Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ukryta prawda o mac'u?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#26 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 maja 2007 - 14:47

no przepraszam ale stacje graficzne suna istnieja od dluzszego czasu ....

#27 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 09 maja 2007 - 14:52

no przepraszam ale stacje graficzne suna istnieja od dluzszego czasu ....

Rozmawiamy o programach muzycznych i tanich pecetach lepszych od makow, ale to co ;-)

#28 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 14:54

Uwak, szkoda w ogóle prowadzić dyskusję, ci ludzie już za bardzo zaangażowali się w swoją krucjatę przeciwko PC. Ci którzy kupili Maka do nieodpowiednich celów boją się chyba sami przed sobą przyznać, że popelnili błąd i wyrzucili pieniądze w błoto. Widać ich zdaniem Mac to nie komputer tylko magiczna maszyna, cud techniki, którego rozpowrzechnieniu cały czas przeszkadza wojsko amerykańskie, aby w razie wojny światowej być 2x do przodu pod każdym względem w stosunku do innych krajów, a biedny Jobs stara się jakoś uświadomić ludzi, że jest to wszystko spisek, dlatego tez nie ma apple poland. Czy ktokolwiek z Was patrzył jakie cudo można złożyć za 16 000 zł? Nikt mi nie wmówi, że komputer mający o 30-40% szybsze, lepsze i nowoczesniejsze podzespoły jest nadal gorszy od maka. Widać są tu tacy naiwniacy co w to wierzą... Po za tym jestem pewień, że te wszystkie reklamy w filmach, tv, prasie, internecie apple ma za friko i napewno nie wpływa to na cenę tych komputerów. Dlaczego? Bo Maki są najlepsze i właściciele gazet, telewizji czy serwisów internetowych wiedzą o tym, w zwiazku z tym reklamują maka z dobrej woli, po prostu go polecają... szkoda słów... Aa, jeszcze jedno, już nie mogę się doczekać aż jakiś wkurzony moderator, czytając te posty niszczące magię otaczającą jego maka, zablokuje temat... Ahhh... :)

#29 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 09 maja 2007 - 14:56

Człowieku! Zastanów się co ty wygadujesz. Mac Pro 8 rdzeniowy kosztuje 16 tys. zł za takie pieniądze złożysz również 8 rdzeniowego kompa na dwóch xeonach 3 ghz i nie 1 gb ramu, ale 8 albo 16 z 4 raidowym dyskiem i zostanie ci jeszcze na super monitor 24' . Porównuj do odpowiednich przedziałów cenowych. Co możesz dostać za te same pieniądze. I kieruję to do wszystkich. Oczywiście, że jest gama różnych maków, ale 20% ich ceny idzie do kieszeni appla, a kolejne 20% na reklamy, które zmusiły was do wypisywania takich bredni... I na marginesie, to wspominanie o Garage band jest conajmniej żałosne... Pracujcie sobie na tych demonach za 16 tys. w garageband, zróbcie na nim hit i cieszcie sie ze wam sie nie zaciął... Ja to samo zrobie na music makerze na procku 800 mhz :D

Zobacz ile kosztują 2 procesorowe stacje robocze np. HP. Maki to nie składaki. Owszem składaki są tańsze. Porównuj do odpowiednich przedziałów cenowych.
To jak, doczekam się chociaż 1 argumentu dla czego maki są takie be (bo że dorższe od składaków to żaden argument, zobacz sobie na stronach apple albo w jakimś ispocie jak bardzo dopracowanymi maszynami są maki pro, zajrzyj do wewnątrz obudowy, przekonasz się za co trzeba dopłacić).

#30 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 maja 2007 - 14:58

to moj blad - jesli chodzi o muze :
http://www.hitsquad.com/smm/linux/
http://sound.condorow.net/
http://www.rosegardenmusic.com/

i jeszcze troche ...
fakt abletona nie ma ....

#31 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:01

Zobacz ile kosztują 2 procesorowe stacje robocze np. HP. Maki to nie składaki. Owszem składaki są tańsze. Porównuj do odpowiednich przedziałów cenowych.
To jak, doczekam się chociaż 1 argumentu dla czego maki są takie be (bo że dorższe od składaków to żaden argument, zobacz sobie na stronach apple albo w jakimś ispocie jak bardzo dopracowanymi maszynami są maki pro, zajrzyj do wewnątrz obudowy, przekonasz się za co trzeba dopłacić).

A nawet biorac pod uwage takiego macbooka, ktorego mam do nauki (informatyka), internetu itp.

Jak go kupowalem to byl prawie najtanszy komputer na rynku (z tym, ze robilem to w USA). Za Della lub Vaio o podobnych parametrach musialbym dac pare dolarow wiecej.

#32 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:04

Pank, nie umiesz czytać. Pisałem, że Maki są za drogie jak na podzespoły w nich wykorzystane, a nie ogólnie za drogie. Druga sprawa to to, że ładnie jest wszystko poukładane, to nie kwestia kompatybilności tylko masowej produkcji, w dellu też w środku wszystko pieknie wyglada...

#33 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:06

tu akurat bede bronil jabka - ja szukalem maszyny 12" z dlugim czasem pracy na baterii i ibook g4 za 3499 + vat byl 16 miesiecy temu nie do pobicia cenowo (chcialem tez system - ma swoje wady ale jest lepszy od dowolnej winzgrozy ;) ) - nie bylo konkurencji wsrod pc = cena pierwszego lepszego do 1.5 raza tyle ... jednak macbooka bym nie kupil - za intela w srodku, za cdrw-dwd ( a nie full DL ) ....

#34 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:09

Uwak, szkoda w ogóle prowadzić dyskusję, ci ludzie już za bardzo zaangażowali się w swoją krucjatę przeciwko PC.

Jedyną osobą z krucjatą jesteś tu jak narazie Ty. Zastanów się dla czego duże studia nagrań, graficzne, postprodukcyjne, agencje reklamowe pracują na makach.

Ci którzy kupili Maka do nieodpowiednich celów boją się chyba sami przed sobą przyznać, że popelnili błąd i wyrzucili pieniądze w błoto. Widać ich zdaniem Mac to nie komputer tylko magiczna maszyna, cud techniki, którego rozpowrzechnieniu cały czas przeszkadza wojsko amerykańskie, aby w razie wojny światowej być 2x do przodu pod każdym względem w stosunku do innych krajów, a biedny Jobs stara się jakoś uświadomić ludzi, że jest to wszystko spisek, dlatego tez nie ma apple poland.

Kto kupił maka do nieodpowiednich celów? Swoją domową psychologią i teoriami spiskowymi zaczynasz się powoli ośmieszać.

Czy ktokolwiek z Was patrzył jakie cudo można złożyć za 16 000 zł? Nikt mi nie wmówi, że komputer mający o 30-40% szybsze, lepsze i nowoczesniejsze podzespoły jest nadal gorszy od maka. Widać są tu tacy naiwniacy co w to wierzą...

Kluczowe jest tu słowo "złożył". I proszę pokaż mi ten złożony komputer z 40% szybszymi, lepszymi i nowoczesniejszymi podzespołami. Jedynym takim podzespołem jest karta graficzna.

Po za tym jestem pewień, że te wszystkie reklamy w filmach, tv, prasie, internecie apple ma za friko i napewno nie wpływa to na cenę tych komputerów. Dlaczego? Bo Maki są najlepsze i właściciele gazet, telewizji czy serwisów internetowych wiedzą o tym, w zwiazku z tym reklamują maka z dobrej woli, po prostu go polecają... szkoda słów...

Oczywiście że wpływa, tak jak na cenę Delli, HP a nawet Vobisów. Tylko weź pod uwagę że apple, jako wielki koncern kupuje podzespoły raczej na innych warunkach niż Ty.

I bardzo proszę po raz kolejny, przytocz choć jeden sensowny argument na poparcie tego co piszesz.

#35 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 09 maja 2007 - 15:12

Człowieku! Zastanów się co ty wygadujesz. (...) I na marginesie, to wspominanie o Garage band jest conajmniej żałosne... Pracujcie sobie na tych demonach za 16 tys. w garageband, zróbcie na nim hit i cieszcie sie ze wam sie nie zaciął... Ja to samo zrobie na music makerze na procku 800 mhz :D

Sam się zastanów co wygadujesz.

Ja po prostu wiem na jakim "poziomie" mniej więcej jestem - ty chyba tego nie potrafisz.

Jako mało obeznany użytkownik postawiłem po prostu na MacaMini i GarageBand czyli zestaw, który nie zniechęci mnie z góry archaicznym interfejsem i niekończącymi się zwisami...

Pamiętam doskonale jak wyglądało amatorskie robienie filmu na PCie z Movie Makerem 2 na pokładzie. "Wrzucaj efekt i szybko zapisz, bo Ci się zwiesi". Zwisów to złapałem chyba ze 100 podczas 7 godzinnej pracy. I więcej się amatorsko za jakąkolwiek prace na PCie nie wezme, bo przy takim tempie to bym amatorem został do końca życie.

Nawet Audacity działa na Macu lepiej niż na PCie - chociaż to tylko zabaweczka, której używałem do obrabiania sampli dla Yamahy SU200.

Demonach za 16 tysięcy i GarageBand? Ja tak powiedziałem? Dla mnie układ jest prosty.

MacMini/Macbook = GarageBand
iMac = GarageBand lub Logic Express
Mac Pro lub MacBook Pro = Logic Pro

Widać, że tego nie rozumiesz tak jak całe tamto forum, które na MacBooku postawiłoby 5 wirtualnych orkiestr symfonicznych...

Uwak, szkoda w ogóle prowadzić dyskusję, ci ludzie już za bardzo zaangażowali się w swoją krucjatę przeciwko PC. Ci którzy kupili Maka do nieodpowiednich celów boją się chyba sami przed sobą przyznać, że popelnili błąd i wyrzucili pieniądze w błoto. Widać ich zdaniem Mac to nie komputer tylko magiczna maszyna, cud techniki, którego rozpowrzechnieniu cały czas przeszkadza wojsko amerykańskie, aby w razie wojny światowej być 2x do przodu pod każdym względem w stosunku do innych krajów, a biedny Jobs stara się jakoś uświadomić ludzi, że jest to wszystko spisek, dlatego tez nie ma apple poland.

Szkoda prowadzić dyskusje z Tobą, bo za bardzo zaangażowałeś się w krucjate przeciwko Mac'om.

Ciekawe do czego mają się przyznawać... Przyznaj - boli Cię, że ich stać, a Ciebie nie i po prostu robisz taką kontrofensywe, tak?

Czy ktokolwiek z Was patrzył jakie cudo można złożyć za 16 000 zł? Nikt mi nie wmówi, że komputer mający o 30-40% szybsze, lepsze i nowoczesniejsze podzespoły jest nadal gorszy od maka. Widać są tu tacy naiwniacy co w to wierzą...

Znajdź mi lepsze podzespoły od tych w MacuPro. 30-40% szybszy, lepszy i nowocześniejszy sprzęt od tego na samym topie tych najszybszych, najlepszych i najnowocześniejszych?

Wybacz ale tego nie da się zrobić. Może za pół roku już będą takie podzespoły, jak na razie ich nie ma...

Aa, jeszcze jedno, już nie mogę się doczekać aż jakiś wkurzony moderator, czytając te posty niszczące magię otaczającą jego maka, zablokuje temat... Ahhh... :)

Nikt Ci to nie zablokuje tematu, bo za nieumiejętność zrozumienia argumentów drugiej strony (tu gratulacje za rzeczowe argumenty, jedyne chyba w tej dyskusji, dla Panka i 'Ruczaja') się nie karze tylko się kogoś uznaje, za przeproszeniem, za debila.

PS. Sorki, może mnie ciutke poniosło...

#36 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:15

Pank, nie umiesz czytać. Pisałem, że Maki są za drogie jak na podzespoły w nich wykorzystane, a nie ogólnie za drogie. Druga sprawa to to, że ładnie jest wszystko poukładane, to nie kwestia kompatybilności tylko masowej produkcji, w dellu też w środku wszystko pieknie wyglada...

I dla tego, między innymi, ceny delli są podobne do cen maków. Widziałem niedawno, chyba nawet na tym forum, stację roboczą della o porównywalnych parametrach z makiem pro dwukrotnie droższą. Czy delle też są za drogie jak na podzespoły w nich wykorzystane? Mak to taki firmowy pecet który w dodatku ma system lepiej niż windows nadający się do profesjonalnych zastosowań. A firmowe pecety kosztują podobnie.

#37 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:18

nie ma abletona, nie ma protoolsa HD, nie ma Lodżika, nie ma.. na linuksie soft free to są na razie zabaweczki... a ty kamil baw się w mjusik mejkerze jak wszyscy hejterzy, idź z tąd i rób hita.

#38 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:20

I kosztuje prawie tyle samo. A nawet jak sprobowalem teraz Della skonfigurowac (2x2.66 dual core + 4 giga ramu + reszta jak najbardziej podobna do Maca Pro z takim samym prockiem, to wyszedl $4.200 VS $3.200 za Mac Pro.

Pokaz mi Della, ktory przy tych samych parametrach jest tyle tanszy od Maca Pro, ze kupie za to 24 calowy monitor.

#39 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 09 maja 2007 - 15:22

I dla tego, między innymi, ceny delli są podobne do cen maków. Widziałem niedawno, chyba nawet na tym forum, stację roboczą della o porównywalnych parametrach z makiem pro dwukrotnie droższą. Czy delle też są za drogie jak na podzespoły w nich wykorzystane? Mak to taki firmowy pecet który w dodatku ma system lepiej niż windows nadający się do profesjonalnych zastosowań. A firmowe pecety kosztują podobnie.

Dokladnie. Niestety naszego rozmowce interesuje jedynie suche dane techniczne i cyferki a z takim podejciem ciezko jest dyskutowac. Ciezko jest tez dyskutowac z osoba, ktora mowi, ze maki sa be choc nie miala okazji na nich popracowac. Smutne ;)

#40 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:28

OK, dzięki wszystkim :) Widzę, że mimo wszystko daliście radę i wygraliście :) Dziwie się, że moje zarzuty wciąż nie były czytelne dla Pank'a. Najprawdopodobniej zdecyduję się na Maca Pro + Pro Tools Pozdrawiam

#41 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:28

Jedyną osobą z krucjatą jesteś tu jak narazie Ty. Zastanów się dla czego duże studia nagrań, graficzne, postprodukcyjne, agencje reklamowe pracują na makach.

Wiesz, idąc tokiem myślenia tego osobnika to pewnie te studia dostają kasę od Apple za używanie ich sprzętu. TVN24 zbudował sobie siedzibę za pieniądze które dostali od Apple :P

---- Dodano 09-05-2007 o godzinie 15:32 ----

krotko mowiac kazda LENIWA LAMA zakocha sie w macu - bo po co poznawac polecenia konsolowe .....

Ojej... A mi się wydawało, że przeszły już te czasy, kiedy na topie było klepanie poleceń pod linuchem ;) Ale widać, że teraz my jesteśmy lamami, bo nie chce nam sie pisać muzyki, albo tworzyć grafiki pod konsolą :P No bardzo nam przykro...

#42 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:39

protools a który protools? rozpatrzyłbym na twoim miejscu Lodżika Pro.

#43 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:42

Dziwie się, że moje zarzuty wciąż nie były czytelne dla Pank'a.

Jakie argumenty? Zacytuj przynajmniej. Przyszedłeś, dałeś linka do pyskówki bez żadnych konkretów i na tej podstawie próbowałeś udowodnić nawet nie jestem pewien co. Że składaki są tańsze od maków? Proszę Ciebie (albo kogokolwiek kto to czyta) o wskazanie mi tych mitycznych ukrytych prawd o maku które tu zdemaskowałeś (lub zdemaskowali ludzie piszący w EiS) bo ja ich nigdzie nie widzę, naprawdę proszę poważnie, może mam jakieś problemy z czytaniem?

#44 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:48

Kolejny dziś troll :) Ale tak to już z nimi jest. Cały czas np. piszą o braku konkretów, nieudanej próbie obalenia czegoś, ale na prośby podania (tak jak tutaj) tych argumentów otrzymujemy jedynie ciszę. Proponuję przemilczeć człowieka. On nie pragnie merytorycznej dyskusji.

#45 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:48

Pank, cały czas chodziło o to czy mimo wszystko mac mając niższe cyferki jest bardziej wydajny... Luteckiemu też proponuję lepsze czytane ze zrozumieniem...

#46 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 09 maja 2007 - 15:53

Co Ci po tym, że będziesz miał więcej (teoretycznie) np. RAM skoro Windows tego nie obsłuży? I to jest odpowiedź na Twoją argumentację: Tak, Mak mając niższe cyferki może być bardziej wydajny.

#47 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 09 maja 2007 - 15:55

Pank, cały czas chodziło o to czy mimo wszystko mac mając niższe cyferki jest bardziej wydajny... Luteckiemu też proponuję lepsze czytane ze zrozumieniem...

No to pokaż miszczu w którym konkretnie fragmencie Twoich wywodów o to Ci chodziło. I kto Ci powiedział że mak z niższymi cyferkami jest bardziej wydajny? Proszę, chociaż raz w tym przydługim wątku napisz coś merytorycznie, bo narazie wygląda to tak że coś sobie ubzdurałeś i przyszedłaś na to forum pokrzyczeć sobie że tak nie jest, chociaż nikt tu Ci tego nie wmawiał.

#48 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 16:05

Proponuję prześledzić jeszcze raz wszystkie posty, ktoś tu ma krótką pamięć, a mi szkoda czasu na takich ludzi, którzy na dodatek mnie obwiniają za niewiadomo co.

#49 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 09 maja 2007 - 16:10

protools a który protools?
rozpatrzyłbym na twoim miejscu Lodżika Pro.

chyba nie zaczaiłeś jego "irroni";) ciekawe ile nasz kamilbr ma lat? moze 15?

#50 KamilBr

KamilBr
  • 15 postów

Napisano 09 maja 2007 - 16:13

Ostatni komentarz sprowadził mnie jednak na ziemię i wróciłem do pierwszej mojej opinii o użytkownikach tego forum... Zostawię to bez komentarza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych