Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#1251 daniello23

daniello23
  • 195 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 17 lutego 2014 - 19:25

Apple MacBook Pro 13.3″ Retina 2.4GHz/8GB/128GB SSD/Intel Iris - 5845.86zł MacBook Air 13″ 1.7GHz(i7)/8GB/128GB SSD/HD 5000 - 5592.07zł (Turbobost do 3.3GHz) komputer do codziennego zastosowania, przeglądarka internetowa, filmy 720p, i w sumie tyle, ewentualnie bardzo rzadko jakaś gierka typu sims czy cywilizacja, ale i bez tego się obejdzie. Prędzej już jakiś dokument tekstowy co radzie? proszę o rady, bo jutro już chcę zakupić w Cortland w salonie stacjonarnym

#1252 Tymon71

Tymon71
  • 242 postów

Napisano 17 lutego 2014 - 19:47

Brałbym Retine. Ma czarną obwódkę ekranu, jest ładniejsza.

#1253 daniello23

daniello23
  • 195 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 18 lutego 2014 - 18:47

Apple MacBook Pro 13.3″ Retina 2.4GHz/8GB/128GB SSD/Intel Iris - 5845.86zł
MacBook Air 13″ 1.7GHz(i7)/8GB/128GB SSD/HD 5000 - 5592.07zł (Turbobost do 3.3GHz)

komputer do codziennego zastosowania, przeglądarka internetowa, filmy 720p, i w sumie tyle, ewentualnie bardzo rzadko jakaś gierka typu sims czy cywilizacja, ale i bez tego się obejdzie.
Prędzej już jakiś dokument tekstowy
co radzie?
proszę o rady, bo jutro już chcę zakupić w Cortland w salonie stacjonarnym

Przyznam, że dzisiaj się wstrzymałem z zakupem maca, bo nie wiem czy brać Air czy Pro

#1254 kamil376

kamil376
  • 4 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 16:37

Witam was serdecznie . Mam pewien dylemat. Interesuje mnie Macbook air 13`` najnowszej wersji. Jestem z zawodu grafikiem i głownie będzie służył do obróbki grafiki i pracy na wielu warstwach. Z tego względu wiem że kupię wersję z 8 Gb ramu. Ale chciałbym się poradzić co dalej, czy rzeczywiście odczuję różnice w prędkości między ssd 256 a 128 GB ? Bo jeśli chodzi o cene to 8gb/128 mam za 4800 a 8gb/256 mam za 5300. No i ogólnie chciałbym sie zapytać czy ktoś pracował na ww. laptopie na programach graficznych pakietu Adobe ilustratorze itd . Od razu mówię że zależy mi na mobilności a podczas obróbki zdjęcia będą wyświetlane na zewnętrznym ekranie .

#1255 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 18:42

Różnica jest tylko w zapisie, z tego co pamiętam, to o jakieś 150mb/s. W odczycie żadnych zmian wielkich nie było, wiec odpalanie się programów i systemu jest tak samo szybkie na obu wersjach. Musisz się tylko sam zastanowić czy dysk 128 GB Ci wystarczy. Pamiętaj, że zawalony po brzegi dysk SSD znacznie zwalnia.

#1256 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 lutego 2014 - 19:19

Air+zewnętrzny monitor+obróbka grafiki to trio, które nie będzie dobrze grało.

#1257 kamil376

kamil376
  • 4 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 19:23

Air+zewnętrzny monitor+obróbka grafiki to trio, które nie będzie dobrze grało.

Dlaczego tak myślisz kolego ?
ogólnie potrzebuję laptopa który będzie w pełni mobilny (na uczelnie ) jak również gotów do pracy . Myślę że wydajność wystarczy chyba że jestem w błędzie. Proszę rozszerz swoją myśl. Głownie wykorzystuję pakiety adobe do swojej pracy, a chciałem mac`a by było stabilniej no i długi czas na baterii gdyż często potrzebuję komputera w czasie wyjazdów. Monitor do obróbki już mam tak dla ścisłości i myślę że jest jakości podobnej jak retina więc nie wiem czy się opłaca wydawać kasę na pro z retiną.

#1258 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 lutego 2014 - 19:42

Ponieważ jest to sprzęt przeznaczony do lekkiego używania by sobie net poprzeglądać i dokument tekstowy zrobić. Jest wyposażony w procesory ULV - najmocniejszy procesor dostępny w Air jest wolniejszy o 30% od najsłabszego w retina MBP 15 cali. Karta grafiki też jest zdecydowanie wolniejsza od tej w rMBP 15. Jak się uprzesz to będziesz używał ale moim zdaniem to nie jest sprzęt do zastosowań graficznych.

#1259 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 22 lutego 2014 - 19:54

Bierz 13 macbooka pro w mocnej wersji , spokojnie ci wystarczy jak go podłączysz pod duży monitor

#1260 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 lutego 2014 - 19:57

Z tym, że MBP 13 procesorowo nie będzie jakiś bardzo mocniejszy karta grafiki też nie aż tak szybsza. To nie są sprzęty przeznaczone do takich zastosowań.

#1261 kamil376

kamil376
  • 4 postów

Napisano 22 lutego 2014 - 20:04

Z tym, że MBP 13 procesorowo nie będzie jakiś bardzo mocniejszy karta grafiki też nie aż tak szybsza. To nie są sprzęty przeznaczone do takich zastosowań.

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Chyba będę zmuszony zainwestować w dobrą stację roboczą i ewentualnie air tak dla mobilności. Dziękuję i pozdrawiam

#1262 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 22 lutego 2014 - 20:10

Z tego powodu sugerowałem rMBP 15 - on naprawdę jest kompaktowy jak na taki ekran.

#1263 GrupaOper

GrupaOper
  • 31 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 lutego 2014 - 22:38

To i ja się dorzucę :)

Chodzi mi po głowie zakup MacBooka 13". Wahałem się między Airem i Pro Retiną. W końcu stanęło na tego drugiego :D

Teraz chodzi mi po głowie, jaką konfigurację wybrać. Postawiłem na coś takiego:

8GB RAM
256GB SSD
Procesor i5 2.6GHz (ten środkowy na liście w Apple Online Store).

Apple NEW MacBook Pro i5-4258U/8GB/256GB/Mac OS X - Notebook / Laptop 13,3" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL

Mac będzie używany do:
- programowania (SDK, HTML, C++),
- trochę obrabiania zdjęć (np. Pinacle),
- montowania filmów (głównie iMovie),
- trochę grania (np. Minecraft, FIFA 13, GTA: San Andreas),
- Internetu,
- filmów w wysokiej rozdzielczości, muzyki, zdjęć,
- dużo pakietu biurowego,

Moje pytania:
1. Czy warto do takich zastosowań brać rMBP 13", czy może zastanowić się nad Airem 13"? Od razu powiem, że rMBP 15" jest poza moim zasięgiem cenowym.
2. Czy podana konfiguracja by się sprawdziła w moich zastosowaniach?
3. Czy warto kupować 16GB RAM, czy 8 wystarczy?
4. Czy warto dopłacać do tego średniego procesora?

Dziękuję i pozdrawiam,
Maciek :D

EDIT:

Aha, zapomniałem. Mam zewnętrzny monitor 1920x1080 23,6", którego będę używać z MB. Nie wiem też, czy będę instalować Windowsa, ale chyba nie.

#1264 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 26 lutego 2014 - 22:56

Zamiast średniego cpu bierz najsłabsze, a za tą kasę dorzuć ram - tak będzie lepiej - maszyna będzie stale szybka, a nie tylko w pikach. RAM przyda się głównie w montażu filmów i rawów zdjęć - te potrafią go wchłonąć w dużej ilości. Po co ci szybkie cpu jak będzie czekać za swapiącym się ramem? Windowsa nie instaluj ;)

#1265 GrupaOper

GrupaOper
  • 31 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 lutego 2014 - 22:58

A kiedy przydaje się kupić średniego CPU?

#1266 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 26 lutego 2014 - 23:01

Wg mnie wtedy, gdy powinieneś pomyśleć w praktyce o stacjonarnym workstation :) Pamiętaj główne zasady jakie obecnie panują: - ram, ram, ram - ssd - cpu takie są obecnie wymagania dla nowoczesnych systemów operacyjnych i softu. cpu są po prostu obecnie wg mnie o epokę do przodu nad resztą.

#1267 GrupaOper

GrupaOper
  • 31 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 26 lutego 2014 - 23:04

Mam mocnego PC-ta, a zawsze marzyłem o Macu. Heh, magia Apple :D To już muszę sam ocenić, ale czy 256GB jest na co dzień wystarczające? Może 512GB? Mam jeszcze dysk zewnętrzny 320GB, tylko niestety HDD 5400rpm 2,5" USB 2.0, więc słaby :(

#1268 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 26 lutego 2014 - 23:38

To już nie pomogę. Ja mam w macu 128GB i mi wystarcza - ale mam pojemne archiwum. Ostatnio jak inwerturowałem dyski to wyszło mi coś koło 30TB ;) (firma+dom) ;)

- - - Połączono posty - - -

NO i czy wolny czy szybki to dla archiwum na prawdę nie ma znaczenia. Dysk w laptopie ma ci wystarczyć na bieżące pliki do pracy. A czy do archiwum poleci 5 minut czy 15 to ma jakieś ogromne znaczenie? Pewnie puścisz kopiowanie i będziesz robił coś innego w innym oknie :)

#1269 Yaneek

Yaneek
  • 216 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marca 2014 - 09:46

Air 2013 lub 2014 czy może Pro Retina - Co wybrać? Hej, W kwietniu będę kupował nowy komputer i jak narazie mam budżet na 13 calowego Air'a i tu sie pojawia mi kilka pytań: 1. Czy warto go brać czy poczekać na nowy model i czy nowy model będzie kosztował tyle samo? 2. Na Air'rze dobrze pracuje się z Pixelmatorem? 3. Czy może lepiej uzbierać więcej kasy i kupić MacBooka Pro Retina? 4. Czy różnie w jakości ekranów miedzy Air a Pro są na prawdę wielkie? 5. Czy jest znana prawdopodobna specyfikacją Air'a 2014? Generalnie ma być to główny komputer, głównie dobprogramowania - Brackets, XCode, QT, muzyki, internetu, z gier jedynie LoL, CS oraz sporadycznie Minecraft, grafiki webowej - Pixelmator/Pies i do jakichś pierdół w iPhoto i iMovie.

#1270 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 03 marca 2014 - 13:45

1. Nie wiadomo kiedy model będzie odświeżony. Bywało że Air wisiał 1.5 roku, a w innym przypadku pół. Ale zapewne będzie kosztował podobne pieniądze - no chyba że wyjdzie Air z ekranem Retina. 2. ??? nie wiem nie używam 3. Są za i przeciw, każdy ma swoje zalety i wady. Topową zaletą Aira jest bateria i smukła obudowa, Pro ekran, gniazda. 4. Są spore, ale czy wielkie. Sam z ciekawości oglądałem oba ekrany mając je przed sobą. W Retina nie widać pixeli, w Air widać, ale trzeba się przyglądać. Jak ktoś ma dobry wzrok, to Retina zaoferuje konsolę z dużą ilością wierszy kodu na raz - to duża zaleta przy programowaniu. Ja nadal jestem jednak fanem Aira przez lekkość i smukłość - bardzo wygodny w transporcie. 5. Nie, chociaż stawiam na ekran Retina. U mnie mimo leciwej specyfikacji to nadal główny terminal (sporo pracuję jednak zdalnie przez X, rdp i ssh), no i storage mam zewnętrzny w sieci.

#1271 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 marca 2014 - 13:54

Jeśli jesteś w stanie dołożyć do Retiny 13 cali to zdecydowanie warto. Air bije ją tylko wymiarami i wagą. Nie wiadomo co będzie dale z Air gdyż była to pewnego rodzaju demonstracja siły technologicznej Apple lecz z czasem Retina zbliża się do niego coraz bardziej wymiarowo.

#1272 Mardox

Mardox
  • 22 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 marca 2014 - 10:57

Witam ! Mam wielki problem . Szukam komputera przenośnego do prostych czynności : facebook , www , czasami coś napisać , email , muzyka , filmy i szeroko pojęta zabawa raczej z wyjątkiem gier . Zastanawiam się nad MB Air ale w grę wchodzi również Pro 13 z Retina w podstawowej konf. Dodam , że na zakup MB mam jakieś 5.5 tys . Proszę o pomoc ! No chyba , że do tego typu zadań wystarczył by iPad Air ?

#1273 Kamol

Kamol
  • 194 postów

Napisano 16 marca 2014 - 15:50

Witam, Powoli przymierzam się do zmiany komputera na nowszy model. Wybrałem już, że będzie to rMBP. Teraz jedynie zastanawiam się którą wersję wybrać i która będzie lepiej sobie radziła z obróbką zdjęć oraz prostym montażem filmów głównie w iMovie. To są rzeczy które najbardziej obciążą nowy komputer. Tak więc którą wersję wybrać? Czy podstawową wersję rMBP 13" z opcją 16GB RAM czy podstawową opcję rMBP 15" tak jak jest z 8 GB RAM. Która konfiguracja będzie lepsza? Większy ekran kusi lecz mam od 4 lat 13: MBP i jakoś mi on wystarcza.

#1274 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 16 marca 2014 - 16:52

Jak ci wystarcza to 13 i więcej ramu

#1275 quwert

quwert
  • 3 postów

Napisano 16 marca 2014 - 17:44

albo i wiecej

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2