iPad na poważnie?
Napisano 07 lipca 2011 - 08:25

Napisano 07 lipca 2011 - 08:32
Napisano 07 lipca 2011 - 08:38
Napisano 07 lipca 2011 - 08:44
Napisano 07 lipca 2011 - 08:58
forward to to samo co wyślij ponownie.
jak to co? masz katalogi, których chciałeś, prawda?
co do gestów - było n+1 razy na forum, był duży buzz w internecie. rusz się i poszukaj.
flasha jako dostęp do baz danych akurat html (niekoniecznie 5, powiedziałbym że starczy pewnie 3) zastąpi w pełni.
Napisano 07 lipca 2011 - 09:02
1. brak gestów wyjdź z aplikacji i wyłącz ją? — nowy iOS 5 coś zmienia ale tego akurat tam nie widzę?
2. dostosowania klienta poczty do pełnej obsługi imap np. a) zarządzanie katalogami,Tworzenie nowej wiadomości jako duplikatu z innej? c) więcej podpisów i przyporządkowanie ich różnych kont? d) Filtrowanie wiadomości wg wielu kryteriów. Przydałby mi się taki pasek jak w Appstore wg.
3. Jeśli Tworzę projekt (nie ważne jakiego typu) to zwyczajowo gromadzę w jednym katalogu wiele różnych typów plików. np. arkusz danych, wykresy UML, inne dokumnety. Jak sobie radzicie z tym w iOS inaczej niż np. przez dodawanie prefiksów do nazw?
Może macie własne pytania do zastosowań na bardziej poważnie tej ciekawej koncepcji?
4. JAVA - niektórych stron zwyczajnie nie da się poważnie obsłużyć. np. Jak wystawiać przedmioty na Ebay z pomocą iPad?
5. Flash - jak wyżej. W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi.
6. Telefonowanie przez GSM. Ipad podczas pracy marketingowej wydaje się bardzo dobry do tego celu jako zestaw głośno mówiący. Jak już znalazłem na stronie tel. to wygodniej mi jest puknąc go jak w iPhonie i zatelefonować niż brać do ręki iPhona i wstukiwać numer na nowo, że nie wspomnę o dodawaniu tego numeru do kontaktów. Aktualizacja za pomocą chmury nie jest natychmiastowa, a sama procedura używania iPada i iPhona za jednym razem w praktyce uciążliwa.
— Czy prócz skype nie ma możliwości wykorzystania go jako telefonu GSM?
1. gesty sa, mozna sobie je uaktywnic w prosty sposob, bez zadnych kombinacji
2. z poczta się zgodze - co prawda ja sprawe katallogow, filtrowania itp itd rozwiazalem po stronie serwera poczty via www - tam sobie ustawilem rozne reguly - ale nie kazdy moze ma taka mozliwosc - przydalby sie na pewno choc troche rozbudowany klient poczty
3. korzystam z dropboxa i SMEStorage - ale nie dlatego, ze ipad ograniczna - tylko dlatego, ze chce miec wszedzie dostep do dokumentow bez wzlgedu na urzadzenie z ktorego korzystam - wiec problemow nie widze o ktorych piszesz
4. i 5. mam to szczescie, ze przez pare miesiecy uzywania na co dzien ipada nie zauwazylem, zeby brak flasha w czymkolwiek ograniczal, ani razu - jesli chodzi o WWW jedynym powaznym ograniczeniem, ktory faktycznie boli jest btak mozliwosci uploadu plikow przez formularze na stronach WWW. To czasami wrecz uniemozliwia prace i z ipada robi sie wtedy gadzet i zabawka

6. Mysle, ze bajer z dzwonieniem z ipada bylby fajny, choc przyznam szczerze, ze w zyciu nie wpadl bym na ten pomysl, by w ten sposob to urzadzenie wykorzystywac - przydaloby sie (za to nie zgodze sie, ze aktualizacja kontaktow w chmurze jest jakos zlagowana, jesli jest jakikolwiek zasieg, chocby gprs, to aktualizacja jest moment, te dane to wrecz bajty)
W kazdym badz razie, odkad uzywam ipada, to moj mbp sluzy za przycisk do papieru - choc czasami i tak go dzwigam na jakies dluzsze wyjazdy przez to nieszczesny brak uploadu plikow via przegladarki www na ipadzie:)
Napisano 07 lipca 2011 - 09:13
Serdecznie dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta eBay odnośnie eBay mobile.
Po przeanalizowaniu zawartych informacji na stronie nie znalazłam informacji odnośnie sprzedaży. Z moich informacji wynika że widoczny jest wyłącznie dostęp do wystawionych już aukcji oraz możliwość szybkiego kontaktu z partnerami handlowymi.
Forward - adiustuje tekst jako treść cytowaną. Mnie zależy na opcji wyślij ponownie lub użyj tej wiadomości jako szablonu dla nowej. w OS X to opcja po prostu jako "wyślij ponownie".
gmail- mnie interesuje obsługa kilku kont pocztowych w tym także z googla. NIE wyłącznie z googla. Konto osobiste i lkika kont firmowych na adresie domeny firmy.
Gesty - Jeśli masz na myśli te przykłady to nie jest rozwiązanie o którym pisałem. Interesuje mnie zamknięcie aplikacji z wyłączeniem. Jak napisałem interesuje mnie rozwiązanie bez ingerencji w system czy łamanie iOS.
http://myapple.pl/ip..._3-4_3_1-a.html
Włączenie dodatkowych gestów w iOS 4.3 (GM) | Makowe ABC
przepraszam. nie zrozumiałem?flasha jako dostęp do baz danych akurat html (niekoniecznie 5, powiedziałbym że starczy pewnie 3) zastąpi w pełni.
@realista:
Ad. 4 i 5. Jest wiele tego typu rozwiązań: http://www.scribd.co...8#outer_page_32
Problem także dotyczy wszelkich innych podobnych zasobów. A na z iPada w Ebay.com także nie wypełnisz pola opis przedmiotu!?
Ad 6. telefon GSM - to bajer w domu ale w pracy to potrzebna funkcjonalność. Jeśli Apple to ogranicza to czy jest np. Aplikacja do telefonowania np. via iPhone?
Szanowni Koledzy
Ja nie chcę się przekomarzać. Mnie naprawdę interesuje najprostsze rozwiązanie problemu ale bez hakownai iOS czy sztuczek z lewym developerem.
Napisano 07 lipca 2011 - 09:34
ps. "z wylaczeniem aplikacji" - ale i na IOS i Androdzie nie w zasadzie czegos takiego jak automatyczne wylaczanie aplikacji, one sobie pracuja - to zuplenie inna idea zarzadzaniem aplikacjami i pamiecia niz na pecetach
ps2. nie chce bronic IOS, bo wg. mnie ma bardzo duzo wad, nie wiem czy nie wiecej niz zalet - ale akurat pare spraw, ktore poruszyles dla mnie nie sa problemem, sa latwe do ominiecia
Napisano 07 lipca 2011 - 09:40
Hmm po to właśnie założyłem ten wątek i mimo tych wypowiedzi moje problemy nie zgasły więc nie jest to takie łatwe do ominięcia?ps2. nie chce bronic IOS, bo wg. mnie ma bardzo duzo wad, nie wiem czy nie wiecej niz zalet - ale akurat pare spraw, ktore poruszyles dla mnie nie sa problemem, sa latwe do ominiecia
Gesty do przełączania aplikacji mnie akurat nie interesują. Tak jak jest teraz to akurat dla mnie nie problem.
iFiles jest dobre. Szkoda tylko, że iWork iPada nie umożliwia korzystanie z tego menagera plików przy zapisywaniu plików.
Napisano 07 lipca 2011 - 09:48
Napisano 07 lipca 2011 - 09:51
ale czemu sam chcesz zarządzać pamięcią? po co? od tego masz system.Interesuje mnie zamknięcie aplikacji z wyłączeniem. Jak napisałem interesuje mnie rozwiązanie bez ingerencji w system czy łamanie iOS.
żadna ingernecja w system ani łamanie, żaden też lewy developer. proszę, nie zmyślaj. tworzysz problemy po prostu tam gdzie ich nie ma. w takim wypadku NIKT nie będzie w stanie ci pomóc.
przecież jest gest do wyłączania aplikacji.
a proposprzepraszam. nie zrozumiałem?
W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi.
przecież to normalnie działa i ani flasha ani javy tutaj nie ma.Ad. 4 i 5. Jest wiele tego typu rozwiązań: Mac Pro Early 2008
rozwalasz mnie. ogranicza? to nie jest telefon. w netbookach z modemem 3G też masz telefon?Jeśli Apple to ogranicza to czy jest np. Aplikacja do telefonowania np. via iPhone?
i nie róbmy z siebie jakichś ułomów, wystukanie na klawiaturze nr telefonu to chyba nie jest problem? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
Napisano 07 lipca 2011 - 09:51
Napisano 07 lipca 2011 - 09:53
Napisano 07 lipca 2011 - 09:59
Koledzy. Dlaczego odpowiadacie nie czytając pytań i nie zastanawiając się nad nimi?!
Roberto: Chyba nie ma sensu abym Ci odpisywał jeśli moje odpowiedzi nie będą dążyły do postawionego na początku problemu? Prawda? Nie chcę żadnego targu, ani przepychanek. Potrzebuję rozwiązania przedstawionych 6 problemów.
Sam muszę zarządzać pamięcią w Ipadz, bo nie jak tego nie zrobię wywali mi komunikat "Brak Pamięci w Twoim iPadzie". — czy Ty myślisz, że nie mam co robić tylko wymyslać sobie sztuczne problemy aby zawracać d... innym ludziom?
---------- Wpis dodano o 10:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:56 ----------
@stojak1030: nie nie muszę pisać sam systemu. Mogę kupić inne urządzenie rozwiązujące te moje potrzeby. Ale zanim to zrobię (z niechęcią) chciałbym spróbować rozwiązać je bo być może wywodzą się one z mojej niewiedzy. Może np. są dostępne aplikacje w sklepie o których nie wiedziałem jak np. ifiles polecone przez arturcisz'a
Co wy tacy konfliktowi? Dlaczego nie skupicie się na problemie tak jak np. arturcisz. Prosto i na temat.
Napisano 07 lipca 2011 - 10:08
Napisano 07 lipca 2011 - 10:11
Co wy tacy konfliktowi? Dlaczego nie skupicie się na problemie tak jak np. arturcisz. Prosto i na temat.
Ten problem, który rozwiązał Artur, był najprostszy i istnieje rozwiazanie. Jeśli chodzi o resztę nie obejdzie się bez jailbreaka, lub nie ma wcale rozwiązania.
Napisano 07 lipca 2011 - 10:18
reszta rzeczy to nie problem - gesty sa, system sam zarzadza pamiecia, nie ma potrzeby zamykaia recznie aplikacje (ale mozna bez problemu), filtrowanie poczty, katalogi itp itd ustawiasz na serwerze poczty (owszem brak wyboru sygnaturki to jest problem), a no jeszcze masz problem z ebayem - moze faktycznie jest problem, ale nie chce mi sie wierzyc ze taka marka jak ebay nie pozwala oblugiwac swoich aukcji przez IOS
---------- Wpis dodano o 11:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:12 ----------
a jeszcze jedno - ipad jako telefon - proste rozwiazanie:
ze skype mozesz dzwonic na "normalne" numery, a z "normalnych" numerow na Twoj numer skype - sprawa zalatwiona
ps. inna sprawa, ze do tej pory nie ma natywnej aplikacji skype na ipada, tylko mala z iphona
Napisano 07 lipca 2011 - 10:24
.dokument, który podlinkowałeś działa, widzę strony, przełączam się między nimi. tworzysz problemy gdzie ich nie ma.
fakt faktem - zrobili to głupio, ale działa
@RoBERTO: Ty znowu ślizgasz się po temacie.
NIE NIE DZIAŁA dobrze. NIE MOŻESZ ściągnąć tego pliku tak jak na stacjonarnym!
Z GESTÓW — interesował mnie wyłącznie gest zamknij i wyłącz aplikację za jednym razem.
TELEON GSM – przeczytaj moje pytanie. Twoja odpowiedź jest bez sensu i nie na temat. Piszesz aby pisać truizmy? Po co?
Klient poczty – przeczytaj o co wypunktowałem w moich potrzebach. Ty tego po prostu nie przeczytałeś.
w aplikacji eBaya na iPhone da się wystawić przedmiot. O! to była dla mnie ważna odpowiedź rozwiązująca problem. Dziękuję.
Jeśli nie masz konta na Ebay to po co się wypowiadasz? Nie wiem z czego korzystają. Po prostu za pomocą iPada nie wypełnisz pola Opis przedmiotu.
@ROBERTO: Po co siejesz zamęt w wątku? Zaczepiasz i nie dowierzasz? Po co? To nie ma sensu przecież?
Napisałem punkty. opisałem jasno problem. Odzywasz się kiedy widzisz rozwiązanie lub nie odzywasz kiedy nie widzisz rozwiązania? Ile ty masz lat?
---------- Wpis dodano o 11:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:20 ----------
O!. To jest jasna i klarowna odpowiedź. Dziękuję.Ten problem, który rozwiązał Artur, był najprostszy i istnieje rozwiazanie. Jeśli chodzi o resztę nie obejdzie się bez jailbreaka, lub nie ma wcale rozwiązania.
---------- Wpis dodano o 11:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:22 ----------
napisałem o tym. Jest problem. Kiedy nie zamykasz tych aplikacji w końcu pojawia się napis o braku pamięci.system sam zarzadza pamiecia, nie ma potrzeby zamykaia recznie aplikacje (ale mozna bez problemu
Nie o takim filtrowaniu pisałem. Chodzi mi o filtrowanie widoku wiadomości w skrzynkach na ipadzie. Inaczej o opcjach wyszukiwania podobnie jak w OS X. np. pokaż wszystkie od... i poukładaj wg załącznika.filtrowanie poczty, katalogi itp itd ustawiasz na serwerze poczty
Ebay - jak nie wierzysz to doświadcz tego.
FLASH - i poważna JAVA na iPada. – pytam bo może już ktoś znalazł rozwiązanie.
Katalogi IMAP - poważny problem.
telefon GSM. - SKYPE. Jasne tego używam ale muszę kopiować teleony a to w "praktyce palczastej" zwyczajnie dodatkowa robota więc szukam prostszych rozwiązań.
Napisano 07 lipca 2011 - 10:29

Napisano 07 lipca 2011 - 10:39
Napisano 07 lipca 2011 - 10:48
Napisano 07 lipca 2011 - 10:52
— Kwestia czasu. OS LION wg mnie to krok w tym kierunku.na pewno nie zastapi komputera
Tak to zbyt męczące, ale to zależy od zdolności samego Softu? Udało mi się nawet przyzwyczaić do iWorka i jest całkiem nie źle dla moich własnych analiz choć oczywiście to jeszcze nie to.od poczatku obszerniejszych arkuszy kalkulacyjnych
Stąd moje pytanie o poważne zastosowania iPada.
Napisano 07 lipca 2011 - 10:52
Napisano 07 lipca 2011 - 10:58
po co ci "wyłącz"? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek komunikacie o brakującej pamięci. jestem wręcz przekonany, że pod iOS czegoś takiego w ogóle nie ma. bardzo proszę o screena.
— Przeczytaj mój problem w pierwszym poście.jaki jest problem z katalogami IMAP? u mnie są normalnie dostępne.
— Nie ma sensu abym Ci odpowiadał na takie pytania. Jak Ci pokaże ekran znajdziesz inny zarzut. Jesteś nie poważny w swoich odpowiedziach.
Napisano 07 lipca 2011 - 10:58
to, że nie dali linku do ściągnięcia w 'mobilnej' wersji to naprawdę nie jest wina iPada przecież. Pisz maila do autorów serwisów, żeby poprawili swój błąd. Albo wejdź tam przez przeglądarkę, która pozwala na zmianę user agent i dobrać się do normalnej wersji. są takie w App Store, miałem taką swojego czasu.
To nie jest błąd ani iPada ani iOS, że twórcy tej strony wykrywają sobie przeglądarkę i chowają link do downloadu.
iPad przecież normalnie odczytuje pdfy.
po co ci "wyłącz"? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek komunikacie o brakującej pamięci. jestem wręcz przekonany, że pod iOS czegoś takiego w ogóle nie ma. bardzo proszę o screena.
tym bardziej że system działa na zasadzie 'brakuje pamięci -> zwolnij pamięć po jakiejś aplikacji'
'działająca aplikacja chce za dużo pamięci -> wyślij jej ostrzeżenie'
może developer jakiejś aplikacji zamiast poprawnie obsłużyć to ostrzeżenie wywala komunikat?
jaki jest problem z katalogami IMAP? u mnie są normalnie dostępne.
W samym iOS się nie spotkałem, ale przy uruchomieniu ifiles, na dużym PDF, pojawia się komunikat o niewystarczającej pamięci, zamykam programy w tle, i wtedy normalnie przeglądam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych