Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Lion - jak wypalić??

• Zamknięty Temat jest zamknięty
132 odpowiedzi w tym temacie

#76 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:40

Hehe o kurka wodna, ten program jest prostszy niż Narzędzia dyskowe? Może być coś jeszcze prostszego? Łał.

#77 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 06 sierpnia 2011 - 19:59

Przy użyciu Narzędzia dyskowego potrzeba pena 8GB żeby "wypalić" Liona a dzięki temu programowi wystarczy pendrive 4GB.

#78 qoob

qoob
  • 27 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 06:32

Ktoś z Was wie może jak wygląda pobranie Liona na MBA lub mini middle 2011 z preinstalowanym 10.7? Czy po uruchomieniu AppStore z altem i kliknięciu w cenę pojawia się pytanie o pobranie za darmo czy ściąga z karty te $29,99?

#79 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 08 sierpnia 2011 - 10:16

Ktoś z Was wie może jak wygląda pobranie Liona na MBA lub mini middle 2011 z preinstalowanym 10.7? Czy po uruchomieniu AppStore z altem i kliknięciu w cenę pojawia się pytanie o pobranie za darmo czy ściąga z karty te $29,99?

Pobiera ponownie bez ściągania kasy.

#80 rohrbach1971

rohrbach1971
  • 7 postów

Napisano 13 sierpnia 2011 - 09:40

instalacja niemożliwa witam u mnie niestety czysta instalka Liona nie idzie gładko. Zrobiłem sobie dysk instalacyjny na pendrive, za pomocą narzędzi dyskowych oraz drugi, za pomocą tego zlinkowanego programiku, który ułatwia proces. Każdy z programów użyłem DWA razy, tzn na dwóch różnych pendrivach. Tak więc w sumie ma 4 dyski instalacyjne. Niestety ŻADEN z nich nie działa. Kiedy startuję macbooka, z altem, wyświetla się podłączony dysk USB. Oki. Startuję instalatora. Tyle tylko, że niestety instalacja przerywa się na samym początku i nie mogę zrobić nic więcej jak zrestartowć kompa. sprawdziłem logi instalacyjne - widać w nich jakieś informacje, że instalator nie znajduje potrzebnych mu folderów z systemu plików. Niestety nie rozumiem o co w tym biega. Zrobiłem więc próbę poprzez rozpoczęcie instalacji z dysku USB jeszcze w uruchomionym SnowLeopardzie. Kiedy zaczynam w ten sposób wyświetla się info, że pobierane są dodatkowe składniki instalatora. Może w tym problem? Poproszę o podpowiedzi. PS W sumie obszedłem tą kwestię poprzez zainstalowanie SnowLeoparda na dysku zewnętrznym. Startuję więc tego Leoparda a następnie w jego obrębie startuję instalatora z pendriva. On wtedy pobiera sobie dodatkowe składniki a ja w międzyczasie formatuję partycję na dysku wewnętrznym. Po ponownym uruchomieniu kompa instalator pracuje bez problemów i instaluje Liona wewnątrz kompa. Tyle tylko, że jest to rozwiązanie dookoła, wymaga posiadania dodatkowego dysku z Leopardem i dysku z instalatorem.

#81 rohrbach1971

rohrbach1971
  • 7 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 17:00

Haha specjalistów wielu ale każdy wymięka przy .... Rohrbachu.... Wystarczy zrobić restet PRAM i VRAM

#82 Hadron

Hadron
  • 39 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 19:13

Postanowiłem zgodnie z instrukcjami ściągnąć ponownie Liona z "Alt", wszystko ok tylko na maila przyszedł rachunek za niego :mad:. Wiecie jak anulować ten zakup ? pozdrawiam

#83 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 19:25

Jeżeli zapłaciłeś za niego 2x, co jest chyba mało prawdopodobne, to pisz do apple o zwrot, innej drogi nie ma.

#84 Hadron

Hadron
  • 39 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 19:34

Miałem pre-instalowany Lion na moim MacBook'u i widniało w app store że jest kupiony... Postąpiłem zgodnie z instrukcjami jak ściągnąć "jeszcze raz" samą aplikacje Liona i wypalić płytkę... Jednak jakimś cudem policzyło mi za Liona jeszcze raz... Napisałem właśnie do supportu, tylko że w języku polskim także nie wiem czy to odczytają... Na infolinie polską tez można dzwonić w tej sprawie?

#85 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 16 sierpnia 2011 - 20:12

Niestety jeszcze nie korzystałem z pomocy apple(albo i stety) więc nie pomogę. Poczekaj może odpiszą albo napisz w języku angielskim. Infolinie tez możesz stestować nie zaszkodzi.

#86 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 02 września 2011 - 18:19

witam, ja mam teoretycznie bardzo podobny problem. Zakupiłem MBA z pre-instalowanym Lionem i nie wiem dokładnie jak to mam ugryźć :) Ja pod moim kontem na App Store nie mam na stałe wpisanej karty kredytowej ,ponieważ obawiam się po ostatniej aferze o to ,że Apple obciąży mnie ze 200 razy jakąś apką czego bym nie chciał. Czy da się jakoś bez pobierania pliku (który jest szczerze mówiąc spory) zrobić płytę instalacyjną na wypadek jakiejś wpadki. Chodzi mi o coś takiego żebym w razie zgonu systemu podłączył napęd, wsadził cd i odpalił z altem potem wybrał a instalator robił co swoje. Osobiście jest to mój 2 Macbook i posiadam już MBP na którego dostałem Liona w formie kodu który mam już pobrany (dlatego wiem ,że ściąganie po raz kolejny Liona na łączu w pracy (gdzie mój priorytet jest ustawiony dość nisko) nie należy do przyjemności). Czy zgodnie z prawem mogę wypalić płytkę z tamtego Liona pobranego z kodu do MBP i stosować ją i do MBA i do MBP. Oczywiście Apple ID jest identyczne i moje. Możliwe ,że instalacja nawet ruszy i się zakończy pomyślnie ale czy np. przed Urzędem Skarbowym wszystko będzie OK i nie będzie to potraktowane jako instalacja piracka bo nie mam oryginalnej płytki od MBA tylko korzystam z instalacji przeznaczonej do MBP ??? Może soft Apple nie jest najdroższy ale i tak kara za pirackie wydanie była by dotkliwa. (kary są jakoś 10x albo 20x cena oryginału dlatego podczas kontroli w pracowniach graficznych czasami bardziej opłaca się wywalić cały PC przez okno niż płacić karę za zainstalowane na nim Adobe,Office,Corela i Windows. Bo zakup nowego PC będzie wynosił 10-15% kary ;) EDIT: Do stworzenia botowalnej płyty z lionem przy pomocy tego mini-programiku wystarczy mieć ściągniętego liona, uruchomić programik, wybrać BurnDVD i zaakceptować "Burn" i on sam znajdzie instalkę w programach i stworzy płytkę ? EDIT2: Płytka się kręci, kręci i wypalić nie może. Albo ja jestem taki niecierpliwy bo nigdy nie wypalałem DVD tak długo xD mam nadzieje ,że pod koniec wypluje.

#87 rozowykucyk

rozowykucyk
  • 64 postów
  • SkądGryfino, PL

Napisano 05 września 2011 - 15:21

Cześć, Dziś przyszedł mój nowiutki Vertex 3 i chciałbym zmienić dysk. Wystąpił problem, iż mój MBP miał od początku Liona na pokładzie i w zestawie nie dostałem płytki ani pen'a z systemem. Chciałbym nagrać instalkę Lwa na pendrive'a by móc zainstalować go na czysto na nowym dysku. Nie chcę ryzykować z ponownym ściąganiem z App Store żeby mnie nie skasowało. Może ktoś mógłby podesłać plik z instalką? Byłbym dozgonnie wdzięczny, bo mam juz ochotę na Vertex'a :D Proszę o jakąkolwiek odpowiedź, z góry dzięki :-)

#88 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 05 września 2011 - 15:52

Właśnie ja mam podobny problem ;) tylko ja mam MBA i chce zrobić kopię w celu czysto zabezpieczającym. Niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Jedyną radą jaką mogę dać to usunięcie numeru karty kredytowej na kilka dni i pobranie Liona chociaż nie wiem dokładnie jak ? bo na zainstalowanym systemie Lion nie da się pobrać Liona od nowa z AppStore. Sklep informuje nas o pewnym zaskakującym NEWS'ie - dotyczącym tego ,że posiadamy już Liona (i go nie potrzebujemy pobierać) ??? Próbowałem startowania AppStora ze wciśniętymi wszelkiej maci klawiszami (z shiftem włącznie) ... Na razie Mac z Lionem to nowinka ale jak tylko powoli za kilka miesięcy będzie tego sporo to nie wiem jak ludzie będą reinstalować system (chyba ,że online ściągając liona od nowa ale nie wiem na ile jest to możliwe i praktyczne) po totalnym zgonie ??? Jak nie będę mógł wy-googlować czegoś do końca tygodnia to dzwonię na "szpec-linię Apple" i zadam to trudne pytanie. Zapłaciłem ponad 4000 za komputer w którym nie idzie wymienić ram'u, wymiana dysku jest praktycznie niewykonalna oraz nie da się reinstalować systemu. Mogli go już zaspawać zamiast zakręcać i byłby bardziej jednorazowy xD Przepraszam za kilka zdań krytyki. Jestem wielkim fanem Apple i wszelkich technologii ale to podejście do lekko mówiąc nienormalnego systemu dystrybucji mnie rozwala ... Rozumiem innowacje ale w granicach zdrowego rozsądku. Płytę (PenDrive) z systemem za 0,30$ (5$) mogli by dodać. Niech nie dodają opasłej (jak na te czasy) instrukcji obsługi. Niedługo dojdzie do tego ,że jak kupię (może w 2012 lub 2013) notebooka to dostanę go w samej folii bo opakowanie, instrukcja, software na dvd (PenDrive) oraz ładowarka są absolutnie zbędne. (???)

#89 rozowykucyk

rozowykucyk
  • 64 postów
  • SkądGryfino, PL

Napisano 05 września 2011 - 15:59

Może ktoś nam podeśle plik (nie waży aż tak dużo :-))

#90 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 05 września 2011 - 16:21

Jak kupiliście rzeczywiście, to jaki problem sobie wypożyczyć instalkę z torrenta? Wolno, było to uzasadniane milion razy na forum.

#91 rozowykucyk

rozowykucyk
  • 64 postów
  • SkądGryfino, PL

Napisano 05 września 2011 - 16:45

Jaką mam pewność ściągając z torrentów?

#92 Kuba00

Kuba00
  • 169 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 05 września 2011 - 16:57

1. jest jeszcze kwestia jeszcze bezpieczeństwa (potem chcę się z tego Mac'a do konta bankowego logować). można przy okazji złapać wszystko 2. U. Skarbowy - jak wytłumaczę leciwym kontrolerom to ,że obecnie do posiadanie oryginalnego (legalnego) programu nie wymagania jest płytka, pisemna licencja lub nalepka pod notebookiem. Mandat skarbowy - brrr na podobnej zasadzie mogę pobrać Office z warezu i używać go przez 30 dni demo bo to niby taka sama aplikacja i licencja demo pozwala. nie robię tego bo koszt kontroli byłby bolesny, nie popieram piractwa oraz obawiam się robactwa którego na Mac OS zaczyna przybywać w zawrotnym tempie. Jestem może starej daty userem (pomimo na młody wiek) i jednak uważam ,że takie sprawy jak płyta z softem nie jest zła. p.s. Spróbowałem botować Liona z mojego MBP na MBA przez napęd DVD-USB (innej niż Apple firmy) i nie pokazał napędu ... chyba idzie jedynie boot z FlashUSB bo o kontrolę wersji/licencji bym nie posądzał.

#93 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 05 września 2011 - 17:14

Skoro kupiles system to mozesz pobrac go raz jeszcze z AppStore trzymajac shift badz alt badz option badz control. Nie pamietam ktory ale probuj oczywiscie + LMP na przycisku download. Sciagnie sie mimo ze masz zainstalowane go na dysku.

#94 rozowykucyk

rozowykucyk
  • 64 postów
  • SkądGryfino, PL

Napisano 06 września 2011 - 14:06

Hmmm... Na torrentach znalazłem tylko DP :( Nie wiem co zrobię bez instalki, mam nowy dysk którego nie mogę zamontować. A może da się zrobić jakoś obraz tego dysku, jest też przcież partycja Recovery... Proszę, pomożcie! Chciałem też spróbować ściągnąć go z App Store, ale nie mam Liona na liście zakupionych, jak nic nie wymyślę to chyba będzie trzeba kupić... EDIT: Wyguglałem trochę i znalazłem kilka plików, ale nie wiem co wybrać żeby wybrać dobrze. PS Czy to legalne? :D

#95 rozowykucyk

rozowykucyk
  • 64 postów
  • SkądGryfino, PL

Napisano 06 września 2011 - 21:37

Znalazłem chyba dobry plik, ale pobiera mi go o rozszerzeniu .exe, nie wiem czy mogę tu podać link.

Nie, nie możesz. I nie, .exe to nie są droidy, których szukacie. // ftpd

#96 banditknight

banditknight
  • 67 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 września 2011 - 14:59

Czy po upgradzie do Liona mogę zainstalować go na czysto korzystając z partycji recovery? Czy jednak muszę ściągać system od nowa? Nie jestem zadowolony z wydajności Liona. Dam mu szansę instalką na czysto i jeśli to nie pomoże to wrócę do SL.

#97 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 08 września 2011 - 20:02

Możesz zainstalować na czysto. Odpalasz najpierw Disk Utility i formatujesz partycję, potem instalkę i jedziesz.

#98 murdoc

murdoc
  • 24 postów
  • SkądOslo, NO

Napisano 08 września 2011 - 22:47

Tu było zbyt dokładne info. Nie podajemy linków do torrentów/keywordów w torrenciarniach. // ftpd

Uzyc programu do archiwum, przepakowac z tar do DMG,
potem uzyc Narzedzie Dyskowe i wypalic DMG na DVD (4,7GB)
albo wygooglowac ,os x lion to usb'

#99 pyter

pyter
  • 14 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 września 2011 - 18:07

Tak więc... zrobiłem instalkę Liona na karcie pamięci. Ponieważ nic większego niż pendrive 4gb nie miałem. Po czym wyczyściłem oba dyski ( hhd 120 i 60 ssd) będąc pewnym iż instalacja przejdzie gładko. Jednak nie poszła. Instalator ciągle chce Teraz mam tylko dostęp do Windy. Wpadłem na pomysł że wyjmę hdd podepnę go przez USB do Windy i zrobię na nim obraz Liona. Tylko pytanie brzmi: jak to zrobić pod Windowsem XP?!

#100 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 września 2011 - 21:57

TU jest idealne rozwiązanie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych