Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes Music Store w Polsce

• Please log in to reply
184 replies to this topic

#101 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 December 2011 - 12:34

Ciekawe, bo ja miałem możliwosc ściagniecia ponownego, co smieszne jeden album nie miał tej opcji, a inny miał, a oba były kupione w iTunes.

#102 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 06 December 2011 - 13:48

Zdaje sie ze "generalna" regula byla, ze odkad wprowadzono iCloud od wtedy mozna zaladowac ponownie. Przedtem nie baudzo. Moje albumy zakupione w PL wszystkie (sztuk 1 ;) ) wisza mi do sciagniecia, z UK store tylko czesc. Co wiecej wciaz mam pare z DRMem i mam oferte z odblokowaniem DRMu...

#103 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 December 2011 - 16:16

Nie pamiętam czy było to przed iCloud, kupiłem tam w ten sam dzień, w ten kiedy pojawiła się możliwość dla Polski i przy jednym mam download, przy innym nie.

#104 Matis

Matis
  • 25 posts

Posted 28 December 2011 - 18:12

Hej! Przeglądnąłęm cały temat, ale nie znalazłem odpowiedzi, na kilka pytań. 1. Czy od września, sprawa gift cards ruszyła jakoś, tzn można płacić jakimiś kuponami z allegro z pozycji polskiego itunes ? (widziałem, że temat był właśnie wtedy poruszany i jeszcze nie można było). 2. Jak wygląda sprawa potwierdzeń zakupu. Przymierzam się do zakupu sporej ilości utworów, ale potrzebuję jakiegoś pisemnego potwierdzenia, które mogę wydrukować na dowód zakupu utworów. Póki co kupiłem tylko za darmo utwory z promocji świątecznych (czyli Coldplay i Lady Gaga) przez iphone, poprawnie skopiowało mi się wszystko na itunes w zakładce "Zakupione" pod sklepem. Żadnego potwierdzenia więcej nie mam, jak wygląda w tym wypadku sprawa kontroli, czy aktualnie gram z legalnego źródła? 3. Czy ktoś z was orientuje się, jak wygląda kwestia prawna odtwarzania publicznego tych utworów? Mają taką licencję, jak te z Beatport? Pozdrawiam i prosiłbym o szybką odpowiedź w miarę możliwości :)

#105 robertpatryk

robertpatryk
  • 372 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 December 2011 - 02:09

a ja usunąłem utwór i nie mogę go pobrać ponownie gdyż nie ma iTunes in the cloud ani nawet kupić ponownie gdyż widnieje "purchased". I co z tym zrobić?

#106 adatar

adatar
  • 41 posts
  • SkądWęgorzewo

Posted 31 December 2011 - 13:47

Ja mam pytanie innej natury: dlaczego niektóre płyty w polskim iTunes ukazują się z takim dużym opóźnieniem, albo nie pojawiają się wcale? Od dłuższego czasu jestem pod wpływem muzyki zespołu The Civil Wars. Ich debiutancki album "Barton Hollow" wszedł do sprzedaży 1 lutego 2011 roku. Do dzisiaj nie ma go w polskich sklepach i iTunes. Co ciekawe, ich ostatnie single o zimowej tematyce znalazły się w iTunes w dniu premiery. Co może być tego przyczyną ?

#107 revanmj

revanmj
  • 687 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 December 2011 - 16:38

Jeśli są w iTunes w innych krajach, to pretensje należy mieć do wytwórni / dystrybutora czy kto tam odpowiada ze wrzucanie tego do sklepu, bo to on ustala gdzie dany album będzie dostępny, a gdzie nie.

#108 adatar

adatar
  • 41 posts
  • SkądWęgorzewo

Posted 01 January 2012 - 11:18

Rozumiem. Trochę po macoszemu traktuje się Europę Wschodnią, jest to przykre. Mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego w polskim iTunes nie ma pełnej listy wszystkich gatunków? W innych krajach jest ich więcej i np. Singer/Song-writer brakuje mi bardzo. Wiem, że jeśli pogrzebię, będzie dostępna lista wykonawców gatunku w takich dziwnej, niebieskiej, nieprzejrzystej tabelce. Co jest tego przyczyną?

#109 Lashe

Lashe
  • 232 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 January 2012 - 19:33

Problem z synchronizacją kupionej muzyki. Może jakaś rada? Kupiłem niedawno album w Itunes poprzez iPhone'a, zsynchronizowałem iPhone'a z iTunes na komputerze i wszystko było ok. Album był dostępny wśród innych albumów na iPhone-ie jak również w iTunes w Sklep/Zakupione. Następnie zrobiłem "restore" aby przejść z iOS 5.0 na 5.0.1 i po tej operacji w iTunes nic się nie zmieniło czyli zakupiony album jest dostępny tam gdzie był. Za to do iPhone'a nie mogę tego albumu przenieść w żaden sposób. Oczywiście wielokrotnie robiłem już synchronizacje (po kablu) i wszelkie inne albumy i aplikacje bez problemu wróciły na swoje miejsce... Natomiast co ciekawe w URZĄDZENIA/iPhone 4/Zakupione album ten widnieje ale wszystkie utwory są na szaro i obok numeru ścieżki jest symbol synchronizacji. Zresztą załączam screeny. Nie ma to chyba związku z tym, że w PL nie jest obsługiwana chmura i automatyczne pobieranie dla muzyki? Wydaje mi się, że jeśli album jest w iTunes to nie powinno być problemu tak samo jak z innymi albumami (nie kupionymi w iTunes). Ale może się mylę gdyż pierwszy raz kupowałem muzykę w iTunes...

#110 mermi

mermi
  • 56 posts

Posted 03 January 2012 - 10:25

O! Mam identyczny problem jak Lashe. Tyle, że ja odtwarzałem zawartość na nowym egzemplarzu, który dostałem na wymianę. I przy pierwszej synchronizacji dostałem na telefonie komunikat, że nie udało się skopiować kilku pozycji - właśnie tych zakupionych. Oczywiście, podobnie jak u kolegi, te zakupione utwory normalnie widnieją w bibliotece utworów.

#111 Lashe

Lashe
  • 232 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2012 - 18:11

Dobrze, że chociaż nie jestem sam ;-) Faktycznie zapomniałem dodać informacje o tym komunikacie przy pierwszej (po restore) synchronizacji. Ponieważ w moim przypadku chodzi o zaledwie jedną płytę to "rozwiązałem problem" tak, że nagrałem Audio CD przez iTunes, następnie zrzuciłem i skonwertowałem CD zewnętrznym softem do formatu mp3, i tak powstałe mp3-CD zsynchronizowałem z iTunes jako kolejny album. Także zakupioną w iTunes płytę mam już dostępną w albumach z poziomu iPhone'a. Nie mniej rozwiązanie to średnio mnie satysfakcjonuje...

#112 mermi

mermi
  • 56 posts

Posted 03 January 2012 - 22:02

A ja na kombinowanie z iTunes straciłem ze dwie godziny i dalej nie udało się wszystkiego wyprostować. Kopiowałem te zakupione utwory z katalogu itunes'owego do mojego głównego folderu z muzyką i następnie dodawałem je do biblioteki. Na początku jedyny efekt to było pojawienie się tych utworów w iphonie ale jako niedostępne, a po kilkudziesięciu minutach dalszego kombinowania 4 z 5 utworów stało się w końcu normalnie dostępne na iphonie. Niestety, utwór, na którym najbardziej mi zależy (i jedyny, za którego zapłaciłem, bo reszta to piosenki ściągnięte w promocji świątecznej) cały czas mimo widoczności w telefonie jest niedostępny... Ręce mi opadają...

#113 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 05 January 2012 - 21:52

Kumplowi pojawiła się opcja iTunes Match w polskim sklepie właśnie. Ciekawe czy to bug, czy od jutra ruszy u nas. Ktoś jeszcze zauważył u siebie?

#114 adatar

adatar
  • 41 posts
  • SkądWęgorzewo

Posted 06 January 2012 - 14:46

U mnie też się pojawiło. Przechodziłem pomiędzy brytyjskim i polskim sklepem i zostawało. Po ponownym włączeniu zawsze uciekało. Tym razem zostało, nawet po ponownym uruchomieniu. Ciekaw jestem, kiedy zostanie wprowadzone

#115 Gene

Gene
  • 21 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2012 - 10:40

Z tym iTunes Match to jakos dziwnie. W pracy na nowym iMac'u (Snow Leoprad) mam w iTunes taki nieaktywny napis z lewj strony. Na swoim MacBook'u (Lion) nie. Support twierdzi, ze w Polsce ta funkcja nie jest dostepna. Ja mam pytanie troche z pogranicza. Czy zakupiony utwor w iTunes Store lub sciagniety za darmo (promocja swiateczna) moge uzyc do wlasnej realizacji video, ktora potem bede chcial publikowac na Vimeo lub YouTube?

#116 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 15 January 2012 - 14:57

Z tym iTunes Match to jakos dziwnie. W pracy na nowym iMac'u (Snow Leoprad) mam w iTunes taki nieaktywny napis z lewj strony. Na swoim MacBook'u (Lion) nie. Support twierdzi, ze w Polsce ta funkcja nie jest dostepna.

Ja mam pytanie troche z pogranicza. Czy zakupiony utwor w iTunes Store lub sciagniety za darmo (promocja swiateczna) moge uzyc do wlasnej realizacji video, ktora potem bede chcial publikowac na Vimeo lub YouTube?

Wystarczy zobaczyc na youtube, gdzie jest duzo filmikow bez dzwieku bo wytwornia zglosila swoje prawa. Jezeli film bedzie uzyty do nie komercyjnych celow, napiszesz na koncu filmu czy w opisie ze korzystales z tego utworu i ze wytwornia ma do niego wszystkie prawa to nie powinno byc problemow. W sumie mozesz tak zrobic nawet bez kupna utworu w itunes czy z plyty CD bo oni i tak tego nie sprawdza... Pozatym jak kupisz utwor w itunes, to on ma chyba jakies zabezpieczenia i nie wiem czy bedziesz mogl go uzywac

#117 Gene

Gene
  • 21 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 January 2012 - 15:35

Walsnie na YT czesto w opisie filmu znajduje sie informacja:
Dołączona grafika

#118 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 21 January 2012 - 14:33

A ja mam takie pytanie troszke odbiegajace od tematu,jednak nie wiem gdzie to pytanie zadac... Czy kupujac mp3 na iphonie powinna pojawic mi sie automatycznie na ipadzie? Czy musze od nowa kupywac ja na ipadzie?

#119 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 21 January 2012 - 14:51

A ja mam takie pytanie troszke odbiegajace od tematu,jednak nie wiem gdzie to pytanie zadac...
Czy kupujac mp3 na iphonie powinna pojawic mi sie automatycznie na ipadzie?
Czy musze od nowa kupywac ja na ipadzie?

Kupując mp3 na iPhonie, podczas synchronizacji przenosisz zakupione rzeczy do swojej kolekcji iTunes. Potem możesz to zgrać na iPada, iPoda itd, bez ponoszenia ponownie kosztów zakupu.

#120 poli_x

poli_x
  • 347 posts

Posted 22 January 2012 - 15:42

Apple (United Kingdom) - iCloud - All your music on all your devices.

Hmm znalazlem cos takiego,i wlasnie to mam na mysli....domyslam sie ze to dziala tylko w uk? I us?

#121 nemesis

nemesis
  • 364 posts
  • SkądPoznań/Berlin

Posted 27 January 2012 - 19:29

Przepraszam jesli napisze w nieodpowiednim dziale, ale nie wiedzialem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Czy kupujac iTunes Match moja muzyka sie legalizuje? Chodzi mi o kawalki sciagniete z neta? Jeżeli juz byla gdzies dokaldna odpowiedzic to przepraszam.

#122 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 31 January 2012 - 10:04

Witam, witam. Mam takowy problem, zrobiłem format komputera i chciałem zredownloadować zakupione utwory w iTunes Store, ale na stronie supportu jest napisane jak to zrobić i w ogóle, ale ja nie mam w zakładce Purchased żadnej muzyki, mimo że kupiłem z ładne 10 albumów.

Wiecie co z tym fantem zrobić?

Pobieranie wcześniej zakupionych materiałów ze sklepów App Store, iBookstore i iTunes Store
http://support.apple...L&locale=pl_PL#
Funkcja automatycznego pobierania muzyki i funkcja pobierania kupionej wcześniej muzyki są obecnie dostępne tylko w następujących krajach: Argentyna, Australia, Belgia, Boliwia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Kostaryka, Cypr, Czechy, Dominikana, Ekwador, Salwador, Francja, Niemcy, Gwatemala, Honduras, Irlandia, Luksemburg, Malta, Meksyk, Nowa Zelandia, Nikaragua, Panama, Paragwaj, Peru, Słowacja, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone i Wenezuela. W przypadku telefonu iPhone 4 (model CDMA) wymagany jest system iOS 5 lub nowszy.

W PL przy kolejnym kliknięciu na "buy" w iTunes Store Music: "You have purchased this item before Would you like to purchase it again?" - test przeprowadzony dziś 2012/01/31 czy probie zakupu ponownie tego samego utworu została naliczona opłata ponownie :(

#123 ciochu

ciochu
  • 176 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 31 January 2012 - 21:09

Z tego cytatu Apple nie wynika to o czym piszesz, tylko to, ze w tych krajach zakupione utwory użytkowników są zapamiętane i możliwe jest ich ponowne pobranie. Nawet cytat z komunikatu mówi o ponownym zakupie utworu a nie sciagnieciu, nie ma więc żadnych przesłanek żeby myśleć ze jest inaczej. Narodowość grupy z pewnością nie miała znaczenia :) bo pośrednicy mogą być z kilku państw. W Polsce nie ma takiej możliwości i w wyjątkowych sytuacjach supportumozliwia ponowne pobranie, wydaje mi sie ze oni po prostu ponownienam dodają zakup tylko ze za free.

#124 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 31 January 2012 - 21:30

Masz rację - odniosłem go do sytuacji ponownego ściągniecia zakupionych wcześniej utworów.

http://support.apple...iewlocale=pl_PL
Uwaga: kupiona wcześniej muzyka jest dostępna za pośrednictwem funkcji iTunes w chmurze tylko w następujących krajach: Argentyna, Australia, Belgia, Boliwia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Kostaryka, Cypr, Czechy, Dominikana, Ekwador, Salwador, Francja, Niemcy, Gwatemala, Honduras, Irlandia, Luksemburg, Malta, Meksyk, Nowa Zelandia, Nikaragua, Panama, Paragwaj, Peru, Słowacja, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone i Wenezuela. Kupione wcześniej programy TV są dostępne za pośrednictwem funkcji iTunes w chmurze tylko w następujących krajach: Australia, Kanada, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone.

Jakiś czas temu - czytałem artykuł o zaletach iTunes z muzyką - i ponownym pobieraniu utworów (wcześniej zakupionych / pobranych) bez naliczania opłaty - jak widać w krajach trzeciego świata ta opcja nie działa ...
---------- Wpis dodano o 21:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:22 ----------
http://myapple.pl/ip...z-itunes-2.html

np.

Finalne iTunes 10.5 | iPod.info.pl — iPod, iPad, iPhone
Pobieranie poprzednich zakupów. Pobieraj ponownie bez dodatkowych kosztów wcześniej kupioną muzykę, programy TV, programy oraz książki. Poprzednie zakupy mogą nie być dostępne, jeśli nie będą już w ofercie iTunes Store.

Jak widać co strona to każdy może inną głupotę napisać ...

http://www.apple.com...unes/whats-new/
Pobieranie wcześniej kupionych materiałów.

Każdy utwór muzyczny, aplikacja lub książka kupiona w App Store lub w iTunes Store jest automatycznie zapisywana przez iCloud w Twojej historii zakupów. Możesz swobodnie pobierać kupione wcześniej materiały na dowolne ze swoich urządzeń.1 Jeśli nie chcesz, aby iPad automatycznie pobierał wszystko, co kupisz, np. z iPhone'a, możesz wybrać konkretne utwory muzyczne, aplikacje i książki.

Usługi dotyczące muzyki z iTunes w chmurze nie są obecnie dostępne we wszystkich krajach.

Do automatycznego pobierania i do pobierania wcześniej kupionych materiałów wymagany jest system iOS 4.3.3 lub jego nowsza wersja na telefonie iPhone 3GS lub nowszym, iPodzie touch (3. lub 4. generacji), iPadzie lub iPadzie 2; iOS 5 na telefonie iPhone 4 (model CDMA); lub komputer Mac lub PC z aplikacją iTunes 10.3.1 lub jej nowszą wersją. Zakupione wcześniej materiały mogą być niedostępne, jeśli nie są już oferowane w iTunes Store, App Store lub iBookstore.

Za chwilę napisze maila do suportu najlepiej zasięgnąć informacji u źródła ...

#125 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 31 January 2012 - 21:42

http://myapple.pl/ip...tml#post1814020

masz rację - odniosłem go do sytuacji ponownego ściągniecia zakupionych wcześniej utworów.

jakiś czas temu - czytałem artykuł o zaletach iTunes z muzyką - i ponownym pobieraniu utworów (wcześniej zakupionych / pobranych) bez naliczania opłaty - jak widać w krajach trzeciego świata ta opcja nie działa ...
---------- Wpis dodano o 21:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:22 ----------
http://myapple.pl/ip...z-itunes-2.html

np.

Finalne iTunes 10.5 | iPod.info.pl — iPod, iPad, iPhone
Pobieranie poprzednich zakupów. Pobieraj ponownie bez dodatkowych kosztów wcześniej kupioną muzykę, programy TV, programy oraz książki. Poprzednie zakupy mogą nie być dostępne, jeśli nie będą już w ofercie iTunes Store.

jak widać co strona to każdy może inną głupotę napisać ...

Apple (Polska) - iTunes - Poznaj nowe możliwości iTunes.
Pobieranie wcześniej kupionych materiałów.

Każdy utwór muzyczny, aplikacja lub książka kupiona w App Store lub w iTunes Store jest automatycznie zapisywana przez iCloud w Twojej historii zakupów. Możesz swobodnie pobierać kupione wcześniej materiały na dowolne ze swoich urządzeń.1 Jeśli nie chcesz, aby iPad automatycznie pobierał wszystko, co kupisz, np. z iPhone'a, możesz wybrać konkretne utwory muzyczne, aplikacje i książki.

Usługi dotyczące muzyki z iTunes w chmurze nie są obecnie dostępne we wszystkich krajach.

Do automatycznego pobierania i do pobierania wcześniej kupionych materiałów wymagany jest system iOS 4.3.3 lub jego nowsza wersja na telefonie iPhone 3GS lub nowszym, iPodzie touch (3. lub 4. generacji), iPadzie lub iPadzie 2; iOS 5 na telefonie iPhone 4 (model CDMA); lub komputer Mac lub PC z aplikacją iTunes 10.3.1 lub jej nowszą wersją. Zakupione wcześniej materiały mogą być niedostępne, jeśli nie są już oferowane w iTunes Store, App Store lub iBookstore.

zaraz napisze maila do suportu (najlepiej zasięgnąć informacji u źródła :)), jak mam pisać tak z każdym zakupem muzyki to p******e taki interes.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users