Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1476 tomeek15

tomeek15
  • 32 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 12:21

A czy w niemieckim Apple Store w Berlinie czy Dreźnie kupie MacBook'a z normalną klawiaturą, a nie QWERTZ i tymi ich niemieckimi umlautami ?

#1477 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 czerwca 2014 - 13:19

Jak zamówisz przez Online z odbiorem osobistym i wybierzesz jaki układ klawiatury ma być to nie widzę problemu.

#1478 motylio

motylio
  • 295 postów

Napisano 06 czerwca 2014 - 13:42

Witam. Mój dylemat jest podobny. Czy lepszą opcją będzie Pro z Retiną w najsłabszej specyfikacji czy może jednak Air ale w lepszej konfiguracji (głównie RAM bo pojemność dysku 128 wystarczy). Zastanawia mnie zwłaszcza Retina, bo jej posiadacze wychwalają ją okrutnie a z kolei posiadacze Air'ów też jakoś szczególnie nie narzekają na swoje. Co do użytkowania to: głównie net (strona na wp, obsługa sklepu itp), filmy (często bez podpinania pod TV), amatorska (bardzo) obróbka zdjęć i montaż prostych filmików, program księgowy, tworzenie prostych grafik itp. Sprzęt zmieniam mniej więcej co 3-4 lata i będzie to mój pierwszy Mac. Wiadomo ze na jesieni wychodzi nowy OSX i czy to również powinienem brać pod uwagę (w kontekście wydajności sprzętu). Jeszcze co do mobilności (bo jednak trochę się po Polsce przemieszczam). Chyba aż tak dużej różnicy nie ma pomiędzy Pro a Air'em patrząc na wagę, natomiast chyba AIr jest bardziej pakowny. Dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie.

#1479 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 08 czerwca 2014 - 21:06

Według mnie kupowanie rMBP z 4gb ramu nie ma jakiegokolwiek sensu.

#1480 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2014 - 10:58

Brak możliwości rozbudowania MacBooka PRO - to dopiero nie ma sensu :)

#1481 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 09 czerwca 2014 - 11:29

Tzn jak dla kogo. Sam w moim życiu miałem wiele laptopów, większość umożliwiała sporą ingerencję w babechy - ani razu z tej opcji nie skorzystałem. Więc jak dla mnie niemożliwość rozbudowy przykłada się np na mniejsze gabaryty, wagę itd. Z resztą nie widzę takiej potrzeby - kupuję laptop na kilka lat - w takim wyposażeniu że jest obecnie ok. Jak bym planował rozbudowę to za 2 lata - pewnie wtedy będą już inne procki, pamięci, dyski, złącza - więc rozbuduję go o nowy model :) tym bardziej że pewnie się stary znudzi :) Teraz zakup modelu bez retiny to niestety dyski sata, a nie pcie np.

#1482 motylio

motylio
  • 295 postów

Napisano 09 czerwca 2014 - 11:58

Aż tak słabo? Trochę lipa bo budżet musiałbym konkretnie naciągnąć :(

#1483 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2014 - 12:29

Tzn jak dla kogo. Sam w moim życiu miałem wiele laptopów, większość umożliwiała sporą ingerencję w babechy - ani razu z tej opcji nie skorzystałem. Więc jak dla mnie niemożliwość rozbudowy przykłada się np na mniejsze gabaryty, wagę itd.
Z resztą nie widzę takiej potrzeby - kupuję laptop na kilka lat - w takim wyposażeniu że jest obecnie ok. Jak bym planował rozbudowę to za 2 lata - pewnie wtedy będą już inne procki, pamięci, dyski, złącza - więc rozbuduję go o nowy model :) tym bardziej że pewnie się stary znudzi :)
Teraz zakup modelu bez retiny to niestety dyski sata, a nie pcie np.

A ja zamieniłem 2GB na 4GB w moim MBP. I jasne - mogę kupić rMBP z 8GB pamięci na kolejne 2-3 lata. Tylko że zapłacę za te 8GB dwa razy więcej (jak nie trzy) niż w innym sklepie za samą pamięć.

#1484 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 09 czerwca 2014 - 16:05

dliwski, mam takie samo zdanie jak elita. Kupiłem w marcu 2010 roku laptopa (była to inna firma niż Apple) i przez prawie 4 lata w nim nie grzebałem, bo nie było takiej potrzeby, chodził tak jak miał chodzić, wyglądał bardzo dobrze, oprócz klawiszy, jednak po takim okresie czasu trzeba było zmienić. Tak samo będzie z MacBookiem, lepiej będzie zmienić na nowy model, z nowym procesorem, pamięcią ram, ekranem, dyskiem niż kupić go na 5-6 lat i wymieniać te elementy, które się da. Zresztą już tak jest, nie można niczego samemu zmienić :)

#1485 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 czerwca 2014 - 16:49

Ja przy kupnie poprzedniego laptopa po 1,5 roku wymieniłem HDD na SDD i dołożyłem pamięć. Macbook Pro to tylko w nazwie Pro, bo nic innego w nim nie ma co by go stawiało z tym dopiskiem. Dla Apple to biznes, lepiej zapłacić na start za pamięć czy dysk 2x więcej niż płacić innej firmie.

#1486 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 09 czerwca 2014 - 20:49

no niestety nie jest do końca tak super wydajnie - albo to wina samego systemu albo jednak Iris nie daje do końca rady. Nie pomaga 8GB RAM i super szybki SSD. Często Safari przytnie. Większe PDF-y też tną (z poziomu safari przez podgląd a nie wolnego adobe readera). Także suma summarum nie wiem czy bym jednak nie polecił MAC-a pro 15''. Może dopiero kolejny Mac pro będzie miał dużo lepszą grafikę albo poprawią to w 10.10 - chociaż nie sądzę.

#1487 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 czerwca 2014 - 13:44

W 10.10 jest poprawa wydajności. Air to słaby ekran, 13" Pro to problemy z płynnością interfejsu… 15" jest kobyła i to w jakiej cenie. Trzeba czekać na finalnego Yosemite.

#1488 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2014 - 14:05

Air to słaby ekran? Trochę się zapędziłeś - ludzie pracują na 15-calowych laptopach z rozdzielczością 1300x700 :)

#1489 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 10 czerwca 2014 - 14:18

Air to słaby ekran? Trochę się zapędziłeś - ludzie pracują na 15-calowych laptopach z rozdzielczością 1300x700 :)

Tak samo jeżdżą autami z silnikami 1.4l :)

Każdy ma inne wymagania, najlepiej przed ew zakupem sprawdzić samemu a nie kupować w ciemno.
Choć uważam podobnie jak @molimo, ekran MBA jest kiepski. Fatalne, trupie kolory i słabe kąty.

#1490 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 10 czerwca 2014 - 17:12

Tak samo jeżdżą autami z silnikami 1.4l :)

Każdy ma inne wymagania, najlepiej przed ew zakupem sprawdzić samemu a nie kupować w ciemno.
Choć uważam podobnie jak @molimo, ekran MBA jest kiepski. Fatalne, trupie kolory i słabe kąty.

Z drugiej strony nie jesteś w stanie sprawdzić wydajności MacBooka pro. Nie piszę tego bynajmniej dlatego, że jestem bardzo niezadowolony, ale nie ukrywam, że nieco mnie irytuje to, że proste gazetki media markt zamulają komputer.

#1491 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 10 czerwca 2014 - 17:28

Posiadam Air'a jak w stopce i ogólnie do przeglądania internetu, tworzenia prezentacji i od wielkiego dzwonu jakaś obróbka zdjęć w swoim własnym zakresie i nadaje się jak ulał. Matryca faktycznie nie powala (fajnym przykładem jest kolor fioletowy na forum z jednego z Polskich telekomów). Mam minitor ledowy samsunga i fiolet na nim wygląda imponująco. Na Airze jest ciut wyblakły a na starym (rocznym) Asusie był to fiolet wpadający w niebieski (?!).

#1492 motylio

motylio
  • 295 postów

Napisano 10 czerwca 2014 - 21:26

To ja już sam nie wiem. Prawie się zdecydowałem na MBP z 8 GB a tu czytam że na dość prostym PDF się tnie (akurat dość sporo katalogów w PDF muszę przeglądać). Z kolei też nie pasuje mi do końca matryca w MBA a mimo wszystko w salonie ciężko jest to wszystko dokładnie sprawdzić i porównać.

#1493 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 10 czerwca 2014 - 23:47

Właśnie teraz przeglądam pdf'a z 980 stronami (książka o dyplomacji) i nic się na MBA nie tnie a mam tylko 4GB ramu.

#1494 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 czerwca 2014 - 00:11

Bo tnie się tylko l.gajewskiemu :) Ma taki sam laptop jak mój, a u mnie się nie tną :)

#1495 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 04:50

Odpal gazetkę media markt w safari :) i bądź uczciwy. Sprawdzałem na 2 macach late 2013 i yearly 2013. Może to jest wina samego macericksa, ale są przeskoki. Dużo plynniejsze przeglądanie jest już na iphone. Bo chodź na maci jest dużo fps to obraz skacze

#1496 Negatyf

Negatyf
  • 317 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 07:21

Po waszych wpisach odnośnie przycinania podczas przeglądania PDFu spojrzałem u siebie jak sprawa wygląda. Plik waży 156MB oraz 175 stron, na rMBP 13'' Late 2013, jeśli wolno przeglądamy to płynnie przechodzi ze strony na stronę, w rMBP 15'' Late 2013 również. Jeśli chcemy szybciej przeskoczyć kilkanaście stron to w rMBP 13'' już możemy zauważyć przycięcia, w rMBP 15'' nie. Natomiast, jeśli chcemy bardzo szybko to obojętnie czy 13'' czy 15'' to i tak wyraźnie widać przeskoki.

#1497 komono

komono
  • 198 postów
  • SkądW-ce

Napisano 11 czerwca 2014 - 07:30

Odpaliłem. Na safari, są minimalne przycięcia ale nie freezeuje jakoś strasznie. Odpaliłem na chrome, przycięć nie ma. Wniosek, safari ma coś zj....zepsute :). EDIT: Erm.... Sprawdziłem jeszcze na PC (16GB ramu, i5 4670K (3.4GHz), MSI GeForce GTX 660 Ti Twin Frozr OC 3GB DDR5, MSI Z87-G45 Gaming - czyli taki średniak komputer) i przy szybkim przesuwaniu suwaka na chrome freezuje komputer na ułamek sekundy :|. Śmiem twierdzić, że aż tak nie freezuje ma MBA. Coś mają z tą gazetką pochrzanione najwidoczniej. Niech ktoś jeszcze sprawdzi jak to wygląda na stacjonarce u niego. P.S. Pffff, (oferta z gazetki mnie powaliła) 1400zł za 4S.... lepiej dołożyć i kupić już 5S

#1498 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 czerwca 2014 - 08:37

Duże PDF tnie na late 2013. Yosemite lekko poprawił to (ogólna płynność interfejsu też lekko uległa poprawie) więc jest nadzieja, że do finalnego wydania wszystko będzie śmigało tak jak powinno. I tak, jest to wina niedopracowanego Maverick tak jak był niedopracowany iOS 7.0 i wyszedł update do 7.1 i wszystko było cacy. Ekran Air jest przeciętny i tu nie chodzi o rozdzielczość ale o kolory itp. Szkoda, bo to jest tak naprawdę jedyna wada tego komputera, gdyby nie to nawet o Pro bym nie myślał, a tak po zakupie Pro nie ma odwrotu. :)

#1499 motylio

motylio
  • 295 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 13:18

Porównałem z grubsza obydwa sprzęty i jednak Retina mnie przekonała. Chyba padnie na wersję 8gb i z dyskiem 128. Dziękuję za wszelkie pomocne uwagi.

#1500 sebastian22

sebastian22
  • 192 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 11 czerwca 2014 - 15:32

Ja wczoraj zakupiłem Aira 2014 jak w stopce. To moj pierwszy komp z SSD i jestem tym bardzo mile zaskoczony. Mavericks startuje błyskawicznie i od razu jest gotowy do pracy, a na moim iMacu ze zwykłym dyskiem muszę troszkę odczekać zanim sie wszystko "przemieli". Ekran moze nie ma co porównywać z retiną ale myśle że dzięki temu ten mały komputerek może tak długo pracować na jednym cyklu ładowania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych