Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1401 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 16 maja 2014 - 12:06

tak zgadza się i doskonle wiem jak to działa, do wymagającej pracy z wieloma wierszami kolumnami czy obiektami potrzebny jest większy obszar roboczy, z tym ze dla mnie dziubanie przy 1600 na retinie 13 mija się z celem , można oczywiście , ale wzrok nie każdy ma sokoli i tu jest problem, dla mnie zasada jest prosta chcesz obszaru roboczego podpinaj monitor minimum 24 cale z maksymalną wtedy rozdziałką, zwiększasz obszar roboczy i maksymalizujesz komfort pracy bez wtykania nosa w ekran , każdy musi sam pewnych ustawień i trybów pracy spróbować bo chyba o to tu chodzi że ktoś kupuje komputer dla siebie i nie powinien pytać się o to kogoś tylko samemu to ocenić, dlatego zwracam uwagę na kilka spraw , są osoby którym pewne aspekty wyświetlaczy nie przeszkadzają innym tak , nie ma doskonałego środka w postaci ekranu, wszystko jest kompromisem , dlatego uczulam że opinie typu "retina jest najlepsza " i " tylko retina" nie do końca jest obiektywnym stwierdzeniem mającym uzasadnienie czy to w odzwierciedleniu kolorów, małymi niedoskonałościami przy skalowaniu etc , osobiście retinę też mógłbym mieć ale nie zmieniła by zasadniczo komfortu pracy , komfortu patrzenia czy odczytywania sprawniej informacji z ekranu w tym co robię czy też ogólnego przetwarzania informacji na moim pb pro 13, jest ewolucją wyświetlaczy i cel jest wyznaczony , pewnie sam za jakiś czas zmieniając obecnego md101 nabędę już w tedy bez możliwości wyboru lecz może następnej generacji retine.

#1402 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 16 maja 2014 - 13:08

dlatego uczulam że opinie typu "retina jest najlepsza " i " tylko retina" nie do końca jest obiektywnym stwierdzeniem

Bardzo dobre słowa Mikson!!!

#1403 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 16 maja 2014 - 18:51

Bardzo dobre słowa Mikson!!!

Prawda jest taka że retina właśnie ze względu na ekran bije inne MacBooki i na chwilę obecną jest najlepszym wyborem.

Pomiędzy ekranem rMBP a MBA jest przepaść !

#1404 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 16 maja 2014 - 19:03

Prawda jest taka że retina właśnie ze względu na ekran bije inne MacBooki i na chwilę obecną jest najlepszym wyborem.

Pomiędzy ekranem rMBP a MBA jest przepaść !

Ale nie samym ekranem człowiek żyje. I dla kogoś, to może być trzeciorzędna sprawa, jak ma w domu i w pracy zewnętrzne monitory graficzne, a retina to dobrej klasy biurowy monitor i nić więcej. Fakt że tak jak napisałem kilka stron wcześniej dla DTP i fotografów, którzy pracują dużo mobilnie jest to świetna sprawa.

#1405 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 maja 2014 - 09:45

mikson: cały czas sprawę sprowadzasz do zewnętrznego monitora. Sorry ale do retiny TEŻ podłączysz duży monitor - w domu, biurze - to nie jest problem. Problem z noszeniem tego monitora i dużym obszarem roboczym w bardzo mobilnym laptopie. Tu retina 13" nie pozostawia żadnych szans na konkurencyjnych Air czy Pro bez retiny. Oczywiście napisy będą małe - ale jeśli ktoś ma dobry wzrok, to może tak pracować. Jak ktoś ma zły wzrok to sorry, ale nie zobaczy zalet retiny, bo pewnie nie dostrzeże też pojedynczych pixli na 1280 czy 1440 w 13". W rozmowy o zewnętrznym monitorze to w szranki staje też mini które jest sporo tańsze ;) ale trudno na nim pracować poza biurem/domem :)

#1406 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 17 maja 2014 - 12:24

A tak z ciekawości porównywał ktoś ekrany Air 13 i Pro 13, gdzie oba były ustawione na rozdzielczość natywną Aira? Który ekran wypada lepiej? Rozumiem, że wtedy obszar roboczy i wielkości przycisków na ekranie będą identyczne. Pytanie tylko czy obraz na Pro przeskalowany do 1440x900 będzie ostrzejszy, wyraźniejszy niż na Air.

#1407 misiekkb

misiekkb
  • 359 postów

Napisano 17 maja 2014 - 12:53

tak obraz na rMBP 13 będzie ostrzejszy i nie wyblakły z kolorów jak na MBA 13. Elita to ja teraz dostawiłem do retiny zewnętrzny monitor, a nie Mikson, owszem jak ktoś piszą że ludzie żyją samym ekranem, co jak dobrze wiesz jest nie prawda, gdyż sam napisałeś, że należy wybrać to czego oczekujemy od sprzętu. Owszem wiem że ekran retiny będzie lepszy. Ale z tym podpięciem do retiny to jak się tutaj okazało i nie tylko na tym forum są jakieś jazdy. Ja do rMBP 13 nie miałem problemu z rozdzielczością 2560x1440, a jak widać że użītkownicy retin mają duże problemy z takimi rozdzielczościami.

#1408 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 17 maja 2014 - 13:01

Ja uzywm oba , ale ocen sam :

[URL=http://www.image-share.com/ijpg-2553-258.html]Dołączona grafika[/URL]

#1409 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 17 maja 2014 - 14:31

3.5 roku pracowałem na Air 1440 i teraz mam retinę 13" i pracuję na rozdziałce będącą ekwiwalentam 1440 i różnica jest jak dla mnie bardzo duża w porównaniu z Air - szczególnie w renderze fontów, czytelności małych fontów, zmniejszyłem o 2pix wielkość fontu na terminalu, strony mające grafikę X2 też prezentują się znacznie lepiej w zdjęciach itd.

#1410 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 17 maja 2014 - 16:59

air ma kolorystycznie gorszą matrycę od zwykłego pro md101, obszar roboczy na plus dla air kończąc temat dla mnie retina też ma zalety nie neguję całokształtu retiny absolutnie , natomiast wygładzenie fontu wielkości 1 milimetra nie ma dla mnie sensu i nie przekonuje mnie z praktycznej strony użytkowej, mam wzrok całkiem sprawny, ale dalej twierdzę że praca przy monitorze 13 cali to minimum 50cm a z takiej odległości czytać fonty wielkości milimetra ujmę to tak , nos w ekran bo im dalej tym różnica jest mniejsza tak to niestety działą, może zły przykład ale podobnie jest z tv ktoś ma Full HD i ogląda na 50 cali z 3 metrów zapewniam że nie zobaczy różnicy pomiędzy materiałem 720 a 1080,, ,, pracuję na zwykłym pro 13 i specjalnie nie mam potrzeby zwiększania obszaru roboczego skalując też w dół wszystko fonty obiekty graficzne itd, 13 przy tej rozdzielczości dla mnie jest wystarczająca i tu jak na początku miałem lekkie obiekcje czy nie będzie za mała to jednak przekonałem się że nie przeszkadza, gdybym miał w cenie tak samo wyposażonego md101 kupić retinę oczywiście że bym ją kupił ale nie dla samego jej posiadania tylko z ekonomicznego punktu zakupu a stać mnie na dowolny zakup w tej chwili macbooka więc sfera finansowa nie jest wymiernikiem zakupu tylko realne wykorzystanie sprzętu z jak najlepszą relacją ceny do wydajności a taką daje mi md101 , zrobię to samo co na retinie, dodatkowo mogę go dowolnie rozbudować mam cd który jednak jak się okazało używam sporadycznie ale jednak, i mam 3 letnią gwarancję którą nabyłem w gratisie. Z md101 jestem bardzo zadowolony, znajomy skalibrował mi ekran i jestem pewien że lepiej kolorystycznie wypada od większości osób posiadających retiny nieświadomych potrzeby jej kalibracji :)

#1411 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 18 maja 2014 - 17:26

Witajcie. Dołączam się z pytaniem o wybór sprzętu. W najbliższym czasie planuje zmianę sprzętu. Moja Toshiba na Mientusku na zmianę z Ubuntu już ledwo ciągnie, a do windy jakoś nie uśmiecha mi się wracać. Pytanie tylko co wybrać. Zastanawiam się nad Air-em 13 lub Pro 13. Trzynastka spokojnie wystarczy pod względem wielkości, co prawda mam teraz 15-kę, ale od czego są monitory zewnętrzne. Bardziej kluczowym elementem jest wydajność. Pracuje praktycznie w 100% w sieci - obsługa sklepów internetowych, ich promocja itd. Czyli pisanie różnych tekstów, opisów, czasami troszkę grafiki na zasadzie prostej obróbki zdjęć, serwisy społecznościowe itd. Standardem jest Chrome z otwartymi około 30-toma zakładkami, a czasami Chorme w kilku oknach po kilkanaście zakładek. W tle jakiś YouTube lub Spotify... Początkowo zakładałem zakupem Air'a 13 - oczywiście z 8Gb ramu (128 Gb SSD chyba wystarczy). Strasznie podoba mi się mobilność Air'a, choć ta kwestia nie jest priorytetem. Zacząłem jednak zastanawiać się czy Air coś takiego uciągnie. I5 w Pro ma 2,4 a w Air 1,4; czyli Pro ma nieco więcej mocy. Jak z Waszych doświadczeń wygląda wydajność Air-ów? Czy waszym zdaniem Air wystarczy czy faktycznie lepiej pójść w kierunku Pro. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

#1412 darecki86

darecki86
  • 65 postów

Napisano 18 maja 2014 - 18:00

Właśnie zrobiłem taki test na moim 6-letnim MBP Early 2008 z C2D, 4GB RAM, SSD, który jest znacznie wolniejszy od obu komputerów, którymi się interesujesz. Zapewniam, że nie ma najmniejszych problemów z płynnością, kolejne aplikacje otwierają się niewolniej niż normalnie, muzyka nie zacina, przeglądarka działa jak zwykle. RAM mam co prawda zapchany cały, ale jak mówię, nie wpływa to na płynność prac. To są raczej podstawowe zadania, więc najbardziej podstawowy komputer z obecnie dostępnych powinien Ci wystarczyć.

#1413 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 18 maja 2014 - 18:37

No własnie o ta wydajność mi chodzi. Dzięki za podpowiedź. Moja Toshiba przy takim obciążeniu miewa już problemy, z wydajnością, próba skorzystania z jakiejś kolejnej aplikacji webowej bywa juz problematyczne. Kiedyś gdzieś czytałem, że przy Air-ach warto od razu zainwestować właśnie w pamięć 8Gb, ale czy warto na i7 się rzucać?

#1414 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 18 maja 2014 - 19:27

8GB tak, i7 nie koniecznie.

#1415 pkromolowski

pkromolowski
  • 10 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 maja 2014 - 20:10

Ja na dniach planuję kupić MBP w wersji 16GB RAM/256 SSD - planuję go wykorzystać do pracy jako programista Java (czyli muszę mieć odpalonego Eclipse + Resin/Tomcat + Postgresql i dosyć często Photoshop). Obecnie pracuję na iMac z końca 2011 z 14GB RAM ze zwykłym HDD i bez najmniejszego problemu daje radę, a jeśli chodzi o moc to wymagam naprawdę wiele. Także absolutnie nie obawiałbym się o kwestie wydajności z konfiguracji 8+ RAM, bo MacOSX jest już przy tej ilości pamięci odpowiednio rozkręcony (przy 4GB u mnie strasznie mulił na imacu). Jeśli chodzi o i7 to zastanów się. Cena wzrasta o ok 1000 PLN a jakoś nie jestem specjalnie przekonany, że dostaniesz w zamian wyższą wydajność. Szczególnie, że ta wersja i7 jest dual-core (wersje quad-core są jakoś powyżej 10000 PLN.) Ogólnie w mojej opinii i7 do sprzętu przenośnego to jakaś porażka - sam mam laptopa HP z i7 i bardziej mulącego sprzętu nie widziałem. Masakra. Nie wchodź w ogóle w temat i7 na sprzęcie niestacjonarnym.

#1416 KubaM80

KubaM80
  • 13 postów

Napisano 18 maja 2014 - 22:40

No tak, tylko i5 w MBP jest nieco wyżej taktowany niż w MBA. I ta różnica tak naprawdę mnie zastanawia. Wiadomo, że jest to jeden z elementów całości jaka składa się na wydajność sprzętu. System, ram, procek... Zastanawia mnie na ile ta różnica w taktowaniu procesora wpływa na wydajność całego kompa.

#1417 mikson

mikson
  • 290 postów

Napisano 19 maja 2014 - 20:29

papierowo kilkanascie procent, ogolnie nie odczujesz

#1418 Mateoo

Mateoo
  • 9 postów
  • SkądLeszno, PL

Napisano 24 maja 2014 - 21:56

Cześć wszystim, wracam po dłuższej nieobecności na forum. Jakiś czas temu też zastanawiałem się nad zakupem pierwszego mobilnego Maczka i kilka miesięcy temu dokonałem wyboru. Retina 13 8gb 256ssd (wersja na Haswellu). Mobilność i kultura pracy stoi na najwyższym poziome, o czasu pracy na baterii nie będę się nawet wypowiadał. Mega :) Uważam, że dokonałem słusznego wyboru ( chociaż ostatecznie brałem pod uwagę nawet iMaca) i jestem bardzo zadowolony z porzucenia windowsa. OS pracuje niezwykle stabilnie, przez ostatnie 4-5 miesięcy komputer wyłączyłem może 2-3 razy. Polecam każdemu niezdecydowanemu ten komputer do pracy (www, word, exel ) a nawet do zabawy ( foto ). Powoli muszę się zastanowić nad jakimś dobrym zewnętrznym monitorem bo praca na OS aż się o to prosi :) @elita, pomagałeś mi dokonać wyboru i starałeś się przekonać na Aira a kilka stron wstecz czytam, że też przesiadłeś się na retine :P jak wrażenia?

#1419 wiktor888

wiktor888
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2014 - 16:22

Witajcie! Przyszedł czas na wymianę mojego starego komputera. Komputer będę używał głównie do : -Lightroom i Adobe Photoshop (nie komercyjnie) -Adobe Premiere Pro i iMovie (nie komercyjnie) -Internet, filmy, muzyka itp Myślę między Air i Pro. Air jest bardziej mobilny ale z drugiej strony Pro bardziej wydajny. Interesuje mnie model 13'3 i na pewno 8 GB RAM. Różnica cenowa między Air a Pro jest duża. Czy opłaca się dokładać?Co doradzacie?

#1420 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 26 maja 2014 - 16:53

Do lightrooma warto mieć 256SSD. Sam często tez gmeram w lightroom i nic tak nie cieszy jak wszystkie operacje na plikach w trybie niemal online :) mam na haswellu i5 2,4, 8GB i 256SSD właśnie. Prędkość importu plików z SD jest mega.

#1421 wiktor888

wiktor888
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2014 - 17:05

Do lightrooma warto mieć 256SSD. Sam często tez gmeram w lightroom i nic tak nie cieszy jak wszystkie operacje na plikach w trybie niemal online :) mam na haswellu i5 2,4, 8GB i 256SSD właśnie. Prędkość importu plików z SD jest mega.

A MacBook Air z 256SSD i5 i 8GB RAM mi nie wystarczy ?

#1422 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 26 maja 2014 - 17:36

Pewnie wystarczy. Nie wiem natomiast jak się sprawuje tamten procesor. Generalnie procesor jest dość istotnym elementem całości a tutaj niektórzy koledzy piszą tak jakby był zbędny :) Generalnie sam pewnie jakbym kupował maca na nowo to chyba bym raczej wybrał model z 16GB RAM i 512GB SSD. Trochę mi brakuje GB tym bardziej, że teraz dopiero odczuwam jak wolno działa wymiana danych między moim NAS-em a SSD.

#1423 wiktor888

wiktor888
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2014 - 17:43

Pewnie wystarczy. Nie wiem natomiast jak się sprawuje tamten procesor. Generalnie procesor jest dość istotnym elementem całości a tutaj niektórzy koledzy piszą tak jakby był zbędny :) Generalnie sam pewnie jakbym kupował maca na nowo to chyba bym raczej wybrał model z 16GB RAM i 512GB SSD. Trochę mi brakuje GB tym bardziej, że teraz dopiero odczuwam jak wolno działa wymiana danych między moim NAS-em a SSD.

Na taki zestaw niestety mnie nie stać :(. Dysk z pewnością mi wystarczy i tak zdjęcia po edycji trzymam w sieci/dysku zewnętrznym

#1424 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 26 maja 2014 - 23:07

@elita, pomagałeś mi dokonać wyboru i starałeś się przekonać na Aira a kilka stron wstecz czytam, że też przesiadłeś się na retine :P jak wrażenia?

Ekran musi mi zrekompensować pozostałe niedoskonałości :) - jest świetny i mega dokładny.
Brakuje mi smukłości Aira z przodu laptopa - wygodniej się używało w takiej opadającej linii. Reszta spoko, nawet do większego ciężaru się przyzwyczaiłem :)

Poza tym - plotki o 12" w air retina i pewne elementy finansowe spowodowały że musiałem podjąć pewne decyzje o zakupie dwóch retin w kwietniu.

#1425 haakonsen

haakonsen
  • 86 postów
  • SkądKrk, PL

Napisano 28 maja 2014 - 07:05

Czy ktoś z tu obecnych posiada może MB Air z ostatniej odsłony? Mam do wyboru MB Air 13" albo Pro 13" (oba w konfiguracji za $1199 jak na stroni Apple) tj: Air: 1.4 Ghz i5 Haswell / 256 SSD / 4GB RAM Pro: 2.5 Ghz i5 Haswell / 500 HDD / 4GB RAM (opcja dołożenia RAMu w przyszłości) I w związku z tym mam takie pytanie czy poczuje dużą różnice na plus wybierając Air'a w przypadku kiedy od 3 lat z powodzeniem korzystam z MB Unibody (late 2008) tj. 2.4 GHz Core 2 Duo Penryn, 8GB RAM, 250 GB HDD (5400rpm). Pytam, ponieważ na 80% nie będę mógł wybrać wersji z 8GB RAMem, a w Air nie można RAMu dołożyć później. Natomiast jeśli dobrze mi się wydaje to ten dysk SSD 256 będzie super szybki względem starego HDD, który mam obecnie. Nie chciałbym, że tak powiem kupić słabszego komputera lub takiego samego. Chciałem Air'a ze względu na mobilność ale jeśli ma być słaby to wole Pro. Aha, z czynności wymagających więcej mocy to od czasu do czasu Lightroom i GoPro Studio / iMovie ale to tak raz na miesiąc średnio.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych