Pytania początkujących po zakupie ipad
Napisano 16 stycznia 2012 - 19:19
Napisano 16 stycznia 2012 - 19:35
Napisano 16 stycznia 2012 - 19:35
Napisano 22 stycznia 2012 - 20:00
Napisano 27 stycznia 2012 - 19:26
Napisano 28 stycznia 2012 - 10:53
Napisano 28 stycznia 2012 - 11:11
Witam .
Czy wylanczacie iPad na noc ? Jeśli nie to czy wifi wylanczacie i 3G ?
Jeśli korzystacie z wifi to sieć 3G wylanczacie ?
Ipada zabieram ze sobą na uczelnie . w samoochodzie jest zimno jak to w zimę, to po wejściu do budynku moge od razu go używać czy lepiej odczekać aż się nagrzeje ?
podczas ładowania wylanczacie ipada ?
Mam drugiego iPada, to już prawie dwa lata i nie zdarzyło mi się go wyłączyć. Jeśli jest wyłączony tzn. że padła bateria. Dużo czasu spędza ze mną poza domem i kilka razy poleżał w samochodzie na lekkim mrozie jakąś godzinkę. Nie było żadnych problemów.
Napisano 29 stycznia 2012 - 11:58
Napisano 29 stycznia 2012 - 12:03
Napisano 29 stycznia 2012 - 12:07
Napisano 29 stycznia 2012 - 23:43
Napisano 05 lutego 2012 - 22:06
Napisano 05 lutego 2012 - 22:15
Napisano 09 lutego 2012 - 20:02
Napisano 09 lutego 2012 - 20:08
Napisano 11 lutego 2012 - 11:09
Mam w domu dość stary telewizor i zastanawiałem się, jak mogę podłączyć do niego iPada. HDMI nie ma, więc myślałem nad tym - Kabel zespolonego AV Apple - Apple Store (Polska) - bo w tv są trzy takie wejścia. Czy to by działało?
I związane z tym pytanie drugie - czy ten kabel musi być oryginalnie od Apple? Chodzi mi o jakieś tanie zamienniki, takie chinche były chyba dość popularne. One podłączane są do iPada przez jacka, czy docka?
Napisano 13 lutego 2012 - 18:25
A chcę np. zgrać zdjęcia a nie wykrywa mi telefonu.
---------- Wpis dodano o 18:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:23 ----------
Jak mam założyć konto na App Store, bo wyskakuje mi "Code" i muszę wpisać kod iTunes a ja nie wiem skąd ten kod wziąć i jaki on jest.
Prosze o pomoc.
Napisano 13 lutego 2012 - 18:34
A jak mam zrobić gdy po podłączając iPhone do laptopa nie wskakuje mi wyszukany sprzęt.?
A chcę np. zgrać zdjęcia a nie wykrywa mi telefonu.
---------- Wpis dodano o 18:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:23 ----------
Jak mam założyć konto na App Store, bo wyskakuje mi "Code" i muszę wpisać kod iTunes a ja nie wiem skąd ten kod wziąć i jaki on jest.
Prosze o pomoc.
drugi punkt możesz napisać jeszcze raz bo nikt pewnie nie będzię wiedział o co chodzi. kiedy Ci cos wyskakuje?
---------- Wpis dodano o 18:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:34 ----------
Mimo, że iPada mam już jakiś czas, to mam pytanie. Pewnie było, nie mogę jednak znaleźć.
Mam w domu dość stary telewizor i zastanawiałem się, jak mogę podłączyć do niego iPada. HDMI nie ma, więc myślałem nad tym - Kabel zespolonego AV Apple - Apple Store (Polska) - bo w tv są trzy takie wejścia. Czy to by działało?
I związane z tym pytanie drugie - czy ten kabel musi być oryginalnie od Apple? Chodzi mi o jakieś tanie zamienniki, takie chinche były chyba dość popularne. One podłączane są do iPada przez jacka, czy docka?
Mi przez jacka nie idzie.
Napisano 13 lutego 2012 - 19:21
Napisano 20 lutego 2012 - 16:50
Mam pomysł, by kupić wraz ojcem, iPada dla mojej rodzicielki. Z tego co wiem, tablet byłby dla niej bardzo dobrym rozwiązaniem, tylko mam wątpliwości co do niektórych kwestii użytkowania.
Lista czynności, które chce wykonywać:
1. Surfowanie w internecie, oglądanie filmów na youtube.
2. Edycja dokumentów office (chodzi głównie o arkusze Excela - księgowość).
3. Przeniesienie z komputera i odtwarzanie plików mp3.
4. Zapisywanie plików z internetu na tablecie.
ad. 1. przegladanie WWW i YT dzialaja bardzo dobrze.
ad. 2. Majac dwa konta iTunes mozna sciagnac z US iTunes app - Onlive Desktop - daje mozliwosc zalogowania sie na zdalny pulpit Windows7 z dotykowym interfejsem oraz dostep do Worda, Excela, PowerPointa darmowa wersja ma 2GB limitu na przestrzen uzytkownika. Niestety poniewaz uzytkuje iPad2 od 2 dni jeszcze nie znalazlem mozliwosci dobrania sie do tych dokumentow poza wspomnianym zdalnym pulpitem (przeniesienia ich na iPada, tudziez inne urzadzenie).
ad. 3. Synchronizacja plikow mp3 odbywa sie przez iTunes, dodajesz je do biblioteki iTunes, wybierasz opcje synchronizacji (dokumentacja iTunes opisuje to w szczegolach). Synchronizujesz pliki sa na iPadzie.
Druga opcja jesli iPad ma byc uzywany w domu w ktorym jest komp z tymi mp3 - mozesz uzyskac dostep do biblioteki iTunes przez WiFi, komputer i ipad musza byc w tej samej sieci. Wtedy przez WiFi ipad strumieniowo pobiera muze z kompa.
ad. 4. Nie ma problemu z np. zalacznikami. Jesli tylko iPad ma program ktory jest je w stanie otworzyc. Jest o tym napisane szerzej w instrukcji urzadzenia. Innymi slowy jesli masz program X ktory potrafi otwierac dokumenty w formacie .xyz - iPad sobie z tym poradzi. (np Kindle -> format mobi)
Napisano 20 lutego 2012 - 23:18
Napisano 21 lutego 2012 - 00:07
Mimo, że iPada mam już jakiś czas, to mam pytanie. Pewnie było, nie mogę jednak znaleźć.
Ja kupiłem jakiś chiński kabel composite do iP4 na promocji za 10 zł. Na opakowaniu napisane było, że to kabel do iP3/3GS (wyprodukowany pewnie przed premierą iP4, albo faktycznie miał obsługiwać tylko te modele). Po podłączeniu iPhone'a (przez dock) do telewizora (composite), na iP wyskoczył komunikat, że telefon nie obsługuje tego urządzenia. Problem rozwiązałem instalując program Resupported 4.0+ (płatny chyba ok. $5 w Cydii). Przewód działa bardzo dobrze. Wiadomo, jakość obrazu nie jest rewelacyjna, ale to już urok tego standardu, a nie jakości kabla. Z twoim iPadem nie powinno być większych problemów niż z moim iP4. Koszt wszystkiego to mniej niż 30zł. Zawsze taniej niż 170 u Apple
Napisano 21 lutego 2012 - 14:38
OK sorry fakt. Moze powinniem sie ograniczyc tylko do punktu 2. W temacie dostepu do pakietu office.Zaloze sie ze kolega od grudnia czekal do dzis na Twa odpowiedz ;-P
----------------------------------------
A teraz cos o czyms nie znalazlem informacji w instrukcji.
Jak czesto zdarzaja sie crashe applikacji i czy mozna temu jakos zapobiegac?
Czy mozecie polecic jakies wiarygodne zrodlo wiedzy nt zarzadzania pamiecia w iPad2?
Prosze mnie zle nie zrozumiec - nie narzekam bo zdaje sobie sprawe ze kazde urzadzenie ma swoje ograniczenia i tych przeskoczyc sie po prostu nie da. Wiem ze jesli pamieci nie starcza to system musi ja zwolnic.
Oto przyklady app crash ktore zanotowalem dnia 3. uzywania iPad2.
1. odpalone - skype, GG. Mozliwe ze inne programy z ktorych korzystalem (brak mojej wiedzy nt zarzadzania pamiecia) wiec poczta, ustawienia, mozliwe ze jeszcze jakas gra.
Odpalam Secret of Monkey Island SE 1, wczytuje zapisana gre chce sobie podreptac wyjscie do ekranu domowego.
2. odpalone - skype, GG, game center, (Mozliwe ze inne programy z ktorych korzystalem). Gram w NSF Shift 2. Przychodzi powiadomienie z zaproszeniem z Game Center - zostaje przerzucony do ekranu domowego.
3. rozmowa wideo na skype, odpalone GG, game center, Tiny Tower. Wychodze do ekranu domowego przywracam Tiny Tower - skype rozlacza polaczenie (tego w sumie moglem sie spodziewac skoro gra korzysta z odtwarzania dzwieku).
Wracam do home proboje odpalic skypa pojawia sie ekran powitalny bez mozliwosci zalogowania, powrot do ekrany domowego. Kolejna probwa ten sam efekt.
Wylaczenie - wlaczenie tabletu, skype pozwala mi sie zalogowac.
Pytanie: jakimi regulami sie kierowac aby uniknac takich problemow? Czy ubijanie applikacji widniejacych na liscie odpalonych/ostatnio uzywanych ma sens? i czy moze zminimalizowac ryzyko wystapienia crasha?
Napisano 21 lutego 2012 - 20:32
Napisano 27 lutego 2012 - 19:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 9
0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych