Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Darmowa aktualizacja do Liona

• Zamknięty Temat jest zamknięty
299 odpowiedzi w tym temacie

#126 Lolka

Lolka
  • 266 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 lipca 2011 - 09:05

Ja użyłam swojego polskiego konta do update'a na amerykańskim. W ogóle to było zakręcone i dziwie się, że zadziałało...

#127 matthias

matthias
  • 188 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 lipca 2011 - 09:57

chciałem zrobić tak jak wy z amerykańskiego ale nie przyjmuje mi numeru seryjnego komputera (w polskiej rejestracji było bez problemu i nawet po numerze rozpoznał jaki to model) no trudno, ściągam sobie gm bo przecież to to samo a jak mi przyznają update to sobie wypale oryginalnego na płytkę i będzie tak leżeć...

#128 WildLight

WildLight
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipca 2011 - 09:57

Zadzwoniłem na infolinie, dowiedzieć się dlaczego nie mam kodu, co dziwne uzyskałem informację, że należy pierw zaktualizować datę zakupu i ponownie zgłosić się po otrzymaniu kodu, szkoda tylko, że gdy rejestrowałem się aby otrzymać system nie wychwycił tego automatycznie, bo z tego co widzę mógłbym czekać miesiącami...

#129 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 10:02

Nie sądzę, żeby rejestracja na stronie apple us była rozsądna - podajecie tam nr karty kredytowej, jeśli okaże się, że wasze kompy nie przejdą weryfikacji w US,która właśnie trwa, pomimo tego, że już możecie pobrać Lion'a (a nie powinny tam jej przejść, bo nie tam były zakupione), to nie powinniście mieć pretensji gdy apple pobierze wam pieniądze z konta z "lekkim" opóźnieniem.

#130 just.tomasz

just.tomasz
  • 82 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 lipca 2011 - 10:02

@WildLight

ja nie wprowadzałem jeszcze swojego kodu ale za to zadzwoniłem do polskiego supportu Apple. Powiedziałem przemiłej Pani w jakiej sprawie dzwonię a ta powiedziała, że mój komputer widnieje w systemie jako zakupiony 15 maja (ja kupiłem go 15 czerwca) i zapewne jest to data kupienia go przez resellera. Mają na to sposób pani zakłada "sprawę" i podaje dalsze instrukcje. Trzeba będzie wysłać na maila, którego poda skan rachunku. Jak dostaniesz odpowiedź, że sprawa załatwiona wtedy będziesz mógł zarejestrować się w programie "Up to date"

mam nadzieję, że pomogłem i uspokoiłem

pisałem o tym w tym temacie.. na stronie 3. Ja również czekam na aktualizację daty zakupu..

#131 WildLight

WildLight
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipca 2011 - 10:04

@WildLight

pisałem o tym w tym temacie.. na stronie 3. Ja również czekam na aktualizację daty zakupu..

Tak pamiętam, aczkolwiek mnie nie powiadomiono gdy wtedy dzwoniłem w tej sprawie. Więc pewnego rodzaju powielenie tego, jest wskazówką dla innych którzy też czekają, że mogą być w podobnej sytuacji

pozdrawiam

#132 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 10:04

Jak mogę zweryfikować datę zakupu ?

#133 WildLight

WildLight
  • 76 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipca 2011 - 10:06

Jak mogę zweryfikować datę zakupu ?

https://selfsolve.ap...rantyDynamic.do i wpisz numer seryjny

#134 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 10:12

Auktualniłem datę zakupu, jednak nie sądzę żeby to było wymagane, bo mogłem tam wpisać cokolwiek. Poza tym na stronie up-to-date nie ma żadnej wzmianki o konieczności robienia czegokolwiek ponad wypełnienie wniosku.

#135 just.tomasz

just.tomasz
  • 82 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 22 lipca 2011 - 10:28

@reaper data zakupu którą wpisujesz w formularzu zapewne jest do weryfikacji czy to Ty kupiłeś maczka a i tak ważniejszy jest numer seryjny maszyny i to on właśnie widnieje w ich systemie z konkretną datą. Kwalifikującą się lub nie. Na stronie nie ma wzmianki bo przewidziana jest dla sytuacji, w której kupiłbyś maszynę bezpośrednio od Apple i wtedy data zakupu byłaby już w systemie. Dla Mac'ów kupionych w Polsce w systemie widnieje data zakupienia/przekazania resellerowi. Dlatego jeśli kupiłeś Maca w Polsce dzwoń najpierw do supportu Apple, żeby to uregulować. Zresztą lepiej zrobić to bez względu na program up-to-date - gwarancja również liczy się od tej daty ;)

#136 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 10:41

"Dla Mac'ów kupionych w Polsce w systemie widnieje data zakupienia/przekazania resellerowi." W którym systemie ? Bo jeśli w jakimś applowym, do którego zwykły użytkownik nie ma dostępu, to nie powinno i nie obchodzi mnie to, bowiem ja iMac'a kupiłem w odpowiednim terminie (uprawniającym mnie do darmowej aktualizacji). Jeśli daty w systemach apple nie zgadzają się, to na podstawie skanu faktury, który każdy musiał wysłać wypełniając wniosek, Apple powinno zrobić resztę - czyli oczywiście poprawić te daty. Jeśli sam nie wypełniłeś wniosku, to nie dziwne, że apple nie ma prawdziwej daty zakupu, bo nie wysłałeś im faktury. Po co ponaglać ich telefonami ? Jeśli zakupując Maca w Polsce u resselera trzebaby jeszcze gdzieś to zgłaszać (oprócz tego wniosku), to byłoby to co najmniej dziwne. Cortland - bo tam kupiłem maca - z pewnością już zgłosił do Apple kiedy faktycznie Mac został u nich zakupiony, ja dodatkowo potwierdziłem to w formularzu.

#137 prostreet

prostreet
  • 75 postów
  • SkądKalisz PL

Napisano 22 lipca 2011 - 12:09

We're sorry, but we are unable to register your product with that purchase date. To complete registration, please submit your proof of purchase. Your warranty is the same whether or not you register. See your service options ?? hmmm jak myślicie co teraz :D??

#138 matthias

matthias
  • 188 postów
  • SkądGdynia

Napisano 22 lipca 2011 - 12:26

musisz im przesłać dowód zakupu

#139 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 22 lipca 2011 - 12:32

dowód zakupu załatwi sprawę

#140 prostreet

prostreet
  • 75 postów
  • SkądKalisz PL

Napisano 22 lipca 2011 - 12:36

Ok dzięki Bardzo ;) Wysłane ;)

#141 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 22 lipca 2011 - 16:17

Właśnie dzwoniłem na infolinie Apple, ponieważ minęło już ponad 28h, a kodu brak. Sprawa wygląda następująco: Kod jest wysyłany w ciągu 24h, ale od WERYFIKACJI, a nie od wysłania zgłoszenia. A weryfikacja może trwać do 7 dni. Tak więc, cały proces od rejestracji do programy darmowego upgrade'u do wysłania kodu trwa DO 8 DNI. Jeśli po tym czasie nie będzie żadnych informacji, mam zadzwonić jeszcze raz.

#142 adziopak

adziopak
  • 77 postów
  • SkądRzeszów, Poland

Napisano 22 lipca 2011 - 16:24

hahahhahahahaha. nie wiem czy dawać komentarz. może lepiej nie.

#143 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 22 lipca 2011 - 16:43

.. to po co dałeś komentarz?

#144 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 16:58

Posmiejemy sie, gdy po blednej weryfikacji z konta uzutkownikow podajacych nr karty kredytowej na stronie apple us, zniknie naleznosc za Lion'a.

#145 tomslaw

tomslaw
  • 47 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 17:26

To Apple najpierw pozwala pobrać program za darmo, a dopiero potem weryfikuje poprawność danych? Dziwne by to było trochę;-) Moim zdaniem system sprawdza jedynie datę sprzedaży - ci, którzy mieli problem z datą zostali odrzuceni nawet w amerykańskim Apple Store. Jeśli data i serial są ok., to nie wiem w czym miałby być problem. W adresie? Warunkiem promocji jest data, nie miejsce zakupu.

#146 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 17:47

Skoro Apple Polska nie wie kiedu klient kupil sprzet (i wymaga faktury aby to zweryfikowac),to Apple US tym bardziej tego nie wie. Jezeli by to wiedzieli,to nie trzebaby niczego wysylac(zadnego formularza).

#147 tomslaw

tomslaw
  • 47 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 17:54

Apple Polska ma problemy, ponieważ u nas firma sprzedaje produkty nie bezpośrednio, a przez pośredników. W bazach danych Apple może widnieć data zakupu sprzętu przez pośrednika, a nie przez finalnego klienta, stąd zamieszanie z datami.

#148 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 18:05

No otoz to. Wiec jakim cudem apple us ma zweryfikowac date skoro nie ma faktury?

#149 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 22 lipca 2011 - 18:05

a ja mam taki problem, kupiłem MBP w lipcu 2011 mam pudełko wszystko itp, zarejestrowałem go tego samego dnia 10.07.2011 tylko dowód zakupu gdzieś zapodziałem... jak nie znajdę jest opcja na liona?

#150 tomslaw

tomslaw
  • 47 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 18:27

W sklepie sprzedawca wprowadza do systemu numer seryjny i datę, i tylko to jest zapewne sprawdzane przez Apple Store US. Numer seryjny nie może się przecież powtarzać. Faktura w polskim serwisie ma natomiast służyć za dowód tego, że komputer został zakupiony po 6 czerwca, nawet jak w bazach Apple widnieje data wcześniejsza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych