Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1576 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lipca 2014 - 12:45

Jeśli ma być podpięty pod gniazdko to nie widzę sensu kupowania Air. ;) Ja bym jednak inwestował w 2014, trzeba dołożyć niemałą kwotę ale będziesz miał najnowszy model, a jak 13h będziesz pracował z dala od gniazdka to nie pożałujesz wydanych pieniędzy.

#1577 zorak

zorak
  • 299 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 lipca 2014 - 12:54

Oczywiście, że jak możesz to dołóż do najnowszego modelu. Model 2014 ma naprawdę wydajną baterie, najnowszego procka i każda godzina więcej na baterii jest ważna.

#1578 niegoslav

niegoslav
  • 17 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 lipca 2014 - 10:24

Witam, W związku z tym, że podjąłem kolejny kierunek studiów, od października będę potrzebował laptopa na którym będę często od 8-16 z przerwami sporządzał notatki (nie wyobrażam sobie zapisywać notatek z 3 wykładów pod rząd na papierze, zresztą z laptopa jestem w stanie sobie na bieżąco wszystko drukować, no i na klawiaturze piszę dużo szybciej niż ręcznie). Do tej pory sporadycznie używałem mojego starego lapciaka HP, z tak zrytą baterią, że ledwo starczała na jeden wykład. Ogólnie jest ciężki, nieporęczny, wolny no i matryca już szwankuje. Zastanawiam się nad zakupem MBA 11' (zniżka dla studentów - wyjdzie około 3,5k, biorę na raty około 140 zł miesięcznie). Zastanawiam się, czy brać model 11' czy 13'? (biorąc na raty i tak różnica w cenie 500 zł nie będzie znowu aż tak odczuwalna). Czy jest duża różnica w szybkości działania i komforcie użytkowania? Czy spokojnie te komputery będą wytrzymywać 8h z przerwami na baterii nawet po 2-3 latach użytkowania? W MBP nie chcę się pakować, ponieważ to już wyższa półka cenowa, a do tego noszenie go cały dzień w torbie trochę jest odczuwalne. Jak w zimie z uzytkowaniem takiego cacka? Zanim dostanę się na uczelnię, trochę posiedzę na przystanku a potem mam kawałek do przejścia - rozumiem, że przed uruchomieniem mac powinien chwilę odpocząć i nabrać temperatury otoczenia? Pozdrawiam, Niegoslav

#1579 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 15 lipca 2014 - 10:45

Jeśli nie przeszkadza Ci rozmiar/waga to bierz 13", różnica w baterii jest spora. W moim poprzednim Air (koniec 2010) po 3.5 roku i 500 cyklach acu bateria nadal trzymała 4h (z 5.5h początkowych). Z resztą jako student i tak będziesz jakieś kartki A4 nosił, więc z 13" nie powinno przeszkadzać.

#1580 freakzz

freakzz
  • 81 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 lipca 2014 - 10:57

Witam,

W związku z tym, że podjąłem kolejny kierunek studiów, od października będę potrzebował laptopa na którym będę często od 8-16 z przerwami sporządzał notatki (nie wyobrażam sobie zapisywać notatek z 3 wykładów pod rząd na papierze, zresztą z laptopa jestem w stanie sobie na bieżąco wszystko drukować, no i na klawiaturze piszę dużo szybciej niż ręcznie). Do tej pory sporadycznie używałem mojego starego lapciaka HP, z tak zrytą baterią, że ledwo starczała na jeden wykład. Ogólnie jest ciężki, nieporęczny, wolny no i matryca już szwankuje.
Zastanawiam się nad zakupem MBA 11' (zniżka dla studentów - wyjdzie około 3,5k, biorę na raty około 140 zł miesięcznie). Zastanawiam się, czy brać model 11' czy 13'? (biorąc na raty i tak różnica w cenie 500 zł nie będzie znowu aż tak odczuwalna). Czy jest duża różnica w szybkości działania i komforcie użytkowania? Czy spokojnie te komputery będą wytrzymywać 8h z przerwami na baterii nawet po 2-3 latach użytkowania? W MBP nie chcę się pakować, ponieważ to już wyższa półka cenowa, a do tego noszenie go cały dzień w torbie trochę jest odczuwalne.
Jak w zimie z uzytkowaniem takiego cacka? Zanim dostanę się na uczelnię, trochę posiedzę na przystanku a potem mam kawałek do przejścia - rozumiem, że przed uruchomieniem mac powinien chwilę odpocząć i nabrać temperatury otoczenia?

Pozdrawiam,
Niegoslav

Bardzo dobry post! :) jestem w tej samej sytuacji ;) tylko ze ja juz postanowilem ze AIR 13 ;) 8GB ramu :) itp.

Tylko jeszcze mógłbyś mi powiedzieć, gdzie masz zamiar kupować sprzęt? w iSpot -> jest możliwość kupienia na RATY ? :D

#1581 niegoslav

niegoslav
  • 17 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 lipca 2014 - 12:48

Tak, w iSpocie da się kupić na raty, przynajmniej tak pisze na ich stronce :D Więc rozwiązanie dla mnie jako studenta idealne. Chyba zdecyduje się na 13', z tego co widziałem ma też większą przestrzeń na oparcie dłoni i trochę lepszy ekran (nie jest tak rozciągnięty/spłaszczony jak w 11'), ale sprawę jeszczę przemyślę ;) no i do tego te 12h na baterii kusi i to mocno :D

#1582 freakzz

freakzz
  • 81 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 lipca 2014 - 07:35

Student i RATY ? :D noo to świetnie! ;) po wczasach.. z dniem 1października wybiore się do iSpot'a :D już nie mogę się doczekać :D

#1583 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipca 2014 - 07:49

Student i RATY ? :D noo to świetnie! ;)

Raty, to tak naprawdę kredyt konsumpcyjny na zakup sprzętu. Student, tak jak każdy inny nabywca, aby dostać cokolwiek na raty, musi się "legitymować" źródłem dochodu zaakceptowanym (co do wysokości i rodzaju dochodu) przez bank.

#1584 freakzz

freakzz
  • 81 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 lipca 2014 - 08:07

Nie no domyślam się!Jest to raczej logiczne :) Mi tylko chodziło o to, że mimo zniżki studenckiej można na RATY łyknąć sprzęcik :D

#1585 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipca 2014 - 08:57

Zawsze można kupić w Saturnie na raty 0% i wyjdzie jeszcze korzystniej.

#1586 freakzz

freakzz
  • 81 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 lipca 2014 - 11:13

Zawsze można kupić w Saturnie na raty 0% i wyjdzie jeszcze korzystniej.

Bo jesteś pracownikiem SATURN'a ? :D

#1587 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 lipca 2014 - 11:22

Nie. Saturn ma niższe ceny niż iSpot, do tego są w nim dostępne raty 0%. Sumując koszty zakupu w iSpot + odsetki od kredytu - ulga studencka wyjdzie więcej niż w Saturnie z ratami 0%.

#1588 blantoman

blantoman
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipca 2014 - 23:15

Ja dzisiaj kupiłem MacBooka Pro w iSpocie na raty z wpłatą 2 tys zł. Szybko łatwo i przyjemnie. Raty 0%, bez ubezpieczenia i dodatkowych kosztów

#1589 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 18 lipca 2014 - 07:38

Jak ja nie lubię rat, kredytów, debetów i zadłużeń. Wolałem kupić starszego macbooka i go dozbroić. Szkoda że z mieszkaniami tak łatwo nie ma :D

#1590 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 13:27

Ale nie każdy może sobie pozwolić na taki zakup :) Ja chciałem kupić w Media (raty 0%) bo trochę się z kasy wypłukałem po kupnie nowego obiektywu a jak mi policzyli ubezpieczenie to podziękowałem bo ponad 10k by mnie MBP wyszedł (7600zł cena). W iSpocie w Katowicach dostałem od ręki raty 0% i 6% rabatu.

#1591 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 21 lipca 2014 - 13:45

Uważam że się nie kupuje rzeczy na które się nie stać, (chyba że coś zarobi na siebie i na kredyt a nie jest zachcianką)

#1592 krzlesn

krzlesn
  • 1 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 14:05

Kupując na raty nie możemy skorzystać ze zniżki dla sektora edukacji, tak było w moim wypadku (ispot, raty 0%-polecam)

#1593 lor3ddr8d

lor3ddr8d
  • 23 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 14:27

Po to kupiłem żeby się kiedyś zwrócił, a że raty 0% to żal tyle kasy na raz wydawać ;)

#1594 bbadylhio

bbadylhio
  • 4 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 10:37

Witam,
Wybrałem sobie już upragniony sprzęt.
Zdecydowałem już, że kupie go w karen/komputroniku.
Aż tu nagle dziś kiedy chce zamawiać kumpel wysłał mi linka do sprzętu tańszego niemalże o 500 złotych i to w sklpeie który wygląda na zaufany i pewny.
[url=http://i-sklep.com.pl/product-pol-1195-Apple-MacBook-Pro-13-ME865-Retina-i5-2-4GHz-8GB-RAM-256GB-SSD.html]Apple MacBook Pro 13 ME865 Retina - i5 2.4GHz / 8GB RAM / 256GB SSD - Komputery \ Laptopy - i-sklep.com.pl[/url]
W karen taki sprzęt to koszt 5990,00....
Cóż zrobić kochani ...

-----------
EDIT:
juz przekopałem internet - ten sklep oferuje sprzet ale nie jest to polska dystrybucja - różni się klawaiturą // nie kasuje postu tylko edytuje niech zostanie dla potomnych moze ktos bedzie miec podobny dylemat

#1595 lukakowal

lukakowal
  • 65 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 11:11

Dodam jeszcze, ze niektóre oferowane przez nich produkty apple np. Iphone 5s ma zaznaczona gwarancje sklepowa zamiast gwarancji producenta. Uważam, że to też ważny szczegół.

#1596 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 22 lipca 2014 - 12:09

Też się zastanawiałem nad i-sklepem, ale po przemyśleniu sprawy wolałem odżałować kilka stów i kupić model /PL u oficjalnego dystrybutora.

#1597 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 22 lipca 2014 - 12:48

@bbadylhio - owszem różni się klawiaturą. Amerykańska wersja ma poziomy klawisz Enter zamiast pionowego. Ot i różnica...

#1598 bbadylhio

bbadylhio
  • 4 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 13:05

@bbadylhio - owszem różni się klawiaturą. Amerykańska wersja ma poziomy klawisz Enter zamiast pionowego.

Ot i różnica...

Też to doczytałem jednak uważam, że mieszkam w EU to i powinienem miec europejska wersje macbooka:)

Zamówiłem już w karen/komputronik ale uwaga. Nie wiem dlaczego ale na allegro mają taniej bo za 5909,00 - skad taka polityka skoro musza zaplacic jeszcze prowizje allegro ... sprzedawca w stacjonarnym nie umiał odpowiedziec. Dobrze ze sprawdziłem jeszcze ten trop. Dokładnie tak samo było jak kupowałem żonie 5S gdzie róznica w cenie była nawet większa bo na allegro (karen_pl) był po 2500 a w sklepie internetowym za 2799 jeśli się nie mylę.

Dzięki za pomoc!

#1599 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 22 lipca 2014 - 13:51

Witam,
Wybrałem sobie już upragniony sprzęt.
Zdecydowałem już, że kupie go w karen/komputroniku.
Aż tu nagle dziś kiedy chce zamawiać kumpel wysłał mi linka do sprzętu tańszego niemalże o 500 złotych i to w sklpeie który wygląda na zaufany i pewny.
Apple MacBook Pro 13 ME865 Retina - i5 2.4GHz / 8GB RAM / 256GB SSD - Komputery \ Laptopy - i-sklep.com.pl
W karen taki sprzęt to koszt 5990,00....
Cóż zrobić kochani ...

-----------
EDIT:
juz przekopałem internet - ten sklep oferuje sprzet ale nie jest to polska dystrybucja - różni się klawaiturą // nie kasuje postu tylko edytuje niech zostanie dla potomnych moze ktos bedzie miec podobny dylemat

Jeżeli klawiatura amerykańska to nawet lepiej.
Jeśli jakieś krzaki z EU zachodniej to szkoda zachodu.

#1600 bbadylhio

bbadylhio
  • 4 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 14:06

Jeżeli klawiatura amerykańska to nawet lepiej.
Jeśli jakieś krzaki z EU zachodniej to szkoda zachodu.

No mam nadzieje, że karen/komputronik nie sprzedaje "krzaków" ;/
jak mam być szczery to bardziej ufam im niż i-sklepowi
kolejna sprawa to fakt, że nie jestem zwolennikiem przejściówek którą musiałbym używać kupując komputer z rynku z USA. 500złotych to nie jest majątek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych