Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki aparat cyfrowy wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#101 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 13 maja 2007 - 15:36

Panasonic Lumix DMC FZ7

#102 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 19:02

to do mnie lukas? jesli tak to mowilem ze interesuja mnie dslry. Jak narazie, z tego co czytalem, jestem bardziej przekonany do Nikona d40x. Glownie z racji 2 powodow: a) Latwosc obslugi i robienia podstawowych zdjec, a jednoczesnie duze mozliwosci bawienia sie gdy jest na to czas i chec (easy to learn, hard to master). B) Obiektywy przeznaczajac 450 funtow na aparat mam do wyboru 400d z obiektywem 50mm, albo Nikona z 18-55 (moze nie jest tak dobry jak powyzszy, ale o wiele bardziej uniwersalny jako pierwszy i glowny obiektyw). Dodatkowo czytajac fora i recenzje czesto przewijala sie opinia ze maly jest wybor dobrych i tanich obiektywow canona, a na serie L wydawac pieniedzy nie zamierzam.

#103 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2007 - 21:45

Szumy mnie tak nie stresuja jak ciemne, kiepskie obiektywy. Tu Canon , jelsi chodzi o oferte obiektywow tanich i kitowych, ma niechlubna palme pierwszenstwa.

p.s. jsg: nabylem pol roku temu na ebay'u taka taka yashice, jak Twoje wrazenia?

Co do canona.. niestety muszę przyznać Ci rację, jak nie kupisz L to poza kilkmoa wyjątkami (głównie stałoogniskowymi) canon jest kiepski... ale dobra matryca +średnie szkło wydaje mi się lepsza niż kiepska matryca+średnie szkło.
Nikon przynajmniej w tych najsłabszych modelach D40 i D50 nie popisał się matrycą.
D40x.. ma tą matrycę co i D80 chyba więc jest szansa że jest ona dobra- d80 to chyba aparat roku 2006 wg. fotopolis.pl

Co do yashica... kocham dalmierz, jestem programowcem- (taki tryb ustawiania parametrów naświetlenia) sporadycznie używam manualnego trybu dlatego nie przeszkadza mi jego brak w yashice... to kolejny krok w stronę leic'i... była zorka, teraz yashica, za dwa/trzy lata bessa R potem już tylko M :)

#104 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 13 maja 2007 - 21:58

Dzieki za rady JSG - jeszcze zaloze topic na jakims forum typowofotograficznym, ale wpierw chcialem sie troche dowiedziec o tym na bardziej "neutralnym" terenie, gdzie mniejsza szansa na rozpoczecie wojny Nikon vs Canon. Jak juz pisalem, jak narazie schylam sie w kierunku D40x, ale pewnie jeszcze zadam jakies pytania pozniej ;)

#105 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2007 - 22:16

forum.fotopolis.pl Zapraszam, poczytaj istniejące tematy- o d40x jeszcze nie widziałem topiku więc może go załuż.

#106 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 14 maja 2007 - 17:39

rzep -> w takim razie przepraszam, ale fz7 jest całkiem niezły, d40 również

#107 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 14 maja 2007 - 19:17

W d40 ludzie na forach krytykuja, ze zeby dzialal autofocus to trzeba dokupowac dedykowane szkla Nikkora, a najtanszy startuje od 1000 zl.

#108 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 14 maja 2007 - 21:30

Owszem, to jest jego glowna wada (znaczy koniecznosc kupowania szkiel z motorkami). Jednak biorac pod uwage ze oprocz 50mm szkla do Canona, najtanszy porzadny kosztuje 1400zl, to nie wypada tak zle. Szczegolnie ze Nikon zapowiedzial cala nowa serie kompatybilnych obiektywow, duza czesc z ktorych bedzie przeznaczona dla poczatkujacych.

#109 rzep

rzep
  • 574 postów

Napisano 21 maja 2007 - 17:50

Zdecydowalem sie chyba na Pentaxa K100D. Oferuje to co konkurencja, ma dostep do swietnych szkiel a dodatkowo ma najlepsza cene - 1650zl za aparat z obiektywem - zadna inna lustrzanka tej klasy nie moze sie tym pochwalic :)

#110 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 maja 2007 - 19:44

No wiec glupio byloby polecac cos, czego sie samemu nie kupi. Kupilem Sony H9 i poki co (od soboty) rewelacja, naprawde swietny sprzet za te pieniadze (1500 zl). Dla mnie to nie jest nowina, bo wczesniej mialem H1 tylko mi ukradli. H9 ma m.in zajefajna opcje robienia zdjec w podczerwieni-dziala to jak noktowizor i mozna robic foty w nocy.

#111 djyoda

djyoda
  • 155 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2007 - 21:11

A może powiesz jak wygląda sprawa akumulatora w H9? ile trzyma? bo niestety niejest on na baterie:/

#112 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 maja 2007 - 21:51

No jeszcze nie wiem, bo zaladowalem do pelna w sobote, robie foty (zwlaszcza w noktowizorze, bo poki co rajcuje mnie taki bajer :) )i jeszcze nic nie ubylo. Facet w sklepie powiedzial, ze pelna pojemnosc osiagnie po dwoch pelnych cyklach naladowania i wyladowania. Przepisuje z instrukcji czas dzialania: 280 zdjec przy korzysdtaniu z LCD 310 przy korzystaniu przez wizjer Ja tez nie jestem najszczesliwszy z tego, ze to akumulator dedykowany. Ale nie mialem specjalnie wybory, przyzwyczailem sie do jakosci zdjec z Cybershota i po roznych experymentach (glownie z Canonem) jesdnak kupilem drugie Sony.

#113 djyoda

djyoda
  • 155 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2007 - 16:33

No i też jestem posiadaczem H9:D aparacik fajny... menu łatwe... i dowiedziałem sie że drugi akumulator (podrobka) to koszt 70zł:D napisze więcej jak zrobie jakąś sesje:D

#114 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maja 2007 - 19:01

Ja polecam Fuji S6500 fd. Mozna go kupic juz za 1200zl a mozliwosci ma calkiem spore. Matryca 6.3MPix moze nie powala w tych czasach ale obiektyw jest jasny, ma duzy przedzial 28-300mm i niespotykana w tej klasie cenowej mozliwosc ostrzenia i zoomowania pierscieniami. Poza tym jest na zwykle akumulatorki AA, na ktorych mozna wypstrykac i 500 zdjec bez ladowania. Komunikacja z OS X oczywiscie bezproblemowa. PS. iMuck - uwielbiam Twoje komentarze :)

#115 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 maja 2007 - 19:57

Tyle ze Fuji nie ma stabilizacji. Ten Soniacz H9 tez bez bolu dziala z Makiem (jako zewnetrzny twardy dysk). Teraz chyba trudno o aparat, ktory bylby calkiem niekompatybilny z MacOS. Nawet moj drugi Canon Powershot dziala, chociaz nie jest widziany jako dysk a tylko przez systemowy ImageCapture. Diyoda, gdzie mozna kupic te akumulatory? Ordżinal od Sony kosztuje 190 zyla...

#116 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maja 2007 - 20:08

Tyle ze Fuji nie ma stabilizacji.
Ten Soniacz H9 tez bez bolu dziala z Makiem (jako zewnetrzny twardy dysk). Teraz chyba trudno o aparat, ktory bylby calkiem niekompatybilny z MacOS. Nawet moj drugi Canon Powershot dziala, chociaz nie jest widziany jako dysk a tylko przez systemowy ImageCapture.

Diyoda, gdzie mozna kupic te akumulatory? Ordżinal od Sony kosztuje 190 zyla...

Stabilizacja moze i sie przydaje ale w Fuji jej brak nie doskwiera.
Kiedys w ogole nie bylo stabilizacji i ludzie jakos zyli;)
H9 chyba ma dedykowane akumulatory, co zawsze jest slabszym pomyslem (tzn. drozszym
dla uzytkownika) niz zwykle akumulatory AA.
Co do kompatybilnosci z OS X to nie jest oczywista sprawa - np. nowy PowerShot SD1000
ma ponoc problemy pod OS X.

#117 djyoda

djyoda
  • 155 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2007 - 20:37

@Ruczaj o tych nieoryginalnych powiedział mi sprzedawca... Jutro będe odebrać karte pamięci to sie dowiem:D na allegro niewidziałem:(

#118 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 maja 2007 - 21:59

Stabilizacja moze i sie przydaje ale w Fuji jej brak nie doskwiera.
Kiedys w ogole nie bylo stabilizacji i ludzie jakos zyli;)
H9 chyba ma dedykowane akumulatory, co zawsze jest slabszym pomyslem (tzn. drozszym
dla uzytkownika) niz zwykle akumulatory AA.
Co do kompatybilnosci z OS X to nie jest oczywista sprawa - np. nowy PowerShot SD1000
ma ponoc problemy pod OS X.

No kiedys nie bylo penicyliny, poduszek powietrznych w samochodach i tez ludzie zyli. Ale po co sie meczyc, jak mozna miec? Brak stabilizacji to ciagle podnoszona sprawa na forach o aparatach.
Stabilizacje mozna sobie wylaczyc w Sony, ale w Fuji nie wlaczysz :)

Szkoda, ze Sony nie dziala jak wczesniejsze Hx na akumulatory paluszkowe.
Ale np Panasonic FZ juz dawno byl na dedykowany akumulator i nikomu to nie przeszkadzalo w testach. Tak samo Kodak i wiele innych.

#119 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 maja 2007 - 22:05

No kiedys nie bylo penicyliny, poduszek powietrznych w samochodach i tez ludzie zyli. Ale po co sie meczyc, jak mozna miec? Brak stabilizacji to ciagle podnoszona sprawa na forach o aparatach.
Stabilizacje mozna sobie wylaczyc w Sony, ale w Fuji nie wlaczysz :)

Szkoda, ze Sony nie dziala jak wczesniejsze Hx na akumulatory paluszkowe.
Ale np Panasonic FZ juz dawno byl na dedykowany akumulator i nikomu to nie przeszkadzalo w testach. Tak samo Kodak i wiele innych.

Gwarantuje, ze w Fuji S6500fd przy jego zakresie uzytkowego ISO stabilizacja nie
jest potrzebna. Przynajmniej jej braku nie traktowalbym jako wady.
Wiadomo, ze sa warunki sprzyjajace powstawaniu poruszonych zdjec, ale
wtedy zazwyczaj i stabilizacja nie pomaga - pozostaje statyw.

#120 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 31 maja 2007 - 09:28

Czasami można znaleść tanie perełki, np. aparat kompaktowy Mediona MD 6000, który ma bardzo dobry obiektyw Ricoha, i daje ostrzejszy obraz od kompakcików Samsunga. Osobną kwestią jest to, że jest nieco oldskulowy. :)

#121 Kaizen

Kaizen
  • 193 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 maja 2007 - 11:48

No to ładne "perełki" wyłowiłeś :) Konkurować to te perełki mogą raczej z telefonami z wbudowanymi aparatami, a nie z aparatami z prawdziwego zdażenia (a takie tu są polecane).

#122 Adler

Adler
  • 572 postów
  • Skądznad Czeskiej hranicy

Napisano 14 czerwca 2007 - 16:07

Ja właśnie dzisiaj kupiłem Cyfrową Lustrzankę Olympus E-400, jako że jest moja pierwsza poważna kamera, efektami względem ceny jest zachwycony, mimo kitowego obiektywu :)

#123 DonArturo

DonArturo
  • 711 postów
  • SkądEsquel, ARG

Napisano 16 września 2007 - 16:16

jak już pisałem wcześniej kupiłem Lumixa FZ50 - ostatnio sprawdził się podczas wyprawy do Meksyku. Przyżył deszcze, piasek itp., a co najważniejsze pomógł mi uwiecznić najciekawszych ludzi i miejsca w całkiem dobrej jakości

#124 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 16 września 2007 - 17:55

A nie szumi Ci? W polowie lipca moj kolega tez sobie kupil, i jest zniechecony, narzeka na szumy jak tylko lekko spada swiatlo.

#125 borowik23

borowik23
  • 136 postów
  • SkądPiastów/Pruszków

Napisano 16 września 2007 - 18:15

a ja tam mam KM D5D :P i nie narzekam, problemów póki co brak, obiektyw Kitowy (niedługo przesiadam sie prawdopodobnie na Olympusa E-1 + i klilka lepszych szkieł). Moge jak cos go bardzo polecic (szczególnie po ostatniej, całkiem niezłej, premierze Sony)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych