Sądzę że akurat otworzenie dużej biblioteki zdjęć więcej wymaga iopsów dysku niż pamięci.
Pewnie że lepiej mieć 8 niż 4, sam ostatnio stałem przed tym wyborem - i raczej z komfortu odpalenia kilkunastu aplikacji na raz brałem 8. Ale przesiadka z 2 na 8 nie sprawia u mnie wrażenia "urwania d..y". SSD swoje robi i na starym Air też nie czułem jakiś wyraźnych lagów.
Szybki ssd robi swoje caly czas mielac swapem, 4 giga dla osx to mało, im ma wiecej ramu to w ramie buforuje więcej danych i programy szybciej działają,
Zaloze sie gdybys porownal ze stoperem pewne operacje np ladowanie iphoto z baza zdjec , przy odpalonych np mejlu safarii to obawiam sie ze roznica byla by do zmierzenia rowniez przy szybkim ssd na 4 gb i 8gb, dodatkowo lawiej odsprzedac z wieksza iloscia ramu bo obecne nowe laptopy jak wiadomo sa wykastrowane z mozliwosci jej dolozenia
- - - Połączono posty - - -
Za 5400 kupisz 13 retine 8/256 na allegro bez problemu poszukaj np http://allegro.pl/ma...4181176827.html
- - - Połączono posty - - -
Pomysl tez o wersji md 101 mozesz latwo wymienic dysk i ram, a ceny zaczynaja sie na alle nowe od 3800