Firma DTP
Posted 22 May 2007 - 13:54
- pank likes this
Posted 22 May 2007 - 13:58
Posted 22 May 2007 - 13:58

Posted 22 May 2007 - 14:15

Posted 22 May 2007 - 14:30
Posted 22 May 2007 - 14:38
Posted 22 May 2007 - 14:46
Posted 22 May 2007 - 14:50
Mam dokładnie takie Lacie, ma już swoje lata, ale cały czas trzyma formę.
Panowie, powiedziano już wszystko. Robi się mały offtopic. Ale skoro tak, to pozostała do wyjaśnienia jedna kwestia:
Czy po tylu latach PANK nie powiniem pomyśleć o nowych Laci-ach.

Posted 22 May 2007 - 14:53
Panowie, powiedziano już wszystko. Robi się mały offtopic. Ale skoro tak, to pozostała do wyjaśnienia jedna kwestia:
Czy po tylu latach PANK nie powiniem pomyśleć o nowych Laci-ach.
Buhahaha, ale stare trzymają się jeszcze całkiem nieźle. Chciaż muszę przyznać że pożądliwym wzrokiem patrzę na nowe... panoramiczne.
Posted 22 May 2007 - 15:51
Posted 22 May 2007 - 17:24
Posted 22 May 2007 - 19:02
Tak naprawde cały ten temat stał się już nudny. 21letni chłopak (założyciel tematu), z tego co się zorientowałem z jego wypowiedzi, w ogóle nie ma zielonego pojęcia o DTP a pisze, że będzie studio otwierał. Moja rada jest prosta - niech sobie odpuści, niech poszuka lepiej etatu w jakimś dobrym studio DTP, niech rozezna sie w temacie, zobaczy wszystko w praktyce i nabierze doświadczenia. Dopiero wtedy niech pomyśli o własnym interesie.
Tylko że ja nie chce tego studia otwierać pojutrze, ale dopiero jak już wszystko będę umiał

Chyba wam się udało i przekonaliście mnie do Maca Pro, powiedzcie mi tylko czy wystarczy najtańszy model z najtańszym monitorem?
Posted 22 May 2007 - 19:13

Naprawdę po raz ostatni. Kup Power Mac'a G5 + DOBRY [NIE NAJTAŃSZY] MONITOR, a za oszczędzone pieniądze kup oprogramowanie, kalibrator, wydaj troszkę na reklamę, na naukę. Jak już kupisz porozmawiamy o drukarniach. I nie bój się używanych maków, to naprawdę dobre maszyny. Nie rzucaj się od raza na nowego Pro, bo jak Ci biznes nie wypali to władujesz kupę pieniędzy, a tak 3 tysiące za Power'a to nie jest kosmiczna kwota.
Naprawdę Nyau nie rozumiem Cię, piszesz o DTP i nie rozumiesz podstawy że tak tak naprawdę w tej pracy numerem jeden nie jest procesor, ani design komputera, A MONITOR, i wbij proszę sobie do głowy że w pracy DTP podstawą jest MO-NI-TOR.
A co do Twojego że jak już się nauczysz...to ręce mi opadły, tak szczerze mówiąc, bo najpierw szumnie otwierasz firmę pytając o radę, potem uparcie idziesz w stronę bądź co bądź ślicznego ale tylko iMac'a który nie do dtp stworzony, potem chyba z premedytacją omijasz wszystko co Ci mówi że podstawą jest monitorm, i kiedy na końcu wydaje się że załapałeś o co w tym chodzi to wracasz że chcesz najtańszy monitor, wiesz co a kup sobie w cholere tego iMac'a i proszę zamknijmy ten temat.
Posted 22 May 2007 - 19:18

Sorry że może niezrozumiale napisałem...
Posted 22 May 2007 - 19:30
Posted 22 May 2007 - 19:52
Posted 22 May 2007 - 21:23
Posted 22 May 2007 - 21:36
A może tu chodzi o windowsa? Może (wybacz, nie mogłem sie powstrzymać) czasem chce sobie pograć na windzie, na co pozwalają intele? Zgadłem? Bo jeśli tak no to cóż...
Nie chodzi o to tylko po prostu nie znam się na Macach

Jeszcze to wszystko przemyślę...
Posted 22 May 2007 - 21:40
Posted 23 May 2007 - 13:21
Posted 23 May 2007 - 13:33

Posted 23 May 2007 - 13:42
Nie jestem grafikiem ale argumenty Panka sa przekonujace.
Nie rozumiem tylko po co Nyau zakladasz topic skoro juz wiesz z gory co chcesz kupic i 12 stron argumentacji (mowie o tej rzeczowej) Cie nie przekonuje. Masz dosc jasno wylozone ze Monitor jest tu najwazniejszy a moc obliczeniowa jest wazna ale nie najwazniejsza. Cokolwiek nie jest napisane to Ty odpisujesz, ze iMac ma lepszy monitor od tego, ktory masz.
Albo, ze przekonany jestes do kupna iMaca. Zdaje mi sie, ze czytasz tylko te nieliczne posty gdzie ktos pisze ze ma iMaca i pracuje mu sie OK. Szukasz potwierdzenia dla swojego wyboru. Nie wiem czym jest on poparty poza designem. Bo jak tu koledzy radzili w cenie iMaca mozesz miec spoko jednostke centralna plus monitor dobrej klasy.
Zrozum ze iMac czy ACD sa do pracy domowej amatorskiej. Moja siostra pracuje na iMacu w DTP w jednej z gazet. Od tygodnia zmuszona jest pracowac na iMacu 24 cale i CS3 a do tej pory miala wlasnie G5 plus Eizo 20 cali ( nie wiem jaki bo sie nie znam:-) ) i twierdzi ze na tym iMacu nie da sie pracowac. Nie pytalem o szczegoly ale zdanie ma dosc kiepskie.
Ale to bylo BTW :-)
Najbardziej mnie zluzowala Twoja odpowiedz:
"Tylko że ja nie chce tego studia otwierać pojutrze, ale dopiero jak już wszystko będę umiał

Chyba wam się udało i przekonaliście mnie do Maca Pro, powiedzcie mi tylko czy wystarczy najtańszy model z najtańszym monitorem?"
Tyle gadki o monitorze a Ty wywalasz taki text. Sorry ale mysle, ze Ci juz nikt nic nie przetlumaczy i wracam to pionty mojego posta: Po co zakladales ten topic skoro wszystko juz wiesz ?
A monitory Appla tez nie powalaja prametrami nawet do zastosowan domowych ale za to powalaja cena. Za cena 20" ACD mozna miec monitor o lepszych parametrach.
Ja nie znam sie na grafice i DTP wiec o aspektach merytorycznych z tej dziedziny wypowiadac sie nie bede. Ale mozna zdroworozsadkowo stwierdzic kto w tym temacie ma swoje zdanie poparte doswiadczeniem i praca na kilku konfiguracjach sprzetu.
Powinienes tez zweryfikowac swoje podejscie do biznesu i tematu DTP. Piszac, ze po co Ci dobry monitor skoro w drukarni i tak zrobia szmire? To kup sobie Maca Pro i monitorek 9 cali B&W bo po co przejmowac sie kolorem.
Z takim podejsciem do pracy proponowalbym Ci zaniechanie pomyslu z kupnem kompa na raty bo jak Ci biznes nie pojdzie to bedziesz mial problem. Ogolnie lepiej zastanow sie nad kredytem na poczatek jak nie masz cisnienia bo stac Cie na np G5. Chyba ze jestes ryzykantem.
Ale to juz ekonomia wiec bardzo OT. Ale proponuje aby sie zapoznal z jej podstawami bo jak chcesz zakladac wlasny biznes to ona jest roznie wazna jak ten sprzet, ktory wybierasz.
Pozdrawiam i powodzenia
Posted 23 May 2007 - 13:57
Posted 23 May 2007 - 14:01
Posted 23 May 2007 - 14:12
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users