Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 2 votes

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Please log in to reply
3061 replies to this topic

#1626 Kacper No

Kacper No
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 August 2014 - 07:59

Niestety, przy wyborze sprzętu za większą kasę zawsze pojawia się niepewność. W zależności od uczelni, ale z mojego doświadczenia mogę zapewnić, że na semestrach 1-3 w ogóle nie będziesz go używał w celach "budowlanych", sem. 4 to delikatne użycie, a wyższe to niestety sam AutoCAD i obliczenia w różnych programach, czyli teoretycznie wybór MBA to nie jest najgłupsze rozwiązanie. Zawsze po 2 latach możesz zastanowić się nad jego zmianą, chociaż jak znam życie to wtedy już się nie rozstaniesz z OSX i co najwyżej będziesz chciał kupić coś z Winem a MBA zostawisz do przyjemności - jak w moim przypadku. Mój rMBP pod Winem sprawuje się bardzo dobrze, poza jednym szczegółem czyli temp. procka, która jak już wspomniałem jest w granicach 100 st. C mimo że wiatraki chodzą na wysokich obrotach. Nie jest to komfortowe, a druga sprawa zastanawiam się czy takie dłuższe działanie nie jest szkodliwe, ale nie mam wyboru... Mam nadzieję, że nie padnie, bo gwarancja się już skończyła. Nie wiem jak działa MBA pod Win'em, ale wydaje mi się, że ze względu na ich urodę będzie podobnie, choć mogę się mylić. Musisz poszukać na forum, może ktoś się wypowiadał/wypowie na ten temat.

#1627 iSzymon

iSzymon
  • 64 posts

Posted 10 August 2014 - 11:01

Zastanawiam się nad kupnem macbooka, ale z 2010 roku i pomimo oglądnięcia/przeczytania dużej liczby recenzji nie udało mi się zdecydować. Chodzi o to, że ze względu na SSD MBA ma podobną wydajność w działaniu do MBP lecz ten drugi ma lepsze podzespoły i zastanawiam się czy na tyle lepsze, że w grach będzie duża różnica. Oczywiście nie biorę maca do gier, tylko głównie do nauki i internetu, ale gry to byłby dobry dodatek.

#1628 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 10 August 2014 - 17:46

@dkownacki,kup porzadnego pc najbardziej zblizonego konfiguracja do Apple,bedziesz miec windowsa do pracy,a okazjonalnie mozesz postawic obok drugi system osx,w tej sprawie znajdziesz odpowiednie forum po polsku.

#1629 dkownacki

dkownacki
  • 90 posts

Posted 12 August 2014 - 09:34

Czytałem swego czasu trochę o hackintoshu:) Czy jest możliwość dostać gdzieś pełną gamę MBA 2013? zależy mi na i5/8gb/128gb/13cali, czy jedynie polować na okazje?

#1630 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 13 August 2014 - 11:23

Jakich przejściówek? Kupujesz wtyczkę i kabel za kilkanaście zł na allegro i masz zestaw jak w europie.
Dołączona grafika

#1631 Szwedzki Kucharz

Szwedzki Kucharz
  • 2 posts

Posted 15 August 2014 - 14:58

Cześć! Mam jedno szybkie pytanie.
Zastanawiam się nad kupnem pierwszego Macbooka, mam trochę ograniczony budżet (ok. 4 tys) i doszedłem do następującego dylematu:
używany MBP 15" Mid 2012 kontra nowy MBA 13" 8gb ram
Sprzęt będzie intensywnie używany do grafiki (Adobe), czasami montaż filmów (Premerie), trochę grafiki 3d (Sketchup) i czasem jakieś mniej wymagające gry.
Tak więc mam pytanie jak te dwa laptopy stoją wydajnościowo. Czy różnica jest na tyle duża, że warto brać MBP i męczyć się z dodatkowymi kilogramami i brakiem gwarancji? Czy MBA w ogóle sprawdzi się przy moich wymaganiach?

#1632 Pheosia

Pheosia
  • 7 posts
  • SkądWałbrzych,PL

Posted 20 August 2014 - 13:09

Witam Duzo bylo na temat studiow budowlanych , a co z ASP? Mysle nad zakupem MBP uzywanego z mybazzar ale teraz nie jestem pewna .... Czy ktos moze mi cos doradzic? Kierunek nie bedzie zwiazany z grafika komputerową ale na pewno bede uzywala programow do edycji zdj badz grafiki 3d . I pytanie tylko prosze sie nie smiac ... Czy jak kupie ze starszym oprogramowaniem to moge sobie je zaktualizowac czy tylko kupic i wgrac ? To samo tyczy sie iP5s . Nowy kupiony nie dawno . Czy automatycznie za darmo pobiore 8 czy musze za nia placic? Prosze o pomoc ;)

#1633 iRobert

iRobert
  • 51 posts

Posted 20 August 2014 - 19:47

iPhone'a 5s zaktualizujesz za dormo do iOS8. Maca również zaktualizujesz za free, o ile podoła sprzętowo:)

#1634 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 August 2014 - 21:10

Mam nadzieję, że kupno z mybazaar to tylko żart. Poszukaj ofert na Allegro ale nie na takich złodziejskich serwisach.

#1635 feelalivee

feelalivee
  • 96 posts

Posted 22 August 2014 - 08:24

Witam, mam możliwość zakupu refurbished MBP Retina 13 2013 lub refurbished MBA 13 2013. Różnią się ceną ok. 250$. Sprzęt służyć mi będzie do tworzenia muzyki, domowej obróbki zdjęć i wideo. Nie ukrywam, że pod względem wizualnym bardziej podoba mi się MBA. Podoła on moim wymaganiom ? Jest ktoś posiadaczem refurbished MBA ? Widać po nim jakieś ślady użytkowania ? Gwarancja będzie uznana w PL? pozdrawiam

#1636 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 August 2014 - 09:41

Refuby są jak nowe, przynajmniej ja miałem styczność z kilkoma i wyglądały jak świeżynki wyjęte z pudełka. Gwarancja jest międzynarodowa na Macbooki. MBA odradzałbym z racji fatalnej jakości matrycy.

#1637 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 22 August 2014 - 15:23

co wybrać? Witam! Mój stary laptop odmawia posłuszeństwa (padła w nim bateria), jest już trochę pooobijany, swoje przeżył. ;) Myślę o wymianie na MacBook Air (najsłabsza wersja 1,4 ghZ/4gb RAM/120gb SSD lub na MacBook Pro Retina 2,6 ghZ/8gb RAM/120gb SSD Sprzęt dla studenta. Zupełnie nie gram. Głównie przeglądam Internet, pocztę, czasem gram w tysiąca online. :D Szukam czegoś, co będę mógł codziennie zabrać na uczelnie czy poza nią w plecaku lub torbie. Szybko żyję, więc liczy się komfort pracy. Zawsze chciałem coś od Apple, ale nie było mnie zbytnio stać. ;) Teraz mam taką możliwość, ale waham się co wybrać. :/ Jakie będą różnice jeśli chodzi o wagę, wymiary i długości pracy pod Wifi? Ktoś coś doradzi od siebie? Bo było nie było parę tysięcy na drodze nie leży... Zakup musi być trafny i wystarczyć na min. 2 lata (co najwyżej wymienię baterię). :P

#1638 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 22 August 2014 - 15:27

Apple MacBook Pro i5-4258U/8GB/256GB/Mac OS X - Notebook / Laptop 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
Różnicy w procesorze to nie zobaczysz. Ale dysk już będzie szybszy i mniej problematyczny, gdy się zapełni.

#1639 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 August 2014 - 15:57

rMBP late 2013 na Yosemite pracuje 10h, MBA z 13-14h uciągnie. Wagowo w torbie nie odczujesz różnicy chyba, że jesteś kobietą. rMBP bym brał, sprzęt rakieta.

#1640 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 22 August 2014 - 17:51

Dzięki za odpowiedź. Przemyślałem liczne za i przeciw - i postanowiłem pójść na żywioł. A co tam, raz się żyje. Od czego jest karta kredytowa. :D Właśnie zamówiłem na Allegro MacBooka Air 13 cali od X-KOM. Jest akurat promocja z 3899 na 3699 zł. Wysyłka gratis. Mam nadzieje, że nie będę żałował wydanych pieniędzy. ;) Miałem swego czasu iPhone'a 3GS, potem 4 i 5. Wszystkie były świetne. Myślę, że MacBook Air będzie także czymś, co będzie nie tylko użytecznym sprzętem, ale także fajny gadżetem na minimum 2 lata.

#1641 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 23 August 2014 - 12:02

Nie będziesz zawiedziony. Ja też niedawno kupiłem MBA 13 i uwielbiam ten komputer. Wszystko chodzi pięknie, używam go tylko do pracy z Office, internet i naprawdę na jednym ładowaniu ok. 13godzin. Wszystko szybko, jest leciutki i super. A bez retiny da się żyć.

#1642 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 23 August 2014 - 12:24

Tak mnie przypiliło, że zadzwoniłem do X-KOM i zmieniłem sposób dostawy na odbiór osobisty. :D Akurat została jedna sztuka w Kraków Bonarka - chyba specjalnie dla mnie xD Zaraz podbijam po sprzęt i zobaczymy co i jak. ;)

#1643 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 23 August 2014 - 16:55

MacBook Air odebrany! :D Siedze sobie, pije kawke i bawie sie nowym nabytkiem. Troche dziwnie sie pisze (klawiatura sporo inna, niz w Lenovo). Do tego inaczej pisze sie polskie znaki. No i jakos nie doszedlem jeszcze do tego, jak sprawnie otwierac/zamykac karty w Safari oraz jak zamykac programy. Zostalo 7:47h baterii siedzac na Wifi. Zobaczymy czy to prawidlowy pomiar. :P Ile Wam trzymal po pierwszym naladowaniu? Bedzie to faktycznie ok. 12 godzin przegladania Internetu na Wifi? Czy ta wartosc spadnie jesli podepne modem 3G na USB?

#1644 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 August 2014 - 17:12

Będzie nawet 13h. rMBP u mnie działa przy przeglądaniu sieci, ekran 50% 10h. Zamykasz programy CMD+Q, karty CMD+W, a nowa karta CMD+T. Zainstaluj BetterTouchTool - wszystko zrobisz za pomocą gestów.

#1645 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 23 August 2014 - 20:58

tak nawiasem... podswietlana klawiatura - bomba :D w pokoju ciemno, a ja nie musze szukac po omacku danego klawisza ale jest cos jeszcze lepszego... totalna cisza ja wiem, ze tu jest SSD, ale myslalem ze i tak chodzi jakis wentylator tymczasem doslownie przylozylem ucho z kazdej strony do mojego MacBooka Air'a i nic nie slychac - kompletnie :) przy tym sprzecie Lenovo G580 chodzil jak odkurzacz nawet przy przegladaniu Internetu xD odkrylem jak na razie taki oto minus.. laptop polaczony z Wifi, wybrany obszar Polska, a godzina pokazuje sie 5:02, zamiast 22:08 niby powinno ustawiac sie automatycznie z sieci, a cos szwankuje - wiec ustawilem recznie :D i jeszcze jedna kwestia.. automatyczne ustawianie jasnosci ekranu.. niby wlaczone, a jakos nie zauwazylem, zeby cos sie zmienialo (na iPhonie mozna to bylo zauwazyc jak np bylo sie w pomieszczeniu, gdzie nagle zgaszono swiatlo - i ekran sam sie rozjasnial) czegos nie ustawilem czy macie takie same problemy? ;)

#1646 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 24 August 2014 - 11:03

zostalo mi 12% baterii, wiec postanowilem go naladowac do pelna wylaczylem, podlaczylem - i o dziwo po 1:15h bateria byla pelna wlaczylem, siedze sobie, gram w pokera online, ogladam film online w drugiej karcie (wtyczka flash na pelnych obrotach) - a stan baterii pokazuje 97% i 17:42h (od dobrych paru minut, nagle nie podskoczylo) do wyladowania :D matryca 50% podswietlenia, wylaczylem podswietlenie klawiatury, BT - jedynie Wifi dziala jak ten MacBook tyle trzyma na jednym ladowaniu, to ja nie wiem co w nim jest za bateria ;)

#1647 zorak

zorak
  • 299 posts
  • SkądToruń

Posted 24 August 2014 - 11:57

Ja wymazałem dysk, zainstalowałem system ponownie i godzina się dobrze pokazuje, masa softu który nie jest mi potrzebny nie zainstalowała się.

#1648 konn365

konn365
  • 22 posts

Posted 26 August 2014 - 10:54

wczoraj rozladowalem sprzet do 10% i podlaczylem do ladowania zrobilem test.. laptop mial podswietlenie matrycy (4 kreski) + klawiatury (2 kreski) i wytrzymal ogladanie filmow online (na flash) + facebook, automatyczne zaciagnie poczty przez Mail przez bagatela 13:30h a przeciez nie byl rozladowany do konca, wiec pod Wifi wytrzymalby spokojnie ponad 14h jednak Apple jest warte kazdych pieniedzy :D

#1649 freakzz

freakzz
  • 81 posts
  • SkądGdańsk

Posted 26 August 2014 - 13:51

Dzięki za odpowiedź.

Przemyślałem liczne za i przeciw - i postanowiłem pójść na żywioł. A co tam, raz się żyje. Od czego jest karta kredytowa. :D

Właśnie zamówiłem na Allegro MacBooka Air 13 cali od X-KOM. Jest akurat promocja z 3899 na 3699 zł. Wysyłka gratis.

Mam nadzieje, że nie będę żałował wydanych pieniędzy. ;)

Miałem swego czasu iPhone'a 3GS, potem 4 i 5. Wszystkie były świetne. Myślę, że MacBook Air będzie także czymś, co będzie nie tylko użytecznym sprzętem, ale także fajny gadżetem na minimum 2 lata.

No i jak ?! :D
Przyszedł już ? :D zdaj relacje!!!!!!

SORRY NIE BYLO TEMATU ;))
czyli kolejny zadowolony z urzadzenia ;))

#1650 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 August 2014 - 13:55

hmm... :)

MacBook Air odebrany! :D

Siedze sobie, pije kawke i bawie sie nowym nabytkiem. Troche dziwnie sie pisze (klawiatura sporo inna, niz w Lenovo). Do tego inaczej pisze sie polskie znaki.

No i jakos nie doszedlem jeszcze do tego, jak sprawnie otwierac/zamykac karty w Safari oraz jak zamykac programy.

Zostalo 7:47h baterii siedzac na Wifi. Zobaczymy czy to prawidlowy pomiar. :P

Ile Wam trzymal po pierwszym naladowaniu? Bedzie to faktycznie ok. 12 godzin przegladania Internetu na Wifi? Czy ta wartosc spadnie jesli podepne modem 3G na USB?

tak nawiasem...

podswietlana klawiatura - bomba :D

w pokoju ciemno, a ja nie musze szukac po omacku danego klawisza

ale jest cos jeszcze lepszego... totalna cisza

ja wiem, ze tu jest SSD, ale myslalem ze i tak chodzi jakis wentylator

tymczasem doslownie przylozylem ucho z kazdej strony do mojego MacBooka Air'a i nic nie slychac - kompletnie :) przy tym sprzecie Lenovo G580 chodzil jak odkurzacz nawet przy przegladaniu Internetu xD

odkrylem jak na razie taki oto minus.. laptop polaczony z Wifi, wybrany obszar Polska, a godzina pokazuje sie 5:02, zamiast 22:08

niby powinno ustawiac sie automatycznie z sieci, a cos szwankuje - wiec ustawilem recznie :D i jeszcze jedna kwestia.. automatyczne ustawianie jasnosci ekranu.. niby wlaczone, a jakos nie zauwazylem, zeby cos sie zmienialo (na iPhonie mozna to bylo zauwazyc jak np bylo sie w pomieszczeniu, gdzie nagle zgaszono swiatlo - i ekran sam sie rozjasnial)

czegos nie ustawilem czy macie takie same problemy? ;)

zostalo mi 12% baterii, wiec postanowilem go naladowac do pelna

wylaczylem, podlaczylem - i o dziwo po 1:15h bateria byla pelna

wlaczylem, siedze sobie, gram w pokera online, ogladam film online w drugiej karcie (wtyczka flash na pelnych obrotach) - a stan baterii pokazuje 97% i 17:42h (od dobrych paru minut, nagle nie podskoczylo) do wyladowania :D matryca 50% podswietlenia, wylaczylem podswietlenie klawiatury, BT - jedynie Wifi dziala

jak ten MacBook tyle trzyma na jednym ladowaniu, to ja nie wiem co w nim jest za bateria ;)

wczoraj rozladowalem sprzet do 10% i podlaczylem do ladowania

zrobilem test.. laptop mial podswietlenie matrycy (4 kreski) + klawiatury (2 kreski) i wytrzymal ogladanie filmow online (na flash) + facebook, automatyczne zaciagnie poczty przez Mail przez bagatela 13:30h

a przeciez nie byl rozladowany do konca, wiec pod Wifi wytrzymalby spokojnie ponad 14h

jednak Apple jest warte kazdych pieniedzy :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users