Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#2276 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 postów

Napisano 08 stycznia 2017 - 20:30

Różnica 500 zł a Pro to jednak szybszy komputer w dodatku z ekranem Retina. Ja bym się nie zastanawiał nawet chwili. Chyba że budżet 5000 zł jest tym maksymalnym. 

Właśnie problem w tym, że cena 5000 zł burtto to cena maksymalna. Sprzęt muszę kupić najpóźniej do 12 marca. 

Czy różnica jest "bardzo" odczuwalna? 

#2277 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 08 stycznia 2017 - 21:22

Jeśli 5000 to max cena dlaczego pytasz się o droższy? ;-)

#2278 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 postów

Napisano 09 stycznia 2017 - 09:12

Ponieważ chcę wiedzieć, czy jak duża jest różnica. Może w ciągu 2 miesięcy znajdę gdzieś promocję i warto poczekać :)

#2279 MiL

MiL
  • 1 491 postów
Napisano 09 stycznia 2017 - 09:36

Jeżeli to praca biurowa to wydajnościowo różnicy nie zauważysz. Na plus w Pro to ekran, większa przyjemność z użytkowania.

#2280 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 09 stycznia 2017 - 11:34

Ponieważ chcę wiedzieć, czy jak duża jest różnica. Może w ciągu 2 miesięcy znajdę gdzieś promocję i warto poczekać :)

Promocje to są teraz na początku roku. Sam znalazłem swój model o 1000 zł taniej. Nie sądzę abyś trafił później na kolejne. Oczywiście jeśli mówimy o jakichś oficjalnych źródłach. Natomiast wystarczy poszukać na prywatnych aukcjach Allegro. Tam taki sam model Pro można znaleźć spokojnie za 5000.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#2281 qbasmok

qbasmok
  • 19 postów

Napisano 11 stycznia 2017 - 10:36

Witam, mam opcje nabycia macbooka pro z early 2015 tak samo air. Kwestia taka, że ma to być mój pierwszy mac i zastanawiam się nad słusznością nabycia niemalże nowego urządzenia. W każdym razie zgłaszam się do Was z informacją czy n/w oferty w cenach 3200 za air i 4250 za pro są cenami okazyjnymi, normalnymi czy zawyżonymi. Oba urządzenia jeszcze na paromiesięcznej gwarancji.

http://allegro.pl/ma...51.html#thumb/1

https://www.olx.pl/o...html#337e561149

Plus dla air, że gość jest z mojej miejscowości. Oprócz tego mam lenovo y50-70 (który obecnie leci na gwarancje, przegrzewa się cpu), ale zawsze chciałem sprawdzić maci, więc miałby on być jako 2 komputer, tym bardziej, że specjalistyczne programy których używam na studiach średnio są dostępne lub mocno ograniczone w wersji na macOS. Chyba, że jednak miałbym się skusić na modele z ubiegłych lat. Z tym że na rynku wtórnym ich ceny w dalszym ciągu stoją (pro 2013-> wzwyż) grubo ponad 3k, więc wydaje mi się, że lepiej dołożyć parę stówek i mieć nowszy model. Z góry dzięki za odpowiedź.

#2282 qbasmok

qbasmok
  • 19 postów

Napisano 11 stycznia 2017 - 19:46

Tak gwoli ścisłości. Jaka jest rzeczywista różnica w wydajności macbooka air z 8gb ramu a podstawowa wersja Pro z 2015roku. Średnio mnie obchodzi ekran , macbook będzie podłączony pod zew monitor kiedy będę w domu. Jeżeli nie zwracam uwagi na ekran to opłacalnym jest dokładać średnio 1000zl do wersji Pro? Jaka będzie różnica przy bardziej wymagających programach? Taka która od razu zdyskwalifikuje aira?

#2283 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 11 stycznia 2017 - 22:35

Tak gwoli ścisłości. Jaka jest rzeczywista różnica w wydajności macbooka air z 8gb ramu a podstawowa wersja Pro z 2015roku. Średnio mnie obchodzi ekran , macbook będzie podłączony pod zew monitor kiedy będę w domu. Jeżeli nie zwracam uwagi na ekran to opłacalnym jest dokładać średnio 1000zl do wersji Pro? Jaka będzie różnica przy bardziej wymagających programach? Taka która od razu zdyskwalifikuje aira?

Zależy do czego będziesz chciał go używać. Sądzę że wydajnościowo nie będzie to aż tak porażająca różnica jakby mogło się wydawać. Tutaj masz jeden z pierwszych filmików jaki udało mi się znaleźć porównujący oba modele 

#2284 end5

end5
  • 1 postów

Napisano 11 stycznia 2017 - 22:52

Cześć wszystkim. Planuję zakupić pierwszego MBP. Zazwyczaj będę go używać do internetu, prac biurowych, filmów, czasem jakiś Football Manager, obróbka filmów max. 1080p lub 1440p itd. Bardziej przekonują mnie MBP z 2015, jeśli chodzi o różnorodność wszystkich złącz itd. niż te z 2016.

Myślę nad tymi dwoma opcjami:

MBP 13" - i5 2.9 GHz (up to 3.3 GHz) / 16GB RAM / 512GB SSD

lub

MBP 15" - i7 2.5GHz (up to 3.7GHz) / 16GB RAM / 512GB SSD

Zastanawia mnie jednak czy przy takim zastosowaniu będę mocno odczuwał różnice w procesorze i czy jest to w ogóle warte swej ceny wybieranie modelu 15".

Jakieś sugestie? :D

#2285 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 12 stycznia 2017 - 00:08

15" mają 4 rdzeniowe procesory, 13 zawsze 2, jeśli będziesz korzystał z Premiera przy montażu to 15 na pewno będzie szybciej renderowała. Z tego co widziałem na YT to Final Cut nawet jakoś sobie radzi na MacBook'u 12... 

#2286 qbasmok

qbasmok
  • 19 postów

Napisano 12 stycznia 2017 - 07:05

Zależy do czego będziesz chciał go używać. Sądzę że wydajnościowo nie będzie to aż tak porażająca różnica jakby mogło się wydawać. Tutaj masz jeden z pierwszych filmików jaki udało mi się znaleźć porównujący oba modele 

Tylko właśnie lwia część (albo nawet i całość) porównań na yt odbywa się na płaszczyźnie macbook pro 13 2015 vs macbook air 2015 4gb ram. A wydaje mi się, że te dodatkowe 4gb sporo dobrego wnoszą w użytkowaniu aira, nawet w troszke bardziej specjalistycznych programach. Ogólnie miałby to być mój 2nd komputer, głównie do leżakowania z nim na kanapie, ale chciałbym liznąć trochę PS czy jakiś programów do produkcji muzyki. Znalazłem ofertę na olx u mnie w Szczecinie za 4000zł za macbooka pro z 2015, z tym że gość ma go już 1,5 roku i nabył go w USA. Bateria cykli 200, laptop teoretycznie bez skazy. Pytanie czy przy takich aukcjach ze sprzętem zza oceanu należy na coś uważać? Karton z nr się zgadza, na stronie apple faktycznie widnieje info, że jest on z zachodniej dystrybucji. Cenę myślę, że uda się stargować o 2-3 stówki.

#2287 MiL

MiL
  • 1 491 postów
Napisano 12 stycznia 2017 - 09:17

Różnica wydajności między Air a Pro 13 jest bardzo mała. Jeżeli chcesz tylko liznąć tych programów to nawet byś nie zauważył. Różnica jest w ekranie.

Zastanawia mnie jednak jaka jest różnica w chłodzeniu. Czy przy obciążeniu naleśnikowaty Air nie będzie chciał odlecieć z biurka z powodu wentylatora?

#2288 Mariusz109

Mariusz109
  • 8 postów
  • SkądBallymena, United Kingdom

Napisano 29 stycznia 2017 - 15:33

Witam wszystkich. Chcialbym zastapic mojego juz starego macbooka pro z 2011 roku. Jednak nie umiem sie zdecydowac czy wybrac nowego pro z 2016 z touchpadem czy air.

Jestem poczatkowym programista narazie ucze html/css/php/java ale glownie chce rozpoczac nauke objective-c/swift. I tak laptop to moj jedyny komputer jaki uzywam na codzien. Poza nauka to korzystam glownie do filmow internetu. Momentami tez uzywam photoshopa. Do grania mam konsole wiec sporadycznie moze football menager podczas podrozy. Nie moge sie zdecydowac poniewaz chcialbym solidny sprzet ktory tak jak moj stary Macbook pro przetrwa te kilka lat. I czy zainwestowac teraz raz w Macbooka pro 2016 a moze w slabszego skoro sie ucze to air a po czasie wymienic na pro.

PS. Wiem ze nie brzmi to konkretnie i jest z bledami ale licze na obiektywna opinie co do wyboru 

#2289 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 29 stycznia 2017 - 20:17

Witam wszystkich. Chcialbym zastapic mojego juz starego macbooka pro z 2011 roku. Jednak nie umiem sie zdecydowac czy wybrac nowego pro z 2016 z touchpadem czy air.

Jestem poczatkowym programista narazie ucze html/css/php/java ale glownie chce rozpoczac nauke objective-c/swift. I tak laptop to moj jedyny komputer jaki uzywam na codzien. Poza nauka to korzystam glownie do filmow internetu. Momentami tez uzywam photoshopa. Do grania mam konsole wiec sporadycznie moze football menager podczas podrozy. Nie moge sie zdecydowac poniewaz chcialbym solidny sprzet ktory tak jak moj stary Macbook pro przetrwa te kilka lat. I czy zainwestowac teraz raz w Macbooka pro 2016 a moze w slabszego skoro sie ucze to air a po czasie wymienic na pro.

PS. Wiem ze nie brzmi to konkretnie i jest z bledami ale licze na obiektywna opinie co do wyboru 

Jeśli finanse pozwalają to poszedłbym w stronę Pro. Może i zaczynasz zabawę w programistę ale z czasem Pro może okazać się lepszym wyborem. A przecież właśnie szukasz czegoś na dłużej. Po drugie Air to mimo wszystko gorszy ekran. To znów argument za zwłaszcza że korzystasz z photoshopa. W razie czego możesz zainwestować w model Pro z 2015 roku. Powinien być tańszy a wydajnościowo jeśli nie jesteś bardzo zaawansowany powinien spokojnie wystarczyć na te kilka lat. Tak czy inaczej Pro zamieniłbym na Pro. Aira bym w zupełności pominął. 

#2290 MiL

MiL
  • 1 491 postów
Napisano 30 stycznia 2017 - 09:19

Ale dlaczego w ogóle chcesz go zmieniać? Model 2011 nie jest jeszcze taki zły i przesiadka niewiele ci da poza lepszym ekranem w Pro.

#2291 przezrokoc

przezrokoc
  • 4 postów

Napisano 31 stycznia 2017 - 20:14

Witam. Chciałbym się zwrócić o pomoc w wybraniu pierwszego komputera od Apple, a w zasadzie to rozstrzygnięcie dylematu, co będzie lepsze - MBA 13 ( nowy ) np. http://allegro.pl/new-apple-macbook-air-13-3-i5-8gb-128ssd-i6290962977.html, albo MBP używany w podobnej cenie. Laptopa będzie mi służył na studiach.

#2292 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 31 stycznia 2017 - 22:05

Air w zupełności wystarczy do zwykłych czynności jeśli założymy że mówimy o officie itp. Być może twoje studia mogą wymagać obróbki zdjęć programowania i jeszcze innych bardziej zaawansowanych rzeczy. Poza tym co nowy sprzęt to nowy. Pełna gwarancja itp co akurat dla mnie jest istotne.

#2293 przezrokoc

przezrokoc
  • 4 postów

Napisano 01 lutego 2017 - 17:10

@kristof461, oczywiście zgadzam się pod względem gwarancji itd, ale czy nowy macbook air będzie tak wydajny jak np.MBP z 2012 roku? 

#2294 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 01 lutego 2017 - 17:17

Ja osobiście studiuję informatykę i używam MBA Early 2015 do programowania, baz danych czy projektów na uczelnię, a prywatnie robię na nim proste projekty w PS CC i zdjęcia w Lightroomie. Nie montuję filmów i nie potrzebuję dekodować niewiadomo czego, więc w zupełności mi wystarcza, a możliwość wzięcia go na uczelnię i spędzenia poza domem całego dnia z działającym laptopie powoduje, że prawie że go kocham <3.

Zdarzają się dni kiedy mój MBA naprawdę przy pisaniu notatek czy klepaniu kodu wytrzymuje 12h na zajęciach choć mam go już ponad rok i wieeeeeeele cykli ładowania (używany codziennie, ładowany także codziennie) to nie widzę spadku pojemności baterii. To jest mój laptop wypadowy, w domu jedynie do lżejszej pracy i czasami oglądam na nim seriale lub filmy w łóżku ;).

Nie mogę o nim powiedzieć złego słowa, co prawda nie było mi dane pracować na MBPr, ale w porównaniu do dużo mocniejszych laptopów z windowsem (w pracy używam na codzień Dell Latitude), jest genialny. Cóż mogę powiedzieć stosunek ceny do jakości w tym przypadku jeszcze wypada całkiem nieźle. Dokupiłem do niego na promocji w iSpocie AppleCare i zamierzam używać go do końca jego dni :).

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#2295 przezrokoc

przezrokoc
  • 4 postów

Napisano 01 lutego 2017 - 18:14

@Delano90, dzięki za informacje. Wytrzymałość baterii i stosunek ceny do wydajności jest naprawdę dobry, dlatego chyba zdecyduję się na MBA. Jedyna rzecz, która mnie w tym momencie nurtuje, to to, że MBP posiada matrycę Retina. Czy podczas oglądania zdjęć, filmów, naprawdę widać taką kolosalną różnicę?

#2296 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 lutego 2017 - 10:04

@Delano90, dzięki za informacje. Wytrzymałość baterii i stosunek ceny do wydajności jest naprawdę dobry, dlatego chyba zdecyduję się na MBA. Jedyna rzecz, która mnie w tym momencie nurtuje, to to, że MBP posiada matrycę Retina. Czy podczas oglądania zdjęć, filmów, naprawdę widać taką kolosalną różnicę?

Ja Ci powiem, że jak w poprzedniej pracy kolega miał MBPr, a ja tego MBA i siedzieliśmy obok siebie i coś od niego przepisywałem to faktycznie moja matryca waliła pikselami tak, że nie mogłem na mój ekran patrzeć. No różnica jest KO LO SAL NA nie powiem. Jednak na codzień kiedy do porównania mam jedynie 15" i większe ekrany o rozdzielczościach FHD, nie 2K ani 4K to ekran wygląda bardzo w porządku.

To nadal jest lepsza rozdzielczość od niektórych laptopów na windzie gdzie masz 1366x768.

Ja nie narzekam, Przy filmach praktycznie nie widzę różnicy, jedynym problemem jest podłączanie MBA do telewizora kablem, bo zmiana aspektu + wyższa rozdzielczość ekranu telewizora powoduje, że obraz nie jest cudowny, bo nie jest w pełni czysty ani na telewizorze, ani na ekranie MBA po podłączeniu.

Na projektorze na uczelni było w miarę ok :).

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#2297 Kronos_Iphone

Kronos_Iphone
  • 354 postów
  • Skądopolszczyzna

Napisano 04 lutego 2017 - 23:06

Szukałem podręcznego sprzętu mobilnego. Miałem Pro 15 Retina 2016 ale musiałem kupić silnego laptopa z windą. Sprzedałem więc pro, ale dziś postawiłem na 2 komputer i w pełni świadomie wybrałem Aira 13 2016. Najbardziej przekonała mnie bateria. Matryca gorsza od retiny bez 2 zdań ale spokojnie z moim Asusem ROG 17.3 może stawać w szranki. Nie ustepuje

Zdziwiło mnie, że na komputerze była juz zainstalowany system Sierra. Spodziewałem się El Cpitan. Sprzęt nowy z Media Expert.

#2298 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lutego 2017 - 09:01

Szukałem podręcznego sprzętu mobilnego. Miałem Pro 15 Retina 2016 ale musiałem kupić silnego laptopa z windą. Sprzedałem więc pro, ale dziś postawiłem na 2 komputer i w pełni świadomie wybrałem Aira 13 2016. Najbardziej przekonała mnie bateria. Matryca gorsza od retiny bez 2 zdań ale spokojnie z moim Asusem ROG 17.3 może stawać w szranki. Nie ustepuje.
Zdziwiło mnie, że na komputerze była juz zainstalowany system Sierra. Spodziewałem się El Cpitan. Sprzęt nowy z Media Expert.

szanuję wybór i popieram ;-) a masz Sierre bo pewnie model z najnowszej produkcji (co najlepsze mialem dwa Airy 2015, i jeden byl lepiej spasowany i uwaga - lepszy skok klawiszy.. - ten nowszy)

Użytkownik makemymind edytował ten post 05 lutego 2017 - 09:02

#2299 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 postów

Napisano 06 lutego 2017 - 13:29

Chciałbym kupić używanego maca air albo pro, do pracy biurowej, pisania pracy magisterskiej, przeglądania internetu. Do 2500zł. Co byście polecili ? Na co zwrócić uwagę przy zakupie, czego się wystrzegać, proszę o pomoc :)

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#2300 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2017 - 14:01

Air 13 z 2013/2014 roku albo Pro z 2012. Zależy czego oczekujesz czy mobilności czy mocy i możliwości rozbudowy. Ważne, aby miał oryginalny zasilacz i dobrą baterię, najlepiej cały zestaw sprzedażowy z fakturą, unikaj wersji skandynawskich (inna klawiatura, nieopłacalna jej wymiana, często po rożnych przygodach). Zwróć także uwagę na ogólny stan urządzenia. Warto kupować po uprzednim obejrzeniu na żywo i wykonaniu jakiegoś testu sprawdzającego, czy urządzenie jest sprawne technicznie (np. Apple Hardware Test).

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych