Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1301 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 marca 2014 - 23:28

Myślę że całkiem szybko, najpóźniej za pół roku.

#1302 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2014 - 19:52

Wiece co - mam od wczoraj Aira 13 ( 2013r) w podstawowej konfiguracji. Na forum często spotykałem się z informacjami, że mało ramu, że sie grzeje przy filmach fhd i że flash player nagrzewa kompa. Nie wiem, może mam szczęście ( a raczej mój znajomy bo to jego komp) ale testuje ten komputer od ponad 20 godzin w bardzo ekstremalnych sytuacjach i nie jest nawet ciepły, o głośności nie wspomnę, bo ani razu nie usłyszałem wiatraków. Filmy w FHD - Air jest zimny, twitch TV i youtube air jest zimny, nawet nie wciąga tej baterii tak strasznie jak się spodziewałem po lekturze forum. Poważnie, jestem zaskoczony i to bardzo na plus. Wcześniej byłem niemal zdecydowany na pro i to nawet na 15 a teraz długość pracy na baterii mnie po prostu powaliła to raz 2 to płynność działania pomimo "tylko" 4 gb ramu (użyte prawie cały dzień w całości), oraz kultury pracy. Cały dzień mojego "męczenia" komputera i dopiero teraz go wpiąłem a i tak pozostało mu blisko 2 godziny do rozładowania przy 10% stanie baterii. Jedyny minus całego komputera jaki do tej pory znalazłem to źle działający adblock np. na twitch tv (nie blokuje reklam) - oczywiście to zapewne minus safari i wtyczki - lecz jednak. Wiem jedno - dla mnie taki komputer wystarcza w 100% - kupno czegoś mocniejszego to tylko kaprys i chęć posiadania czegoś mocniejszego ( czyli zwykła głupota - przypomnę raz jeszcze dla mnie). Mam nadzieję że się komuś przyda :) Dziękuję za uwagę Jestem dalej zachwycony :)

#1303 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 29 marca 2014 - 20:47

odpal iMovie, Garage Band i spróbuj się pobawić w tych programach, iPhoto też możesz zapodać i zobacz czy dalej będzie tak jak mówisz.

#1304 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 marca 2014 - 22:12

Tylko w jakim celu jak z nich nie korzystam? Rownie dobrze moge go polozyc w piekarniku i zobaczyc co bedzie.

#1305 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2014 - 22:38

Też mam podstawowego i używałem imovie, iphoto- żadnych problemów. Coś konkretnego tam trzeba robić żeby zwolniło?

#1306 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 30 marca 2014 - 02:23

Zarzucić materiał w AVCHD 1080i, a potem chociażby rendering. Na wersji z 8 GB ramu, montaż godzinnego filmu nie był komfortowy, a render trwał bodajże 5 godzin.

#1307 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 marca 2014 - 10:37

Jak ktoś się zajmuję tym głębiej, to na pewno nie kupi MBA. Ten komputer ma być najtańszą oferta Apple i z tego co kiedyś wyczytałem, to miał czy zastąpił białego. Mobilny komputer do internetu, muzyki, oglądania zdjęć. I tu się sprawdza, bo jest mały, lekki, długo ciągnie na baterii.

#1308 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 30 marca 2014 - 11:51

Myślę że całkiem szybko, najpóźniej za pół roku.

Ale chyba nie z Broadwellem na pokładzie, a jeśli nawet Intel się wyrobi, to znowu będą problemy z dostępnością, co w przypadku laptopów będzie jeszcze gorszym posunięciem niż wtopa z dostępnością iMaców pod koniec 2013 roku.

W sumie to sam się szykuję powoli do zmiany i chętnie bym przywitał premierę odświeżonego MBA w Q2 2014 i spadek cen modelu z 2013 :)

#1309 barthodman

barthodman
  • 7 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:25

A czy ktoś zastanawiał się nad takim wyborem: budżet 5400zł, sprzęt do wszystkiego, za wyjątkiem grania i raczej filmów na tym oglądał nie będę. "Do wszystkiego" w moim przypadku to: programowania w php, jQuery, internet, muzyka (nie samo słuchanie a własne produkcje + koncerty) pisanie pracy inż :D , troszkę grafiki, ale nie żadne ogromne projekty. Po prostu komputer do trzymania na kolanie żeby nie siadać do PC, bo nie zawsze się chce. Fajnie jak by bateria trzymała te 7h. Do rzeczy, bardziej byście proponowali MBA 13" z jakąś lekką podmianką ramu i SSD czy może rMBP 13" w wersji podstawowej tj. 4gb ramu i 128SSD? Fajnie jak by wypowiedział się ktoś kto używa rMBP w tej podstawowej konfiguracji (pewnie nie wielu jest takich) jak to cacko działa. Dzięki :)

#1310 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:29

Niech Cię ręka nie korci brać retiny z 4GB RAMu!

#1311 barthodman

barthodman
  • 7 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:44

Niech Cię ręka nie korci brać retiny z 4GB RAMu!

Groźnie to zabrzmiało ;) Jeszcze myślałem o Pro bez retiny, i władować mu ssd i pamięci ile fabryka dała ;)

#1312 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 01 kwietnia 2014 - 00:50

Retina to świetny wybór - jedynie te 4GB to kiepski pomysł bo nie da się rozbudować. O ile stać by Cię było na Retinę to, moim zdaniem, lepiej niż pro.

#1313 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 09:42

Wiece co - mam od wczoraj Aira 13 ( 2013r) w podstawowej konfiguracji. Na forum często spotykałem się z informacjami, że mało ramu, że sie grzeje przy filmach fhd i że flash player nagrzewa kompa. Nie wiem, może mam szczęście ( a raczej mój znajomy bo to jego komp) ale testuje ten komputer od ponad 20 godzin w bardzo ekstremalnych sytuacjach i nie jest nawet ciepły, o głośności nie wspomnę, bo ani razu nie usłyszałem wiatraków.

Ponieważ są to zazwyczaj opinie osób, które tego kompa nawet w ręku nie miały. Sam używam Air-a od przeszło pół roku i wiatrak słyszałem tylko grając w Diablo 3. Nie przypominam sobie też, aby ktoś narzekał na wydajność podstawowej wersji w podstawowych zastosowaniach. Wiadomo, takiego komputera nie kupuje się do obróbki grafiki/wideo itp.

#1314 barthodman

barthodman
  • 7 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 17:33

Retina to świetny wybór - jedynie te 4GB to kiepski pomysł bo nie da się rozbudować. O ile stać by Cię było na Retinę to, moim zdaniem, lepiej niż pro.

Właściwie, jak patrzę na cenę w AOS, ze zniżką studencką nie byłoby aż takiego dramatu gdybym wybrał 8gb ram i 128SSD :) wychodzi jakieś 5800 z groszami.

#1315 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 01 kwietnia 2014 - 23:34

A czy ktoś zastanawiał się nad takim wyborem:
budżet 5400zł, sprzęt do wszystkiego, za wyjątkiem grania i raczej filmów na tym oglądał nie będę. "Do wszystkiego" w moim przypadku to: programowania w php, jQuery, internet, muzyka (nie samo słuchanie a własne produkcje + koncerty) pisanie pracy inż :D , troszkę grafiki, ale nie żadne ogromne projekty. Po prostu komputer do trzymania na kolanie żeby nie siadać do PC, bo nie zawsze się chce. Fajnie jak by bateria trzymała te 7h.

Do rzeczy, bardziej byście proponowali MBA 13" z jakąś lekką podmianką ramu i SSD czy może rMBP 13" w wersji podstawowej tj. 4gb ramu i 128SSD? Fajnie jak by wypowiedział się ktoś kto używa rMBP w tej podstawowej konfiguracji (pewnie nie wielu jest takich) jak to cacko działa. Dzięki :)

W taki razie bierz (o ile jest) macbook pro 13'3 mid 2012 - ostatni z napędem DVD. Wyjmie napęd wstaw SSD i zrób fusionDrive, dokup ram (w sumie 10GB będzie az nadto). 5400 na to wystarczy. Bedziesz mial w tej cenie 628GB dysk i 10GB RAM. Alternatywą moze byc macbook air lub rMBP ale co najmniej 8GB RAM. No i nie ta cena...

#1316 doradca

doradca
  • 21 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwietnia 2014 - 09:35

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami po blisko 4 miesiącach użytkowania. Mój model MacBook Air 2013 i5Haswell/4GB/128SSD. Od razu mówię, że laptop służy mi głownie do www, filmy HD, muzyka (słuchanie). Laptop jest bezgłośny co było dla mnie najważniejsze bo porzednie laptopy chodziły jak odkurzacze. Do tego czas pracy na baterii to bajka - pracuję po 10 godz dziennie i lapka użytkuję jakies 2 godz dziennie więc ładowanie odbywa się tylko w weekendy. Dodatkowo wydajność - każdy mi mówił bierz 8gb bo to konieczność i teraz cieszę się że nie posłuchałem bo jak dla mnie jest to wystarczające w 10000%. nawet bawiąc się w GargeBand czy iPhoto laptop nie zwalniał na sekunde filmy hd po 40-60gb w VLC nie zwalniają laptop nie nagrzewa się w cele. Także jeśli masz zastosowania zwykłego kowalskiego tzn nie renderujesz, obrabiasz w photoshopie itp to bierz podstawową wersję bo nie poczujesz róznicy miedzy mocniejszą konfiguracją

#1317 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 02 kwietnia 2014 - 12:32

W taki razie bierz (o ile jest) macbook pro 13'3 mid 2012 - ostatni z napędem DVD. Wyjmie napęd wstaw SSD i zrób fusionDrive, dokup ram (w sumie 10GB będzie az nadto). 5400 na to wystarczy. Bedziesz mial w tej cenie 628GB dysk i 10GB RAM. Alternatywą moze byc macbook air lub rMBP ale co najmniej 8GB RAM. No i nie ta cena...

Patrząc na cenę to wyjdzie drożej, więc nie warto kupować tego starego modelu z HDD i bez Retiny.

#1318 ajed76

ajed76
  • 249 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 kwietnia 2014 - 14:01

Za to ja bym się bał dysku 128 GB. Wszystko zależy od zastosowań, ale moja 512 - okazała się za mała. Materiał z kamery ma prawie 300 GB. Do tego programy, dokumenty i zdjęcia - zostało mi wolnych 90 GB. I zrobiło się "niekomfortowo" ;) Co prawda przerzuciłem materiał z kamery na zewnętrzny dysk twardy, tylko niestety różnią się "trochę" prędkością - 700 MB/s vs 90 MB/s.

#1319 dominicus

dominicus
  • 16 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 18:41

Przymierzam sie do zakupu mojego pierwszego Maca i generalnie MBA by mi wystarczył, ale retina kusi. Nie chodzi o rozdzielczość, ale o matrycę w technologii IPS, która dość wiernie odwzorowują kolory. Wiem już ze jak dla mnie 8 GB ramu to mus i tu nie ma dyskusji, wiem tez ze dysk SSD 128GB mi wystarczy bo mam dysk sieciowy i zewnętrzny. Zastosowanie typowo domowo / biurowe + czasami podstawowa obróbka zdjeć. Trochę zabawy z plikami RAW i to w bardzo podstawowym zakresie. Gdyby nie to brałbym MBA bez zastanowienia. Czy ktoś z Was używa MBA do podstawowej obróbki zdjeć na użytek domowy? Jakieś spostrzeżenia? Uwagi?

#1320 Berike

Berike
  • 256 postów

Napisano 04 kwietnia 2014 - 16:33

ja bym mimo wszystko wybrał dysk minimum 256GB, bo nawet nie zauważysz a dysk będzie zapełniony. Znajomy używa MBA do podobnych celów i sobie bardzo chwali.

#1321 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 kwietnia 2014 - 02:18

Przymierzam sie do zakupu mojego pierwszego Maca i generalnie MBA by mi wystarczył, ale retina kusi. Nie chodzi o rozdzielczość, ale o matrycę w technologii IPS, która dość wiernie odwzorowują kolory. Wiem już ze jak dla mnie 8 GB ramu to mus i tu nie ma dyskusji, wiem tez ze dysk SSD 128GB mi wystarczy bo mam dysk sieciowy i zewnętrzny. Zastosowanie typowo domowo / biurowe + czasami podstawowa obróbka zdjeć. Trochę zabawy z plikami RAW i to w bardzo podstawowym zakresie. Gdyby nie to brałbym MBA bez zastanowienia. Czy ktoś z Was używa MBA do podstawowej obróbki zdjeć na użytek domowy? Jakieś spostrzeżenia? Uwagi?

Pomyśl czy by nie poczekać na MBA z Retina.

#1322 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 kwietnia 2014 - 07:13

Pomyśl czy by nie poczekać na MBA z Retina.

Można poczekać, o ile taki wyjdzie w tym roku. Tylko ja już wolałbym bez retiny. Znając życie, pierwszy MBA z retiną będzie średnio udany i może w niektórych momentach mulić. Tak było z pierwszym MBPr 13''.
Lepiej już kupić teraz MBA 2013 i poczekać do 2015r na MBA retina 2.
Choć szczerzę powiedziawszy bardzo wątpię, że w ogóle wyjdzie w tym roku MBA z retiną, chyba, że 11-12''.

#1323 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 07 kwietnia 2014 - 13:07

Lepiej już kupić teraz MBA 2013 i poczekać do 2015r na MBA retina 2. '.

I potem przez dwa lata narzekać że się ma stary model bez Retiny i Siri.

#1324 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 07 kwietnia 2014 - 16:09

I potem przez dwa lata narzekać że się ma stary model bez Retiny i Siri.

Nie będzie Retiny w MBA ponieważ zabije on wtedy rMBP 13''.

#1325 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 07 kwietnia 2014 - 18:35

Też bym nie chciał, MBA to naprawdę bardzo udany model. Jedynie mogliby tam dać lepszy ekran ale przy obecnych parametrach, lepsze kolory, kontrast i kąty. Ja bym bardzo chciał..... MBA 15" z ekranem 1080p.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych