Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#1051 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 13 lutego 2012 - 22:08

Zeby wysłać coś po Wi-Fi direct potrzebny jest tylko "nadawca" z tą technologią, odbiorca wystarczy, że ma zwykłe wi-fi a dzisiaj nie ma już chyba telefonów bez wi-fi. Na razie tylko SGS2 i Galaxy Nexus ma Direct'a.

Z tego co czytałem to Google udostępniło API Wi-Fi Directa i trzeba czekać na jakieś programy to obsługujące, bo na razie nie da sie niczego z tym zrobic poza włączeniem i wyłączeniem

WIFI Direct
:)

#1052 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 22:10

I siedź z nim pod jednym z kilku nadajników w Polsce :D tak jakby HSPA+ było mało, żeby wejść na wp i odczytać poczte...

Całkiem spory ten zasięg, a lepiej jest mieć możliwość korzystania z LTE niż być jej pozbawionym. W sam raz się przyda po to, żeby programy i filmy ściągały się 10-20 razy szybciej.
http://internet.plus...t=1322576571601
Bądź w zasięgu - Plus

Android na dwurdzeniowych chodzi doskonale,

Taa, tylko laguje.

#1053 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2012 - 22:12

WIFI Direct
:)

No napisałem - przyszłość : )

@Łukasz Ignacyk

I co mam sie z tego powodu przenosic do Plus'a? Super szybki net mam w domu do ściągania plików, nie potrzebuje ściągać terabajtów w drodze z domu do spożywczaka. No i zanim LTE w polsce osiągnie 100Mbps to ja wymienie telefon z 30 razy :)

#1054 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 22:20

I co mam sie z tego powodu przenosic do Plus'a? Super szybki net mam w domu do ściągania plików, nie potrzebuje ściągać terabajtów w drodze z domu do spożywczaka.

Tak jakbyś nigdy nie instalował programu z marketu na mieście.

No i zanim LTE w polsce osiągnie 100Mbps to ja wymienie telefon z 30 razy :)

Już osiąga 30-90 Mbps.

#1055 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2012 - 22:24

Z ręką na sercu - nie instalowałem a już na pewno nie większego niż kilka, kilkanaście MB. Gdzie by mi do głowy przyszło siedząc na piwie z laską wyjmować telefon i ściągać Infinity Blade 2.

#1056 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 13 lutego 2012 - 22:25

Tak jakbyś nigdy nie instalował programu z marketu na mieście.

Już osiąga 30-90 Mbps.

30-90Mb ? gdzie ? w reklamach ? ja na wifi na n na telefonie nie mogę wyciągnąć 25Mb a ile moze n 150,300Mb ?

#1057 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 22:26

Z ręką na sercu - nie instalowałem a już na pewno nie większego niż kilka, kilkanaście MB. Gdzie by mi do głowy przyszło siedząc na piwie z laską wyjmować telefon i ściągać Infinity Blade 2.

A kto mówi, że siedząc na piwie z laską.
Piszesz tak jakbyś nigdy nie był na nudnej konferencji albo wykładzie.

30-90Mb ? gdzie ? w reklamach ?

Na szczęście w realu.

Test Huawei E398 LTE 1800 i HSPA+900 Cyfrowy Polsat

#1058 Sheppard25

Sheppard25
  • 80 postów

Napisano 13 lutego 2012 - 22:28

Taa, tylko laguje.

Jakbyś raz w życiu miał takiego Note'a czy SGS2 w ręku to byś bzdur nie pisał.

#1059 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 13 lutego 2012 - 22:34

Właśnie byłem na forum Androida, przeglądałem wpisy o Note i ktoś narzekał na lagi, w odpowiedzi dostał radę o wgranie odpowiedniego ROMu, teraz pytanie po co zwykły użytkownik ma grzebać po forach, męczyć się i ryzykować uszkodzenie drogiego sprzętu. IPhone działa super płynnie i gładko bez usterek po wyjęciu z pudełka.

#1060 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 22:38

Miałem i wystarczy, bo po pierwszych zachwytach przychodzi rozczarowanie.
Gdybyś miał do czynienia z iPhonem 4, Nokią N9 lub Lumia 800, Samsungiem Wave 3 to byś wiedział, że iOS, MeeGo, Windows Phone i Bada OS są dużo szybsze i płynniejsze nawet na jednordzeniowych telefonach.

#1061 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2012 - 22:42

A kto mówi, że siedząc na piwie z laską.
Piszesz tak jakbyś nigdy nie byłeś na nudnej konferencji albo wykładzie.

Nie chodze na nudne wykłady :D poza tym mam wi-fi na uczelni. Stary no nie znajdziesz mi takiej sytuacji gdzie potrzebowałbym na środku pola ściągać kilka GB jak najszybciej, nie jestem aż tak od tego uzależniony. Z tego całego HSPA+ (42Mpbs) wyciągam może z 5-6 przy maks zasiegu i mapy sprawdze, poczte odbiore, na fejsa wejde, raz na ruski rok sciągne jakąś małą apke - nic wiecej nie robie na telefonie co by wymagało internetu. Jeśli za 10 lat baterie będą na tyle pojemne a operatorzy na tyle chojni to spoko - zaczne streamować muzyke, może filmy z iCloud'a, ale tak to przyspieszanie tego to sztuka dla sztuki. Tymbardziej dziwi mnie, że twierdzisz, że jak telefon to tylko z LTE. Tak jak kupowanie ferrari po to żeby jeździc po mieście gdzie ograniczenie jest do 50.

#1062 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 lutego 2012 - 22:51

Widzę, że kolejny zapalony fanatyk Androida. Tak iPhone to jest padaczka i nie warto kupować ten przereklamowany, szpanerski i drogi telefon. VIVA samsung ! Plastic is fantastic!

#1063 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 22:53

Nie chodze na nudne wykłady :D poza tym mam wi-fi na uczelni. Stary no nie znajdziesz mi takiej sytuacji gdzie potrzebowałbym na środku pola ściągać kilka GB jak najszybciej, nie jestem aż tak od tego uzależniony. Z tego całego HSPA+ (42Mpbs) wyciągam może z 5-6 przy maks zasiegu i mapy sprawdze, poczte odbiore, na fejsa wejde, raz na ruski rok sciągne jakąś małą apke - nic wiecej nie robie na telefonie co by wymagało internetu. Jeśli za 10 lat baterie będą na tyle pojemne a operatorzy na tyle chojni to spoko - zaczne streamować muzyke, może filmy z iCloud'a, ale tak to przyspieszanie tego to sztuka dla sztuki. Tymbardziej dziwi mnie, że twierdzisz, że jak telefon to tylko z LTE. Tak jak kupowanie ferrari po to żeby jeździc po mieście gdzie ograniczenie jest do 50.

Kiepski przykład, bo 99% czasu jestem w zasięgu LTE a Xperia S kosztuje 2299 zł, więc nie jest droższa od telefonów bez LTE.

#1064 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2012 - 22:57

To fajnie, ale ja nie jestem Tobą : )

#1065 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 lutego 2012 - 23:00

To fajnie, ale ja nie jestem Tobą : )

To akurat dość oczywiste, ale pewnie i tak wolałbyś żeby Twój Galaxy Nexus miał LTE.

#1066 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2012 - 23:07

Nic by mi to nie dało, wiec obojętna dla mnie kwestia. Galaxy Nexus'a nie używam poza domem, mam iPhone 2G z Edge :)

#1067 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 00:12

Już zasłużył tym, że na jednordzeniowych telefonach działa szybciej od Androida na dwurdzeniowych.

Żaden z nich, tylko jakiś z LTE.
A czy to będzie Samsung Galaxy S II HD LTE, HTC Ville, Motorola Razr Maxx, Sony Xpera S, LG Nitro HD, Nokia Lumia 900 czy iPhone 5 to już osobna kwestia.

Hmm, sgs2 nie chce bo kolega ma,razr mi się podoba i bym go kupił ale ma zablokowany bootloader i narazie nie robią pod niego romow a motorola jak dba o aktualizację dla swoich słuchawek to wiemy,xperia s wydaje się fajna ale gdzie to w PL kupić,lg nitro hd to samo,lumii nie chce,na iPhone 5 nie chce mi się czekać

W takiej sytuacji jedynym sensownym wyborem wydaje się Jezus

Jeszcze myślałem o htc sensation ale ma 768mb ram a przy androidzie przydało by się chociaż 1gb

Poza tym LTE mi jest niepotrzebne bo mieszkam na takim zadpiu do którego 3G ledwo dociera i tylko w niektórych miejscach

EDIT:sprawdziłem teraz na mapie plusy zasięg na terenie mojego miasteczka i z tej mapy wynika ze na całym terenie mojego miasteczka jest zasięg LTE Wewnątrz

#1068 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 lutego 2012 - 00:44

Hmm, sgs2 nie chce bo kolega ma

W dodatku za miesiąc wyjdzie SGS3.

razr mi się podoba i bym go kupił ale ma zablokowany bootloader i narazie nie robią pod niego romow a motorola jak dba o aktualizację dla swoich słuchawek to wiemy

Jest RAZR Developer Edition z odblokowanym.

xperia s wydaje się fajna ale gdzie to w PL kupić

W tej chwili to jeszcze nigdzie, ale już podali ceny więc pewnie na dniach trafi do sklepów.

#1069 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 01:02

Tylko pewnie sgs3 będzie kosztować ponad 2k a tyle mniej więcej mam na telefon,no chyba że poczkekam na premiere 3ki i kupię 2ke za np 1300 czy mniej.Wiem że jest RAZR dev ale nikt nie tworzy romow bo malo osob ma te developerskie wersje RAZR

#1070 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 14 lutego 2012 - 09:23

Tak a propos wspaniałej i jedynej obsługi flash playera, niezbędnej wręcz funkcji, stanowiącej kolejny niezaprzeczalny atut urządzeń z Androidem:
http://www.spiderswe...e-go-dobil.html

To w temacie poruszanym w tym wątku oraz w tym:
http://myapple.pl/wi...-mobilnych.html

A tu coś jeszcze o "otwartym" systemie Android:
http://bezprzyciskow...chce-tw-i-sense

Nie chcę wywoływać flejma, niech każdy sobie decyduje co mu odpowiada a co nie, ale szukanie zalet i wad na siłę jest bez sensu.

#1071 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 lutego 2012 - 16:20

Tak apropo mitu o wolnym działaniu Android'a na 1 rdzeniowych urządzeniach:

#1072 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 15 lutego 2012 - 14:51

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia | Makowe ABC

#1073 nou-camp

nou-camp
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2012 - 16:52

jak dla mnie wybor jest prosty. iphone.iphone i jeszcze raz iphone. uzywam teraz 4 wczesniej 3gs i 3g i nie wyobrazam sobie zmiany na inna opcje. pzdr

#1074 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 16 lutego 2012 - 17:47

Mam i iPhona 4S i Samsunga S II. Wolę iPhona. Samsung przy robieniu zdjęć i nagrywaniu filmów ma czerwoną kropkę na środku, aparat jest wolniejszy i ma gorszą jakość w trudnych warunkach oświetlenia. Jeden egz Samsunga wymieniłem bo obudowa była tak spasowana, że przepuszczała światło (ale to akurat nie problem, iPoda też wymieniłem kiedyś z tego powodu). Android niby fajny, ale czegoś mi brakuje, chyba tej prostoty. Z pulpitu nieraz same lubią widgety zniknąć. Po za tym rozmiar iPhona bardziej mi pasuje i aplikacji na IOS jest więcej. Słowem wole Apple. Mam jeszcze Galaxy Mini, ale o nim nie warto nic pisać.

#1075 Gscon

Gscon
  • 126 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 lutego 2012 - 09:15

Mialem androida i teraz mam iphona. Czy android jest trudny w obsludze jak wiele osób twierdzi hmm, nie powiedzialbym, moze jest tylko bardziej urozmaicony niż iphone, ma wiecej opcji ale dla mnie nie byl jakos skomplikowany, w iphonie za to brakuje niektorych opcji z androida(na szczęście jest cydia).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych