Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ile placimy za sprzet Apple, a ile za marke Apple?

• Please log in to reply
495 replies to this topic

#426 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 September 2011 - 22:11

Wiesz czacha, dla niektorych debilizmem jest wydawanie kasy na ciuchy w sklepach Zara, Hilfiger czy Lacoste, bo przeciez mozna kupic tanio w Realu na odziezowce - w obu przypadkach funkcja jest ta sama, ale wizerunek juz zgola rozny. I nie nazywajmy prosze tego snobizmem, to po prostu nasz osobisty marketing i dowod na to, ze dbamy o dobra jakosc samego siebie w relacji z otoczeniem.

Tak, kupując sprzęt Apple, uważałem, że to pasuje do mojego wizerunku jako copywritera. Okazało się jednak, że klienci mają to chyba w nosie. Za to sam sobie ułatwiłem życie i potrafię teraz z marszu wykonać na kompie setki czynności, które na Windzie były dla mnie marzeniem ściętej głowy.
Ale co do ciuchów się nie zgodzę. Też kiedyś po prostu szedłem do galerii i kupowałem jakieś markowe ubrania. Darły się w szmaty po roku. Teraz kupuję ubrania od Chińczyków na Marywilskiej i mam tę samą jakość przy identycznej stylistyce. Plus kilka stów. Z Apple tak nie jest, choćby nie wiem jak się haterzy pluli. Jasne, że iSprzęty się też psują (i to coraz bardziej), ale zewnętrzna jakość wykonania, wrażenie solidności i mniejsza niż u konkurencji podatność na wizualne zużycie (np. zarysowania itp.) są faktem. Dla mnie to taka firma "przedwojenna".

#427 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 02 September 2011 - 22:21

Wyjasniles zreszta, ze twoje stanowisko w agencji nie wiaze sie ani z praca grafika ani fotografa. Skad mozesz zatem wiedziec, czy taki workflow jak moj jest wydumany czy calkowicie i piekielnie wrecz zasadny? Twoja odpowiedz wiele mi wyjasnila na twoich kompetencji w tym temacie. Przestalo mnie tez w tym momencie dziwic twoje ukierunkowanie na PC. Faktycznie, Apple nie jest Ci do niczego potrzebne.

Buhahahaha, jak tylko sobie przypominam tych wszystkich fotografów na PC to śmiać mi się chce na to co piszesz :) Po raz kolejny generalizujesz i sugerujesz, że jak ktoś ma takie zajęcie co Ty to się inaczej nie da, w dodatku próbujesz z faktu rozdzielczości zrobić wielką wiedzę należną wtajemniczonym. Proszę nie wciskaj tu ludziom kitów, że każdy fotograf używa sprzętu Apple, bo w gruncie rzeczy do tego Twoja wypowiedź się sprowadza. Używasz wyłącznie Apple ok, uważasz, że inaczej nie potrafisz też ok. Inni potrafią. Mi tak samo Apple jest niezbędne jak i Tobie, czyli wcale. Jest to wyłacznie kwestia preferencji, a nie wymogu.

#428 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 posts

Posted 02 September 2011 - 22:54

Ciekawe, goodboy, czy tez bys sie smial, gdybys mial w domu dwa monitory, ktorych twoj szacowny laptop PC nie potrafilby obsluzyc w natywnej rozdzielczosci. Pewnie usprawiedliwilbys to sobie faktem, ze masz szybszy dysk... a pozniej pobieglbys do sklepu i dokupil desktopa, zeby z tych monitorow moc korzystac. Pytanie tylko, czy byloby rzeczywiscie taniej i wygodniej. Moj przyklad z rozdzielczoscia monitorow jest o tyle dobry, ze pozwala zrozumiec, w ktorym momencie tak naprawde zaczynamy potrzebowac tego, a nie innego sprzetu. Pewnie, ze do podstawowych czynnosci kazdy laptop bedzie wystarczajacy i mozna wybierac po kolorze obudowy albo logo, ale jest tak do momentu, w ktorym zaczynasz szukac w laptopie konkretnych cech (lub nawet jednej konkretnej cechy), ktorych brak u konkurencji w danej klasie sprzetu. Wowczas kwestie oplacalnosci cenowej moga sie dramatycznie zmienic i to, co wydawalo sie dotad najdrozsze, nagle stanie sie najtansze. Dla mnie ergonomia obslugi (gladzik, podswietlana klawiatura, magsafe, itp.), prostota ekosystemu (plug n'play dla drukarek, skanerow, backup'ow, itp.) i design to sa wartosci dodane w Apple, bo podstawa i imperatywem wyboru nadal pozostaje przede wszystkim hardware dopasowany do moich potrzeb (m.in. wspolpraca z zewnetrznymi monitorami), OSX oraz soft, ktorego uzywam. PS. Mam gdzies, czego uzywaja inni fotografowie bo ja z innymi fotografami rzadzko wspolpracuje (pomijajac fakt, ze mowisz ciagle o polskich realiach, ktore ze swiatowymi standardami zbyt wiele wspolnego nie maja). I ludziom kitu nie wciskam, za to ty wypowiadasz sie, jakbys posiadl tajemna wiedze i na kazdym kroku dajesz do zrozumienia, ze ludzie korzystajacy z Makow sa frajerami, bo prawdziwi twardziele uzywaja Windowsa na PC, co chwila szukajac gniazdka i myszy w kieszeni.

#429 goodboy25

goodboy25
  • 4354 posts
  • SkądWaWa

Posted 03 September 2011 - 10:26

jakbys posiadl tajemna wiedze i na kazdym kroku dajesz do zrozumienia, ze ludzie korzystajacy z Makow sa frajerami, bo prawdziwi twardziele uzywaja Windowsa na PC, co chwila szukajac gniazdka i myszy w kieszeni.

Nigdy się w ten sposób o użytkownikach komputerów Apple nie wypowiadam. Są to równie dobre komputery co masowe PC i laptopy z windą, tyle, że droższe. Inną sprawą jest, że w większości przypadków są to osoby mało obeznane ze sprzętem, nie mające pojęcia o stosunku cena/jakość nabywanych MBP i iMaków. Klient niezorientowany to klient idealny dla Apple. Natomiast niestety bardzo częstym zjawiskiem jest popadanie posiadaczy sprzętu Apple w samozachwyt i poczucie przynależności do lepszej klasy społecznej. Jest to smutne zjawisko.

#430 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 03 September 2011 - 10:40

Zupełnie podobnie problem stawia Elita, który to oczekuje laptopa z windą spełniającego funkcje maka X w konfiguracji Y, a że nie może znaleźć uważa laptopy PC za kiepską konkurencję Apple. Tylko, że na takiej zasadzie to każdy sobie znajdzie dany konfig określonego sprzętu, którego nie spełnia nic innego...

Ależ ja znalazłem, tylko że było droższe. Eh tak ciężko znaleźć nieplastikowego ULV? To jakiś problem wśród laptopów PC? No weź przestań. Lenovo, Dell, Samsung, FS, Sony robią i co z tego jak robią droższe, albo niewiele tańsze. Znajdziesz mi laptopa <1.5kG, 6-7h/acu i żeby to nie był atom - bo to już przerabiałem - w PC aby znacznie odbiegał ceną od Aira?

#431 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 posts

Posted 03 September 2011 - 11:39

Nigdy się w ten sposób o użytkownikach komputerów Apple nie wypowiadam

Ale czesto mozna odniesc takie wrazenie, czytajac twoje wypowiedzi.

w większości przypadków są to osoby mało obeznane ze sprzętem, nie mające pojęcia o stosunku cena/jakość nabywanych MBP i iMaków. Klient niezorientowany to klient idealny dla Apple. Natomiast niestety bardzo częstym zjawiskiem jest popadanie posiadaczy sprzętu Apple w samozachwyt i poczucie przynależności do lepszej klasy społecznej. Jest to smutne zjawisko.

No widzisz, ja do tej definicji nie pasuje ani troche. A mowie, jak zwykle, o sobie, bo za innych wypowiadac sie nie lubie. Wybralem Apple w pelni swiadomie, mimo ze znam Windowsy i PC na wylot (od Win95 do Win7). Potrafie zlozyc dobry piec, postawic system i skonfigurowac go tak, ze dziala w miare bezproblemowo przez lata. Ale wymaga to wiecej pracy i czasu, a na dodatek trzeba o to dbac dosc regularnie. W Apple nie robie nic z tych rzeczy, bo nie ma potrzeby. Fakt, ze daje to pewna satysfakcje, ale robilem to przez wiele lat i juz mi sie nie chce. To podobnie jak ze skladaniem rowerow; nie ma to jak zlozyc go samemu od podstaw, wybierajac rame, kola, widelec i caly osprzet wedlug wlasnych preferencji, ale wcale nie wychodzi to taniej, niz gotowy bike podobnej klasy, a wymaga czasu, pracy i warsztatu narzedziowego. A przede wszystkim wiedzy. Kupujac w sklepie nie dosc, ze masz gwarancje na calosc, a nie na kazdy element z osobna, to jeszcze sprzedawca bierze na siebie odpowiedzialnosc za wiele rzeczy, a Ty nie musisz udowadniac, ze uszkodzenia nie sa wynikiem twoich bledow przy skladaniu sprzetu.
Po prostu, goodboy, nie kazdemu sie chce, nie kazdy ma czas i wreszcie nie kazdy potrafi samemu wszystko zlozyc. Taka firma, jak Apple jest dla tych osob szansa na zakup dobrego sprzetu bez wkladania w to jakiegokolwiek wysilku i wiedzy. Tak samo jak np. Ridley Dean daje kolarzowi gotowy rower wyczynowy, ktorego wlasnoreczne zlozenie byloby bardzo trudne.

---------- Wpis dodano o 12:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:20 ----------

Znajdziesz mi laptopa <1.5kG, 6-7h/acu i żeby to nie był atom - bo to już przerabiałem - w PC aby znacznie odbiegał ceną od Aira?

Nie, goodboy powie Ci za to, ze na pewno tego tak naprawde nie potrzebujesz, a jedynie tak Ci sie wydaje ;)

#432 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 03 September 2011 - 13:45

Nigdy się w ten sposób o użytkownikach komputerów Apple nie wypowiadam. Są to równie dobre komputery co masowe PC i laptopy z windą, tyle, że droższe. Inną sprawą jest, że w większości przypadków są to osoby mało obeznane ze sprzętem, nie mające pojęcia o stosunku cena/jakość nabywanych MBP i iMaków. Klient niezorientowany to klient idealny dla Apple. Natomiast niestety bardzo częstym zjawiskiem jest popadanie posiadaczy sprzętu Apple w samozachwyt i poczucie przynależności do lepszej klasy społecznej. Jest to smutne zjawisko.

Stary, patrzac na to forum jest totalnie na odwrot. Ja mam bardzo czesto wrazenie ze uzytkownicy Windowsa i PC'tow sa duzo bardziej niezorientowani w komputerach niz uzytkownicy Makow. Co jest jeszcze ciekawe, uzytkownicy Makow rzadko uzywaja tych komputerow li tylko do rozrywki, a odsetek ludzi tworzacych cos na komputerach w stosunku do ogolu komputerow Mac jest wielokrotnie wyzszy niz w przypadku PC/Windows. Dlatego moim zdaniem argument dotyczacy tego, ze klienci Apple to klienci niezorientowani jest troszke chybionym argumentem.

#433 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 03 September 2011 - 19:16

Samsung Series 7 CHRONOS - nowe notebooki klasy premium - FrazPC | Twój Vortal Technologiczny | Board | Aktualności | Artykuły |

To jest prawdziwa klasa premium. Cena od 1000$.

Jak Apple zacznie robić podobne jakościowo i wydajnościowo laptopy w zbliżonej cenie, to zmienię zdanie. Narazie to taki MBP może klawisze mu lizać.

#434 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 September 2011 - 19:21

Zabawny jesteś, naprawdę, że tak Tobie się chce.

#435 Razle

Razle
  • 184 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 September 2011 - 20:07

Samsung Series 7 CHRONOS - nowe notebooki klasy premium - FrazPC | Twój Vortal Technologiczny | Board | Aktualności | Artykuły |

Jak Apple zacznie robić podobne jakościowo i wydajnościowo laptopy w zbliżonej cenie, to zmienię zdanie. Narazie to taki MBP może klawisze mu lizać.

To chyba rozwiewa wątpliwości, czy sprzęt Apple jest premium ? Skoro Samsung nazywa swoje komputery >1000$ klasą premium.
1000$ Będzie kosztować najtańsza wersja pewnie z jakimś i3, a nie flagowy model.

Przeciętny amerykanin kupuje komputer za ok. 600$ i nie widzi sensu, żeby płacić prawie drugie tyle za komputer. Nie ważne, czy będzie on marki Apple, Samsung, Sony, Dell, Alienware czy Asus. Facebook na każdym z nich wygląda tak samo, czyż nie ?

Niestety prowadzona tu dyskusja jest dość jałowa. Kupując produkty Apple kupujemy hardware+software Apple. Kupując produkty jakiejkolwiek innej firmy kupujemy hardware jednej firmy i software innej firmy np. komputer Samsunga+system Microsoftu, smartphone Samsunga+system Google.

Na polu iOS i Mac OS X mamy do czynienia z monopolem Apple. Chcąc mieć jeden z tych systemów musimy zdecydować się na urządzenie od Apple.
Więc rozmowa o tym, czy warto kupować sprzęt Apple, czy warto płacić za markę Apple to de facto rozmowa o tym, czy warto dopłacać do Mac OS X lub iOS. O ile wogóle dopłacamy, gdyż np. w segmencie tabletów 500$ to standard za najtańsze urządzenie.

-------

Ten Samsung, do którego link rbej podałeś jest naprawdę bardzo ładny (choć ja bym się pozbył klawiatury numerycznej) i dobrze wykonany. Na pewno, jeśli miałbym kupować komputer z Windowsem, to bym rozważał takiego laptopa.

Moim zdaniem jednak warto dopłacić do Mac OS X, dlatego wybieram MacBooka. Nie uważam jednak, że jest to jedyny słuszny system, a każdy, kto używa Windowsa jest w błędzie.

#436 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 04 September 2011 - 08:35

"14-calowy model waży zaledwie 2,17 kg" - nie ma lżejszych? Ze samsungów to dla mnie istnieje tylko series9. To z linku to jest desktop w obudowie przypominającej laptopa (z takim tonażem :)

"Zastosowana 8-komorowa bateria o pojemności 80Wh ma zapewniać do 8 godzin pracy" - heh 80Wh/8h = 10W - już widzę jak ten i7 + radek + panel 15" zjada tylko 10W, chyba w sleepie - 8h na 80Wh z ciepłym cpu i dedykowaną grafiką - mission impossible.

#437 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 posts

Posted 04 September 2011 - 10:21

Samsung 700Z - klawisze z MBP, gladzik z MBP (wizualnie), nawet wypustka do otwierania pokrywy ekranu zywcem przeniesiona z MBP. Design posypany w proporcjach - zbyt waska ramka matrycy, klawiatura na styk z brzegami obudowy, asymetryczny gladzik... Podporzadkowane funkcji, ale design zdradza mnostwo podstawowych bledow kompozycyjnych. Jezeli dla kogos ten lap jest ladniejszy niz MBP to ciesze sie, ze nie mam jego gustu ;) Wydajnosc na pewno bedzie dobra, ale design bez wyczucia i z pewnoscia daleki od Apple. I zeby nie bylo, ze jestem fanbojem: design Powerbooka G4 12'' tez mi sie nie podobal, wlasnie ze wzgledu na klawiature stykajaca sie z brzegami obudowy (z tym ze w PB byla ona w kolorze obudowy, co troche ratowalo sytuacje).

#438 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 04 September 2011 - 10:56

Dla mnie Prp to Mac Pro ... ktorego wydajnosc przegonil najnowszy iMac ;)

Nie był bym tego pewien czy aby na pewno przegonił, i w czym przegonił?

Możliwe że iMac jest szybszy przy chwilowym obciążeniu np na 20 minut. Ale w kwestii obciążania po kilkanaście godzin na dobę iMac by nadawał się tylko do wyjęcia wtyczki z gniazdka bo na nic innego by nie odpowiadał, MP z pewnością by działał poprawnie.

#439 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 posts

Posted 04 September 2011 - 11:22

Dlatego wlasnie dla ludzi, ktorzy codziennie po kilkanascie godzin obciazaja na maksa komputer jest Mac Pro. Ty, seb235, dobitnie sie o tym przekonales. Po prostu zle wybrales, stawiajac na iMaca. Przy okazji, Mac Pro z twojego podpisu to prawdziwy Mac Pro czy udawany?

#440 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 04 September 2011 - 12:45

Dlatego wlasnie dla ludzi, ktorzy codziennie po kilkanascie godzin obciazaja na maksa komputer jest Mac Pro. Ty, seb235, dobitnie sie o tym przekonales. Po prostu zle wybrales, stawiajac na iMaca.

Wiesz co masz racje ale w 50%, dając mi ten procek C2D 3,06 a w następnym modelu i3 3,06 to nikt nie brał pod uwagę że będę z niego korzystał? Skoro nie nadaje się do pracy w przypadku iMaca mogli zmniejszyć taktowanie układu do 2GHz zmniejszając jednocześnie napięcie a co za tym idzie temperaturę ale nikt tego nie zrobił.

#441 streetfighter69

streetfighter69
  • 239 posts

Posted 04 September 2011 - 14:13

Problem z przegrzewaniem matrycy iMaca tkwi, jak podejrzewam, w parametrach zasilacza. Pomyslalem sobie nawet, ze moznaby sprobowac podmienic ten zasilacz na jakis aftermarket. Moznaby tez sprobowac odizolowac zasilacz od matrycy za pomoca jakiegos ekranu termicznego. Ciekawe, czy ktos probowal... Problem wydaje sie do rozwiazania, tyle ze trzeba rozebrac iMaca i troche pokombinowac.

#442 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 04 September 2011 - 16:51

Przeciętny amerykanin kupuje komputer za ok. 600$ i nie widzi sensu, żeby płacić prawie drugie tyle za komputer. Nie ważne, czy będzie on marki Apple, Samsung, Sony, Dell, Alienware czy Asus.

W sierpniu juz 13% amerykanow wybralo komputer Apple. Podejrzewam, ze bedzie to rownowazne ok. 26-30% udzialu Apple w sprzedazy laptopow (gdy Apple mialo 10% udzialu w komputerach, to rownoczesnie bylo to 20% wsrod laptopow. W komuterach nieprzenosnych Apple radzi sobie znacznie gorzej).

#443 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 04 September 2011 - 17:57

Problem z przegrzewaniem matrycy iMaca tkwi, jak podejrzewam, w parametrach zasilacza. Pomyslalem sobie nawet, ze moznaby sprobowac podmienic ten zasilacz na jakis aftermarket. Moznaby tez sprobowac odizolowac zasilacz od matrycy za pomoca jakiegos ekranu termicznego. Ciekawe, czy ktos probowal... Problem wydaje sie do rozwiazania, tyle ze trzeba rozebrac iMaca i troche pokombinowac.

Albo po prostu wypchać zasilacz na zewnątrz.

#444 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 04 September 2011 - 19:54

Gdyby to było takie proste to Apple już dawno wyeliminowałoby całkowicie problem matryc. Tam nie pracują laicy.

#445 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 04 September 2011 - 23:04

1000$ Będzie kosztować najtańsza wersja pewnie z jakimś i3, a nie flagowy model.

Podstawowa wersja za 999 $ ma Core i7-2675QM, 6GB RAM, 750GB HDD i Radeona 6490M.

Hands-on with Samsung’s 13- and 15-inch Series 7 Notebooks
http://myapple.pl/of...cbooka-pro.html

Niestety prowadzona tu dyskusja jest dość jałowa. Kupując produkty Apple kupujemy hardware+software Apple. Kupując produkty jakiejkolwiek innej firmy kupujemy hardware jednej firmy i software innej firmy np. komputer Samsunga+system Microsoftu, smartphone Samsunga+system Google.

Poczytaj sobie o Samsungach Wave I, II i III oraz o bada OS.
Albo o tym, że Google kupiło Motorolę.

#446 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 September 2011 - 09:05

Podstawowa wersja za 999 $ ma Core i7-2675QM, 6GB RAM, 750GB HDD i Radeona 6490M.

Pożyjemy zobaczymy - S9 miało być Air killerem i takie ładne ceny mieli póki się 3 miesiące od zapowiedzi do sklepów dostawali, a jak przyszło co do czego to cenowo odskoczyli o $100 ponad MBA na każdym modelu.

Nie wróżę mu źle, bo laptop ładny - jak komuś 2.5kG nie przeszkadza, ale z mówieniem hop poczekam do sklepu - tym bardziej że mobilne czterordzeniówki wg strony intela zaczynają sie od $300 za samo cpu...

#447 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 05 September 2011 - 09:07

$1,299 2.2-GHz Intel Core i7-2675QM 8GB RAM HD 750GB w/EC 8GB AMD Radeon HD 6750M 15.6 inches MacPro w podobnym konfigu kosztuje dobre 10 tysięcy złotych i też waży 2.5kg.

#448 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 September 2011 - 09:21

rbej: nie macpro tylko macbook pro - daj szansę wyszukiwarce i pisz precyzyjniej, bo komentujesz inny sprzęt. Ja tylko napisałem że poczekam z opinią na półki sklepowe, bo podniecanie się zapowiedziami Samsunga już dawno mi przeszło - nie dość że zapowiadają w niższych cenach, a w sklepie jest inaczej, to zapowiadają z 3 miesięcznym wyprzedzeniem, a przez 3mc to się wiele na rynku zmienia. Porównujesz zapowiadany komputer z dostępnym od "ręki". Biorąc pod uwagę cennik intela za samo CPU trochę nie chce mi się wierzyć w ww cenę, ale jeśli tak Samsung przedstawi sprawę jak zapowiada do wgryzie się w rynek dość ostro - natomiast na razie możemy sobie tylko pogdybać.

#449 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 05 September 2011 - 09:49

Z jakim 3 miesięcznym wyprzedzeniem??. Samsung będzie w sprzedaży od 2 października.

#450 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 05 September 2011 - 10:35

rbej: to sobie popatrz jak było z S9 - zapowiadali w styczniu, miały być w lutym były w kwietniu, o 2 stówy $ droższe.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users