Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#2226 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 26 września 2016 - 05:27

Po raz 155 napiszę. Jak masz mało RAM - zajeżdżasz sobie SSD

Będziesz miał oczy jak pięciozłotówki gdy usłyszysz ile zawołają za wymianę zdechłego SSD...o utracie danych nie wspominając

8GB to minimum - nawet do maila i www

• Delano90 lubi to

#2227 piotrek94

piotrek94
  • 123 postów

Napisano 27 października 2016 - 22:45

Jestem na zakupie Macbooka, tylko zastanawiam się czy Air czy Pro.

Potrzebuję go do:
- Programowanie - nauka w XCode
- Przeglądanie netu
- Jakiś film do obejrzenia
- Photoshop - do wycinania szablonów zazwyczaj go używam :) 

Czy jest sens więc kupować MBP? Czy wystarczy mi spokojnie MBA? 

iOS Developer | MBP "13 2015 | iPhone 8 64GB | 

#2228 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 28 października 2016 - 01:15

Spokojnie wystarczy Air.

Nowe Pro kosztują prawie dwa razy tyle co Air-y w promocji.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#2229 MiL

MiL
  • 1 491 postów
Napisano 28 października 2016 - 08:34

Air to teraz najbardziej opłacalny zakup od Appla.

• tomek1574 lubi to

#2230 Marek Andrzej.Ewski

Marek Andrzej.Ewski
  • 12 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2016 - 15:15

Miałem ten sam problem przy wyborze - Air czy Pro. Ostatecznie wybrałem Pro ze względu na parametry, Air bardzo mnie pociągał swoją wagą i wymiarami. Jednak matryca jest dużo gorsza (dla mnie to ważne bo pracuję z fotografią w terenie gdzie nie mam zewnętrznego monitora) a poza tym Pro i tak jest dużo lżejszy i smuklejszy niż mój poprzedni Dell. Wszystko zależy do czego będziesz używać sprzętu - jak chcesz kupić go tylko do internetu to spokojnie Air, ale jak przyjdzie Ci obrobić wideo czy inna mocniejsza praca może zacząć brakować mu tchu, za to ergonomia noszenia i pracy na baterii będzie zadowalająca. Długo się zastanawiałem i miałem już zamówionego Air w chyba najbardziej rozbudowanej wersji zamówionego w Cortland w Warszawie ale ostatecznie po rozmowie w salonie (a właściwie wielu) zdecydowałem się na Pro.

#2231 Starky

Starky
  • 22 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 23:24

Witam wszystkich,

do tej pory MacOS używałem wyłącznie na swoim hackintosh'u. Jednak potrzebuję zakupić notebooka i z zadecydowałem się na zakup Macbook'a.

Przeglądnąłem sporo podobnych tematów i innych stron szukając odpowiedzi który model wybrać. Potrzebuję mobilnego notebook'a, którego używać będę z i bez podłączonego monitora, używać go będę do:

-programowania (na razie nic strasznie skomplikowanego)

-Internetu

-filmów/muzyki

Zastanawiam się pomiędzy trzema modelami w wersjach 13,3":

-AIR 8/128 - PLUS niska cena; MINUS: mały dysk, słaby ekran, gorszy gładzik - 3900 zł/wersja 256 5200 zł

-Pro z 2015 8/128  - PLUS: dobry ekran, gładzik, PORTY; MINUS: mały dysk 5200zł/wersja 256 -  6000 zł

-Pro z 2016 8/256 bez TB - PLUS: ekran, gładzik, dysk; MINUS: cena 7000zł

Mam też pytanie odnośnie kart typu ADATA 128GB SDXC ("95/60") - czy jest sens brać pod uwagę sprzęt z dyskiem 128 i dokupić taką kartę?

Czy jest ktoś w stanie pomóc udzielić kilku podpowiedzi?

#2232 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 15 listopada 2016 - 02:38

I tak będziesz potrzebował przejściówki wiec porty usb-c nie powinny stanowić przeszkody. Z drugiej ja jestem przeciwny temu że Apple zostawiło tylko je. W dodatku cena jest wysoka a konfiguracja nie tak dobra jak MacBook Pro z 2015. Dlatego w tym zestawieniu poszedłbym w Pro z 2015. No chyba ze nie zależy ci ba ekranie i gładziku który może być jedynie bajerem to inwestuj w Air. Jeszcze inna opcja to jakiś Pro z wcześniejszych lat. Ogólnie ja preferuję Pro od Aira.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#2233 brayozz

brayozz
  • 14 postów

Napisano 16 listopada 2016 - 20:10

Mam pytanie, możliwe że nieco dziwne. Czy na obecną chwilę jest możliwość kupna nowego Macbooka Air z lat 2013-2015 w jakimś sklepie? Czy raczej nastawić się na osoby prywatne?

[ MacBook Pro 13" 2018 TB | iPhone 7+ | iPad Air 2 | Apple Watch S3 ] 

#2234 Unbreakable

Unbreakable
  • 12 postów

Napisano 16 listopada 2016 - 23:01

z 2015 kupisz, starszych wątpie

#2235 majek1983

majek1983
  • 7 postów

Napisano 20 listopada 2016 - 11:04

Witam jestem zdecydowany na zakup mojego pierwszego Macbooka mój budżet to ok 3000 zł. Macbooka będę używał do filmów, muzyki, podstawowa obróbka zdjęć, internet, żadnych gier, żadnych skomplikowanych programów graficznych, obróbki video... problem przed którym stanąłem dotyczy wyboru pomiędzy używanym macbookiem PRO z wyświetlaczem retina a zakupem nowego macbooka air (widziałem w w cenie ok 3900, dodatkowe 900 rozłożyłbym na raty)  nie wiem czy ryzykować zakup używanego sprzętu który może okazać się trefny (trochę czytałem o komputerach na allegro które były składane z kilku, komputerach na pierwszy rzut oka w świetnym stanie a po paru miesiącach okazywało się że coś się krzaczy bo były zalane itp.) ale z drugiej strony chciałbym mieć wyświetlacz RETINA. 

byłbym wdzięczny  za jakiekolwiek  podpowiedzi 

Pozdraiwam! :)

#2236 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 20 listopada 2016 - 21:06

Jeśli nie chcesz Retiny to jeszcze w grę wchodzi np. Macbook Pro z napędem. Łatwo dołożyć RAM albo dysk SSD. Air zwłaszcza nowy będzie miał lepszą baterię. Fakt nie ma Retiny ale może ta nie jest ci potrzebna. Z używkami do 3000 trzeba być ostrożnym. Nie kupowałbym niczego bez sprawdzenia osobiście.

#2237 krissolek

krissolek
  • 431 postów
  • SkądLubań/Wrocław

Napisano 20 listopada 2016 - 21:23

Lepszy ekran = większy komfort użytkowania. Po dwóch latach użytkowania rMBP nie wyobrażam sobie przesiadki na maka bez retiny. Zupełnie inne wrażenia z odbioru treści. Oczy się mniej męczą - chyba, że to subiektywne odczucie, ale nie znam osoby, która patrzyła by na retinę jako na zbędny dodatek. 

Poszukaj Pro z retiną, lecz tak jak wyżej napisane - sprawdź osobiście. 

 iPhone X  iPad Pro 12,9  Pencil  Macbook Pro 13" Retina  Watch Steel

#2238 majek1983

majek1983
  • 7 postów

Napisano 22 listopada 2016 - 12:14

Lepszy ekran = większy komfort użytkowania. Po dwóch latach użytkowania rMBP nie wyobrażam sobie przesiadki na maka bez retiny. Zupełnie inne wrażenia z odbioru treści. Oczy się mniej męczą - chyba, że to subiektywne odczucie, ale nie znam osoby, która patrzyła by na retinę jako na zbędny dodatek. 

Poszukaj Pro z retiną, lecz tak jak wyżej napisane - sprawdź osobiście. 

Witam, dzięki za odpowiedź! pytanie czy nawet sprawdzając maca osobiście jestem w stanie wyhaczyć czy było przy nim coś majstrowane ? na co zwrócić szczególnie uwagę ? wiadomo wygląd, ilość cykli baterii, zawiasy, czy klawiatura dobrze chodzi (czy coś wskazuje na to że mogłaby być zalana) co jeszcze ? Pozdrawiam!

#2239 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 22 listopada 2016 - 21:54

Wygląd to oczywiście jakieś rysy pęknięcia i wgniecenia. Bateria to ilość cykli i jej zużycie. Mi w poprzednim Macbooku pomimo niezbyt imponującej ilości cykli pojemność spadła o 20%. Możesz sprawdzić jak wygląda dolna klapa czy nic nie odstaje czy nie ma jakichś wybrzuszeń. Przyznam się że do końca nie wiem czego dokładnie szukać. Niemniej ja bym właśnie szedł tym tropem. 

#2240 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 22 listopada 2016 - 21:58

Niestety jest to trochę loteria. Nikt nie zagwarantuje, czy laptop nie został np. zalany niedawno, ale nic się z nim do tej pory nie działo. Kupując od osób prywatnych, najlepiej przez Allegro, szanse na to są moim zdaniem mniejsze.

#2241 Karol Chołaszczyński

Karol Chołaszczyński
  • 2 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 14:56

Na co dzień zajmuję się montażem filmów oraz obróbką zdjęć. Działam na PC z dość mocną konfiguracją. W międzyczasie uzbierały się jednak w domu 2 laptopy, które są teraz mało użyteczne Jeden to żony, drugi to mój, który służy jako zapasowy komputer do pracy oraz narzędzie mobilne. W przeciągu 2 lat chciałbym całkowicie zmienić stację roboczą na iMaca, natomiast teraz przed świętami sprzedać 2 laptopy i kupić w zamian za to Macbooka Pro. Górna granica cenowa jaką mogę przeznaczyć to 5500 zł. W grę wchodzą nowy MBP 13,3 MF839ZE/A i5/8RAM/SSD128 lub używany MBP A1398 z 15 calami, i7, 256SSD, 16RAM - pewnie poleasingowy. Nie ukrywam, że komfort posiadania nowego Maca byłby dla mnie duży. Odkąd jestem w branży foto, wiem, że w 80% dobrego, bezawaryjnego sprzętu się nie sprzedaje. Biorąc pod uwagę 5 tys. nie chciałbym utopić tych pieniędzy, dążąc do czegoś na co mnie tak naprawdę nie stać. To utopia. 

Czy nowy MBP 13,3 z niskonapięciowym prockiem, dopalony przeze mnie jakąś szybką kartą pamięci 128GB, da radę w Lightroomie (setki RAW) i Final Cut Pro (Głównie FHD, 2-3 ścieżki, mało fx, od święta 4K)?

Czy kupilibyście komputer poleasingowy, który miał zmienianą całą klapę i matrycę? Czy w ogóle oglądać się za takimi Macamia po przejściach?

#2242 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 23 listopada 2016 - 15:56

Czy nowy MBP 13,3 z niskonapięciowym prockiem, dopalony przeze mnie jakąś szybką kartą pamięci 128GB, da radę w Lightroomie (setki RAW) i Final Cut Pro (Głównie FHD, 2-3 ścieżki, mało fx, od święta 4K)?

Czy kupilibyście komputer poleasingowy, który miał zmienianą całą klapę i matrycę? Czy w ogóle oglądać się za takimi Macamia po przejściach?

Nowy MBP 13 to raczej nie pozwoli Ci na podpięcie karty pamięci, musisz kupić czytnik pod USB-C i dopiero, chyba, że nowy masz na myśli poprzedni model, który ma slot na karty SD.

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

#2243 Karol Chołaszczyński

Karol Chołaszczyński
  • 2 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 15:58

Nowy MBP 13 to raczej nie pozwoli Ci na podpięcie karty pamięci, musisz kupić czytnik pod USB-C i dopiero, chyba, że nowy masz na myśli poprzedni model, który ma slot na karty SD.

Nowy nie w znaczeniu modelu. Chodzi mi o starszą wersję, ale nie używaną, z wszystkimi slotami, portami. 

#2244 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:19

Przy takim użytkowaniu raczej brałbym mocniejszą konfigurację a więc i7 i 16gb ram. 8 GB ram jest wystarczające a często nawet z nadmiarem przy normalnym użytkowaniu. Wtedy różnicy między 8 a 16 nie zobaczysz. Twoje wymaga są jednak większe i tutaj 16 GB ram by się już przydało. Nie wiem dokładnie jak z procesorem wyglądają te różnice. Jeśli się jednak nie mylę to i7 w 13 calowym MacBooku jest okrojony bo tylko 2 rdzeniowy. Moim zdaniem i5 i 8gb ram to dla ciebie zbyt mało. Na pewno zainwestuj w ram.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 23 listopada 2016 - 22:25

#2245 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 26 listopada 2016 - 05:54

Karol Chołaszczyński, dnia 23 List 2016 - 14:56, napisał:Karol Chołaszczyński, dnia 23 List 2016 - 14:56, napisał:

Na co dzień zajmuję się montażem filmów oraz obróbką zdjęć. Działam na PC z dość mocną konfiguracją. W międzyczasie uzbierały się jednak w domu 2 laptopy, które są teraz mało użyteczne Jeden to żony, drugi to mój, który służy jako zapasowy komputer do pracy oraz narzędzie mobilne. W przeciągu 2 lat chciałbym całkowicie zmienić stację roboczą na iMaca, natomiast teraz przed świętami sprzedać 2 laptopy i kupić w zamian za to Macbooka Pro. Górna granica cenowa jaką mogę przeznaczyć to 5500 zł. W grę wchodzą nowy MBP 13,3 MF839ZE/A i5/8RAM/SSD128 lub używany MBP A1398 z 15 calami, i7, 256SSD, 16RAM - pewnie poleasingowy. Nie ukrywam, że komfort posiadania nowego Maca byłby dla mnie duży. Odkąd jestem w branży foto, wiem, że w 80% dobrego, bezawaryjnego sprzętu się nie sprzedaje. Biorąc pod uwagę 5 tys. nie chciałbym utopić tych pieniędzy, dążąc do czegoś na co mnie tak naprawdę nie stać. To utopia. 

Dobrze się zastanów. Przede wszystkim NIE MYŚL EMOCJAMI. Prawda jest taka, że Apple systematycznie odpuszcza segment PRO (najbardziej niezawodne rozwiązania są wycofywane z oferty np. MacMini z i7, MacPro bez aktualizacji od ponad 3 lat). Powoli ubijają najbardziej wydajne i niezawodne rozwiązania a i z softem też jest coraz gorzej (odpuścili Aperture)

Piszę to jako osoba z branży. System jest świetny tylko co z tego skoro aby działać tak samo wydajnie jak na windzie, musisz przeznaczać na to coraz więcej pieniędzy.

Do poważnej roboty o której piszesz nadają się wyłącznie komputery z procesorem i7 (cztery rdzenie, żaden tam ULV) i minimum 16GB RAM a do tego jak najlepsza grafika aby była akceleracja obliczeń OpenCL (pomaga w renderingach)

iMac ma sens w Twoim wypadku tylko w max opcji ale pamiętaj że jego słabą stroną jest panel z którym są nierozwiązane od 10 lat problemy. W wypadku problemów wyświetlacza - do serwisu idzie CAŁY KOMP a ty w tym czasie NIE PRACUJESZ

Użytkownik michobo edytował ten post 26 listopada 2016 - 05:58

#2246 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopada 2016 - 11:03

Przecież kompy Apple już od dawna nie uchodzą za "najlepsze do pracy" w branży foto/video. 

Te kompy są dobre do kawiarni, do starbucksa, do fejsa, youtube'a i tyle. Taki jest target patrząc na to co robią ostatnio. Wszystko spoko, tylko cena nie teges za to. 

• MiL lubi to

#2247 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 27 listopada 2016 - 06:20

Dlatego lojalnie ostrzegam :) Mówiąc delikatnie - to nie jest dobry pomysł

#2248 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 listopada 2016 - 16:37

Trzeba rozgraniczyć sobie i przestać być owieczką Apple ;) Czas opuścić rezerwat. 

Mnie bawi to trochę jak czytam forum :) Kupują macbooka, a 99,9% czasu użytkowany w domu- temat jak używać, jak ładować i czy siedzieć na kablu.

Wszyscy narzekają na ekran w Airze, a nagle mamy samych prosów którzy w terenie obrabiają fotki lol Do tego większość i tak kupuje najniższe konfiguracje, bo najtańsza. 

A gdzieś czytałem, że retina przekłamuje kolory i średnio do obróbki zdjęć- warto podpiąć pod zew monitor.

I takich anomalii można więcej wyszukać. 

Ten najnowszy PRO można było wsadzić do Aira i dorzucić retine żeby zamknąć usta niewiernym. Temat załatwiony. Wsadzili do w ładną obudowę i wołają 7,5kafla. A jeszcze większa beka za ten paseczek który niczym emejzing nie jest i jest popierdółka- bądźmy szczerzy, 9k najniższa opcja :) 

God bles ameryke i apple. 

#2249 MiL

MiL
  • 1 491 postów
Napisano 28 listopada 2016 - 09:34

Nic dodać nic ująć.

#2250 Delano90

Delano90
  • 434 postów
  • SkądW-wa

Napisano 28 listopada 2016 - 10:53

Paseczek spoko. W każdym miejscu się sprawdza ;)

ale z ceną przesadzili... Przecież jak ktoś będzie chciał coś takiego podobnego wrzucić do komputera to Apple jeszcze zarobi na ściganiu z naruszenie patentów ;).

MBA 13" 2015 8/128GB -/- iPhone 6S 16GB -/- iPod Nano 3rd Gen -/- Moto360 1st gen & Xiaomi Mi Band 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych