Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1651 freakzz

freakzz
  • 81 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 26 sierpnia 2014 - 13:57

hmm... :)

WIDZE WIDZE :P juz sie poprawilem ;)

#1652 PanPapaciak

PanPapaciak
  • 78 postów
  • SkądŻyrardów

Napisano 27 sierpnia 2014 - 20:19

Witam. Jestem zainteresowany kupnem macbooka tylko nie jestem pewien jaki model wybrać. 1. Macbook air 13' i5 1.4, 8gb ram, ssd128gb 2. MacBook pro retina 13" i5 2.4, 4gb ram, 128ssd Maka używałbym do internetu, filmów, czasami gier dostępnych na osx. Jestem w III klasie technikum budowlanego i pewnie będę zmuszony pracować na kilku programach związanych z tym kierunkiem. Czy warto poświęcić 4gb ramu dla retiny? Co byłoby dla mnie lepszym rozwiązaniem? pozdrawiam

#1653 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 sierpnia 2014 - 20:24

Weź jednak lepiej retine ale min 8gb, z czasem może Ci się komputer dławić. A jak już miałbym wybierać spośród tych dwóch, to jednak MBA.

#1654 kenny1293

kenny1293
  • 1 postów

Napisano 31 sierpnia 2014 - 15:26

Witam,

Czy moglibyście powiedzieć, który komputer kupić?

[url=http://allegro.pl/macbook-pro-13-retina-i5-2-5ghz-8gb-128ssd-wawa-i4553390155.html]MACBOOK PRO 13 RETINA i5 2.5GHz 8GB 128SSD WAWA (4553390155) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]

czy

[url=http://ispot.pl/macbook-air/apple-macbook-air-13-inch-dual-core-i5-14ghz-8gb-128gb-intel-hd-5000,id-69864]Apple MacBook Air 13-inch dual-core i5 1.4GHz/8GB/128GB/Intel HD 5000 - iSpot Apple Premium Reseller[/url]

obydwa kosztują ok 4100, ponieważ w ispocie mam zniżkę 12%

Sprzęt do amatorskiej obróbki zdjęć, a także do tworzenia muzyki. Jednak na co dzień będzie używany głównie na studiach do notatek, materiałów, obróbki i tworzenia tekstów itd itd.

#1655 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 31 sierpnia 2014 - 16:03

Witam,

Sprzęt do amatorskiej obróbki zdjęć, a także do tworzenia muzyki. Jednak na co dzień będzie używany głównie na studiach do notatek, materiałów, obróbki i tworzenia tekstów itd itd.

Do ww dowolny :)
A na serio ty wybór ekran (retina) vs. bateria (Air trochę dłużej pociągnie). Air trochę lżejszy, Pro trochę mocniejszy.

#1656 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 01 września 2014 - 09:53

Witam,

MACBOOK PRO 13 RETINA i5 2.5GHz 8GB 128SSD WAWA (4553390155) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

czy

Apple MacBook Air 13-inch dual-core i5 1.4GHz/8GB/128GB/Intel HD 5000 - iSpot Apple Premium Reseller

obydwa kosztują ok 4100, ponieważ w ispocie mam zniżkę 12%

Nie bierz retiny na hd4000. Jeżeli retina to na irisie.

#1657 Neithan138

Neithan138
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 września 2014 - 15:55

Witajcie!

Przymierzam się do kupna MacBooka Pro 13" i w związku z tym mam spory dylemat dotyczący jego konfiguracji. Komputer będzie mi służył:
1) na studiach - jako że będę studiował inżynierię biomedyczną na politechnice, w grę wchodzi masa programowania oraz najpewniej projektowanie. Komputer musi więc sprawnie obsługiwać programy inżynierskie i w przypadkach kryzysowych symulować ich pecetowe wersje.
2) do grafiki - na Macu korzystałbym głównie z Photoshopa i Illustratora. Tworzę przede wszystkim grafikę 2D, ale zależy mi, żeby nie było żadnych problemów z 3D, bo "nigdy nie wiadomo" :)
3) do obsługi LogicPro (lub czegoś podobnego).
Ponadto bardzo zależy mi, żeby MacBook przynajmniej przez kilka lat działał sprawnie i bardzo płynnie również w pozostałych, bardziej "domowych" zadaniach.
Z góry proszę, żebyście nie przekonywali mnie do innych laptopów, pośredni kontakt z produktami Apple mam od kilkunastu lat (mój ojciec pracuje na tym sprzęcie) i bardzo cenię sobie ich bezawaryjność i komfort użytkowania.

Na 99% wybiorę któryś z modeli Mid 2014, 256 lub 512 GB (nad pojemnością dysku zastanowię się sam). Moją główną bolączką jest wybór procesora i pamięci operacyjnej. Nie wiem, w jaki sposób te komponenty przekładają się na funkcjonowanie komputera: warto inwestować dodatkowe pieniądze w 16 GB RAMu i trochę lepszy procesor? Który z tych komponentów bardziej wpływa na stabilność? Z chęcią przyjmę wszystkie porady i uwagi :)

Pozdrawiam!

PS. Co sądzicie o "Pakiecie Bezpieczeństwa na 3 lata" oferowanym przez Cortland?

#1658 konn365

konn365
  • 22 postów

Napisano 02 września 2014 - 07:52

co do samego MacBooka Pro to nie wypowiem sie, bo nie uzytkowalem go na dluzsza mete - obecnie mam Aira i chwale sobie ;) natomiast pakiet 3-letni z Cortlandu (i nie tylko) fajna rzecz naprawde sie sprawdza i warto w to zainwestowac - zwlaszcza kupujac Maca, bo to jednak drogi sprzet (i drogi w ewentualnej naprawie) :)

#1659 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 02 września 2014 - 08:39

Hmmm: -macbook air 11" z 8GB -macbook air 13" z 4GB -macbook air 11" z 256 ssd Co jest najlepszym rozwiązaniem...?

#1660 konn365

konn365
  • 22 postów

Napisano 02 września 2014 - 10:12

obecnie mam MacBook Air 13 cali (wersja 4gb RAM, 128gb dysk) i przy przegladaniu Internetu, poczty itd. nie zauwazylem zadnej zawiechy - wiec do takich zastosowan nie warto doplacac do 8gb RAM dysk to kwestia indywidualna, ja na laptopie praktycznie nic nie trzymam (w koncu od czego jest np. iCloud) MacBook Air 11 cali jest dla mnie za maly do codziennej pracy po pare godzin co innego jesli ktos chce miec cos malego i mobilnego, a w domu podepnie tego 'malucha' do bezprzewodowej klawiatury, myszy + ekranu

#1661 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 02 września 2014 - 10:15

Teraz jadę na macbook 13" i tak mam podłączony do monitora. Ogólnie to ma być komputer na rok, max 2 lata. Teraz niezbyt mi się uśmiecha kupować retinę bo wtedy to 8GB i 256 dysk

#1662 Neithan138

Neithan138
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2014 - 20:27

Wybaczcie, że przytoczę mój post z wczoraj, ale mam przeczucie, że jeśli tego nie zrobię, zostanie szybko zapomniany :) A ja bardzo potrzebuję porady. Głównie zależy mi na tym, żeby ktoś wytłumaczył mi, na ile odczuwalna jest różnica pomiędzy 8GB a 16GB RAM-u, no i między aktualnymi rodzajami procesora. Jako że różnica w cenie jest stosunkowo duża, nie chciałbym przepłacać za coś, czego wcale nie potrzebuję (i nawet nie dostrzegę różnicy).

#1663 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 02 września 2014 - 21:34

Co będziesz na nim robił?

#1664 Neithan138

Neithan138
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 września 2014 - 21:48

Przymierzam się do kupna MacBooka Pro 13" i w związku z tym mam spory dylemat dotyczący jego konfiguracji. Komputer będzie mi służył:
1) na studiach - jako że będę studiował inżynierię biomedyczną na politechnice, w grę wchodzi masa programowania oraz najpewniej projektowanie. Komputer musi więc sprawnie obsługiwać programy inżynierskie i w przypadkach kryzysowych symulować ich pecetowe wersje.
2) do grafiki - na Macu korzystałbym głównie z Photoshopa i Illustratora. Tworzę przede wszystkim grafikę 2D, ale zależy mi, żeby nie było żadnych problemów z 3D, bo "nigdy nie wiadomo" :)
3) do obsługi LogicPro (lub czegoś podobnego).
Ponadto bardzo zależy mi, żeby MacBook przynajmniej przez kilka lat działał sprawnie i bardzo płynnie również w pozostałych, bardziej "domowych" zadaniach.
Z góry proszę, żebyście nie przekonywali mnie do innych laptopów, pośredni kontakt z produktami Apple mam od kilkunastu lat (mój ojciec pracuje na tym sprzęcie) i bardzo cenię sobie ich bezawaryjność i komfort użytkowania.

Na 99% wybiorę któryś z modeli Mid 2014, 256 lub 512 GB (nad pojemnością dysku zastanowię się sam). Moją główną bolączką jest wybór procesora i pamięci operacyjnej. Nie wiem, w jaki sposób te komponenty przekładają się na funkcjonowanie komputera: warto inwestować dodatkowe pieniądze w 16 GB RAMu i trochę lepszy procesor? Który z tych komponentów bardziej wpływa na stabilność?

Oto owy wczorajszy post ;)

#1665 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 03 września 2014 - 21:37

Jeśli chodzi o procesor to dużego wyboru nie ma w wersji 13 calowej albo 2,6GHz albo 2,8GHz. Natomiast, jeśli chodzi pamięć RAM to wydaje mi się, że lepiej wziąć te 16GB, szczególnie jak wspomniałeś będziesz korzystał z Photoshopa, Illustratora, tworzył grafikę 3D. Wszystko zależy od tego jak będziesz wykorzystywać programy, czy w Photoshopie będzie kilkaset warstw, czy chcesz mieć odpalonych kilka programów, które zużywają pamięć RAM. Ty wiesz najlepiej :) Odnośnie dysku to sprawdź ile teraz masz zajętego miejsca - najlepsza metoda do określenia się. Sprawdziłem teraz różnicę w cenie. Dopłacać 1200 złotych za 256gb pamięci oraz więcej o 0,2GHz? Zależy czy będziesz wszystko trzymał na Macu, czy zewnętrzny dysk twardy wchodzi w grę, który jest zdecydowanie tańszy.

#1666 Neithan138

Neithan138
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 września 2014 - 22:33

Dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że najlepszą opcją będzie rMBP Mid2014 i5 2,8GHz / 16GB RAM. Co do dysku, to będę musiał przeprowadzić solidną kalkulację :)

#1667 sosnab

sosnab
  • 47 postów

Napisano 03 września 2014 - 22:49

Hej, Potrzebuję konkretnej porady. Chcę kupić swojego pierwszego Macbooka i nie wiem, jaki model wybrać. W grę wchodzi nowy albo Macbook Pro 13 2012 (4049zł w Komputroniku) albo Macbook Air 13 2014 (3549zł w Komputroniku). Sprzęt potrzebuje do pisania (dużo pisania), szybkiego netu, nauki i ew. jednej gry - Football Managera 2014 :D Generalnie nie chcę żadnych zacięć systemu (jak teraz na tym megafajnych Windowsie), jeśli będę np. pisał jakiś tekst i miał przy tym odpalonego Face'a, Twittera i parę kart w przeglądarce. Nie podróżuję zbytnio, więc to, że Air jest lekki nie jest dla mnie argumentem. Czytałem dużo o super dysku Flash w Airze, który podobno robi dużą różnicę. Pro za to można rozbudować (ale po co znowu ładować w nowy sprzęt kasę?) i ma lepszy procek, chociaż myślę, że ten z Aira i5 1,4 z Turbo Boost do 2,7 będzie ok? Proszę o radę. :) A, i interesuję mnie tylko nówka. Musi być nowy, bo po prostu lubię nowy sprzęt. PS Myślę, że w Macu od razu się zakocham. Z iPhone'em jestem już po ślubie od paru lat. :P

#1668 yaworro

yaworro
  • 3 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 września 2014 - 17:25

Hej! Mam do Was - ludzi bardziej obeznanych ode mnie w tym temacie - pytanie. Mój tata chce zakupić sobie komputer, będzie go używał do korzystania z internetu, spraw biznesowych, korzystania z programów excelopodobnych. Czy wystarczy mu do tego MacBook Air w wersji trzynastocalowej 4GB czy lepiej zainwestować w wersję 8GB. Kwestia najważniejsza to płynność komputera, brak "ścięć". No i dodatkowe jeszcze pytanie: zakup przez oficjalną stronę Apple czy może allegro lub inne sklepy internetowe? Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie sprawą :)

#1669 p0pas

p0pas
  • 1 postów

Napisano 21 września 2014 - 20:21

Witam, to mój pierwszy post na forum ale potrzebuję pomocy. Mam do wydania do 4,3k na maca. Zastanawiam się nad nowym MBA, 13' 8gb ramu i 128ssd. Komputer będzie służył do programowania iosowych appek ale też będę na studia potrzebwał windy do jakiś cadów. I tutaj pytanie, czy ma sens branie takiego aira z i5 czy może używkę MBP z i7, 8-16gb ram(można kupić 4gb i dokupić resztę) i ssd 256(mam w obecnym kompe). W sumie jest też MBP 13 cali retina o takich samych parametrach ale jak pro to 15 cali mnie interesuje. Domyślnie i tak aira podłączę do 22' monitora.

#1670 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 24 września 2014 - 12:14

Hej! Mam do Was - ludzi bardziej obeznanych ode mnie w tym temacie - pytanie. Mój tata chce zakupić sobie komputer, będzie go używał do korzystania z internetu, spraw biznesowych, korzystania z programów excelopodobnych. Czy wystarczy mu do tego MacBook Air w wersji trzynastocalowej 4GB czy lepiej zainwestować w wersję 8GB. Kwestia najważniejsza to płynność komputera, brak "ścięć". No i dodatkowe jeszcze pytanie: zakup przez oficjalną stronę Apple czy może allegro lub inne sklepy internetowe? Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie sprawą :)

Spokojnie wystarczy 4gb. Polecam Cortland, lub oficjalną stronę. Najmniej problemów w razie czego.

- - - Połączono posty - - -

Witam, to mój pierwszy post na forum ale potrzebuję pomocy. Mam do wydania do 4,3k na maca. Zastanawiam się nad nowym MBA, 13' 8gb ramu i 128ssd. Komputer będzie służył do programowania iosowych appek ale też będę na studia potrzebwał windy do jakiś cadów. I tutaj pytanie, czy ma sens branie takiego aira z i5 czy może używkę MBP z i7, 8-16gb ram(można kupić 4gb i dokupić resztę) i ssd 256(mam w obecnym kompe). W sumie jest też MBP 13 cali retina o takich samych parametrach ale jak pro to 15 cali mnie interesuje. Domyślnie i tak aira podłączę do 22' monitora.

Jak masz podłączać do monitora to bierz aira. Nowy to nowy, na używkę możesz się nadziać, a 8gb ramu do odpalenia windy i programowania wystarczy ( ja mam 4gb ramu i do windy + visual stuido daje rade bez kłopotu )

#1671 mckaczka

mckaczka
  • 188 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 września 2014 - 18:23

Jak macbook Air 2014 poradzi sobie z montażem filmu w Final Cut?

#1672 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2014 - 15:07

Od jakiegoś czasu męczę się z wyborem używanego mbp(late 2011), koniecznie 15 hi-res z matową matrycą, poluję na allegro na jakąś fajną sztukę, ale dzisiaj natrafiłem na taki temat: https://discussions....tart=0&tstart=0 Trochę mnie to zmartwiło, bo chiałem właśnie kupić macbooka z kartą graficzną 6750m(najlepiej 1GB), ale skoro są z nią takie problemy to jednak sobie odpuszczę. Najbardziej zależy mi na bezawaryjności i niezawodności. Pytanie, czy podjąć ryzyko i skusić się jednak na radeona, czy wybrać znacznie gorszą nvidie 330m i przyokazji zaoszczędzić 1tys.? :)

#1673 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 27 września 2014 - 15:14

Ale masz dylemat.... kupować maca z duża awaryjnością karty graficznej czy kupować tańszego.... z taka samą awaryjnością karty graficznej ;) Szukaj maszyny z wymienioną kartą i to zdecydowanie po 2011 roczniku. Najmniej awaryjne są maci z 2012 roku - ale te trudno zdobyć.

#1674 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 września 2014 - 15:28

No mam dylemat, ponieważ potrzebuje kumputera do pracy, a pracuję zdalnie, więc jak coś z nim będzie nie tak to będę miał nie mały problem, tym bardziej że już sam zakup to dla mnie to spory wydatek, a w tym przedziale cenowym, komputera na gwarancji już nie znajdę. Jak najlepiej rozpoznać modele z 2012? Wszystkie maja już hd4000 i usb 3.0?

#1675 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 28 września 2014 - 08:48

Zdarzają się na alledrogo sprzęty z gwarancją . Co do MBP 2012 to masz takie samo wyposażenie jak w rMBP (i7; HD4000 i GF650). Wyjściem też jest zakup 2011 rocznika i od razu dać go na wymianę grafiki - zyskujesz wtedy pewność (oczywiście musisz koszt wymiany zaplanować w budżecie). Kupujesz jednak sprzęt używany, a 15" po 2010 roczniku to zakup z wielką niewiadomą, z tym, że najgorsze są właśnie roczniki 2010. Doszło do tego, że opis "Nigdy nie naprawiany" to nie najlepsza rekomendacja dla tych modeli ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych