Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatności w iTunes Store — karty debetowe/kredytowe/Pre-Paid

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2172 odpowiedzi w tym temacie

#1476 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 00:30

Chodzi o karty które nie są przypisane do żadnej osoby, 'na okaziciela'. Nie wiem jak iTunes sobie z takim fantem poradzi, lecz ta opcja wydaje się zbawienna.
Byłbym zainteresowany kupnem na tej aukcji: KLIK, dużo informacji na temat karty jest zawartych w linku :)

Wydaje mi się, że po numerze karty - iTunes rozpozna region = będzie tylko do płatności w polskim sklepie.

#1477 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 22 listopada 2012 - 00:39

Szkoda, zapowiadało się fajne rozwiązanie problemu :/ Czyli chyba jedynym rozwiązaniem jest posługiwać się giftcardami, konto US jednak jest mi potrzebne a z dwoma nie zamierzam się bawić. Dzięki za pomoc :)

#1478 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 03:25

Nadal apple banuje amerykańskie konta itunes z fałszywymi danymi? Dotychczas kupowałem tylko w us app store kupując gift cardy na allegro i bana nie było jednak teraz mam w planach większe zakupy w mac app store i trochę boję się kupować kolejne gift cardy ryzykując, że kiedyś konto zostanie zablokowane. Jakie rozwiązanie byłoby najbezpieczniejsze albo może z jakiego forumowicze korzystają najczęściej?

#1479 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 10:31

... Jakie rozwiązanie byłoby najbezpieczniejsze albo może z jakiego forumowicze korzystają najczęściej?...

PL App store

#1480 iCrX

iCrX
  • 94 postów
  • Skąd100litza

Napisano 25 listopada 2012 - 11:26

Mam kłopot z zakupem w Mac App Store. Wcześniej kupowałem aplikacje i nie było żadnych problemów. Karta debetowa (bankomatowa) z PKOBP Visa. Klikam na "buy app". Po podaniu hasła do konta iTunes przekierowuje mnie do podania Security Code. Widnieje na czerwono wyświetlana informacja: "Your credit card was declined. Please be sure to provide valid credit card information and click Done to continue using the store". Po podaniu numeru i zatwierdzeniu pojawia się okienko: "Your payment method was declined" i każe mi zalogować się aby zrobić update informacji o płatności... Loguję się i MAS wraca do okienka kupowania Aplikacji. Klikam na "Buy app" i wszystko zaczyna się od nowa.... Wcześniej po podaniu Security Code zaczynało się pobieranie a teraz wraca z powrotem do kupna aplikacji bez pobierania. Po kilku próbach poddałem się. Dziwna sprawa bo pracownik z PKOBP dzwonił do mnie że było 5 prób obciążenia karty jednak nie były one zrealizowane. Z racji 5 prób pod rząd bank podejrzewał że ktoś próbuje ściągnąć z mojego konta pieniądze.

#1481 ZlyPL

ZlyPL
  • 229 postów

Napisano 25 listopada 2012 - 15:12

Nie ważne, moderato wszystko już mi widzę wyjaśnił :)

#1482 matwlo

matwlo
  • 4 postów

Napisano 26 listopada 2012 - 06:01

Witam, Kupowałem ostatnio kilka tanich aplikacji w iTunes (karta debetowa MasterCard BGŻ). Wszystko było ok do czasu, gdy okazało się, że w przeciągu dwóch dni dwa razy pobrało mi dodatkowe 8 zł. WIEDZIAŁEM O OPŁACIE AKTYWACYJNEJ, ale myślałem, że pobierają ją tylko raz. Danych karty w tym czasie nie zmieniałem. Mam jedynie jeszcze jedno stare konto w US store, z którego korzystam do freemyapps. Czy to normalne, żeby opłata aktywacyjna pobierana była dwukrotnie? Tak to widnieje w moim banku: 2012-11-20 11:25:12 APPLE ITUNES STORE-EUR ITUNES.COM LU 8,19 2012-11-21 18:06:25 APPLE ITUNES STORE-EUR ITUNES.COM LU 8,16 Czy też macie oznaczenie LU na końcu? Czytałem na zagranicznych forach, że przy próbie kradzieży pieniędzy z konta pojawia się na wyciągu właśnie oznaczenie Luxemburgu. Dzięki z góry za odpowiedź.

#1483 nanatka

nanatka
  • 4 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 14:34

Witam, napewno odpowiedz jest na tym forum ,ale juz tyle czytam i nic nie znalazlam wiec postanowilam zapytac, czy jezeli kupilam newsweeka ktory kosztowal mnie 0,89€ i dalej kwota nie zostala pobrana z mojego konta to mam jakos inaczej zapalcic za ta aplikacje czy niedlugo app store pobierze kase z mojego konta ? Wiem, ze to banalne pytanie, ale jestem poczatkujacym uzytkownikiem :)) Z gory dziekuje za odpowiedz.

[URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]Na tym forum piszemy zgodnie z zasadami jęz. polskiego![/URL] eualex.

#1484 kdʘ

kdʘ
  • 257 postów
  • SkądJarosław

Napisano 27 listopada 2012 - 17:24

Niedługo pobierze. Poślizg sięga nawet kilku dni, przynajmniej tak było u mnie z kartą debetową PKO BP. ;)

- - - Połączono posty - - -

iCrX mnie trochę zmartwił. Mam nadzieję, że nie są to jakieś nagłe kłopoty z kartą od PKO BP.

#1485 iCrX

iCrX
  • 94 postów
  • Skąd100litza

Napisano 05 grudnia 2012 - 22:12

.......

iCrX mnie trochę zmartwił. Mam nadzieję, że nie są to jakieś nagłe kłopoty z kartą od PKO BP.

Zrobiłem śledztwo:
Okazuje się, że MacAppStore nie sprawdza security code'u podczas każdego zakupu. Podobno sprawdza tylko podczas pierwszego,a dalszych zakupów już nie. W przypadku kart debetowych bank PKOBP musi potwierdzić ten kod inaczej nie dojdzie do transakcji (sklep nie wysyła zapytania do banku i bank nie weryfikuje, tymsamym nie realizuje płatności). Takie "podobno" są wymogi VISY. W przypadku kart kredytowych ten numer nie jest sprawdzany (ani sklep ani bank nie musi go potwierdzać). Niektóre strony są ustawiane, że zawsze kod jest weryfikowany a niektóre nie. Wygląda na to, że MAS jeszcze niedawno sprawdzał za każdym razem (dziwiło mnie, że muszę zawsze ten kod podawać), a teraz przestał. Stąd te kłopoty...

#1486 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 22:38

Ameryki nie odkryłeś, kilka(naście) razy o tym było w wątku... z tym, że nigdy nie sprawdzał i nie sprawdza do dziś, bo takie są standardy i tylko dwa banki w Polsce je ignorują.

#1487 pg5frankie

pg5frankie
  • 4 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 11:46

Mam takie pytanie do was kupiłem dwie aplikacje w iTunes Store i za każdym razem oprócz płatności za aplikacje pobrało mi opłatę dodatkową w postaci tych 8 zł z groszami...nie wiedziałem, że to jest opłata zabezpieczająca i po prostu skasowałem dane karty kredytowej z konta iTunes Store, żeby mi nie nabijało Bóg wie czego. I tu teraz moje pytanie: zwrócą mi te pieniądze 2 x 8 z groszami, czy nie ? Jak teraz dodam kartę dalej mi tą opłatę naliczą przy kolejnym zakupie ? Całość wynika z mojej nie wiedzy niestety :(

#1488 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 12:14

Nawet jak skasowałeś kartę to zwróci, bo to bank blokuje nie apple. Przy kolejnym dodaniu karty znowu pobierze ci te 8 zika. Potem zwróci. Więc ile razy bedziesz dodawał kartę, nawet tę samą to zawsze pobierze. Więc dodaj kartę i nie kasuj jej.

#1489 pg5frankie

pg5frankie
  • 4 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 12:27

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) To czekam na 2-krotny zwrot...jak już sytuacja się wyjaśniła to dodałem kartę i jak mi bank odeśle tą opłatę zabezpieczającą to coś zapodam i już nie skasuję danych karty :) Po przeżyciach z PSN wolałem nie przechowywać danych karty kredytowej :P

#1490 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 08 grudnia 2012 - 14:11

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie :) To czekam na 2-krotny zwrot...jak już sytuacja się wyjaśniła to dodałem kartę i jak mi bank odeśle tą opłatę zabezpieczającą to coś zapodam i już nie skasuję danych karty :) Po przeżyciach z PSN wolałem nie przechowywać danych karty kredytowej :P

Kwestia techniczna: pieniądze nie były u Apple - to TWÓJ bank je zablokował - jeśli masz możliwość dostępu do konta przez internet - w zakładce karty powinna być widoczna blokada/y.

UWAGA: Zanim zadasz pytanie sprawdź:
1. Limity transakcji internetowych na karcie.
2. iTunes Store i Mac App Store: informacje o blokadach autoryzacyjnych kart kredytowych /na koncie przy pierszym zakupie warto mieć więcej niż 19,99zł/. Kiedy znów będziesz mógł korzystać ze środków zablokowanych? Są dostępne do Twojej dyspozycji w czasie od kilku do kilkunastu dni /np. w mBanku do 14dni/.

#1491 iCrX

iCrX
  • 94 postów
  • Skąd100litza

Napisano 09 grudnia 2012 - 12:29

Ameryki nie odkryłeś, kilka(naście) razy o tym było w wątku... z tym, że nigdy nie sprawdzał i nie sprawdza do dziś, bo takie są standardy i tylko dwa banki w Polsce je ignorują.

To czemu kilka miesięcy temu mogłem kupować programy a teraz nie?
Bank nie zmienił polityki proceduralnej (tak przynajmniej twierdzi kartolinia PKOBP). Normalnie pobierałem płatne aplikacje podając hasło iTunes, wpisując security code.

#1492 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 09 grudnia 2012 - 13:28

No właśnie, musiałeś podawać security code za każdym razem, i tylko dwa banki w Polsce chcą przy każdej transakcji CVV mimo, że nie powinny tego żądać, jeżeli to powtarzająca się transakcja. AppStore przestał pytać za każdym razem, bo widocznie coś zmienili.

#1493 pg5frankie

pg5frankie
  • 4 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 00:18

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

#1494 pg5frankie

pg5frankie
  • 4 postów

Napisano 12 grudnia 2012 - 10:29

Kwestia techniczna: pieniądze nie były u Apple - to TWÓJ bank je zablokował - jeśli masz możliwość dostępu do konta przez internet - w zakładce karty powinna być widoczna blokada/y.

Jak pieniędzy nie było u Apple jak pobrało mi je z konta i otrzymałem aplikacje, także bank mi ich nie zablokował. Pobrało mi opłatę, za każde przypisanie karty kredytowej do konta Apple, i na tą chwilę ww. opłata 3 x 8zł jest w operacjach nierozliczonych. Bardzo ładnie wyjaśnił mi to OleYek, natomiast ty kolego szukasz nie wiadomo jakich przyczyn. Otrzymałem, także wiadomość e-mail od Apple z podsumowaniem zakupów.

#1495 itq5

itq5
  • 8 postów

Napisano 18 grudnia 2012 - 11:18

Wczoraj pierwszy raz kupiłem aplikacje na iTunes store. Aplikacja "Phone drive" za 0,79 euro to daje jakieś ~3,30zł a z konta ubyło mi 8,07zł.. Ta kasa przepadła czy jak to jest?

#1496 Fasol_85

Fasol_85
  • 32 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 18 grudnia 2012 - 11:23

..Bardzo ładnie wyjaśnił mi to OleYek..

Zapodaj linka jeśli możesz..

#1497 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 18 grudnia 2012 - 11:45

Wczoraj pierwszy raz kupiłem aplikacje na iTunes store. Aplikacja "Phone drive" za 0,79 euro to daje jakieś ~3,30zł a z konta ubyło mi 8,07zł.. Ta kasa przepadła czy jak to jest?

Polecam czytać ten wątek...wystarczy cofnąć się o jedną dwie strony.

Takie pytanie retoryczne w przestrzeń kosmiczną: "Czy tak będzie zawsze, że co dwie trzy strony ktoś wrzuca identyczne pytanie, nawet nie sprawdzając wątku? ehhh"

#1498 Fasol_85

Fasol_85
  • 32 postów
  • SkądŚwinoujście

Napisano 21 grudnia 2012 - 10:29

Jak usunąć dane o karcie płatniczej? bo natronie sklepu jak usuwam dane i daje "zapisz" to mi systemodmawia twierdząć że dane o karcie muszą być podane obowiązkowo.. :-|

#1499 Spira

Spira
  • 2 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 20:01

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na fatalną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać. Poniżej kilka przydatnych linków do zasad pisowni i interpunkcji:
Interpunkcja: [url]http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629736[/url].
Wielkie litery: [url]http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629371[/url].
Pisownia łączna lub rozdzielna: [url]http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629454[/url].

#1500 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 21 grudnia 2012 - 20:28

A czy przypadkiem w polskim AppStore nie ma możliwości korzystania z gift cards? W US and A można ale chyba w Polsce nie specjalnie, ale nie mam pewności.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych