Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

MacBook Air czy MacBook Pro?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3061 odpowiedzi w tym temacie

#451 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 18 września 2012 - 23:21

MBP bez Retiny nadal będą na rynku.

Pewnie już niedługo, bo sprzedają się 10 razy gorzej od tych z Retiną.

#452 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 19 września 2012 - 08:21

Łukasz - masz jakieś oficjalne dane na ten temat?

#453 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 września 2012 - 10:01

No nie wiem. Jak na razie tylko jeden model ma Retinę. Wycofanie z rynku modeli bez Retiny spowodowałoby wzrost cen, bo komputery z Retiną są droższe.

#454 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 września 2012 - 10:45

Nie są droższe, porównaj dwa komputery o tych samych parametrach i ich ceny ;)

#455 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 września 2012 - 10:53

@renqien ma rację. Wejściowy model MBP 15" kosztuje w AOS 8,499zł a ten z Retiną 10,199zł. Różnica wynosi 1,700 zł. Gdy do tego pierwszego sami dokupimy na Allegro dobry dysk SSD 256MB to różnica topnieje do kilku stówek. Kilka stówek różnicy pomiędzy grubszym a cieńszym, cięższym a lżejszym, 1440x900 a Retiną...

#456 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 19 września 2012 - 11:09

MBP 11 719,00 zł z ekranem HiRes lub 11 608,00 zł z ekranem zwykłym:

Sprzęt
Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, Turbo Boost nawet do 3,3 GHz
8 GB pamięci DDR3 SDRAM 1600 MHz — 2 x 4 GB
Dysk półprzewodnikowy (SSD) 256 GB
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
MacBook Pro — wyświetlacz panoramiczny o wysokiej rozdzielczości, o przekątnej 15 cali, z błyszczącą powłoką
Podświetlana klawiatura (polska) i podręcznik użytkownika (polski)
Akcesoria

MBP z retiną 10 548,00 zł:

Sprzęt
Czterordzeniowy procesor Intel Core i7 2,3 GHz, Turbo Boost nawet do 3,3 GHz
8 GB pamięci DDR3L SDRAM 1600 MHz
256 GB pamięci masowej flash
Podświetlana klawiatura (polska) i podręcznik użytkownika (polski)
Akcesoria
+ Napęd SuperDrive USB firmy Apple (żeby nie było, że nie ma napędu optycznego ;) )

#457 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 września 2012 - 12:34

Łukasz - masz jakieś oficjalne dane na ten temat?

Są w raporcie finansowym Apple z ostatniego kwartału.

Sprzedali 1 mln MBP 15 Retina i 100 tys. zwykłych MBP 15.

MBP 17 wycofali z produkcji gdy sprzedaż spadła do 50 tys. sztuk kwartalnie.

#458 franz84

franz84
  • 238 postów

Napisano 22 września 2012 - 09:38

Są w raporcie finansowym Apple z ostatniego kwartału.

Sprzedali 1 mln MBP 15 Retina i 100 tys. zwykłych MBP 15.

MBP 17 wycofali z produkcji gdy sprzedaż spadła do 50 tys. sztuk kwartalnie.

dokładnie tak. ale sądzę że cmpb (classic mbp) będą w ofercie jeszcze do mid lub late 2013 czyli do premiery procesorów Intel Haswell które to będą bardzo oszczędne (nawet 10 razy mnie prądu przy małym obciążeniu) dodatkowo będą posiadać sporo usprawnień, ponoć szykuje się spory skok wydajnościowy bo sandy vs ivybridge to jest ledwie kilka procent.

#459 Mariusz K

Mariusz K
  • 6 postów

Napisano 24 września 2012 - 13:26

Czy MBA13 dwu rdzeniowy i7 2.0Ghz 8GB ram dysk SSD Intel HD Graphics 4000 nada sie do bezstresowej edycji fullHD w fcpx? Czy wiadomo na kiedy zapowiedziane są nowe modele MBA? Aloha!

#460 Clemo

Clemo
  • 322 postów

Napisano 24 września 2012 - 13:40

Czy MBA13 dwu rdzeniowy i7 2.0Ghz 8GB ram dysk SSD Intel HD Graphics 4000 nada sie do bezstresowej edycji fullHD w fcpx?

Z dłuższym materiałem będziesz miał problemy, po za tym 13" to bardzo mały obszar roboczy.

Nowe MBA zapewne w połowie następnego roku.

#461 aloy

aloy
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 września 2012 - 13:58

Ja mam MBA i fcpx śmiga jak zły. Nikt nie każe pracować na 13' czy 11' jak ja. Po prostu podpisz lapka pod monitor

#462 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 15:55

Czesc, Od soboty wertuje myapple.pl szukajac odpowiedzi na pytanie: Air '13, najwyzszy procek i 8 GB RAM czy Pro z Retina, podstawowy procek ? Na pewno chce kupic Mac'a, w domu zaparkowany jest juz iPad, ktory wlasnie swietuje 2 urodziny :), iPhone 4S. Chce miec jedna platforme, ktora upraszcza synchroznizowanie informacji i jest rowniez latwa do ogarniecia. Jesli chodzi o laptopa to: ma zastapic stacjonarny PC, poza netem, biurowka, ma umozliwiac edycje zdjec czyli Photoshop/Aperture oraz okazjonalnie granie - mam ps3 ale czesci gier na tym nie dziala - mam na mysli diablo 3 i CSa. Oczywiscie sprzet ma posluzyc 3-4 lata wbrew dzikim trendom appla w wypuszczaniu nowych wersji HW co rok :). Za Pro Retina przemawia oczywiscie matryca :), ale takze dodatkowa grafika czyli ge force, przeciw obawy zwiazane z mobilnoscia 15cali. Jesli chodzi o Air'a to najbardziej boje sie wydajnosci szczegolnie przy obrobce zdjec i Diablo / CS. Dzisiaj pogadalem z gosciem w iSpocie, ktory powiedzial ze Air nadaje sie do netu i zastosowan biurowych a nie da rady z Photoshopem i Diablo. Na moje pytanie dotyczace 8GB RAMu stwierdzil ze jest on (RAM) inaczej taktowany niz w ProRetinie i generalnie sluzy tylko do chwalenia sie znajomym najwyzsza konfiguracja a nie ma zadnego znaczenia w wydajnosci (!!???). Na moje pytanie odnosnie Retiny '13 stwierdzil ze to pewnie za rok bo do konca roku nie ma zaplanowanych zadnych Applowych eventow. Generalnie nie wiem co o tym sadzic no i najwazniejsze co wybrac :(. Z gory dzieki

#463 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 16:03

Mając doświadczenie handlowe to gościu ma na zbyciu za dużo Airów 4GB :) Przy czym mając przykład z moim Air i 2GB i c2d i widząc jak on śmiga (na tym co ja robię) to nigdy bym 8GB nie kupił :) 4GB byłoby wystarczające. PS nie używam, ale LR już tak - przy czym są to pojedyncze edycje+wywoływania zdjęć - tak do 50-60 w sesji (jak mam do masowego wywołania 300RAW to wrzucam to na stacjonarkę - 6core i mam to w kilka minut). Nie wiem jak Diablo, bo nie gram. Co do Twojego pytania, to ja czekam na retinę w 1.3kG ;) - apple słychać mnie? w listopadzie robię koszty!!!

#464 Mariusz K

Mariusz K
  • 6 postów

Napisano 24 września 2012 - 16:47

Ja mam MBA i fcpx śmiga jak zły. Nikt nie każe pracować na 13' czy 11' jak ja. Po prostu podpisz lapka pod monitor

Tak mam zamiar pracować na dwa monitory. Powiedz mi proszę co edytujesz. Bo jeśli jest to film nagrywany w mniejszych rozdzielczościach to wiadomo, że nie będzie się cięło. Załóżmy, że 60gb materiału w event'cie i 20 min na timeline z gopro hero2 1080p z różnymi efektami, optical flow itd. Utrzyma to bez wiekszych problemów?

#465 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 18:33

Mając doświadczenie handlowe to gościu ma na zbyciu za dużo Airów 4GB :)
Przy czym mając przykład z moim Air i 2GB i c2d i widząc jak on śmiga (na tym co ja robię) to nigdy bym 8GB nie kupił :) 4GB byłoby wystarczające. PS nie używam, ale LR już tak - przy czym są to pojedyncze edycje+wywoływania zdjęć - tak do 50-60 w sesji (jak mam do masowego wywołania 300RAW to wrzucam to na stacjonarkę - 6core i mam to w kilka minut). Nie wiem jak Diablo, bo nie gram.

Co do Twojego pytania, to ja czekam na retinę w 1.3kG ;) - apple słychać mnie? w listopadzie robię koszty!!!

Sprawdzalem w necie, nie ma zadnej oficjalnej konferencji zapowiedzianej na pazdziernik :(

#466 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 18:51

Sprawdzalem w necie, nie ma zadnej oficjalnej konferencji zapowiedzianej na pazdziernik :(

Fatalnie, a mi właśnie 2 lata z air mija. Nie żebym narzekał, ale chciałbym w 13" mieć (chociaż) fullhd :) a tu lipa. Pozostaje czekać. 15" dla mnie odpada.

#467 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 września 2012 - 18:59

Ja mam MBA i fcpx śmiga jak zły.

Tak, szczególnie z materiałem 1080p...już to widzę.
Ile godzin czekasz na wyeksportowanie gotowego filmu? 16???

MariuszK nie uważasz, że to dosyć naiwne, oczekiwać od takiego malucha wydajnej pracy na materiale 1080p???
Mozna wszystko, pytanie jednak czy za te pieniądze to ma sens...ale jak kto woli.
Sa tacy, co i traktorem mogą przejachać trasę Kraków - Gdynia, do tego powiedzą, że było super.

#468 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:14

Fatalnie, a mi właśnie 2 lata z air mija. Nie żebym narzekał, ale chciałbym w 13" mieć (chociaż) fullhd :) a tu lipa. Pozostaje czekać. 15" dla mnie odpada.

Odpada z uwagi na wielkosc ? Tak jak pisalem jedyna rzecz ktora mnie odstrasza w Retinie jest mobilnosc 15tki. Kiedys mialem HPowska 17tke - na szkolenie musialem wziasc walizke zeby to cos zmiescic. Ekstrema.

#469 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 19:19

Wkurza mnie klocowość MBP i w ogóle dużych laptopów. Dla mnie liczy się wyświetlacz (duże ppi), mały gabaryt i długi czas na 1 acu (poza wyjazdami nie noszę zasilacza) - więc cpu ulv. Air w tym przodował 2 lata temu, teraz jest tego więcej, ale nie wiem czy bym wytrzymał bez osx :) Pewnie zaorałbym windę i postawił sobie debiana, ale jakoś tak osx mi pasuje.

#470 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:31

El, z benchmarkow wynika ze rMBP wytrzymuje dluzej na aku, prawda ? Dla mnie po latach HP/Toshiba wyswietlacz jest kluczowy :)

#471 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 19:35

Ale warunek małego gabarytu i wagi nie jest dla mnie spełniony :) więc retina 15" odpada. Jeszcze pewnie te 15" bym przebolał, ale 2kG to przeginka. Air trzymam w 1 ręce za róg, przenoszę za narożnik pokrowca, jest ultramobilny po prostu, zawsze może być przy mnie - to w mojej pracy istotne.

#472 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 września 2012 - 19:40

elita wskazujesz na jeden najistotniejszy aspekt, który powoduje, że Air jest najbardziej osobistą jednostką - ultra mobilność. Ale zapewniam Cię, że z 15" da się żyć, skoro często biegałem z 17" w torbie :) Jednak to prawda o czym piszesz, w Twoim przypadku Air jest niezastąpiony. Tyle tylko...że nie każdy może pozwolić sobie na taki komfort :) Ja dam 20K za Air'a, jesli będzie miał i7 4 rdzenie taktowane 2.6 i z 32GB RAM. Dysk SSD juz nie jest tak istotny, wielkośc ekranu tez nie, podłączę do ACD. Oczywiście karta na poziomie 6770 byłaby ideałem ;), nie wymagam szybszej :) ;) tyle tylko, że moje oczekiwania to jedno, a mozliwości techologiczne na dziś, to drugie :)

#473 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 19:51

Ja dam 20kzł jak będzie działał 20h na 1 acu, będzie miał 2880x w 13" i ważył 1kG - może nie mieć jabłka nawet ;) może mieć c2d i 2GB ram, może mieć 32GB byle w SSD :)

#474 Martzin

Martzin
  • 7 postów

Napisano 24 września 2012 - 19:55

Miedzy Air a rMBP jest 0,6 roznicy to tyle co iPad

#475 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 września 2012 - 20:18

Jak na osobisty terminal 2kG to niestety za dużo. Mam swoje preferencje i 'tyle co ipad' do mnie nie przemawia - to jest jakby to powiedziedzieć AŻ tyle co ipad.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych