Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#801 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 14 September 2011 - 12:57

SGS2 zaliczył bliski kontakt z nową kostką brukową przed domem. Skutki spotkania z przyjaciółmi, chyba Motorole Defy sobie kupię. Ekran poszedł w drobny mak.

---------- Wpis dodano o 11:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:16 ----------

Wracam do gry :) Za kilka h będzie nowy SGS2 :)

Ja od razu kupiłem sobie dobrą folię i gumowe opakowanie i dzięki temu mój telefon ma się dobrze.

#802 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Posted 15 September 2011 - 06:43

Mam już nowego z Tesco Mobile. Chyba rzeczywiście zainwestuje w jakiś pokrowiec.

#803 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 September 2011 - 11:37

Mając porównanie iP4 i Galaxy SII przyznaje ze Galaxy robi wrażenie. I teraz mam problem bo nie wiem którego sobie zostawić za iPhone przemawia wykonanie, marka, system i ogólnie wszystko mam Apple zaś za Galaxy procesor, ekran, aparat no i cena...

#804 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 15 September 2011 - 11:57

Wiadomo natomiast, który z nich jest najcieńszym smartfonem na świecie:

iPhone 4 wins “world’s thinnest smartphone” rights against Samsung - SlashGear

---------- Wpis dodano o 12:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:56 ----------

#805 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 September 2011 - 12:46

No to też był taki "cheat" ze strony samsunga ogłaszając go najcieńszym skoro podali wymiar w najchudszym miejscu. Anyway nie podoba mi sie ten wyścig na chudość. Nie leżą te telefony w dłoni tak dobrze jak 3G/3GS czy SGS/Nexus S.

#806 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 15 September 2011 - 13:13

No to też był taki "cheat" ze strony samsunga ogłaszając go najcieńszym skoro podali wymiar w najchudszym miejscu. Anyway nie podoba mi sie ten wyścig na chudość. Nie leżą te telefony w dłoni tak dobrze jak 3G/3GS czy SGS/Nexus S.

HTC jest dobre w tej kwestii leżenia telefonu w dłoni, a taki Sensation jest świetnie wykonany, ma Sense 3.0, świetną rozdzielczość i wysoką wydajność w całkiem dobrej cenie. Gdyby jeszcze miał lepsze multimedia, aparat i jakość wyświetlacza to byłby ideałem... a tak to mimo wszystko Galaxy S 2 jest lepszy. Niech już zrobią iPhone'a 5, najlepiej 4 lub 4,3 cala i iPadowa rozdzielczość, wtedy będzie telefon idealny.

#807 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 15 September 2011 - 13:32

Niech już zrobią iPhone'a 5, najlepiej 4 lub 4,3 cala

Mam nadzieję, że przekątna będzie nie dłuższa niż 3,7". Wszystko powyżej tego nie nadaje się do obsługi jedną ręką.

#808 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 15 September 2011 - 13:40

Galaxy ma chyba coś w okolicach 4" i obsługuje bez problemu jedna ręką

#809 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 15 September 2011 - 13:51

Miałem Galaxy S i o komfortowej obsłudze tego telefonu jedną ręką nie było mowy, mimo że nie mam małych dłoni. Naciśnięcie czegokolwiek w lewym górnym rogu telefonu trzymanego w prawej dłoni w taki sposób, że dolny prawy róg opierał się na środku śródręcza było niewygodne i wymagało przesunięcie telefonu w dłoni.

#810 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 September 2011 - 18:38

HTC jest dobre w tej kwestii leżenia telefonu w dłoni, a taki Sensation jest świetnie wykonany, ma Sense 3.0, świetną rozdzielczość i wysoką wydajność w całkiem dobrej cenie. Gdyby jeszcze miał lepsze multimedia, aparat i jakość wyświetlacza to byłby ideałem... a tak to mimo wszystko Galaxy S 2 jest lepszy. Niech już zrobią iPhone'a 5, najlepiej 4 lub 4,3 cala i iPadowa rozdzielczość, wtedy będzie telefon idealny.

Nie bedzie mial wiekszego niz 3,7 a o zmianie rozdzialki mozna zapomniec na kolejne pare lat.

---------- Wpis dodano o 19:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:36 ----------

Ja to widze tak:

Minimum 3,5"
Optimum 3,7"
Maximum 4"

Mniejsze odpadają bo sa niewygodne a wieksze wygladaja karykaturalnie przy glowie.

#811 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 15 September 2011 - 19:12

Nie bedzie mial wiekszego niz 3,7 a o zmianie rozdzialki mozna zapomniec na kolejne pare lat.

Po czym wnosisz? Przecież to byłoby całkiem logiczne, iPadowa rozdzielczość w iPhonie 5, a w nowym iPadzie i tak rozdzielczość ma być powiększona do dużo wyższej, więc deweloperzy i tak będą mieli aplikacje do przerobienia. Jeżeli zostawią 960x640 i 3,5'', ewentualnie zwiększą do 3,7'', to będzie to za mało, przynajmniej dla mnie, ale pewnie nie jestem jedynym, który tak uważa. Więcej niż lepszy aparat i lepszy procesor/układ graficzny nie wymyślą, więc muszą dać większy wyświetlacz i lepszą rozdzielczość, bo inaczej tylko fanboye to kupią. Twierdzisz, że większe niż 4'' wyglądają karykaturalnie - powiedz to użytkownikom Galaxy S 2, Sensation czy tym, którzy czekają Nexusa Prime. Przynajmniej w moim przypadku rozmowy to w porywach to kilku minut dziennie, więc wolę większy telefon do przeglądania internetu czy różnych aplikacji, niż mniejszy by dobrze wyglądał kiedy dzwonię.

#812 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 15 September 2011 - 19:19

Według case-mate będą dwa nowe iPhone'y. Piątka będzie cieńsza, z większym ekranem i funkcją bezprzewodowego ładowania.

iPhone 4S/ iPhone 5 Cases Sign up by Case-mate

#813 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 September 2011 - 23:23

Po czym wnosisz? Przecież to byłoby całkiem logiczne, iPadowa rozdzielczość w iPhonie 5, a w nowym iPadzie i tak rozdzielczość ma być powiększona do dużo wyższej, więc deweloperzy i tak będą mieli aplikacje do przerobienia.

Jeszcze do dzisiaj nie wszystkie są przerobione, bo nikomu nie opłaca się wiecznie udoskonalać już raz sprzedanego produktu. Jeśli Apple w ciągu 2 lat zdecydowałoby się na 2 zmiany rozdzielczości to wyobraź sobie ile apps'ów faktycznie wykorzystywałoby nową rozdzielczość i ile trzeba by było czekać aż w końcu zostanie sensowanie wykorzystana. Nie bez przyczyny potęgą iPhone jest AppStore - miałby się tym samym pozbawić kury znoszącej złote jaja? iPad'owe aplikacje mają zupełnie inny układ menu przystosowany do powierzchni 10 cali, dzieki czemu w 1 oknie wyświetlanych jest dużo wiecej informacji niż na iPhone. Takie zwyczajne przeniesienie ich na ekran 4 cale 1024x768 skończy sie tym, że bedziesz musiał w natłoku przycisków trafiać w nie główką od szpilki.

Jeżeli zostawią 960x640 i 3,5'', ewentualnie zwiększą do 3,7'', to będzie to za mało, przynajmniej dla mnie, ale pewnie nie jestem jedynym, który tak uważa. Więcej niż lepszy aparat i lepszy procesor/układ graficzny nie wymyślą, więc muszą dać większy wyświetlacz i lepszą rozdzielczość, bo inaczej tylko fanboye to kupią.

Nie wszyscy zmieniają telefon co rok. Dla tych którzy mają 3GS'y to będzie ogromny skok a takich ludzi jest większość bo najwięcej abonamentów to umowy 2 letnie.

Twierdzisz, że większe niż 4'' wyglądają karykaturalnie - powiedz to użytkownikom Galaxy S 2, Sensation czy tym, którzy czekają Nexusa Prime. Przynajmniej w moim przypadku rozmowy to w porywach to kilku minut dziennie, więc wolę większy telefon do przeglądania internetu czy różnych aplikacji, niż mniejszy by dobrze wyglądał kiedy dzwonię.

Do Twoich osobistych preferencji się nie odniosę... komentuję tylko statystyki a nie poszczególne opinie :) iPhone taki jaki jest sprzedaje się w dużo większej ilości niż telefony z większymi ekranami. Zadowolonych klietnów jest zatem więcej niż maruderów ktorzy poszli do konkurencji. Po co to zmieniać? :)

#814 NouNejm

NouNejm
  • 717 posts
  • SkądToruń

Posted 16 September 2011 - 11:22

Jeszcze do dzisiaj nie wszystkie są przerobione, bo nikomu nie opłaca się wiecznie udoskonalać już raz sprzedanego produktu. Jeśli Apple w ciągu 2 lat zdecydowałoby się na 2 zmiany rozdzielczości to wyobraź sobie ile apps'ów faktycznie wykorzystywałoby nową rozdzielczość i ile trzeba by było czekać aż w końcu zostanie sensowanie wykorzystana. Nie bez przyczyny potęgą iPhone jest AppStore - miałby się tym samym pozbawić kury znoszącej złote jaja? iPad'owe aplikacje mają zupełnie inny układ menu przystosowany do powierzchni 10 cali, dzieki czemu w 1 oknie wyświetlanych jest dużo wiecej informacji niż na iPhone. Takie zwyczajne przeniesienie ich na ekran 4 cale 1024x768 skończy sie tym, że bedziesz musiał w natłoku przycisków trafiać w nie główką od szpilki.

Nie wszyscy zmieniają telefon co rok. Dla tych którzy mają 3GS'y to będzie ogromny skok a takich ludzi jest większość bo najwięcej abonamentów to umowy 2 letnie.

Do Twoich osobistych preferencji się nie odniosę... komentuję tylko statystyki a nie poszczególne opinie :) iPhone taki jaki jest sprzedaje się w dużo większej ilości niż telefony z większymi ekranami. Zadowolonych klietnów jest zatem więcej niż maruderów ktorzy poszli do konkurencji. Po co to zmieniać? :)

Dzięki za to wyjaśnienie z rozdzielczością, faktycznie mogłoby tak być gdyby iPadowe aplikacje odpalać na iPhonie z jego rozdzielczością. Owszem, zadowolonych klientów jest dużo więcej niż w przypadku innych producentów, ale rok temu iPhone 4 zmiażdżył wszystko co istniało, teraz iPhone 5 ze swoim 3,5'' moim zdaniem nie da rady, dlatego musi mieć więcej. Zresztą, w iPhonie 4 nie spotkałem aplikacji, który by nie działała z idealną prędkością, zatem lepszy procesor czy lepszy układ graficzny nic nie zmienią, tak samo lepszy aparat, obudowa nawet jeśli ją zmienią pozostanie rzeczą gustu. Apple musi zrobić coś co będzie przekonywać do zmiany na wyższy model, właśnie wielkość wyświetlacza i rozdzielczość pasowałyby do tego idealnie. Gdyby zeszłoroczny iPhone miał 480x320, to sądzę, że ludzie dalej używaliby 3GS'ów, bo nie mieliby powodów do zmiany na 4, więc w tym roku Apple też musi dać powody do zmiany 4 na 5.

---------- Wpis dodano o 12:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:21 ----------

Dzięki za to wyjaśnienie z rozdzielczością, faktycznie mogłoby tak być gdyby iPadowe aplikacje odpalać na iPhonie z jego rozdzielczością. Owszem, zadowolonych klientów jest dużo więcej niż w przypadku innych producentów, ale rok temu iPhone 4 zmiażdżył wszystko co istniało, teraz iPhone 5 ze swoim 3,5'' moim zdaniem nie da rady, dlatego musi mieć więcej. Zresztą, w iPhonie 4 nie spotkałem aplikacji, który by nie działała z idealną prędkością, zatem lepszy procesor czy lepszy układ graficzny nic nie zmienią, tak samo lepszy aparat, obudowa nawet jeśli ją zmienią pozostanie rzeczą gustu. Apple musi zrobić coś co będzie przekonywać do zmiany na wyższy model, właśnie wielkość wyświetlacza i rozdzielczość pasowałyby do tego idealnie. Gdyby zeszłoroczny iPhone miał 480x320, to sądzę, że ludzie dalej używaliby 3GS'ów, bo nie mieliby powodów do zmiany na 4, więc w tym roku Apple też musi dać powody do zmiany 4 na 5.

#815 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 September 2011 - 12:35

Dzięki za to wyjaśnienie z rozdzielczością, faktycznie mogłoby tak być gdyby iPadowe aplikacje odpalać na iPhonie z jego rozdzielczością. Owszem, zadowolonych klientów jest dużo więcej niż w przypadku innych producentów, ale rok temu iPhone 4 zmiażdżył wszystko co istniało, teraz iPhone 5 ze swoim 3,5'' moim zdaniem nie da rady, dlatego musi mieć więcej.

Jest jeszcze taka jedna ciekawostka, że robienie telefonu z ekranem np 4,5 cala zabija sprzedaż tabletów. Zauważ, że na androidzie sporo jest telefonów z ogromnymi wyświetlaczami a sprzedaż tabletów idzie mizernie. Apple raczej nie bedzie robic wewnętrznej konkurencji między swoimi produktami, do tej pory reklamowało je jako jedyne w swoim rodzaju i niezastąpione ;) Nie to co np. Samsung, ktory najpierw robi telefon, potem robi tablet a potem tabletotelefon (Note) i gdzie tu sens i gdzie tu logika? -,-

Zresztą, w iPhonie 4 nie spotkałem aplikacji, który by nie działała z idealną prędkością, zatem lepszy procesor czy lepszy układ graficzny nic nie zmienią, tak samo lepszy aparat, obudowa nawet jeśli ją zmienią pozostanie rzeczą gustu. Apple musi zrobić coś co będzie przekonywać do zmiany na wyższy model, właśnie wielkość wyświetlacza i rozdzielczość pasowałyby do tego idealnie.

Oj są aplikacje, ktore przycinają nie oszukujmy się. Sam mam kilka takich jak RR2, Fifa 11 czy Google Earth. Ten ostatni na mocniejszym Nexus S działa wyśmienicie. Poza tym mocniejsze podzespoły to nie tylko gry czy aplikacje, ale róznież nowa funkcjonalność. Czy na iPhone 4 możesz robić mirroring 1080p lub AirPlay po 720p? ;) Ja osobiście baaaardzo czekam na taką funkcję w iPhone żeby mieć w końcu pretekst do zakupu Apple TV. Btw nie jest wykluczone, że rozmiar wyświetlacza sie zwiększy, ale jedyna realna opcja to na dzień dzisiejszy to jak już wcześniej wspomniałem 3,7".

Gdyby zeszłoroczny iPhone miał 480x320, to sądzę, że ludzie dalej używaliby 3GS'ów, bo nie mieliby powodów do zmiany na 4, więc w tym roku Apple też musi dać powody do zmiany 4 na 5.

Mówię Ci, mnóstwo osób zmienia telefon co 2 lata :) Jeśli rok temu kupili 4'rke to za rok otrzymają telefon o możliwościach promu kosmicznego w porównaniu do obecnego modelu ;) Kalendarz zmian mówi, że właśnie teraz możemy spodziewać się tylko i wyłącznie podniesienia parametrów jak to było w 3G/3GS. Za rok powinien wyjść konkretnie odświeżony model... o ile im sie pomysły nie skończą ;)

#816 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 September 2011 - 21:45

Purported Samsung Galaxy S III specs revealed - GSMArena.com news

#817 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1084 posts
  • SkądPleszew, Poland

Posted 18 September 2011 - 10:04

Purported Samsung Galaxy S III specs revealed - GSMArena.com news

Jak dla mnie te dane są śmieszne i uważam że w SIII nie będzie takiego Hardware chociaż dosyć zbliżony... Poza tym Niewiarygodne źródło :P

#818 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 18 September 2011 - 10:37

takiego GSIII chętnie bym kupił, prawie jak komputer

#819 Axellvak

Axellvak
  • 1938 posts

Posted 18 September 2011 - 10:54

Ładna fikcja ten GS3.. osrani są, największym konkurentem dla nich jest Apple więc nie wiedzą już co wymyślać

#820 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 September 2011 - 11:49

Ja wiem, czy fikcja. W 2012 pewnie juz beda takie smartphone'y. Tyle, ze 4,65" to juz nie jest smartphone tylko tableto-telefon.

#821 Axellvak

Axellvak
  • 1938 posts

Posted 18 September 2011 - 12:17

Na dzień dziesiejszy fikcja.. w 2012? czemu nie..aczkolwiek wątpie, co za tym idzie.. już widze jak bedą wyglądały gry na takich sprzętach..:D

#822 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 September 2011 - 13:52

Tak samo jak dzisiaj czy rok temu, bo na andka nie wyjdzie zadna zoptymalozowana gra : D Zartuje ;) Ale cos w tym jest, ze cala ta zabawa na androidzie z podzespolami przypomina jaranie sie tetrisem na 2, 4, 8 rdzeniach i liczenie, ze pójdzie lepiej... dopoki nie uporaja sie z fragmentacja nie ma co liczyc, ze ten hardware do czegos sie przyda.

#823 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 September 2011 - 14:00

takiego GSIII chętnie bym kupił, prawie jak komputer

Jeśli wyjdzie coś takiego, to pewnie wymienię swojego S2 na niego. Ale tym razem poczekam, aż trochę stanieje.
S2 kupiłem, zaraz jak się pojawił, a dziś można go parę stówek taniej wyrwać.
Ale nie żałuję. Dziś podjąłbym taką samą decyzję.
iPhone nie ma tego, co potrzebuję.

#824 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 September 2011 - 14:34

Jesli tak gonisz za cyframi, to czemu jeszcze nie masz SGS2+ albo Note'a? Przeciez samsung co miesiac wydaje nowego flagowca.

#825 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 September 2011 - 15:44

Jesli tak gonisz za cyframi, to czemu jeszcze nie masz SGS2+ albo Note'a? Przeciez samsung co miesiac wydaje nowego flagowca.

Nie gonię za cyframi. Napisałem, że poczekam. S2 w zupełności mi wystarcza i nie brakuje mi w nim niczego. Nawet bateria obecnie działa mi wystarczająco długo, pomimo że zmieniłem domyślny limit czasu ekranu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users