Napisano 04 czerwca 2014 - 00:28
No dobrze, to teraz ja. Wszyscy mówią o zmaksymalizowanym airze (i7). A ja chcę zapytać o i5.
Indesign, Photoshop, Ableton Live, Garage Band. Jestem po edytorstwie, chcę iść w stronę grafiki i jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie.
Myślę nad MBA 13'(MD761LL/B i rMBP 13' (ME865LL/A).
Oba na i5 (1,4ghz vs 2,4ghz), oba 8gb ram 256gb dysk
intel hd5000 vs iris 5100
12h bateria vs 7?8?9?10?h? ile tak właściwie? (12 h to ogromny plus, dobrze by było, jakby ciągnęła 8-10h chociaż - ile air i pro trzymają w rzeczywistości?)
brak retiny vs retina... z której korzystać będę... w oglądaniu zdjęć, tapet i pracy w photoshopie (detale w foto), bo w indesignie chyba nawet nie (grafika wektorowa)?
Wydaje mi się, że Mac bez retiny traci, ale nie chciałam retiny, bo uważałam, że podłączę się do jakiegoś ekranu/projektora i... stracę tym samym mobilność? (13' to przymało do pracy). Z tym, że tegoż ekranu/projektora teraz z pewnością nie kupię, więc retina nawet w 13' ciągle jest na +. . Minusem jest brak hdmi w airze, ale przejściówkę osobno chyba też za jakiś czas gdzieś dokupię, prawda?
Jestem średniozaawansowanym użytkownikiem - zakładek w przeglądarce otwieram średnio 15+ (do 30), a przy tym kilka aplikacji w tle (word, muzyka itp.) ale na razie moja praca na plikach graficznych ogranicza się do kilku kart.
Czy air i5 uciągnie mi photoshopa i indesigna otwarte równolegle? Co z abletonem?
Czy jest sens dopłacać ~400 do pro, skoro raczej nie będę wykręcać 100% wydajności na airze (bo nie będę? a retina kusi, za to bateria odwrotnie)?
Teraz jadę na toshibie intel core 2 duo 3gb ram 64bity (tak, wiem) hd3400, 320gb dysk i... daję radę. windows 7 zajmuje 20gb. ile zajmuje Mavericks? Ile mam wolnej przestrzeni tak naprawdę? Bardziej się opłaca dopłacić do i7 pewnie, ale czy zauważę różnicę w wydajności albo w działaniu na baterii? Generalnie albo i7 albo 8gb ram, więc wybieram ram...