Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#1076 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 posts
  • SkądBiałogard

Posted 28 February 2012 - 15:58

To i to nawet fajne :-) Ogólnie Android jest bardziej otwarty, zgrywanie coś przez USB, ściąganie plików z netu na komórkę itp. to w ogóle zaden problem. W iOS tez się da ale coś jednak trzeba się nawygimnastykować z tym i nie jest to tak przyjemne jak na Androidzie. Klawiatura Swype, wprowadzanie głosowe jednak też uprzyjemnia zycie, no i ogólnie widgety itp. Wszystko bez jailbreaka. iOS za to napewno ma lepsze appsy i jest stabilniejszy oraz szybszy ;) Chodz po wgraniu najnowszego Androida moj Note dostal sporego KOPA :) Ale myśle ze warto zacząć od iOSa :-) Ale osobiście chyba ciezko byłoby mi wrócić juz do iOSa ze względu na to iz podoba mi się otwartość tego systemu (Android) Przez 3lata użytkowałem tylko iPhone

#1077 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 February 2012 - 17:05

Cała ta zabawa z plikami niedlugo może sie skończyc i pozostanie ściąganie z marketu i iTunes Store. Wtedy znowu wyjdzie na to, że iOS wyprzedzał swoje czasy, tylko ludzie nie byli na to mentalnie gotowi. Androidowe słuchawki coraz czesciej nie mają już funkcji pendrive, kart pamięci, flashów i dążą do jednolitości (defragmentacji). Wszystko wskazuje na to, że ktoś tam w 2007 miał wizje i jednocześnie racje.

#1078 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 posts
  • SkądBiałogard

Posted 28 February 2012 - 17:16

Dlaczego na androidzie ta zabawa miałaby się skończyć ?

---------- Wpis dodano o 18:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:09 ----------

Który smartfon z androidem nie ma funkcji pendrive? Tak samo z brakiem kart ... Większość ma prócz tabletów ale to bardziej widzimisię producenta niż samego androida bo android w czystej wersji oferuje usb itp.

#1079 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 28 February 2012 - 17:20

Cała ta zabawa z plikami niedlugo może sie skończyc i pozostanie ściąganie z marketu i iTunes Store. Wtedy znowu wyjdzie na to, że iOS wyprzedzał swoje czasy, tylko ludzie nie byli na to mentalnie gotowi.

Androidowe słuchawki coraz czesciej nie mają już funkcji pendrive, kart pamięci, flashów i dążą do jednolitości (defragmentacji). Wszystko wskazuje na to, że ktoś tam w 2007 miał wizje i jednocześnie racje.

Nie wspominając o standardzie Micro Sim, który jest coraz popularniejszy, a pamiętam głosy z 2010, że Apple'owi odbiło z niewymiarowymi kartami. Wszystko idzie w kierunku maksymalnego zamknięcia i kontroli producenta, np tabletach z Windows 8 nie będzie można instalować niczego spoza oficjalnego sklepu.

#1080 miloszek9

miloszek9
  • 207 posts
  • SkądKostrzyn nad Odrą

Posted 28 February 2012 - 17:49

Mam iPhone 4 i używa mi sie go super. Co do S II mój kolega go ma, bardzo słabo trzyma bateria, w iPhone moim zdaniem jest lepszy wyświetlacz pozdro:)

#1081 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 28 February 2012 - 20:16

Dlaczego na androidzie ta zabawa miałaby się skończyć ?

Ponieważ spora cześć serwisów z plikami jest sukcesywanie zamykana. Dla użytkowników iOS zmiany w prawie internetowym nie wprowadzą żadnych rewolucji bo oni od 2008 stoją po stronie prawa i ściągają z płatnych serwisów (AppStore, Music Store). Innymi słowy menedzer pobierania plików w Android stanie się bezużyteczny ;)

Który smartfon z androidem nie ma funkcji pendrive? Tak samo z brakiem kart ... Większość ma prócz tabletów ale to bardziej widzimisię producenta niż samego androida bo android w czystej wersji oferuje usb itp.

Galaxy Nexus jako pierwszy został ogołocony z tej funkcji. Rozpoznaje go tylko Windows i OSX ale przez osobny program do transferu. Zamiast robić 2 partycje (ROM+MicroSD) zrobili jedną wlutowaną iNAND jak w każdym iPhone. Od tej pory niemal każdy telefon, który teraz wychodzi ma już 16 lub 32GB pamięci do wyboru bez możliwości rozszerzania o karty SD. Po prostu przyszła pora na trzymanie plików w chmurze :) Wiadomo, że wiekszosć ludzi nie jest skora do postępu więc bez sensu byłoby tworzenie dropboxów, iCloud'ów czy Google Drive jeśli nie zabrałoby się im sie starych slotów SD ;)

---------- Wpis dodano o 20:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:11 ----------

Nie wspominając o standardzie Micro Sim, który jest coraz popularniejszy, a pamiętam głosy z 2010, że Apple'owi odbiło z niewymiarowymi kartami. Wszystko idzie w kierunku maksymalnego zamknięcia i kontroli producenta, np tabletach z Windows 8 nie będzie można instalować niczego spoza oficjalnego sklepu.

A tak, zauważyłem że nowe HTC mają już obudowy true unibody i sloty MicroSIM :) Od razu jęki - ale drożyzna, prawie jak iPhone.

#1082 gyc78

gyc78
  • 98 posts

Posted 29 February 2012 - 18:19

Po prostu przyszła pora na trzymanie plików w chmurze :) Wiadomo, że wiekszosć ludzi nie jest skora do postępu więc bez sensu byłoby tworzenie dropboxów, iCloud'ów czy Google Drive jeśli nie zabrałoby się im sie starych slotów SD ;)

Niektórzy nazywają to postęp. Ja nie wyobrażam sobie trzymania ważnych dokumentów gdzieś tam.. w chmurze.. u kogoś w ogródku de facto. Faktycznie, idzie nowe :-/

#1083 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 29 February 2012 - 18:55

juz pomijam trzymanie prywatnych danych w chmurze, ale placenie za to ze sie tam trzyma plus transfer po 3G , nie mowiac o roamingu wyjezdzam na wakacje za granice porobie fotek nagram kilka fimikow i przy zajetych 16GB pozostaje tylko chmura :( dla mnie galaxy nexus ze swoimi 16GB na europe to porazka ip4 mial juz 32GB w 2010 IP4S 64 a tu 16 jaja sobie robia

#1084 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 February 2012 - 19:29

Zgadzam sie, ale Google chciało chyba dla amerykańców zrobić jakiś exclusive i dało im 32GB. Potem miał się pojawić model GSM 32GB, ale tym razem samsung sie wycofał. Byc może nie chciał robić konkurencji dla własnej, nadchodzącej konstrukcji - Galaxy S3. Z drugiej strony kto by dał za samsunga 3,5k nawet jakby miał kość 64GB.

#1085 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 29 February 2012 - 19:41

juz pomijam trzymanie prywatnych danych w chmurze, ale placenie za to ze sie tam trzyma plus transfer po 3G , nie mowiac o roamingu
wyjezdzam na wakacje za granice porobie fotek nagram kilka fimikow i przy zajetych 16GB pozostaje tylko chmura :(
dla mnie galaxy nexus ze swoimi 16GB na europe to porazka ip4 mial juz 32GB w 2010 IP4S 64 a tu 16 jaja sobie robia

Korzystając tylko z darmowych serwisów uzbierałem sobie ok 70 GB miejsca na różnych serwerach. Miejsca, które nigdy się nie zgubi, nie zepsuje, do którego mogę mieć dostęp z każdego miejsca na świecie. Jak się podróżuje, to praktycznie teraz wszędzie jest już dostęp do sieci wifi. Co do prywatności, to obecnie wszystkie Twoje najbardziej prywatne rozmowy czy dostęp do Twoich wszystkich pieniędzy jest na jakiś serwerach. Korzystanie z chmury wymaga pokonania pewnej bariery psychologicznej, jednak im szybciej się do tego przyzwyczaimy, tym łatwiej będzie nam się poruszać swobodnie w wielu dziedzinach, fizyczne nośniki powoli przechodzą do lamusa.

#1086 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 29 February 2012 - 20:15

mialem dozywotnie konto na megaupload archiwizowałem tam wszystko, jakos szybciej zniknęło niz moje dane na dysku, i teraz nie wiem gdzie archiwizowac w chmurze zeby mnie nie doili co miesiac ale to z kompa szybkie łącze i moge wysylac całą dobę w telefonie poki wifi nie bedzie mialo transferu usb wole tradycyjne nosniki @Homer faktycznie za 64GB nawet jakby bylo bym nie zaplacił ale 16GB plus microsd 32Gb za 200zł to juz by mi styknelo mam nadzieje ze galaxy s3 bedzie mialo microsd

#1087 gyc78

gyc78
  • 98 posts

Posted 29 February 2012 - 20:26

Korzystając tylko z darmowych serwisów uzbierałem sobie ok 70 GB miejsca na różnych serwerach. Miejsca, które nigdy się nie zgubi, nie zepsuje, do którego mogę mieć dostęp z każdego miejsca na świecie. Jak się podróżuje, to praktycznie teraz wszędzie jest już dostęp do sieci wifi. Co do prywatności, to obecnie wszystkie Twoje najbardziej prywatne rozmowy czy dostęp do Twoich wszystkich pieniędzy jest na jakiś serwerach. Korzystanie z chmury wymaga pokonania pewnej bariery psychologicznej, jednak im szybciej się do tego przyzwyczaimy, tym łatwiej będzie nam się poruszać swobodnie w wielu dziedzinach, fizyczne nośniki powoli przechodzą do lamusa.

Wystarczy prądu zabraknie na kilka godzin i jesteś uziemiony gdy akurat coś na szybko potrzebujesz (zakładając że się ma laptopa bądź dobre upc).
Sieć padnie, wyłączą, hakerzy zaatakują - leżysz i kwiczysz niestety a dzisiaj czasy coraz mniej pewne.
Dziwi mnie, że ludzie jak to stado lecą.. oby nie na rzeź ;-)

#1088 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 29 February 2012 - 20:43

prad wroci , hakerzy odpuszcza to nie problem , nie pamietam kiedy nie bylo pradu ale gdzie jest zapis ze w chmurze dane sa bezpiecznie ? wszedzie jak byk jest napisane ze nie mozna traktowac tego jako jedynego miejsca na pliki i nie ponosza odpowiedzialnosci za utracone dane

#1089 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 February 2012 - 21:38

Po prostu nigdy nie zdarzyło sie, żeby jakaś szanowana firma typu Google, Apple czy MS pogubiła dane z chmury. Oni to mają w kilku kopiach, jak padnie jedna serwerownia to nic się nie dzieje. Odpowiedzialności byc może nie ponoszą, ale jakby coś sie stało to straciliby duuuużo klientów prawdopodobnie na zawsze wiec pilnują sie jak mogą ;)

#1090 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 29 February 2012 - 22:28

Tylko icloud ma 5GB za free potem trzeba placic , a google jeszcze nie udostepnilo nawet nic podobnego , a jak udostepni to pewnie podobną ilość.

#1091 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 February 2012 - 22:38

Ale w iCloud nie martwisz się o aplikacje, muzyke, zdjecia czy filmy bo to nie liczy się do tych 5GB. Wiec na dobrą sprawe 5GB masz na poczte, dokumenty i backup urządzeń. Tego nie idzie zapchać. Ja od początku zużyłem raptem 400MB z tych 5GB i nie wiem jak dalej tam coś pchać :D

#1092 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 29 February 2012 - 23:23

Włączyłem icloud i od razu nie spodobał mi się komunikat że nie bedzie się archiwizował z itunes.
Po włączeniu dostałem maila:

Witamy serdecznie,

Usługa iCloud jest oferowana z 5 GB miejsca dyskowego. Używasz aktualnie 4,2 GB miejsca dyskowego, co oznacza, że wkrótce go zabraknie. Po wyczerpaniu się miejsca dyskowego zostaną wstrzymane kopie zapasowe wykonywane do usługi iCloud, a aplikacje nie będą mogły zapisywać w niej swoich dokumentów

#1093 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 February 2012 - 23:31

Jak Ty to zrobiłeś ;_; Ja mam 2 iPhone'y i iPad'a podpięte i tylko 600MB zużyte...

Dołączona grafika

#1094 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 March 2012 - 00:07

Zdjecia i filmy w strumieniu są tylko ostatnie 30dni i znikają, dokumenty to tylko te z programów apple Mam 10GB danych na telefonie, a 4GB to poszlo z rolki i phone drive

#1095 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 01 March 2012 - 00:15

No ale fotki z rolki nie zaliczają się do tych 5GB tylko do strumienia bo po co je 2 razy upload'ować. Też mam kupe zdjęć z iPhone'ów i siedzą w rolce. Rolka na 30 dni żebyś miał czas odebrać je na kompie i zapisać. Bez sensu żeby tam wiecznie siedziały, ja nawet kasuje je sam bo nie każda fotka jest udana. Dalej nie wiem, czym konkretnie tak zapchałeś te 5GB, może zrób screen'a takiego jak ja?

#1096 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 01 March 2012 - 00:36

Jak ma w phone drive jakieś filmy czy dużo muzyki, to mu to zliczy przy archiwizacji z tego 5GB.

#1097 sheeple

sheeple
  • 204 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 March 2012 - 00:54

@Homer Gratuluję pomysłu na nazwę wi-fi :) EOT

#1098 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 01 March 2012 - 01:20

Dokladnie tak jest. Tak samo jest z rolką . Icloud nie spełnił moich oczekiwań ja potrzebuje czegoś jak dropbox moge wszystko tam wrzucic i zawsze miec do tego dostep w razie potrzeby. Mam nadzieje że google nie zrobi takiej porażki. Ostatnio znalazlem jeszcze 4shared chyba z 10GB za free i działa podobnie jak dropbox

#1099 Gscon

Gscon
  • 126 posts
  • SkądKraków

Posted 03 March 2012 - 07:24

Ja tez wole dropboxa, na innym tel moge miec bez problemu tez dropboxa a icloud juz nie mam. No i jakos sie tam przyzwyczailem:) Bez problemu moge przesylac pliki miedzy ipadem, komputerem i bb:)

#1100 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 03 March 2012 - 08:47

4shared.com - free file sharing and storage działa identycznie jak dropbox i jest na Symbian,Blackberry,Android, iPhone i za free jest 15Gb zamiast 2,2GB

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users