla autora wątku...
3. Dlaczego odrazu masz dawać komuś ostrzeżenie - może warto na priv coś wrzucić... poza tym czemu właściwie tematy sa nieedytowalne? Miałam taki przypadek ze wtargnął mi błąd i przez przypadek zamiast go poprawić niechcący kliknęłam zapisz... i co? musze czekać aż Ty to usuniesz, bo ja nic z tym nie mogę zrobić... możesz powiedzieć dlaczego? Albo dlaczego musisz to usunąć zamiast np. w wątku poprosić by na przyszłość tak lub inaczej formułować tematy...
4. Twierdzisz, ze możesz edytować temat ale nie będziesz go przerabiał [bo Ci się nie chce], ok. ale ile zajęłoby Ci w moim wątku "Instalacja Cataliny" dopisanie słowa MB12... naprawdę więcej niż kliknięcie usuń...?
5. a propose ostatniego zdania.... Ty nie masz czasu by po kimś poprawić tytułu, ale ten ktoś ma do Ciebie pisać i tracić pół dnia by mieć pewność że wątek poprawnie zatytułował ... wow... wymagania jak przy doktoracie....
Daj spokój ... trochę przesadzacie...
Tytuły nic nie mówiące o treści oraz rażąco niechlujne wyrażanie myśli utrudniają wyszukiwanie pomocy. O ile mam wiele zastrzeżeń do działań tutejszej moderacji i w ogóle do tego, jak to forum jest skonstruowane, co zresztą wielokrotnie wyrażałem, to akurat uważam, że bezmyślne, nic nie znaczące tytuły nie powinny być tolerowane.
Jeżeli forum ma być bazą wiedzy dla szukających pomocy użytkowników, to ta baza musi być "przeszukiwalna". Sensowny tytuł jest tutaj kluczowy. W przeciwnym razie będzie tu mnóstwo treści, zmieszanej w wielkim garze do postaci niestrawnego bigosu.
absolutnie tytuł tu nie pomoże przy wyszukiwaniu ... juz próbowałam i raczej ciężko coś na tym forum znaleść... poza tym nie ma nic niechlujnego w wyrażeniu " instalacja Cataliny" jeśli komus chodzi o instalację tego systemu... a jak miałam napisać według Ciebie - Catalina na wakacjach ? ... Misz Masz to i tak jest ... forum jest tak przeszukiwalne że nikt nic nie może wyszukać i ciągle te same wątki tworzy... to widać na pierwszy rzut oka...
Użytkownik a.s edytował ten post 18 marca 2020 - 15:51