Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania początkujących po zakupie ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1095 odpowiedzi w tym temacie

#976 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 kwietnia 2015 - 10:28

Oryginalnych nie ma 3w1. Pytanie tylko do czego chcesz to używać, bo może się okazać, że jest Ci zbędny.

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#977 xernes

xernes
  • 4 postów

Napisano 03 kwietnia 2015 - 17:08

Oryginalnych nie ma 3w1. Pytanie tylko do czego chcesz to używać, bo może się okazać, że jest Ci zbędny.

Mam wersje 16Gb. Używam ipada również jako odtwarzacz filmów podczas podróży. Chciałbym używać karty microsd jako magazyn danych np filmów.

#978 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 kwietnia 2015 - 17:27

Tak się nie da. Chyba że masz JB. Wtedy można się dostać do pendrive. Prędzej polecam jakiś dysk/router po WiFi który udostępnia pliki jako udział sieciowy, np. coś takiego fajnie działa z InFuse: http://pdaclub.pl/re...link-m7350.html

#979 xernes

xernes
  • 4 postów

Napisano 03 kwietnia 2015 - 17:33

Tak się nie da. Chyba że masz JB. Wtedy można się dostać do pendrive. Prędzej polecam jakiś dysk/router po WiFi który udostępnia pliki jako udział sieciowy, np. coś takiego fajnie działa z InFuse: http://pdaclub.pl/recenzje/recenzja-przenosny-hotspot-lte-tp-link-m7350.html

Mam ZTE MF93D, więc takie rozwiązanie już mam, chociaż wolałbym po prostu włożyć kartę microsd i bezpośrednio z niej odtwarzać. Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat JB. Jeżeli nie microsd to mógłby być pendrive.

#980 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 03 kwietnia 2015 - 18:44

Z Pendrivami w większości jest problem, bo jest ograniczenie ilości prądu, jakie urządzenie może brać z iPada. Po JB i podłączeniu przez CCK pendrive np. iFile widzi pliki na takim pendrive/karcie pamięci i da się to odtworzyć przez np. XBMC/Kodi. Taki urok zamkniętego systemu po prostu. A no i jak masz iOS 8.2 to i tak nie zrobisz JB na tę chwilę. A nie wiadomo czy Apple nie poblokuje czegoś w nowszym sofcie na przykład jeżelo chodzi o CCK i dostęp do plików.

#981 emerge

emerge
  • 11 postów

Napisano 06 kwietnia 2015 - 13:15

Czy jest możliwość dodania polskiego słownika w safari jak przytrzymam na wyrazie i wybiorę zdefiniuj? Na razie dodałem sobie british english ale polskiego niestety tam nie widzę :(

Użytkownik emerge edytował ten post 06 kwietnia 2015 - 13:16

#982 Koziou

Koziou
  • 1 postów

Napisano 11 kwietnia 2015 - 13:37

Hej,

jestem nowy na forum tak samo jak nowy jeśli chodzi o sprzęt "Designed by Apple in California...".

Stąd pytanie, którego nie znalazłem przez wyszukiwarkę ani google.

Posiadam iPada mini retina, byłem święcie przekonany, że Garage Band będzie już zainstalowane w nowym sprzęcie,

kolega odebrał z Orange iPhone 5s w zeszłym roku i już miał tą aplikację za free.

Ja natomiast musiałbym wyłożyć 4,99e - nie chodzi o sam koszt bo to nie są straszne pieniądze, ale np kolega może mi podarować aplikację, która dla niego jest za darmo. Wiem, że jest możliwość "podarowanie" płatnych aplikacji, jak wygląda sprawa dla teoretycznie bezpłatnego Garage Band czy pakiet iWork.

Dziękuję za wszelką pomoc

#983 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwietnia 2015 - 00:07

Status aplikacji jest przypisany do konta, a więc kolega nie może Ci pożyczyć.

#984 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 13 kwietnia 2015 - 08:35

Posiadam iPada mini retina, byłem święcie przekonany, że Garage Band będzie już zainstalowane w nowym sprzęcie,

kolega odebrał z Orange iPhone 5s w zeszłym roku i już miał tą aplikację za free.

Ja natomiast musiałbym wyłożyć 4,99e - nie chodzi o sam koszt bo to nie są straszne pieniądze, ale np kolega może mi podarować aplikację, która dla niego jest za darmo. Wiem, że jest możliwość "podarowanie" płatnych aplikacji, jak wygląda sprawa dla teoretycznie bezpłatnego Garage Band czy pakiet iWork.

iWork czy GarageBand nie jest darmowy. Jest on w gratisie dawany tylko przy zakupie nowego sprzętu. Jak kupisz sobie NOWEGO (nie używanego) iPada czy iPhone to przy pierwszej aktywacji takiego urządzenia będziesz mógł za darmo pobrać. Dla całej reszty są to płatne aplikacje. Kolega może Ci podarować, ale będzie musiał zapłacić za ten podarunek.

#985 eloszki

eloszki
  • 996 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2015 - 10:12

Czesc,

Mam ipad air 2. Ten jak zaden poprzedni co jakis czas prosi mnie o podanie hasla apple id - wyskakuje takie szare okienko na pulpicie z wpisanymi moimi danymi oraz pustym polem do wpisania hasla. Nie odczylum zadnej roznicy czy to haslo wpisze czy nie. Jak sie tego pozbyc? Przy nastepnym takim komunikacie umieszcze screen aby Wam to pokazac jak cos jest nie jasne.

Dzieki

Użytkownik eloszki edytował ten post 18 maja 2015 - 10:14

#986 theragorn

theragorn
  • 14 postów

Napisano 02 czerwca 2015 - 16:40

Witam, czy posiadając ipada 2.4 z ios 5.1.1 JB, istnieje możliwość aktualizacji do ios 6.1 lub 7.1 zamiast do najnowszej (8.3)?

#987 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 czerwca 2015 - 18:07

Tak. Możesz zainstalować najnowszego 8.3. Nic innego nie wejdzie. Pamiętaj, że masz JB więc jak zainstalujesz to niewstanie. Musisz więc to zrobić poprzez odtworzenie.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#988 theragorn

theragorn
  • 14 postów

Napisano 02 czerwca 2015 - 18:44

Tak. Możesz zainstalować najnowszego 8.3. Nic innego nie wejdzie. Pamiętaj, że masz JB więc jak zainstalujesz to niewstanie. Musisz więc to zrobić poprzez odtworzenie.

Nie za bardzo mi to pasuje :/ Fakt, przespałem to i nie aktualizowałem, bo 5.1.1 chodzi świetnie, ale marzeniem jest teraz ios6 lub ios7. Nie chcę 8.3, ponieważ czytałem opinie użytkowników tego firmware na ipadzie 2 i lekko mówiąc nie były to opinie, które nakłaniałyby  do aktualizacji.

Nieoficjalnej metody na zmianę softu z 5.1.1 do 6.1.3 też nie ma?

#989 Danioo

Danioo
  • 1 057 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 czerwca 2015 - 19:22

Nie bo Apple już ich nie podpisuje. 8.3 może nie działa jak 6, ale 7 to była tragedia. Na 8.3 działa dużo lepiej niż na poprzednich wersjach iOS 7 i 8.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#990 hottt

hottt
  • 14 postów

Napisano 13 czerwca 2015 - 15:48

Witam, mam ipada mini od kilku dni i rozczarowałem się ponieważ nie mogę przesyłać zdjęć z innych urządzeń (np tel. z androidem) podobnie wysyłać. Ipad widzi te urządzenia, ale nie chce się z nimi sparować. Co muszę zrobić?

I drugie pytanie. Czytałem bardzo wiele na ten temat na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Mam wersję 64GB z modemem 3g i każdy pisze, że ipad mini nie ma gps (rzeczywiście w opcjach nie widzę), a niektórzy piszą coś o wersjach 3g, że mają gps ale jakiś "inny". Dzięki.

#991 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 10:51

BT n ie służy do wysyłania zdjęć, po BT nie ma szans, żeby coś wysłać. Jeżeli masz 3G to masz GPS.

#992 hottt

hottt
  • 14 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 16:10

Jeżeli masz 3G to masz GPS.

Mam dokładnie md545fd/a gps. Możesz napisać gdzie to jest w opcjach? Jeśli ma to być gps, który non stop korzysta z karty sim i zużywa dane to nie o taki gps mi chodzi.

Użytkownik hottt edytował ten post 14 czerwca 2015 - 16:14

#993 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 17:38

Jeśli ma to być gps, który non stop korzysta z karty sim i zużywa dane to nie o taki gps mi chodzi.

Przeczytaj np. na wikipedii co to jest GPS a później zastanów się nad abstrakcją Twojej wypowiedzi :) Aha możesz też przeczytać co to GSM, GPRS, etc. ;-P

#994 hottt

hottt
  • 14 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 17:42

Wiem co to jest gps... używałem na symbianie, windowsie ce, androidzie, ale przynajmniej na tablecie czy telefonie z andkiem mam przycisk GPS. Na Ipadzie nie ma takiej funkcji więc nie dziw mi się skąd takie pytanie nie wspominając o różnych wypowiedziach forumowiczów. Ja dopiero poznaję iOS i zauważam sporo niespodzianek porównując do androida.

Pobrałem Automapę z appstore i powyłączałem wszelkie wifi, 3g itp... i automapa znajduje aktualne położenie. Czyli rzeczywiście gps chyba jest.

#995 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 20:21

Mam wrazenie, że nie do końca wiesz, jeżeli się pytasz w tym kontekście o kartę sim czy pakiet danych, bo pytanie brzmiało, ile benzyny spala rower jak jadę pod górkę.

Jak działa iPad czy iOS dowiesz się z instrukcji obsługi a czy Twój iPad ma GPS, to też jest napisane w specyfikacji produktu. Forum służy pomocy a nie przepisywaniu instrukcji obsługi.

#996 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 czerwca 2015 - 20:35

Jak już Kolega wyżej napisał przez bluetooth zdjęć nie prześlesz.

Jeśli masz w swoim iPadzie modem czyli jeśli ma on wejście na kartę SIM to ma on też normalny odbiornik GPS. A to czy podczas korzystania z nawigacji pobiera dane przez sieć komórkową zależy tylko i wyłącznie od aplikacji jakiej używasz do nawigacji. Jeśli używasz fabrycznej nawigacji albo np. google maps to ciągle pobiera mapy czyli dane przez kartę sim, a jeśli zainstalujesz nawigację z mapami jak np. AutoMapa albo Maps.ME to nie będzie pobierać danych.

• hottt lubi to

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#997 hottt

hottt
  • 14 postów

Napisano 14 czerwca 2015 - 21:20

Jak już Kolega wyżej napisał przez bluetooth zdjęć nie prześlesz.
Jeśli masz w swoim iPadzie modem czyli jeśli ma on wejście na kartę SIM to ma on też normalny odbiornik GPS. A to czy podczas korzystania z nawigacji pobiera dane przez sieć komórkową zależy tylko i wyłącznie od aplikacji jakiej używasz do nawigacji. Jeśli używasz fabrycznej nawigacji albo np. google maps to ciągle pobiera mapy czyli dane przez kartę sim, a jeśli zainstalujesz nawigację z mapami jak np. AutoMapa albo Maps.ME to nie będzie pobierać danych.

I o to mi chodziło. Dziękuje bardzo za łopatologiczne wyjaśnienie.

#998 devion

devion
  • 5 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 16:27

Witam

Zachciało mi się ekperymentów i kupiłem Ipada 3 g4Gb i modem 3g Ios8.3

Miał  mi służyć jako odtwarzacz mp3 do mojej wieżyczki wyposażonej w gniazdo Apla.

Fajnie by to działało gdyby działało.

W założeniu miałem sobie wskazać konkretny album przegrany z PC i niech gra.

I tu porażka.

Ten sprzęt nie potrafi obsłużyć normalnych katalogów (tok jak jak w win lub Andro lub odtwarzaczu, wrzucam pliki do katalogu i sprzęt to widzi) wszystko musi być z Tagami mp3.

Dobra, wgrałem pliki otagowane (w programie AbadenTag control albumy wyglądają dobrze), ale Ipad pokazuje mi rozbite Albumy na poszczególnych wykonawców.

Efekt : jeśli mam Album z różnymi wykonawcami to pokazyje mi kilkanaście pozycji, po jednej dla każdego wykonawcy tego samego Albumu.

Jedynie albumyz  jednym wykonawcą są pokazywane poprawnie.

Nie potrafię pojąć logiki programistów Aple.

Czy jest jaliś program na Ipad3 który widziałby normalne katalogi albo poprawnie czytał tagi mp3.

A może trzeba w jakiś specjalny sposób wgrywać pliki mp3 by poszczególne albumy buły w innych katalogach?

#999 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 16:58

Nie, nie potrafisz pojąć logiki ID3Tag. Jeżeli dane utwory nie są oznaczone, że są częścią jednej kompilacji, to takie rozrzucanie jest jak najbardziej poprawnym działaniem. Skąd niby ma wiedzieć że konkretne utwory są częścią składanki a nie pojedynczymi utworami z różnych albumów?

#1000 devion

devion
  • 5 postów

Napisano 19 czerwca 2015 - 17:29

Jak już napisałem w Abaden Tag Control poustawiałem wszystkie tagi, win widzi to jako jeden album, a Ipad3 pokazuje parę albumów o tej samej nazwie, ale z innymi wykonawcami.

Co mogę jeszcze zrobić by "widział to jako jedną kompilację"?

"Skąd niby ma wiedzieć że konkretne utwory są częścią składanki a nie pojedynczymi utworami z różnych albumów?"

Nazwa albumu jest w tagach identyczna, są tylko różni wykonawcy.

Użytkownik devion edytował ten post 19 czerwca 2015 - 17:35

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych