Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#526 przemekmazur25

przemekmazur25
  • 61 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 października 2012 - 14:39

Ja kupiłem MacBook Air 13' (2012) i używam go do pracy z kodem PHP/HTML/CSS JavaScript. Dodatkowo Photoshop. Dużo na nim pracuję i wszystko ładnie współpracuje. Matryca jak dla mnie jest ok ale planuję dokupienie zewnętrznego monitora żeby mieć więcej przestrzeni roboczej. Nie chodzi o to ze 13' jest za mała ale przyzwyczajony jestem do pracy z dwoma monitorami. Mimo że mam 4GB RAM to jestem zadowolony. Polecam.

#527 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 października 2012 - 14:46

Niestety 4gb ramu jest porażką, więc radzę już na starcie się zaopatrzyć w 8gb+. Przy 4gb po kilku godzinach pracy zauważalne jest spowolnienie i muszę robić restart (Może jest jakiś inny sposób? Jeszcze nie wiem)

Ja mam 2 (słownie dwa) GB ram i nie zauważam ww efektów, a komputera w ogóle nie wyłączam (tylko standby i ewentualnie hiber jak np weekend sobie leży to się sam hibernuje). Mam wielotygodniowy uptime. Pewnie w Twoim przypadku rozwiązaniem jest przesiadka na SSD :) bo to jest największa ołowiana kula w pro, a nie ilość ramu (po kilku godzinach bufory dyskowe pozapychane, każde wejście na HDD to seek, seek, seek, a na 5400 to jest masakra).

#528 jardins

jardins
  • 160 postów

Napisano 12 października 2012 - 23:07

Pewnie w Twoim przypadku rozwiązaniem jest przesiadka na SSD :) bo to jest największa ołowiana kula w pro, a nie ilość ramu (po kilku godzinach bufory dyskowe pozapychane, każde wejście na HDD to seek, seek, seek, a na 5400 to jest masakra).

Widzisz, tu masz racje! Dziś kupiłem 16gb ramu i SSD od Samsunga. Zupełnie inna robota. Według mnie powinien tak działać po wyjęciu z pudełka. Niebo a Ziemia. Teraz jestem MEGA zadowolony.

#529 sluchambolubie

sluchambolubie
  • 30 postów

Napisano 14 października 2012 - 20:45

Ja mam 2 (słownie dwa) GB ram i nie zauważam ww efektów, a komputera w ogóle nie wyłączam (tylko standby i ewentualnie hiber jak np weekend sobie leży to się sam hibernuje). Mam wielotygodniowy uptime. Pewnie w Twoim przypadku rozwiązaniem jest przesiadka na SSD :) bo to jest największa ołowiana kula w pro, a nie ilość ramu (po kilku godzinach bufory dyskowe pozapychane, każde wejście na HDD to seek, seek, seek, a na 5400 to jest masakra).

W pełni się zgadzam. SSD, a klasyczny dysk to niebo, a ziemia. Posiadam 21.5 w najmocniejszej konfiguracji (i7) + 16 gb ramu, ale i tak w normalnej pracy biurowej, Air 2012 13' jest równie szybki, jak nie szybszy..

#530 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 października 2012 - 00:44

Bateria w 2012 pro vs air 13 dziala podobnie długo?

#531 Łukasz Borawski

Łukasz Borawski
  • 19 postów
  • SkądWarsaw, Poland

Napisano 24 października 2012 - 14:41

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#532 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 29 października 2012 - 09:22

Temat mi zamknięto ;) Posiadam MBP 13" early 2011 (MacBookPro8,1) z i7 2.7GHz, 8GB RAM 1333MHz i dyskiem 7200rpm. Zastanawiam się nad modernizacją lub zmianą komputera. Modernizacja polegałaby na: - upgrade RAM do 16GB 1333MHz - zmiana dysku na SSD 512GB (szkoda, że nie można jeszcze kupić 750GB..) - wymianą SuperDrive na aktualny dysk 500GB 7200rpm Ew. zamiast tego mógłbym zakupić nowego MacBookAir (raczej 13", ale może 11") z parametrami: - i7 2.0GHz - 8GB RAM 1666MHz - SSD 512GB Zalety wady są chyba dość oczywiste. Na korzyść MBP przemawia przede wszystkim cena oraz pojemność dyskowa. Na korzyść MBA przemawia dużo lepsza mobilność (ponad 700g mniej!) i lepsza rozdziałka. To czego nie jestem pewien to wydajność. Według EveryMac.com wyniki Geekbench na 64bitach przemawiają minimalnie na korzyść MBA: 7644 vs 7603. Czyli można powiedzieć, że jest jednakowo. Wyniki te nie brały jednak pod uwagę tego, że MBP będzie miał dysk SSD oraz 16GB RAMu, a i MBA będzie 512GB dysk, który może być szybszy/wolniejszy od 128GB (wiem, że dyski 256GB są szybsze od 128GB w MBA, nie wiem jak z 512GB). Oczywiście nie boję się w obu przypadkach o podstawowe zastosowanie typu Internet itd. Natomiast komputera używam do dwóch czynności gdzie zdecydowanie nie chciałbym stracić na wydajności w stosunku do tego co mam teraz (czyli na HDD wciąż). A najchętniej jak już zmieniam to żeby przyśpieszyło. Mowa o programach od Adobe: Lightroom, Photoshop, Bridge, ew. Premiere i After Effects, oraz o Apple Final Cut Pro X i Compressor 4. Czy taki Air będzie również w pracy na tych programach dzielnie sobie radził wydajnościowo czy też może przyklapnie trochę? Praca w 90% na zewnętrznym monitorze 24 calowym 1900x1200. Wiem, że Air ma nowszą grafikę, ale z tego co czytałem to GPU ma mały wpływ na programy Adobe. Nie wiem jak na FCPX oraz na sam system od strony zewnętrznego monitora. Proszę o opinię

#533 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 29 października 2012 - 19:30

Panowie, nikt nic? No co Wy? :( Jeszcze taka wątpliwość co do dysku HDD w 13" calowym MBP w miejscu na SuperDrive. Czy nie będzie się to grzało za mocno? 13tka nie ma jakiejś ogromnej wentylacji...do tego i7..

#534 herbatnik1991

herbatnik1991
  • 5 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 01:06

Witam, chciałam zaczerpnąć opinii po który komputer lepiej sięgnąć MacBook Pro Retina 13" "(Intel Core i7 2,9 GHz, Turbo Boost, 512 GB) czy lepiej MacBook Air 13 " (Dwurdzeniowy procesor Intel Core i7 2,0 GHz, Turbo Boost, 8 GB pamięci, 512 GB) Ważna dla mnie jest duża pamięć komputera, przechowuje dużo dzwięków, pracuje z edytorami dzwięków i obrazów i mój stary MBP 2,33 Inter core 2 due z 2GB już sobie nie daje rady... a wręcz umiera Z góry dziękuję za pomoc!

#535 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 listopada 2012 - 12:38

Jak dla mnie lepszy jest MB Pro 13 Retina.

#536 herbatnik1991

herbatnik1991
  • 5 postów

Napisano 21 listopada 2012 - 14:34

znalazłam kilka niepokojących recenzji ([url=http://www.theverge.com/2012/11/1/3585082/13-inch-macbook-pro-with-retina-display-review]13-inch MacBook Pro with Retina display review | The Verge[/url]) czy jakiś posiadacz retiny 13' ma zastrzezenia do swojego komputera?

#537 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 listopada 2012 - 13:54

Czy sa jakies przecieki ze przy odswiezeniu w lutym/marcu nowa linia macbookow pro ( nie retina) bedzie miala wyglad retiny? Wtedy grubosc podobna do aira by sie zrobila i to dopiero bylby cieżki wybor.

#538 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 listopada 2012 - 23:51

Czy sa jakies przecieki ze przy odswiezeniu w lutym/marcu nowa linia macbookow pro ( nie retina) bedzie miala wyglad retiny? Wtedy grubosc podobna do aira by sie zrobila i to dopiero bylby cieżki wybor.

Wątpię czy będzie nowa generacja, prawdopodobnie wycofają je z oferty z powodu niewielkiego zainteresowania.

#539 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2012 - 00:01

Ty na poważnie? Znikna juz wszystkie w miare tanie macbooki? Jeszcze niech air doczeka sie retiny ...

#540 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 listopada 2012 - 00:13

No jeśli będą się kiepsko sprzedawać to na pewno. Zwykła 15 sprzedaje się 10 razy gorzej od 15 z Reiną. Ciekawe jak będzie z 13 calowymi, ale pewnie podobnie.

#541 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2012 - 00:29

Jezeli tak sie stanie to bedzie to po prostu mistrzowskie zagranie w podniesieniu ceny wszystkich macbookow. Tylko pogratulowac pomyslu za takie rozwiazanie.

#542 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 listopada 2012 - 12:14

Modele z Retiną są tańsze od zwykłych w konfiguracjach z SSD.

#543 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopada 2012 - 12:59

Tylko ze zniknie tansza opcja. Pomimo tego ze sprzet sam w sobie tanieje komputery appla beda teraz jeszcze drozsze. Retina powinna zastapic poprzedni model w tej samej cenie a nie byc osobnym macbookiem. To oczywiscie tylko moje zdanie.

#544 Drastim

Drastim
  • 38 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 15:00

Ogólnie zdziwie się, jeżeli zwykłe macbooki pro będą nadal uaktualniane, myślę, że Apple po prostu powoli - po cichu - je wygasi. Szczególnie po premierze "pro" z retiną (choć nadal nie rozumiem sensu 13" z retiną i intelowskim hd4000). Świadczy o tym chociażby fakt, że na slajdach - w ostatniej prezentacji - gdy była mowa o "linii komputerów macbook", na slajdzie pojawiły się tylko dwa airy i dwa macbooki pro z retiną. Analogiczna sytuacja jest w iPodach - linia iPodów to teraz tylko shuffle, nano i touch, mimo, że classic nadal jest oficjalnie w sprzedaży. Wybaczcie offtopa.

#545 L:eodogg

L:eodogg
  • 99 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 16:13

Podłączam się pod wątek :) Moja dziewczyna planuje naświęta zakup Maca i tu jest problem bo stoimy przed trudnym wyborem a mianowicie czy zdecydować się na Aira 13" czy też Pro 13" bez Retiny. Laptop ma jej służyć głównie do netu, słuchania mauzyki, redagowaniu dokumentów itp. Jest nauczycielką angielskiego więc czasem trzeba będzie zrobic jakąś prezentację i zabrac kompa ze sobą. Cena jaką jest skłonna zaplacić to < 6 tys pln. Zakup za granicą raczej odpada - gwarancja itp. Może czasem zagra sobie w jakąś grę ale raczej nie wymagającą. Czasem chciałbym również użyć go do jakiejś obróbki video. Proszę o poradę !

#546 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 listopada 2012 - 16:42

Air ze względu na SSD i mniejsze wymiary.

#547 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 16:53

Zdecydowanie MBA 13 z 8 GB RAM. Ze zniżką na nauczyciela spokojnie w budżecie się zmieści.

#548 L:eodogg

• 99 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 18:45

A jak to porównanie wychodzi jeśli chodzi o szybkość działania aplikacji, wydajność , czas pracy na baterii itp. .?

#549 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 18:49

Jeśli mowa o MBA z 8GB RAM a MBP z 8GB RAM ale zwykłym dyskiem to Pro nie ma szans z Airem. Mam MBA właśnie i ten sprzęcik daje radę ale zdecydowanie polecam wybrać opcję 8GB RAM.

#550 L:eodogg

• 99 postów

Napisano 27 listopada 2012 - 18:59

Ok, więc na czym polega pic ? Do kogo jest skierowany Air a do kogo Pro?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych