Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Fani Apple, którzy wybrali Androida

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#101 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 13:19

Wiesz co ja bym nie był pewien kto jest sprawcą tego zachowania, bo raczej szybciej producenci telefonów blokują dostęp do systemu aby nie zasypało im sperwisów telefony z uszkodzonym softem, niż google gdzie możemy sobie pobrać zupełnie za darmo co tylko potrzebujemy i zrobić z tym co chcemy. Z resztą nie jestem pewien ale google chyba wydaje tylko surowego androida, całą reszte robi producent telefonu typu przystosowanie go pod swój konkretny model.

Ale co mnie to kto to robi? Rezultat jest jaki jest - telefon jest zamkniety.

#102 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 lipca 2011 - 14:38

Prosze podaj przykład co takiego moge zrobić na iOS a nie zrobie tego na androidzie? Bo ja widze sporo rzeczy których nie zrobie w iOS, ale braków androida nie dostrzegam pomimo że z iOS mam kontakt na bieżąco.

Funkcjonalność to łatwość i intuicyjność obsługi, a nie ilość funkcji.

Oczywiście, tylko że większość opini na temat androida czy iOSa jest od fanów konkurencji którzy piszą negatywnie o produkcie którego nawet nie mieli okazji poużywać przez kilka minut w sklepie. Do tego jeszcze można dodać lojalnych klientów którzy kupili iPoda od apple, i skoro on działa to kupie także telefon i komputer, i cała reszte jest be pomimo że na oczy jej nie widział.

Większość negatywnych opinii o Androidzie pochodzi od jego zawiedzionych użytkowników.

Android’s Dirty Secret: Shipping Numbers Are Strong But Returns Are 30-40% | TechCrunch

- System jest otwarty moge sobie z nim legalnie zrobić co mi się podoba.

Był otwarty do wersji Gingerbread, Honeycomb i Ice Cream Sandwich są zamknięte.

Ja jestem trochę zboczeńcem smartphonowym :) Mam ich po 5-8 rocznie. Szukam ideału w cenie do 1100zł :P

Jest nim Samsung S8530 Wave II z Bada OS.

http://www.benchmark...3620.html
http://samsungomania...ave-ii.html
PCFoster.pl :: Twoja strefa high-endu | Testy | Recenzje | Porównania
http://www.gsmarena....ew​-538.php
http://www.techradar...43/review

#103 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 26 lipca 2011 - 16:02

Funkcjonalność to łatwość i intuicyjność obsługi, a nie ilość funkcji.[/url]

Łatwość i intuicyjność obsługi to ergonomia. Funkcjonalność to zbiór funkcji określające zakres możliwości wykorzystania danego urządzenia/systemu. W przypadku segmentu o którym mówimy.

Większość negatywnych opinii o Androidzie pochodzi od jego zawiedzionych użytkowników.[/url]

A od kogo maja pochodzić? Od osób, które wogóle nie miały doczynienia z androidem?
Android nie jest dla każdego, ale to wcale nie jest zły system. Jak ktoś nie jest niekumaty to ogarnie wszystko i będzie to działać, a ludzie co nie maja pojęcia niech sie wogóle nie wypowiadają.

#104 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 16:22

Łatwość i intuicyjność obsługi to ergonomia. Funkcjonalność to zbiór funkcji określające zakres możliwości wykorzystania danego urządzenia/systemu.

No tak, ale przy bardzo niskim poziomie ergonomii te "możliwości" mogą okazać się iluzoryczne. Niby mogę ale właściwie się nie da.
I o to mi chodzi przy iOS: jak już jest to działa tak, że techniczność staje się mało zauważalna i skupiam się na tym co robię a nie na tym jak to zrobić. Oczywiście jak kogoś bardziej bawi "jak" niż "co" to wszystko gra i zabawy jest po pachy.

a ludzie co nie maja pojęcia niech sie wogóle nie wypowiadają.

I kto będzie decydował czy ktoś ma lub nie ma pojęcia? Ty?

#105 iKrawiec

iKrawiec
  • 1 152 postów
  • Skąd/root

Napisano 26 lipca 2011 - 16:38

I kto będzie decydował czy ktoś ma lub nie ma pojęcia? Ty?

Pytasz czy odpowiadasz z podtekstem? A gdzie ja napisałem, że to ja będe decydował czy ktoś ma lub nie ma pojęcia? Myśl logicznie albo przeanalizuj zawsze posty 2x, żeby coś Tobie nie umknęło.

#106 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 16:53

A od kogo maja pochodzić? Od osób, które wogóle nie miały doczynienia z androidem?
Android nie jest dla każdego, ale to wcale nie jest zły system. Jak ktoś nie jest niekumaty to ogarnie wszystko i będzie to działać, a ludzie co nie maja pojęcia niech sie wogóle nie wypowiadają.

Android nie jest dla wszystkich? Czyli co, dla wybrańców? No bez przesady. A jeśli tak jest to to nie świadczy o nim dobrze.
No tak, niech o Androidzie nie wypowiadają się ludzie, którzy nie mają pojęcia. A o iOS droga wolna?

#107 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 17:09

Pytasz czy odpowiadasz z podtekstem? A gdzie ja napisałem, że to ja będe decydował czy ktoś ma lub nie ma pojęcia? Myśl logicznie albo przeanalizuj zawsze posty 2x, żeby coś Tobie nie umknęło.

OK, wytlumacze Ci. Piszac, ze ci co sie nie maja pojecia nie maja sie tez wypowiadac dajesz sobie prawo do decydowania o tym co kto moze a co nie. Od tego tylko krok od decydowania o tym kiedy ktos ma wystarczajace pojecie czy nie.

---------- Wpis dodano o 17:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:01 ----------

Poza tym, nawet nie majac Androida w rece mozna pisac dlaczego ktos jest tak zadowolony z iOS, ze nawet nie ma ochoty ryzykowac utraty pracy wlozonej w nauke plynnej obslugi urzadzenia, ktore jest narzedziem a nie zabawka. Czyli i Ci bez pojecia moga sie wypowiadac.
Oczywiscie w odpowiedzi mozna cos przebaknac o horyzontach. Jednak o wiele lepiej byloby przedstawic konkretne porownanie glownych aplikacji i wykazanie co jest lepiej zrobione, przyspieszy/ulatwi prace i jak wiele/nie wiele przyzwyczajen trzeba by zmienic.
Bo to dla uzytkownika jest najwazniejsze i takie argumenty chetnie bym przeczytal.
A zmiast tego czytam o wolnosci, ilosci, lepszosci i, ze jak pojde na spacer to bedzie mi fajnie google earth dzialalo. O ile bedzie net.
A ja chce szybciej wyslac maila, popelnic mniej bledow piszac go i szybko ogarnac kalendarz na dzis.

#108 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 lipca 2011 - 17:18

@Narkoman
Tylko mam jedno pytanie.
Po co modyfikować to, co działa. Ja jestem zadowolony, nie czuję żadnych ograniczeń, jak w iOS. Android sam w sobie dał mi wolność.
W iOS jestem skazany na widzi misie wielkiego Stefana, albo jailbreak.
Po za tym już zdążyłem się przyzwyczaić do ekranu 4,3". iPhony teraz wydają mi się takie malutkie, mało czytelne i ociężałe.

Tym bardziej podałeś argument za iOS, iOS działa, po co modyfikować? Ja też nie czuję żadnych ograniczeń, wszystko działa szybko, sprawnie, bezproblemowo, gdzie mam te ograniczenia? Tylko nie powiedz, że np flash, czy brak dostępu do plików, bo na kij mi to potrzebne :-P
Nie robię JB od iOS w wersji około 4.2, bo straciłem taką potrzebę, wersja 5.0 już w ogóle jest genialna i nie potrzebuje JB.

Ekran 4.3" jest spoko, niestety rozdzielczość sprawia, że jest do kitu. Nawet na przykładzie tego forum, czytaj je bez powiększania, ja tak robię na iP 4 cały czas i tak samo z wieloma innymi portalami, na super 4,3" się nie da, bo nic nie widać. Już nie mówiąc jak wyglądają niektóre pdfy, nawet po powiększeniu czcionka wygląda tak, jakby ją ktoś pługiem zaorał. Dzięki, wolę precyzyjne 3,5, niż kiepskie 4,3.

#109 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 lipca 2011 - 22:49

Skoro do płynnego działania wymaga dwurdzeniowego procesora oraz GB RAM to jest do bani i nawet specjalistyczna wiedza użytkownika tego nie zmieni.

#110 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 lipca 2011 - 12:16

Prawda taka, że na dzień dzisiejszy jeżeli iPhone, to tylko 4. Ekran w każdej innej wersji to śmiech na sali (tak, wiem - słuchawki jakby nie patrzeć są już dość wiekowe). Co do wypowiedzi powyżej - na HTC HD2 Android śmiga perfekcyjnie, a na pewno nie mam ani dwurdzeniowca, ani tym tym bardziej GB RAM. iOS jak dla mnie póki co nie ma sobie równych na platformie "tabletowej", na telefonach już niekoniecznie (opinia subiektywna, kocham WP7 i kropka :D).

#111 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 lipca 2011 - 12:19

Skoro do płynnego działania wymaga dwurdzeniowego procesora oraz GB RAM to jest do bani i nawet specjalistyczna wiedza użytkownika tego nie zmieni.

No teraz przesadziłeś, na moim 2.3.4 działa świetnie a ma tylko 600MHz / 512MB Ram.

#112 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 27 lipca 2011 - 14:02

No teraz przesadziłeś, na moim 2.3.4 działa świetnie a ma tylko 600MHz / 512MB Ram.

A mi na Nexusie S z 1GHz i 512 MB się zacinał.

#113 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 09:23

A mi na Nexusie S z 1GHz i 512 MB się zacinał.

Z Androidem jest podobnie jak z Windowsem. Daje dużo więcej swobody niż inne systemy. A jak widać po załączonych postach, nie wszyscy potrafią z tej wolności odpowiednio skorzystać. Myślę, że to miał na myśli iKrawiec pisząc że: Android nie jest dla każdego.

...Nawet na przykładzie tego forum, czytaj je bez powiększania, ja tak robię na iP 4 cały czas i tak samo z wieloma innymi portalami, na super 4,3" się nie da, bo nic nie widać. Już nie mówiąc jak wyglądają niektóre pdfy, nawet po powiększeniu czcionka wygląda tak, jakby ją ktoś pługiem zaorał. Dzięki, wolę precyzyjne 3,5, niż kiepskie 4,3.

Oj uważaj, żeby rosnący nos, nie przebił ci twojego iPhona. Wczoraj specjalnie z kolegą chcieliśmy przeczytać cokolwiek na tym forum bez powiększenia na iPhonie 4.

#114 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:21

Z Androidem jest podobnie jak z Windowsem. Daje dużo więcej swobody niż inne systemy. A jak widać po załączonych postach, nie wszyscy potrafią z tej wolności odpowiednio skorzystać. Myślę, że to miał na myśli iKrawiec pisząc że: Android nie jest dla każdego.

Chyba zartujesz. Bo z tego co piszesz wynikaloby, ze uzytkownicy OSX rowniez nie potrafia korzystac ze swobody i wolnosci Windows. Banialuki.

#115 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:29

Chyba zartujesz. Bo z tego co piszesz wynikaloby, ze uzytkownicy OSX rowniez nie potrafia korzystac ze swobody i wolnosci Windows. Banialuki.

Tylko zwróć uwagę że ma to jakiś sens, bo zobacz u mnie windows padał co 2 miesiące (Mulił tak że pracować się nie dało) i szukałem alternatywy ostatecznie zostając na OSX, a teraz podam Ci przykład moich znajomych którzy mają windowsa ponad dwa lata od momentu instalacji i nie mają żadnych problemów bo zainstalowali tylko to co potrzebują i nic więcej nie kombinują. Czy osoba która od czasu do czasu wejdzie na onet, napisze i wydrukuje prosty dokument czy obejrzy film będzie miała jakiś problem z windowsem? Oczywiście że nie, już pomijam fakt że większość komputera złożyć sobie nie umie przez co wynika najwięcej problemów.

#116 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lipca 2011 - 10:33

Niektórzy nazywają 'wolnością i swobodą' fakt, że sami muszą (nie 'mogą') dbać o wszystko.

#117 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:34

Seb, ale Iro twierdzi, ze do korzystania z wiekszej swobody (Windows, Android) trzeba miec wieksze umiejetnosci (umiec) niz w przypadku systemow dajacych tej swobody mniej (OSX, iOS). Vide Windows i Android sa dla bardziej kumatych i rozgarnietych.

#118 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:42

a ja póki co jestem zachwycony androidem. Bardzo fajnie chodzi, bez zacinania (mam 600 MHz i 512 mb ramu) Aplikacje też fajne - wszystko co podobało mi się u kumpla na iPhonie mogłem bezproblemu znaleźć w markecie. No i Angry birds jest :P. Co mnie przerażało to pisanie smsów, ale okazuje się że to pestka, zwłaszcza z podpowiedziami. Naprawdę nie wiem czemu niektórzy tak narzekają na ten system.

#119 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:42

A dla mnie to swobode daje mi wlasnie OSX. Ale nie w zmienianiu ikonek czy innych skorek. Tylko w tym, ze to UNIX i mam do dyspozycji potezna konsole. A to Windowsa odbieram jako ograniczajacego. Wlasciwie dla mnie Windows to GameOS. Z komorka jest inaczej - to narzedzie, ktore MUSI dzialac na 100% i do tego czas wykonania zadan musi byc minimalny. SMS maja dochodzic, alarmy dzwonic, kalendarz dzialac. Do tego ma byc schludnie a aplikacje dzialac intuicyjnie. Jakos nikt nie marudzi, ze w samochodzie nie mozna przelozyc silnika z przodu na tyl a kierownicy do bagaznika. Codziennie zmieniac kolor czy tez rozmiar opon. Ma jezdzic i ma uzywac ogolnie dostepnych materialow.

#120 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:50

SMS maja dochodzic, alarmy dzwonic, kalendarz dzialac. Do tego ma byc schludnie a aplikacje dzialac intuicyjnie.

A co, w androidzie tak nie jest? akurat te trzy elementy testuję intensywnie bo z nich w telefonie najczęściej korzystam i jakoś wszystko działa. Chyba, że to magicznie jest tak, że najpierw telefon wprowadza Cię w złudne poczucie bezpieczeństwa a potem nagle się wyłącza :)

#121 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 10:57

Agher. Koronnym argumentem wyzszosci Androida nad OSx jest wolnosc grzebania w systemie. I ze jest to wartosc sama w sobie, ktora usprawiedliwia niejednolitosc interfejsu. A ja odpowiadam, ze nie zmienia sie tego co dziala dobrze w narzedziu codziennego uzytku.

#122 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 11:02

nie no, fakt. Mi działa wszystko super, ale nie grzebałem w telefonie i nie zamierzam. Podpisuję się pod tym co napisałeś i jeszcze dodam swoje - lepsze wrogiem dobrego. Np. z iphone'ami - dla mnie po jb ten telefon jest nie do użytku i podejrzewam, że tak samo jest na androidowym os'ie jak ktoś przekombinuje modyfikacjami ;)

#123 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 11:56

Z Androidem jest podobnie jak z Windowsem. Daje dużo więcej swobody niż inne systemy.

Jak ktoś pisze na makowym forum, że Windows (względem Uniksopochodnego Mac OS X) to system który daje użytkownikowi swobodę to znaczy, że albo ma naprawdę niezwykle niekonwencjonalne poczucie humoru, albo właśnie sięgnął dna... (niepotrzebne skreślić). Trudno dyskutować z kimś kto sypie z rękawa takimi rewelacyjnymi argumentami, bo to jakby dyskutować z kimś na temat tego czy woda na pewno jest mokra, no ale... życzę (innym) powodzenia w dalszych dyskusjach w temacie :)

#124 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 28 lipca 2011 - 12:14

To moze admin sie zlituje i juz ten temat zamknie?

#125 geshu

geshu
  • 301 postów
  • SkądCiechanów, PL

Napisano 28 lipca 2011 - 12:22

Najlepsze jest to, że większość osób piszę o wolności, a zapewne sami nie potrafią niczego - ale wolność jest to trzeba się pochwalić. Korzysta się z gotowych rozwiązań, które ktoś udostępnił w sieci - a jakby nikt nie udostępnił?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych