Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co cię denerwuje/Czego ci brakuje na Forum ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1840 odpowiedzi w tym temacie

#76 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2011 - 12:01

@renqien - spokojnie, nie chciałem tutaj, żeby nikt się oburzył ;) tak jak napisałem wcześniej - miałem kiedyś kilkuletnią przygodę z moderowaniem i wiem, że to żadna super zabawa, dlatego też dobrze, że znajdują się ludzie, tacy jak Ty na przykład, którzy chcą pomagać. Tak jak napisałem wcześniej (a także Ty o tym wspomniałeś) - oczywiście, że raportuję, oczywiście, że odpowiadam i opieprzam, nie mogę przejść obojętnie obok miliardowego pytania o jb, installousa i merytorycznie niepoprawne wątki. Jendak czasami bywa tak, jak napiasłem wyżej - moduł raportowania od strony usera wiesza się, formularz z raportem wysyła się czasami po pół minuty (a czasami wcale). Często zdarzają się wątki, które, powstając późnym popołudniem ( czyli wtedy, kiedy potencjalnie najwięcej moderatorów jest online ) wiszą jeszcze nawet po pół godziny-godzinę po zaraportowaniu. Czasami jest też tak, że zgodne z regulaminem, napisane na odpowiednim poziomie posty poruszające po prostu niewygodny temat - znikają w tajemniczych okolicznościach. Nie mówię, że jesteście bandą nierobów i nigdy tak nie uważałem. MyApple to bardzo dobre forum. Nie znam i nie próbuję nawet dociekać wewnętrznej sytuacji w Waszych kręgach, ale po prostu wygląda to tak, jakby moderatorów było czasami za mało, a niektórzy nie wykonywali zadań, które zobowiązali się wykonywać, w sposób odpowiedni i bezstronny. Nie będę tutaj (ani na PW) wytykał palcami, o kogo konkretnie chodzi - nie w tym rzecz, a osoby, które dostrzegają sprawy o których piszę, na pewno będą wiedziały, o kogo chodzi. Nie będę też matkował, co i jak macie robić, bo to przecież Wasza sprawa i na pewno, mając już tutaj jakiś zbiór doświadczeń, wiecie, co robić lepiej, niż zwykły user. Chodzi mi jedynie o to, że osoby, które tylko pozują na bezstronne pomaganie, a w rzeczywistości często zdarza się im podejmować dziwne decyzje na podstawie własnych powodów (emocje, chore ambicje, kompleksy, niezdrowy światopogląd), nie powinny być, w moim odczuciu, w Waszym gronie. Koniec końców - prawdopodobieństwo tego, że moja, albo jakakolwiek inna - w moim odczuciu mogąca być nazwana konstruktywną - pojedyncza wypowiedź cokolwiek zmieni, jest i tak, jak to w życiu bywa, bliskie zeru ;) Mimo wszystko mam nadzieję, że ktoś zdołał przeczytać to, co napisałem powyżej, do końca i podziela moje zdanie.

#77 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 12:38

moduł raportowania od strony usera wiesza się, formularz z raportem wysyła się czasami po pół minuty (a czasami wcale)

To do tego Pana z postu nad Twoim ;) Ja tu tylko z mopem latam.

Często zdarzają się wątki, które, powstając późnym popołudniem ( czyli wtedy, kiedy potencjalnie najwięcej moderatorów jest online ) wiszą jeszcze nawet po pół godziny-godzinę po zaraportowaniu.

Ja na przykład czytam wszystko po kolei i zanim dojdę do raportu, to może minąć nawet godzina. Po prostu, Wy piszecie szybciej, niż ja czytam. Jak jeszcze forum złapie czkawkę i strona ładuje mi się przez minutę, albo odpisuję na jakieś nie cierpiące zwłoki PW, to robi się opóźnienie. Godzina, czy dwie, to niewiele i forum przez ten czas nie padnie.

wygląda to tak, jakby moderatorów było czasami za mało, a niektórzy nie wykonywali zadań, które zobowiązali się wykonywać

Pamiętaj, o czym napisałem. Moderator (nie supermoderator) ma przypisany jeden lub dwa działy. Jeśli pilnuje na przykład w ajfonowatych, a coś jest do zrobienia w dziale systemów, to już nie zrobi, bo nie ma magicznych guziczków ;) Może jedynie spróbować ustnie (pisemnie) przywołać troszkę towarzystwo do porządku, ale nie może użyć argumentów. Stąd złudzenie bezczynności i niewywiązywania się z obowiązków, uwierz mi, często bardzo mylne.

Pamiętaj też, że moderator człowiekiem jest ;) Każdy ma inny system oceny, każdy inaczej odbiera i ocenia sytuację. Jedni są łagodni i wolą tłumaczyć, inni usuwają bez pardonu. To normalne, każdy ma troszkę inną wizję moderacji i nie da się tego ujednolicić. Jesteśmy ludźmi, nie maszynami i nie można nas zaprogramować na określone działanie akcja=reakcja. Czasem po prostu rolę gra zwykłe ludzkie uczucie, może nawet litość. Jak user po raz trzeci pisze swój temat i po raz trzeci wychodzi mu "iphon - problem POMOCY!!!", to jak uda mu się napisać, że "iphon problem jelbrake" to mu się odpuszcza, bo inaczej nigdy się nie doczeka pomocy.

#78 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2011 - 12:46

Nie no wiadomo ;) Nie wiem jak tutaj, ale u mnie podział moderatorów na działy się nie sprawdził... znaczy się były osoby, które zajmowały się tylko jednym działem, ale jednak większość miała uprawnienia na całe forum - bo po co, gdy znajdę coś, co nadaje się do wywalenia, mam uruchamiać całą procedurę informowania innego moda o tym, skoro mogę się tym zająć sam? Raporty - Code - zrób coś ;) Swoją drogą mnie @renquien zdziwiłeś, byłem pewien, że dostajecie raporty na maila na osobną skrzynkę - ja tak miałem i jak temat był gorący, można było reagować od razu, a dopiero później zająć się "codziennymi porządkami". Fakt, raportów czasami w ciągu dnia mogło przyjść dużo, ale człowiek nawet jadąc tramwajem mógł w telefonie mieć podgląd, czy coś przypadkiem nie wymaga pilnej uwagi. Nie wiem tylko czy vBulletin oferuje taką możliwość (u mnie stało na przemie i taki ficzer był)

#79 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 12:52

Jest tak, ale ja nie korzystam, bo i tak mam między 100 a 300 maili dziennie. Szału bym dostał, jakby mi jeszcze z forum przychodziły powiadomienia :D

#80 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopada 2011 - 13:06

Ja już się przyzwyczaiłem po tym, jak po paru wdrożeniach miałem w pierwszych dniach działania napisanych przeze mnie aplikacji na errorowej skrzynce po kilkaset maili ;) Ale wiadomo, praca pracą, a forum czasem wolnym, trzeba ten czas wolny w rozsądny sposób zagospodarować, bo wszyscy skończymy w psychiatryku ;)

#81 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 13:08

Nigdy nie wysyłałem raportu - dziś sprawdziłem - rzeczywiście strasznie długo to się odbywa. Sprawdzimy to.

#82 jarek.m

jarek.m
  • 19 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 14:43

istnieje możliwość uruchomienia na forum tapatalka?

#83 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 29 listopada 2011 - 23:44

Raport'owanie nie poprawione "Dziękujemy"

#84 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 01 grudnia 2011 - 22:04

Co mnie jeszcze denerwuje... ;) Bałagan w avatarach... Jedne są wieeelkie inne malutkie (chodzi o szerokość) pomimo tego, że mają taki sam wymiar (120pxx120px).

#85 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2011 - 20:55

A mnie prześladuje i denerwuje tym samym moderator FTPD, zresztą czepiał się jeszcze kiedy nie był moderatorem ale wtedy mogłem go olać, teraz to chyba się mści :), bo każde moje zapytanie ląduje w koszu, ciekaw jestem co zrobi z tym wpisem, jakoś inni moderatorzy potrafią kulturalnie załatwić sprawę, niestety FTPD jest dość sfrustrowany pracą tutaj używa sobie na nas troszeczkę :). Od kąd jest moderatorem skończyły się bezcenne porady kolegów na tym forum i tego mi najbardziej szkoda.

#86 Bacio

Bacio
  • 91 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:39

A mnie prześladuje i denerwuje tym samym moderator

To przy okazji pytanie do NadModeratora - do kogo i jak dyskretnie zgłaszać sugestie jeśli jakiś moderator - zdaniem użytkownika - źle wywiązuje się ze swoich zadań?
NadModerator po otrzymaniu wielu zarzutów na daną osobę mógłby rozważyć ewentualne działania ochronne.

#87 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 22:54

ftpd akurat robi ładny porządek na forum i niech robi go dalej bo mam dość czytania w kółko tego samego. Ale miało być co mi się nie podoba, a napisałem co mi się podoba :)

#88 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudnia 2011 - 23:01

No właśnie zaraz usunie Ci ten post do kosza :). Po za tym forum jet nasze i Wasze a zdaje mi się że tylko Wasze moderatorów. A to dzięki nam ono istnieje, to ja klikam w reklamy, wiec czasami proszę o trochę wyrozumiałości a jak coś się powtarza to nie czytaj pomiń spokojnie - przejdź obok.

#89 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 23:17

No właśnie zaraz usunie Ci ten post do kosza :). Po za tym forum jet nasze i Wasze a zdaje mi się że tylko Wasze moderatorów. A to dzięki nam ono istnieje, to ja klikam w reklamy, wiec czasami proszę o trochę wyrozumiałości a jak coś się powtarza to nie czytaj pomiń spokojnie - przejdź obok.

I tu się mylisz. Właśnie forum nie jest nasze i wasze tylko nadszyszkownika. Natomiast ma na celu pomagać innym poszukującym odpowiedzi.
Czyli:
- Jest problem - szukam rozwiązania w istniejących wątkach.
- Nie ma rozwiązania, zakładam nowy, żeby wspólnymi siłami rozwiązanie znaleźć.
- Wątek zakładam we właściwym dziale, żeby następnym szukającym umożliwić znalezienie odpowiedzi, a pomocnym ułatwić znalezienie wątku i podania odpowiedzi.
- Wątek prawidłowo tytułuję, żeby wyszukiwarka lepiej go znajdowała i szukający już bez zaglądania, po tytule, wiedzieli o czym będzie treść.
- Wątek piszę zrozumiale i podaję wszelkie szczegóły potrzebne do rozwiązania problemu, żeby pomocnikom ułatwić zadanie.
Jeśli którykolwiek warunek nie został spełniony, zawaliłem i moja wina, że moderator wywalił do kosza. Pretensje mogę mieć tylko do siebie. To nie przedszkole i moderator to nie Pani Przedszkolanka, żeby wycierał mi nosek i głaskał po główce. Na forum, jak w życiu, trzeba mieć twardą... moderator nie używa słów ogólnie uważanych za wulgarne.

#90 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 23:20

Mylisz się. Forum należy do jednej osoby - jest prywatną własnością Tomasza Wyki. Wszelkie uwagi na pracę moderatorów możecie zgłaszać właśnie do niego

---------- Wpis dodano o 23:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:19 ----------

ok, Radek mnie ubiegł i trochę bardziej rozwinął temat

#91 tomasz

tomasz

• 10 981 postów

Napisano 07 grudnia 2011 - 23:46

Mylisz się. Forum należy do jednej osoby - jest prywatną własnością Tomasza Wyki. Wszelkie uwagi na pracę moderatorów możecie zgłaszać właśnie do niego

Forum faktycznie jest moje ale nie dla mnie a dla Was użytkowników.
Jednak należy pamiętać, że jest ono dla wszystkich a nie tylko dla wybranych.
Moderatorzy mają bardzo ciężkie zadanie polegające na zapewnieniu przyjaznej atmosfery dla wszystkich a nie tylko dla osób, które wpadają tu po szybką odpowiedź nie poświęcając czasu na sprawdzenie czy ich problem już kiedyś nie został rozwiązany (nie kieruję tego teraz do nikogo personalnie).

Oczywiście wszelkie skargi można wysyłać bezpośrednio do mnie jednak tylko w uzasadnionych przypadkach.

#92 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2011 - 00:04

Oczywiście wszelkie skargi można wysyłać bezpośrednio do mnie jednak tylko w uzasadnionych przypadkach.

Jesne ja to biorę do siebie bo ja poruszyłem ten temat. I jeśli popełniłem nieświadomie błąd zrobiłem coś źle to nie obruszę się jak mi moderator zwróci uwagę. Jednak proszę przejrzeć odpowiedzi moderatora FTPD, jeśli to jest przyjazne środowisko to inaczej rozumiemy to pojecie. Po za tym ostatni mój wpis http://myapple.pl/ko...ku-nalepki.html no nie wiem co tam źle zrobiłem jaką zasadę naruszyłem wylądowało w koszu i tyle. I przyznaje rację że często wpadam po szybka radę, czasami sam takich udzielam jak coś wiem. Ale chyba nic w tym złego prawda? Jak dostane odpowiedź to ona przyda się kolejnym pytającym. Dzięki temu forum nauczyłem się wiele i żaden kurs tego nie odda. Lecz ostatnio jest to w moim przypadku niemożliwe, bo co bym nie zapytał co bym nie napisał to zawsze jest źle, nie tutaj, kosz itp.

A co do wycierania noska spoko nawet jak się zasmarkam to dam sobie radę, mam zawsze szerokie rękawy ;). Odpowiedzi szukałem wcześniej ale nie znalazłem założyłem więc temat licząc na pomoc. Temat poszedł do kosza z niewiadomej przyczyny, pomoc znalazłem na innym forum i temat mam zgłowy. Tylko dlaczego nie na Myapple na które do tej pory mogłem liczyć.

#93 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 01:07

A co do wycierania noska spoko nawet jak się zasmarkam to dam sobie radę

Tak sobie dałeś radę, że zamiast przyjąć do wiadomości, że zrobiłeś źle i trzeba się poprawić przyszedłeś uprawiać gorzkie żale w wątku niekoniecznie do tego służącym, z uporem godnym lepszej sprawy. Tak właśnie, to jest droga, którą należy podążać.

#94 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2011 - 07:57

Tak sobie dałeś radę, że zamiast przyjąć do wiadomości, że zrobiłeś źle i trzeba się poprawić

Tak, tylko co zrobiłem źle!!! Powinieneś zostać księdzem i siedzieć w konfesjonale a nie za komputerem. Widzę w tym samym czasie równie mało ważne pytania na forum dlaczego też ich nie usuniesz. Ja się nie żale, nieb zgadzam się z twoim postępowaniem i uważam że jest nie właściwe. No powiedz mi proszę, gdzie można było zadać takie pytanie by nie narazić się na twoja frustrację i sarkazm? Bo tracę wiarę że takie można zadać i znaleźć właściwe miejsce na tym forum. Jak to kolega poniżej napisał "jak w życiu, trzeba mieć twardą..." i to prawda że przez takich ja Ty to życie tak właśnie wygląda.

Radę sobie dałem - temat drążę ponieważ nie widzę przez Ciebie możliwości dalszego uczestnictwa na tym forum, a tego to mi szkoda, bo niema głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi. Liczę że wyjaśnisz mi co zrobiłem źle zadając pytanie które mi usunąłeś do kosza, jeśli masz rację ok to się bije w pierś i przeproszę, ale przeglądam forum i nie dociera do mnie jaki błąd popełniłem.

#95 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 10:35

Tym razem ja odpiszę, choć nie jestem bezpośrednio zamieszany w sprawę. Dostałeś jasną odpowiedź w wątku, że źle go zatytułowałeś. Masz problem z usunięciem, ale nie napisałeś jaki problem. Ale to mniejsza. Ważniejsze, że założyłeś wątek w dziale SYSTEMY, a pytanie dotyczy programu, czyli powinien być w PROGRAMY. Gdzie w odpowiedzi ftpd "Doskonały temat, doskonały dział." jest coś niewłaściwego? Normalna, zwięzła i krótka odpowiedź/wytyczna, co jest źle i co trzeba poprawić. Jak mówiłem wcześniej, nikt nie będzie się bawił w przedszkole i tłumaczenie, uczenie, poprawianie. W większości na forum są faceci, którzy porozumiewają się krótkimi komunikatami. Elaboraty znajdziesz na forum haftu angielskiego lub poezji Leśmiana. Zrozum(cie), że moderator ma takich postów/tematów kilkadziesiąt dziennie. Nie sposób każdemu pisać ładnych i rozwlekłych wyjaśnień. Tym bardziej, jeśli jest się człowiekiem pracującym i wpada się na forum w przerwie między jednym zajęciem, a drugim. To forum ludzi związanych z informatyką, programowaniem, komputerami itp. Pewien poziom jest wymagany. Kto, jak kto, ale świadomy użytkownik komputera musi umieć korzystać z wyszukiwarki, narzędzi systemowych itp. Jeśli chce grzebać w plikach systemowych żeby coś usprawnić, to powinien znać podstawy. Natomiast na naszym forum nie jest to takie oczywiste. Ja zajmuję się m.in. działem iPhone. Wpada user, który koniecznie chce zrobić jailbreak, ale jak pada pytanie o wersję softu, to robi oczy jak pięciozłotówki. Potem się dziwi, że ktoś mu pisze "przeczytaj, zrozum, wróć" i zarzuca, że forum jest nieprzyjazne. No sorry Winnetou, my tu szkółki niedzielnej nie prowadzimy.

#96 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 grudnia 2011 - 10:46

W większości na forum są faceci, którzy porozumiewają się krótkimi komunikatami. Elaboraty znajdziesz na forum haftu angielskiego lub poezji Leśmiana.

Hmm chyba nie czytałeś postów ArrasB ;)

#97 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2011 - 11:00

Masz problem z usunięciem, ale nie napisałeś jaki problem. Ale to mniejsza. Ważniejsze, że założyłeś wątek w dziale SYSTEMY, a pytanie dotyczy programu, czyli powinien być w PROGRAMY.

Mam problem z usunięciem, poprostu chce go skasować a nie mogę bo system mi nie pozwala co tu więcej wyjaśniać , a dlatego w dziale system bo to system mnie informuję że potrzebuje tego programu... Sam program niestanowi problemu przynajmniej tak wynika z informacji jaka załączyłem na obrazku. Z tąd taki opis i dział w jakim zamieściłem post.

Moim zdaniem wszystko jest jasne i załącznik jaki umieściłem sam mówi za siebie czy na pewno go obejrzałeś zanim dałeś mi odpowiedź? Jedynie zastanawiam się nad kategorią ale na SL bez problemu go skasowałem po czym zainstalowałem Liona i przywróciłem programy z kopi. I znowu chciałem go skasować ale system nie pozwala, więc czy na pewno to powinno być w programach?

#98 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 11:47

Co mnie denerwuje na forum ? Głupie tematy/posty szukające odpowiedzi na pytania które są już na forum. Drażni mnie to że ponad połowa osób która "dzieli" się z nami swoimi problemami nie potrafi użyć google/wyszukiwarki na tym forum. Wkurzą mnie to że niekiedy odp na pytanie jest 2 posty wyżej a i tak zadawane jest pytanie bo użytkownik jest za leniwy aby spojrzeć. Drażnią mnie też pseudo specjaliści. Sam nim nie jestem i daleko mi do niego ale jak czytam niektóre odp to mi się nóż w kieszeni otwiera, i szkoda mi osób które postępują wg, ich rad i tym samym mają ipody a nie iphony.

#99 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 174 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 13:29

@wojtgor: przestań już płakać i się użalać nad sobą. Elaboraty 'dlaczego nie zgadzasz się z decyzją' są ignorowane, nie zauważyłeś? Od tego są PW albo raporty, a nie robienie z siebie ofiary w publicznie dostępnym wątku.

#100 wojtgor

wojtgor
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2011 - 13:38

Tak myślałem że nie udzielisz konstruktywnej odpowiedzi, bo niby jakiej, prawda? Za to cały czas mi wmawiasz że płaczę a moim zdaniem to ty płaczesz że nie wiesz jak mi odpowiedzieć ;) Gdybyś miał uzasadnienie swojej decyzji co do mojego postu juz dawno było by po sprawie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych