Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad na poważnie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
167 odpowiedzi w tym temacie

#1 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 08:25

Witajcie. To nowe urządzenia Apple budzi sporo kontrowersji. Z jednej strony budzi nadzieje aby w końcu pozbyć się laptopa z drugiej rozczarowuje czysto programowymi ograniczeniami. Apple widzi to na pewno ale nie realizuje tego z powodu z dopracowanej do perfekcji swojej strategi sprzedaży opartej na efekcie domina dającej zyski z zakupu Apple innych urządzeń. Technologia chmury ogłoszona jakoby "za darmo" zdaje się potwierdzać, że Apple będzie chciało jak najdłużej utrzymać swój marketing domina. Zamiast usprawniać np. poniższe problemy woli dać "za darmo iClouds" i tym samym dać swoim sprzedawcą "oczywistą" odpowiedź na pytanie klienta "Dlaczego nie można tego zrobić tak... jak w komputerze skoro to tylko program jest problemem?" — odpowiedź: Jak Ci mało kup inne, kolejne "wysoko specjalistyczne" urządzenie... — OK. Taki biznes. Nie ma co marudzić i nie ma sensu z takim argumentem dyskutować. Ale czas biegnie i nowe wersje będą zastępowały stare, całkiem prawdopodobne, że stare iOS z czasem okrzepnie jako np. "OS Lion" i jego potomkowie ale to kwestia pewnie jeszcze paru lat zanim konkurencja na tyle zagrozi Apple, że Ci odpuszczą i odblokują możliwości urządzeń typu. iPad. Na dziś dzień wybór jest taki, a nie inny więc trzeba się z tym pogodzić i mimo uciążliwości codziennej adaptacji tego urządzenia jako bardziej użytecznego od strony "poważniejszego zastosowania" walczyć z tą materią jak się da. Pytanie moje to czy i jak da się z tym walczyć jeśli nie chcę łamać systemu? Czy można np. poniższe uciążliwości rozwiązać za pomocą np. Appstore lub zwyczajnego myślenia i umiejętnego wykorzystania dostępnych "legalnych" możliwości? Może zechcecie się dzielić własnymi sposobami na legalne tuningowanie tego przerośniętego iPhona w coś co już bardziej przypomina komputer i pozwala naprawdę cieszyć się dobrodziejstwem większego ekranu niż w iPhone ale też lepszą mobilnością niż Air? Np. 1. brak gestów wyjdź z aplikacji i wyłącz ją? — nowy iOS 5 coś zmienia ale tego akurat tam nie widzę? 2. dostosowania klienta poczty do pełnej obsługi imap np. a) zarządzanie katalogami, B) Tworzenie nowej wiadomości jako duplikatu z innej? c) więcej podpisów i przyporządkowanie ich różnych kont? d) Filtrowanie wiadomości wg wielu kryteriów. Przydałby mi się taki pasek jak w Appstore wg. 3. Jeśli Tworzę projekt (nie ważne jakiego typu) to zwyczajowo gromadzę w jednym katalogu wiele różnych typów plików. np. arkusz danych, wykresy UML, inne dokumnety. Jak sobie radzicie z tym w iOS inaczej niż np. przez dodawanie prefiksów do nazw? Może macie własne pytania do zastosowań na bardziej poważnie tej ciekawej koncepcji? 4. JAVA - niektórych stron zwyczajnie nie da się poważnie obsłużyć. np. Jak wystawiać przedmioty na Ebay z pomocą iPad? 5. Flash - jak wyżej. W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi. 6. Telefonowanie przez GSM. Ipad podczas pracy marketingowej wydaje się bardzo dobry do tego celu jako zestaw głośno mówiący. Jak już znalazłem na stronie tel. to wygodniej mi jest puknąc go jak w iPhonie i zatelefonować niż brać do ręki iPhona i wstukiwać numer na nowo, że nie wspomnę o dodawaniu tego numeru do kontaktów. Aktualizacja za pomocą chmury nie jest natychmiastowa, a sama procedura używania iPada i iPhona za jednym razem w praktyce uciążliwa. — Czy prócz skype nie ma możliwości wykorzystania go jako telefonu GSM?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 08:32

ebay ma przecież aplikację pod iPada. iOS5 jest, można też sobie aktywować (bez łamania) te gesty w iOS4 ja tam mam pocztę na gmailu, więc mam labele/foldery i tyle. no i przecież jest opcja forward w mailu.

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipca 2011 - 08:38

Stwórz katalog w ifiles i tam sobie grupuj jak chcesz projekty.

#4 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 08:44

Roberto: Twoje odpowiedzi nie są przemyślane i wprowadzają w błąd. Ebay app — nie daje takiej możliwości. forwad — to nie to samo co wyślij ponownie. gmail — fajnie, że masz pocztę u nich ja też, ale co to ma do problemu? Co do gestów do bądź proszę bardziej konkretny. arturcisz: dziękuję już zapisałem i będę sprawdzał.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 08:58

kiedyś był eBay Selling teraz ta funkcjonalność jest w po prostu w eBay dla iPhone. Wersja na iPada nie ma takiej funkcjonalności? od biedy można zawsze wersję iPhonową zainstalować.
forward to to samo co wyślij ponownie.
jak to co? masz katalogi, których chciałeś, prawda?

co do gestów - było n+1 razy na forum, był duży buzz w internecie. rusz się i poszukaj.

flasha jako dostęp do baz danych akurat html (niekoniecznie 5, powiedziałbym że starczy pewnie 3) zastąpi w pełni.

#6 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 09:02

1. brak gestów wyjdź z aplikacji i wyłącz ją? — nowy iOS 5 coś zmienia ale tego akurat tam nie widzę?
2. dostosowania klienta poczty do pełnej obsługi imap np. a) zarządzanie katalogami, B) Tworzenie nowej wiadomości jako duplikatu z innej? c) więcej podpisów i przyporządkowanie ich różnych kont? d) Filtrowanie wiadomości wg wielu kryteriów. Przydałby mi się taki pasek jak w Appstore wg.

3. Jeśli Tworzę projekt (nie ważne jakiego typu) to zwyczajowo gromadzę w jednym katalogu wiele różnych typów plików. np. arkusz danych, wykresy UML, inne dokumnety. Jak sobie radzicie z tym w iOS inaczej niż np. przez dodawanie prefiksów do nazw?
Może macie własne pytania do zastosowań na bardziej poważnie tej ciekawej koncepcji?

4. JAVA - niektórych stron zwyczajnie nie da się poważnie obsłużyć. np. Jak wystawiać przedmioty na Ebay z pomocą iPad?

5. Flash - jak wyżej. W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi.

6. Telefonowanie przez GSM. Ipad podczas pracy marketingowej wydaje się bardzo dobry do tego celu jako zestaw głośno mówiący. Jak już znalazłem na stronie tel. to wygodniej mi jest puknąc go jak w iPhonie i zatelefonować niż brać do ręki iPhona i wstukiwać numer na nowo, że nie wspomnę o dodawaniu tego numeru do kontaktów. Aktualizacja za pomocą chmury nie jest natychmiastowa, a sama procedura używania iPada i iPhona za jednym razem w praktyce uciążliwa.
— Czy prócz skype nie ma możliwości wykorzystania go jako telefonu GSM?

1. gesty sa, mozna sobie je uaktywnic w prosty sposob, bez zadnych kombinacji
2. z poczta się zgodze - co prawda ja sprawe katallogow, filtrowania itp itd rozwiazalem po stronie serwera poczty via www - tam sobie ustawilem rozne reguly - ale nie kazdy moze ma taka mozliwosc - przydalby sie na pewno choc troche rozbudowany klient poczty
3. korzystam z dropboxa i SMEStorage - ale nie dlatego, ze ipad ograniczna - tylko dlatego, ze chce miec wszedzie dostep do dokumentow bez wzlgedu na urzadzenie z ktorego korzystam - wiec problemow nie widze o ktorych piszesz
4. i 5. mam to szczescie, ze przez pare miesiecy uzywania na co dzien ipada nie zauwazylem, zeby brak flasha w czymkolwiek ograniczal, ani razu - jesli chodzi o WWW jedynym powaznym ograniczeniem, ktory faktycznie boli jest btak mozliwosci uploadu plikow przez formularze na stronach WWW. To czasami wrecz uniemozliwia prace i z ipada robi sie wtedy gadzet i zabawka :(
6. Mysle, ze bajer z dzwonieniem z ipada bylby fajny, choc przyznam szczerze, ze w zyciu nie wpadl bym na ten pomysl, by w ten sposob to urzadzenie wykorzystywac - przydaloby sie (za to nie zgodze sie, ze aktualizacja kontaktow w chmurze jest jakos zlagowana, jesli jest jakikolwiek zasieg, chocby gprs, to aktualizacja jest moment, te dane to wrecz bajty)

W kazdym badz razie, odkad uzywam ipada, to moj mbp sluzy za przycisk do papieru - choc czasami i tak go dzwigam na jakies dluzsze wyjazdy przez to nieszczesny brak uploadu plikow via przegladarki www na ipadzie:)

#7 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 09:13

Serdecznie dziękuję za kontakt z Działem Obsługi Klienta eBay odnośnie eBay mobile.

Po przeanalizowaniu zawartych informacji na stronie nie znalazłam informacji odnośnie sprzedaży. Z moich informacji wynika że widoczny jest wyłącznie dostęp do wystawionych już aukcji oraz możliwość szybkiego kontaktu z partnerami handlowymi.

Forward - adiustuje tekst jako treść cytowaną. Mnie zależy na opcji wyślij ponownie lub użyj tej wiadomości jako szablonu dla nowej. w OS X to opcja po prostu jako "wyślij ponownie".

gmail- mnie interesuje obsługa kilku kont pocztowych w tym także z googla. NIE wyłącznie z googla. Konto osobiste i lkika kont firmowych na adresie domeny firmy.

Gesty - Jeśli masz na myśli te przykłady to nie jest rozwiązanie o którym pisałem. Interesuje mnie zamknięcie aplikacji z wyłączeniem. Jak napisałem interesuje mnie rozwiązanie bez ingerencji w system czy łamanie iOS.
http://myapple.pl/ip..._3-4_3_1-a.html
Włączenie dodatkowych gestów w iOS 4.3 (GM) | Makowe ABC

flasha jako dostęp do baz danych akurat html (niekoniecznie 5, powiedziałbym że starczy pewnie 3) zastąpi w pełni.

przepraszam. nie zrozumiałem?

@realista:
Ad. 4 i 5. Jest wiele tego typu rozwiązań: http://www.scribd.co...8#outer_page_32
Problem także dotyczy wszelkich innych podobnych zasobów. A na z iPada w Ebay.com także nie wypełnisz pola opis przedmiotu!?

Ad 6. telefon GSM - to bajer w domu ale w pracy to potrzebna funkcjonalność. Jeśli Apple to ogranicza to czy jest np. Aplikacja do telefonowania np. via iPhone?

Szanowni Koledzy
Ja nie chcę się przekomarzać. Mnie naprawdę interesuje najprostsze rozwiązanie problemu ale bez hakownai iOS czy sztuczek z lewym developerem.

#8 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 09:34

Włączenie dodatkowych gestów w iOS 4.3 (GM) | Makowe ABC - no ale juz prosciej wlaczyc gestow sie nie da, co prawda tutaj opisane to w ilus punktow a tak naprawde u mnie polegalo to na sciagneciu xcode, uruchomeniu, i koniec, nic nie trzeba bylo ustawiac, restartowac, klikac, xcode po prostu widzac podlaczonego ipada od razu bez mojej ingerencji wlaczylo gesty i to nie jest zadna ingerencja, lamanie - sciagasz xcode

ps. "z wylaczeniem aplikacji" - ale i na IOS i Androdzie nie w zasadzie czegos takiego jak automatyczne wylaczanie aplikacji, one sobie pracuja - to zuplenie inna idea zarzadzaniem aplikacjami i pamiecia niz na pecetach

ps2. nie chce bronic IOS, bo wg. mnie ma bardzo duzo wad, nie wiem czy nie wiecej niz zalet - ale akurat pare spraw, ktore poruszyles dla mnie nie sa problemem, sa latwe do ominiecia

#9 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 09:40

ps2. nie chce bronic IOS, bo wg. mnie ma bardzo duzo wad, nie wiem czy nie wiecej niz zalet - ale akurat pare spraw, ktore poruszyles dla mnie nie sa problemem, sa latwe do ominiecia

Hmm po to właśnie założyłem ten wątek i mimo tych wypowiedzi moje problemy nie zgasły więc nie jest to takie łatwe do ominięcia?

Gesty do przełączania aplikacji mnie akurat nie interesują. Tak jak jest teraz to akurat dla mnie nie problem.

iFiles jest dobre. Szkoda tylko, że iWork iPada nie umożliwia korzystanie z tego menagera plików przy zapisywaniu plików.

#10 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 07 lipca 2011 - 09:48

Jeśli chodzi o pocztę...do aplikacji Mail możesz sobie przypisać kilka adresów. Przy dodawaniu masz wybór. Zawsze jest opcja dopisania do Gmaila kilku kont.

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 09:51

Interesuje mnie zamknięcie aplikacji z wyłączeniem. Jak napisałem interesuje mnie rozwiązanie bez ingerencji w system czy łamanie iOS.

ale czemu sam chcesz zarządzać pamięcią? po co? od tego masz system.
żadna ingernecja w system ani łamanie, żaden też lewy developer. proszę, nie zmyślaj. tworzysz problemy po prostu tam gdzie ich nie ma. w takim wypadku NIKT nie będzie w stanie ci pomóc.
przecież jest gest do wyłączania aplikacji.

przepraszam. nie zrozumiałem?

a propos

W sieci bardzo wiele płatnych baz danych z dokumentami jest obsługiwana za pomocą FLASH. HTML5 nigdy tego nie zastąpi.

Ad. 4 i 5. Jest wiele tego typu rozwiązań: Mac Pro Early 2008

przecież to normalnie działa i ani flasha ani javy tutaj nie ma.

Jeśli Apple to ogranicza to czy jest np. Aplikacja do telefonowania np. via iPhone?

rozwalasz mnie. ogranicza? to nie jest telefon. w netbookach z modemem 3G też masz telefon?
i nie róbmy z siebie jakichś ułomów, wystukanie na klawiaturze nr telefonu to chyba nie jest problem? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.

#12 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 09:51

@stojak1030: tak dziękuję, To wiem.To nie jest problem. Ja akurat o to nie pytałem. Koledzy. Dlaczego odpowiadacie nie czytając pytań i nie zastanawiając się nad nimi?!

#13 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 07 lipca 2011 - 09:53

No to niestety, żeby wprowadzić wszystkie ficzery, które chcesz, musisz napisać własny system. Innego wyjścia nie widzę.

#14 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 09:59

Co do strony to zobacz jak ona działa stacjonarnej przeglądarce i w iOS. Na innych stronach są inne problemy które uniemożliwiają używanie tych stron. eBay - nie da się wystawić przedmiotu.

Koledzy. Dlaczego odpowiadacie nie czytając pytań i nie zastanawiając się nad nimi?!

Roberto: Chyba nie ma sensu abym Ci odpisywał jeśli moje odpowiedzi nie będą dążyły do postawionego na początku problemu? Prawda? Nie chcę żadnego targu, ani przepychanek. Potrzebuję rozwiązania przedstawionych 6 problemów.
Sam muszę zarządzać pamięcią w Ipadz, bo nie jak tego nie zrobię wywali mi komunikat "Brak Pamięci w Twoim iPadzie". — czy Ty myślisz, że nie mam co robić tylko wymyslać sobie sztuczne problemy aby zawracać d... innym ludziom?

---------- Wpis dodano o 10:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:56 ----------

@stojak1030: nie nie muszę pisać sam systemu. Mogę kupić inne urządzenie rozwiązujące te moje potrzeby. Ale zanim to zrobię (z niechęcią) chciałbym spróbować rozwiązać je bo być może wywodzą się one z mojej niewiedzy. Może np. są dostępne aplikacje w sklepie o których nie wiedziałem jak np. ifiles polecone przez arturcisz'a

Co wy tacy konfliktowi? Dlaczego nie skupicie się na problemie tak jak np. arturcisz. Prosto i na temat.

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 10:08

nie ma flasha, nie ma javy. dokument, który podlinkowałeś działa, widzę strony, przełączam się między nimi. tworzysz problemy gdzie ich nie ma. fakt faktem - zrobili to trochę głupio, ale działa. nawet strony można gestami zmieniać. flash do rozwiązań 'bazodanowych' jest bez sensu i to on nie zastąpi html'a. gesty możesz sobie włączyć bez żadnego łamania czy ingerowania w system, bez żadnego lewactwa, jak ci to nie pasuje - trudno. nie można dzwonić, to nie jest telefon. laptop to też nie telefon. wystarczy sobie wyklepać nr telefony który widzisz na ekranie do swojego telefonu. rozwiązanie w 100% uniwersalne, działa z każdym modelem telefonu. ludzie korzystają z czegoś takiego od dziesięcioleci i żyją, nie narzekają. czego oczekujesz od klienta poczty to wiesz tylko ty i nie potrafisz tego przekazać najwyraźniej, więc nie oczekiwałbym tutaj specjalnej pomocy. w aplikacji eBaya na iPhone możesz wystawić przedmiot do sprzedaży. aplikację możesz uruchomić na iPadzie. wersja na iPada też pewnie doczeka się tej funkcjonalności. Nie mam konta na eBay, ale trudno mi w sumie uwierzyć, żeby korzystali z Javy do wystawiania przedmiotów.

#16 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 07 lipca 2011 - 10:11

Co wy tacy konfliktowi? Dlaczego nie skupicie się na problemie tak jak np. arturcisz. Prosto i na temat.

Ten problem, który rozwiązał Artur, był najprostszy i istnieje rozwiazanie. Jeśli chodzi o resztę nie obejdzie się bez jailbreaka, lub nie ma wcale rozwiązania.

#17 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 10:18

oj tam, miedzy bogiem a prawda to jedyny konkretny problem z tego co opisales to taki, ze nie masz flasha - ale to jest banal o ktorym nie ma co rozmawiac, bo dziesiatki milionow (w sumie jak nie setki) uzytkownikow iphonow, ipodow i ipadow nie maja flasha i ja osobiscie juz od paru lat nie spotkalem sie ze stronami WWW robionymi przez profesjonalistow do ktorych obslugi potrzebne jest bezwglednie flash - nikt przy zdrowych zmyslach tworzac strony/aplikacje nie "zamyka" ja przed IOS-em

reszta rzeczy to nie problem - gesty sa, system sam zarzadza pamiecia, nie ma potrzeby zamykaia recznie aplikacje (ale mozna bez problemu), filtrowanie poczty, katalogi itp itd ustawiasz na serwerze poczty (owszem brak wyboru sygnaturki to jest problem), a no jeszcze masz problem z ebayem - moze faktycznie jest problem, ale nie chce mi sie wierzyc ze taka marka jak ebay nie pozwala oblugiwac swoich aukcji przez IOS

---------- Wpis dodano o 11:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:12 ----------

a jeszcze jedno - ipad jako telefon - proste rozwiazanie:
ze skype mozesz dzwonic na "normalne" numery, a z "normalnych" numerow na Twoj numer skype - sprawa zalatwiona

ps. inna sprawa, ze do tej pory nie ma natywnej aplikacji skype na ipada, tylko mala z iphona

#18 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 10:24

dokument, który podlinkowałeś działa, widzę strony, przełączam się między nimi. tworzysz problemy gdzie ich nie ma.
fakt faktem - zrobili to głupio, ale działa

.
@RoBERTO: Ty znowu ślizgasz się po temacie.

NIE NIE DZIAŁA dobrze. NIE MOŻESZ ściągnąć tego pliku tak jak na stacjonarnym!

Z GESTÓW — interesował mnie wyłącznie gest zamknij i wyłącz aplikację za jednym razem.

TELEON GSM – przeczytaj moje pytanie. Twoja odpowiedź jest bez sensu i nie na temat. Piszesz aby pisać truizmy? Po co?

Klient poczty – przeczytaj o co wypunktowałem w moich potrzebach. Ty tego po prostu nie przeczytałeś.

w aplikacji eBaya na iPhone da się wystawić przedmiot. O! to była dla mnie ważna odpowiedź rozwiązująca problem. Dziękuję.

Jeśli nie masz konta na Ebay to po co się wypowiadasz? Nie wiem z czego korzystają. Po prostu za pomocą iPada nie wypełnisz pola Opis przedmiotu.

@ROBERTO: Po co siejesz zamęt w wątku? Zaczepiasz i nie dowierzasz? Po co? To nie ma sensu przecież?
Napisałem punkty. opisałem jasno problem. Odzywasz się kiedy widzisz rozwiązanie lub nie odzywasz kiedy nie widzisz rozwiązania? Ile ty masz lat?

---------- Wpis dodano o 11:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:20 ----------

Ten problem, który rozwiązał Artur, był najprostszy i istnieje rozwiazanie. Jeśli chodzi o resztę nie obejdzie się bez jailbreaka, lub nie ma wcale rozwiązania.

O!. To jest jasna i klarowna odpowiedź. Dziękuję.

---------- Wpis dodano o 11:24 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:22 ----------

system sam zarzadza pamiecia, nie ma potrzeby zamykaia recznie aplikacje (ale mozna bez problemu

napisałem o tym. Jest problem. Kiedy nie zamykasz tych aplikacji w końcu pojawia się napis o braku pamięci.

filtrowanie poczty, katalogi itp itd ustawiasz na serwerze poczty

Nie o takim filtrowaniu pisałem. Chodzi mi o filtrowanie widoku wiadomości w skrzynkach na ipadzie. Inaczej o opcjach wyszukiwania podobnie jak w OS X. np. pokaż wszystkie od... i poukładaj wg załącznika.

Ebay - jak nie wierzysz to doświadcz tego.

FLASH - i poważna JAVA na iPada. – pytam bo może już ktoś znalazł rozwiązanie.

Katalogi IMAP - poważny problem.

telefon GSM. - SKYPE. Jasne tego używam ale muszę kopiować teleony a to w "praktyce palczastej" zwyczajnie dodatkowa robota więc szukam prostszych rozwiązań.

#19 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 10:29

uwierz mi, ze nie spotkalem sie z taki napisem - choc przyznam sie ze raz na pare dni wylacze zbedne aplikacje, ale tylko z tego powodu, ze mam za duzo ikonek do przeswuania lub za duzo ekranow do przewijania gestami inna sprawa ze uzywam ipada jako urzadzenia do szeroko pojmowanego internetu, a nie jako maszyny produkcyjnej gdzie obrabiam filmy, grafiki 3d itp itd - to jest tablet a nie komputer - kwestia zastosowan :)

#20 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 10:39

Z problemem pamięci nie spotkałbym się gdyby nie wspomniany komunikat, że nie brakuje pamięci?! W ogólnie nie miałem ochoty ręcznie wyłączać aplikacji myśląc właśnie, że to na pewno Apple przemyślało. Niestety nie. Jako, że aplikacje na pasku układają się w kolejności używania to szukałem takiej aplikacji która będzie mi np. automatycznie wyłączać w tle aplikacje powyżej np 10 w kolejce? Ja piszę o zastosowaniu biurowy, który przekornie pominąłeś ;} A przecież nie ma nic przyjemniejszego jak urwać się z biura kiedy piękna pogoda mając pod pachą wyłącznie malutki "superzeszycik". Sortowanie i filtrowanie można jakoś przeboleć ale bez zarządzania katalogami iMAP to można się pogubić. Przydałby się choćby tak jak w Googlu jakiś system etykiet. Telefonowanie i rozmowa GSM z Ipada przez słuchawki nie spuszczając przy tym strony www z oczu to wielka wygoda. bo nie musisz być obłożony innymi gadżetami wokoło.

#21 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 10:48

no ja wlasnie uzywam ipada do zastsowan "biurowych" - ale nie oszukujmy sie, na nim przegladam arkusze, dokumenty, prezentacje, czasami je poprawiam, lekko modyfikuje, ale ipad to urzadzenie przenosne - na pewno nie zastapi komputera, nie wyborazam sobie na nim tworzenia od poczatku obszerniejszych arkuszy kalkulacyjnych, tworzenia prezentacji, grafiki

#22 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 10:52

na pewno nie zastapi komputera

— Kwestia czasu. OS LION wg mnie to krok w tym kierunku.

od poczatku obszerniejszych arkuszy kalkulacyjnych

Tak to zbyt męczące, ale to zależy od zdolności samego Softu? Udało mi się nawet przyzwyczaić do iWorka i jest całkiem nie źle dla moich własnych analiz choć oczywiście to jeszcze nie to.

Stąd moje pytanie o poważne zastosowania iPada.

#23 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2011 - 10:52

to, że nie dali linku do ściągnięcia w 'mobilnej' wersji to naprawdę nie jest wina iPada przecież. Pisz maila do autorów serwisów, żeby poprawili swój błąd. Albo wejdź tam przez przeglądarkę, która pozwala na zmianę user agent i dobrać się do normalnej wersji. są takie w App Store, miałem taką swojego czasu. To nie jest błąd ani iPada ani iOS, że twórcy tej strony wykrywają sobie przeglądarkę i chowają link do downloadu. iPad przecież normalnie odczytuje pdfy. po co ci "wyłącz"? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma. pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek komunikacie o brakującej pamięci. jestem wręcz przekonany, że pod iOS czegoś takiego w ogóle nie ma. bardzo proszę o screena. tym bardziej że system działa na zasadzie 'brakuje pamięci -> zwolnij pamięć po jakiejś aplikacji' 'działająca aplikacja chce za dużo pamięci -> wyślij jej ostrzeżenie' może developer jakiejś aplikacji zamiast poprawnie obsłużyć to ostrzeżenie wywala komunikat? jaki jest problem z katalogami IMAP? u mnie są normalnie dostępne.

#24 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 lipca 2011 - 10:58

@Roberto -

po co ci "wyłącz"? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek komunikacie o brakującej pamięci. jestem wręcz przekonany, że pod iOS czegoś takiego w ogóle nie ma. bardzo proszę o screena.

jaki jest problem z katalogami IMAP? u mnie są normalnie dostępne.

— Przeczytaj mój problem w pierwszym poście.

— Nie ma sensu abym Ci odpowiadał na takie pytania. Jak Ci pokaże ekran znajdziesz inny zarzut. Jesteś nie poważny w swoich odpowiedziach.

#25 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipca 2011 - 10:58

to, że nie dali linku do ściągnięcia w 'mobilnej' wersji to naprawdę nie jest wina iPada przecież. Pisz maila do autorów serwisów, żeby poprawili swój błąd. Albo wejdź tam przez przeglądarkę, która pozwala na zmianę user agent i dobrać się do normalnej wersji. są takie w App Store, miałem taką swojego czasu.
To nie jest błąd ani iPada ani iOS, że twórcy tej strony wykrywają sobie przeglądarkę i chowają link do downloadu.
iPad przecież normalnie odczytuje pdfy.

po co ci "wyłącz"? tworzysz problemy tam gdzie ich nie ma.
pierwszy raz słyszę o jakimkolwiek komunikacie o brakującej pamięci. jestem wręcz przekonany, że pod iOS czegoś takiego w ogóle nie ma. bardzo proszę o screena.
tym bardziej że system działa na zasadzie 'brakuje pamięci -> zwolnij pamięć po jakiejś aplikacji'
'działająca aplikacja chce za dużo pamięci -> wyślij jej ostrzeżenie'
może developer jakiejś aplikacji zamiast poprawnie obsłużyć to ostrzeżenie wywala komunikat?

jaki jest problem z katalogami IMAP? u mnie są normalnie dostępne.

W samym iOS się nie spotkałem, ale przy uruchomieniu ifiles, na dużym PDF, pojawia się komunikat o niewystarczającej pamięci, zamykam programy w tle, i wtedy normalnie przeglądam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych