Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1601 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 22:11

Panowie, zdecydowałem się na Macbooka Pro A1278 13". Szukam na allegro konfiguracji C2D 2.4-2.6 GHz 4GB ram(lub więcej) GF320M i dysk minimum 120 gb, może być HDD za miesiąc lub dwa sobie zmienię dysk na SSD i dołożę ram. Tylko tutaj jest parę pytań. -Jak jest z systemem, mogę go skądś pobrać, nagrać na płytkę i zainstalować podobnie jak to jest z windowsem? -Wiem że to stare konstrukcje, ale chyba warto nadal taki sprzęt kupić do poznania systemu, prawda? I teraz główne pytanie.. widzę na allegro że od 1600 do 2000 zł można już kupić macbooka pro w dobrym stanie. Sądzicie że to dobre ceny?

#1602 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 lipca 2014 - 22:32

Za 300 zł więcej możesz już znaleźć MBP z Core i5.
Apple MacBook Pro 13 i5 2.3GHz 4GB 320GB GW (4420737333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
APPLE MACBOOK PRO A1278,i5,500GB,4GB,KAMERA (4444395200) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Choćby tutaj ;).

#1603 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 22:36

Co mi po i5 jak grafika to intel hd3000? Jest ona słabsza od gf320m. :)

#1604 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 23 lipca 2014 - 22:57

A 320m to nie była ta, która często padała w roczniku 2011? Poza tym: po co Ci ten macbook? Bo do gier to mało prawdopodobne, a do pracy biurowej raczej grafika się nie przyda.

#1605 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 23 lipca 2014 - 23:28

Sterowniki Windowsowe kart Intela są dużo słabsze niż Apple dla OSX. Jeśli będziesz używał tylko OSX to Intel HD3000 będzie się lepiej sprawował niż 320M pod OSX. Marginalnie, bo marginalnie, ale jednak lepiej ;).

#1606 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 24 lipca 2014 - 07:38

Będę grał na razie w jedną grę, League of Legends Potem może dojdzie Diablo III jak kupię. Z tego co mi wiadomo to właśnie na GF 320M będzie to chodziło lepiej niż na Intel HD3000. Specjalnie testy przeglądałem i wszędzie piszą że Intel HD3000 to duży krok w tył po GF320M. Oczywiście poza tym zastosowania standardowe, internet filmy itp itd. EDIT. I nie planuję wgrywać Windowsa, raczej będzie tylko OSX.

#1607 asurpanipal2

asurpanipal2
  • 78 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lipca 2014 - 12:28

Myślę nad kupnem mojego pierwszego Mac'a. Zamierzam go używać głównie do internetu ,filmów , Photoshop'a (RAW-y ok 15 MB) , muzyki. Mam trudny wybór pomiędzy : MacBook Air 13-inch dual-core i7 1.7GHz/8GB/128GB/Intel HD 5000 - 4 724.10 zł - iSpot (10 % EDU) albo Apple MacBook Pro Retina 13.3" / 2.4GHZ / 4GB / 128GB Flash - 5 200 zł - Saturn W Airze "odstrasza" mnie matryca ,a na mocniejszego Pro mnie nie stać. Teraz używam PC z 4 GB RAM i jest ok ,ale nie wiem jak to na Mac'u. Co doradzicie?

#1608 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 12:58

Apple MacBook Pro 13 Retina ME865 - 2.4/8GB/256GB (4433691018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
MACBOOK RETINA ME865 13"2.4Ghz/8GB/256GB (4446702331) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Na pewno Cię nie stać? ;)

#1609 asurpanipal2

asurpanipal2
  • 78 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lipca 2014 - 13:18

A jak to jest z tym całym i-Sklepem sprowadzają z innych krajów. Jak wygląda sprawa gwarancji?

- - - Połączono posty - - -

A jak to jest z tym całym i-Sklepem sprowadzają z innych krajów. Jak wygląda sprawa gwarancji?

#1610 Mercz

Mercz
  • 2 783 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 13:47

Jest do nich numer telefonu, polecam zadzwonić i się zapytać :-)

#1611 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 24 lipca 2014 - 15:46

Gwarancja jest międzynarodowa, niezależnie od tego gdzie kupiłeś, to Apple jest gwarantem. P.S. Polecam drugi link, będzie większe prawdopodobieństwo, że kupujesz absolutnie nowy i nieużywany komputer, sam kupowałem mojego MD103 od tego sprzedawcy :)

#1612 spietrza

spietrza
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 lipca 2014 - 18:58

Ktoś z Wam używa tego modelu ??
Apple NEW MacBook Pro i7-4850HQ/16GB/512GB/Mac OS X - Notebook / Laptop 15,4" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

Chcę go wykorzystywać do montażu video (FCPX) oraz pisaniu programów (JAVA, Obj-C).

Dodatkowo szukam obudowy samej na Thunderbolta2, czy macie jakieś doświadczenia z innymi od tych, które Apple oferuję na swojej stronie ??

#1613 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 lipca 2014 - 09:05

Ktoś z Wam używa tego modelu ??
Apple NEW MacBook Pro i7-4850HQ/16GB/512GB/Mac OS X - Notebook / Laptop 15,4" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

Chcę go wykorzystywać do montażu video (FCPX) oraz pisaniu programów (JAVA, Obj-C).

Tak. Używam FCPX i iMovie, ale wyłącznie amatorsko, do składania filmów z wakacji. Fajny sprzęt. Żałuję tylko, że nie wziąłem modelu z dyskiem 1 TB. A tak muszę trzymać materiał na dysku zewnętrznym, który jest sporo wolniejszy.

#1614 spietrza

spietrza
  • 49 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 lipca 2014 - 19:06

Właśnie myślę o zewnętrznej macierzy dyskowej na Thunderbolta 2 ale nie chcę pchać się w całość a jedynie obudowę. Dyski mam swoje sprawdzone a nie chce kupować jakiś tam.

#1615 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 28 lipca 2014 - 20:44

Cześć wszystkim, październik zaczyna zbliżać się coraz szybciej, a co za tym idzie studia na kierunku budowlanym. Zastanawiam się nad zakupem Macbooka do prowadzenia notatek, oraz wszelkich innych codziennych zajęć jak obróbka zdjęć i filmów (amatorsko), przeglądania internetu, czy tworzeniu prezentacji. Poszukiwania odpowiedniego sprzętu zaprowadziły mnie właśnie do Maca, głównymi powodami które mnie do niego przekonują to czas pracy na ładowaniu (wystarczą na cały dzień na uczelni), jakość wykonania, stosunkowo niska waga (spokojnie będę mógł go zapakować w plecak), oraz chęć spróbowania jak będzie sprawował MacOS, o którym naczytałem się, że jest dużo bardziej zoptymalizowany i lepiej wykorzystuje zasoby niż używany przeze mnie aktualnie windows (którego nadal będę awaryjnie posiadał). Wyczytałem także, że Mac powinien mieć co najmniej 8gb ramu, na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Którego Macbooka wybrać? (mam do dyspozycji około 4000zł) Czy są dostępne programy obsługujące pliki .cad? lepiej wziąć coś teraz, czy może poczekać bo trafią się jakieś okazje? wiem już, że nie ma co zwlekać z uwagi na aktualizację, ponieważ najprawdopodobniej takowej już nie będzie w tym roku. Pozdrawiam i dzięki za rady

#1616 Usul

Usul
  • 28 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 29 lipca 2014 - 09:48

Jak priorytetem jest czas pracy na aku i robienie notatek i raczej proste wykorzystywanie sprzętu to Air 13" będzie moim zdaniem idealny. Poszukaj modelu najlepiej 8GB i 256 SSD. Może w 4 k zł być ciężko się zmieścić, ale masz zniżkę studencką + negocjuj !

#1617 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 30 lipca 2014 - 09:44

Dokładnie, to są priorytety, zależy mi żebym nie musiał nosić ze sobą ładowarki i być spokojnym, że przez co najmniej te 3 lata (5 to w ogóle byłoby super) nie będę zmuszony zmieniać nawyków :) z tego co się orientuję nie ma szans żeby jakiś laptop z windowsem był w stanie temu sprostać? Warto na przykład pakować się w używanie Macbooki z allegro? Można by się wtedy nawet pokusić o jakiegoś rMBP w mojej kwocie z małą liczbą cykli

#1618 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 lipca 2014 - 10:32

IMO - nie warto. MBP krócej wytrzymuje na baterii od MBA. Do tego używka, zawsze "trochę" ma zużyty aku. Nie wiem tylko jak z cad'em na MBA, bo nie jest to w ogóle moja bajka ;)

#1619 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 31 lipca 2014 - 13:41

Czyli MBA 13cali, dzięki! ostatnie moje pytanie. MM ma bardzo ciekawą promocję aktualnie, ale w tematach poniżej czytałem, że mogą zdarzyć się jaja z gwarancją. Czy w iSpocie lub Cortlandzie można liczyć na jakieś rabaty gdyby kupowało się u nich w salonie (Poznań)?

#1620 bolec71

bolec71

• 657 postów
  • SkądPodkarpacie

Napisano 31 lipca 2014 - 13:44

Można, mój kumpel powiedział w iSpot Kraków, że chętnie by kupił MBP, ale nie kwalifikuje się do zniżki studenckiej i dostał 6% zniżki.

#1621 iogryzek

iogryzek
  • 35 postów

Napisano 03 sierpnia 2014 - 08:50

też mam dylemat co wybrać MBA czy MBP ale chyba wybiorę Pro. Waga jest już zbliżona, lepszy wyświetlacz. Używke można już kupić w cenie 4000zł :)

#1622 Kacper No

Kacper No
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpnia 2014 - 09:46

Odnośnie MBA i studiów budowlanych - ciężka sprawa... Jestem użytkownikiem rMBP, ale jeśli przychodzi mi pracować w programach typu AutoCAD (i inne Autodesku), ArchiCAD, pakiety programów InterSoft, SpecBud lub inne to niestety muszę zmieniać system na Win8. Nie da rady tego przeskoczyć. Pakiety InterSoft i SpecBud, RM-Win (tu sie zaczyna bajka, żeby odpalić RM-Wina potrzeba 32-bitowego systemu) - można zapomnieć o używaniu na OSX. AutoCad i ArchiCad niby mają odpowiedniki na OSX, ale niestety to nie jest to samo. Inny interfejs, skróty klawiszowe, sama praca zupełnie inna. Na studiach będziesz robił co innego, w domu będziesz musiał się użerać z programami pod OSX. Rozwiązaniem jest BootCamp, ale przy tym należy zwrócić uwagę, że sprzęt będzie się strasznie grzał. W moim przypadku jest to blisko 100st.C. Druga sprawa, że nie wiem jak to udźwignie MBA, który ma wg mnie gorsze parametry niż rMBP. Oczywiście nie zaczniesz korzystać z tego typu oprogramowania od 1. października br., ale na dłuższą metę będziesz musiał z tego korzystać w kolejnych latach. Polecam MBA, polecam rMBP i wszystkie produkty Apple we wszystkich aspektach poza pracą typowo inżynierską - studia budowlane.

#1623 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 20:41

Kacper No, nie da się ukryć, że rMBP będzie mocniejszy i zdecydowanie bardziej wydajny niż MBA, jednak nie będę wymagał od niego pracy na nie wiadomo jak ciężkich do uciągnięcia projektach, mój aktualny laptop z i5 IIgen, HD3000 i GT520m 4gb ram dawał sobie przy nich radę więc myślę, że MBA też podoła. Co do windowsa, wiem, że będzie nieunikniony jednak rozważałem jego instalację na zewnętrznym dysku bądź sd(jeśli jest taka możliwość) też będzie się w tedy tak grzał? Na chwilę obecną, przez pierwszy rok, dwa, zadaniem MBA byłoby służenie za zeszyt do prowadzenia i porządkowania notatek oraz zastępstwo za standardowego lapka do przeglądania sieci, muzyki, amatorskiej pracy nad zdjęciami i filmami, chcąc nie chcąc jeśli jednak będę zmuszony pozbyć się aktualnego notebooka będę także musiał wykonać na nim okazyjnie jakiś projekt. Czy może lepiej w takim razie zostać z tym co mam do pracy w domu, a dokupić coś w stylu Asusa Transformera i z niego korzystać na uczelni?

#1624 Kacper No

Kacper No
  • 13 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2014 - 21:33

Myślę, że każdy MBA i rMBP przy Windowsie i BootCampie będzie się grzał. Taka ich uroda... Instalacja na innym dysku nie ma tutaj żadnego znaczenia (pod warunkiem jeśli w ogóle jest taka możliwość). Jeśli chodzi o Asusa to nie widziałem, nie testowałem. Nie chcę zachęcać, ani zniechęcać. MBA na pierwsze 1.5-2 lata studiowania można polecić. Niestety później te okazjonalne projekty wcale nie będą okazjonalne, a spędzony nad nimi czas będzie dużo większy niż przypuszczasz (95% dla Win'a i 5% dla OSX), a z OSX będziesz wtedy korzystał tylko do przeglądania internetu poprzez Safari i innych zabaw związanych z tym systemem. Pod każdym względem aż się chce korzystać z OSX. Każdy program jest lepiej skonfigurowany, dodatkowo zsynchronizowany jeśli jesteśmy posiadaczami iPhone'ów. Pozostaje tylko ta bolączka związana z pracą... Niestety nie jesteśmy grafikami, blogerami itd. Oczywiście nie chce się narazić tym osobom! Ogólnie sam jestem na etapie rozważania wymiany rMBP 15" na MBA 13" i kupieniu stacjonarki z Win'em. Korzystanie z OSX to sama przyjemność i ciężko się z nią rozstać nawet po tygodniu użytkowania OSX'a. Stacjonarka miałaby mi typowo do pracy. Zaryzykuje stwierdzenie, że nawet bym z niej nie korzystał do sprawdzenia głupiej poczty.

#1625 dkownacki

dkownacki
  • 90 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 22:15

zasiałeś we mnie ziarnko niepewności :D do tej pory byłem pewny Maca, ale w tej chwili czuję, że tradycyjny sprzęt na windzie będzie nieunikniony, a kupienie MBA dla samych notatek będzie zdecydowanym nadużyciem budżetu i lepiej będzie poszukać czegoś właśnie pokroju wspomnianego Asusa do użytku na uczelni + jakaś maszyna niestety z windą do pracy. Muszę się jeszcze raz dobrze nad tym zastanowić. Dzięki wielkie za wszystkie informacje Mógłbym jednak prosić o informacje na temat tego grzania się podczas pracy na windowsie na MBA? Wydaje mi się to dziwne skoro Apple udostępnia boot campa, to powinno wszystko być na tyle przygotowane aby działało jak na urządzeniu o podobnych parametrach z preinstalowanym windowsem. Kacper No czyli Twoim zdaniem opcja MBA + BootCamp + Intellicad, to gra nie warta świeczki?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych