Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#776 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 12 września 2011 - 10:28

Kupując Nexusa masz taki mix iPhone'a i większości Androidów - względnie otwarty system, aktualizacje na czas, ale średnie aplikacja (tego niestety się nie przeskoczy na ten moment). Androidowi nie mówię nie, tak samo jak iOSowi nie mówię bezwzględnego tak. Dobrze że jest kilka systemów na rynku, jest REALNA konkurencja dzięki czemu wszystko idzie bardzo szybko do przodu.

#777 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 10:42

No to prawda, jesli chodzi o gry to najlepiej wypadaja telefony z Tegrą 2 pod ktore optymalizowane jest ich najwiecej. Jesli chodzi o aplikacje to najlepiej miec telefon z rozdzielczoscią 800x480 zeby nie odpalac aplikacji w oknach. Jezeli chce sie update'y to Nexus'y a jesli... wlasciwie to nie wiem za co mozna lubic nakladki, ale telefony z nakladkami wychodzą bardzo czesto i maja "up-to-date" specyfikacje. Niby taka wolnosc wyboru, ale czy kupując iPhone nie dostajemy tego wszystkiego "all in one"?

#778 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 12:26

Jak by nie patrzeć w Nexus 1 i S też jest nakładka. Zamienić ją w TouchWiz i mieć przewijanie w pionie to naprawdę żaden kłopot. Z ciekawości, jak z baterią na stockowym 2.3.6 ?

#779 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 12:59

Jak by nie patrzeć w Nexus 1 i S też jest nakładka. Zamienić ją w TouchWiz i mieć przewijanie w pionie to naprawdę żaden kłopot. Z ciekawości, jak z baterią na stockowym 2.3.6 ?

Raczej PODkładka ;)

Baterię ładuję raz dziennie, w tym temacie nic się nie zmieniło.

#780 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 15:07

Każdy użytkuje urządzenie inaczej. Jeżeli masz włączone 3G, push ile schodzi w stanie spoczynku czyt. nocy ? Uwierz mi, że to jest jest też nakładka przy odpowiednio zmodyfikowanym kernelu.

#781 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 15:32

W nocy koło 5%. Mam włączoną synchronizacje, wi-fi, gps, 3G. Jak się upre potrafie dobić do 2 dni czyli podobnie jak to zazwyczaj wychodziło z iPhone 4, ale w Nexusie jest to troche trudniejsze. O ile "w gotowości" oba telefony powinny wytrzymać tyle samo, to "w użyciu" iPhone wygrałby zdecydowanie. Po zakończonej pracy zawsze killuje procesy... taki fetysz chyba ;)

NAkładkę to ja rozumiem jako NAłożony na system launcher, np Sense, TouchWiz czy Motoblur. Może źle rozumuję, android mam od około miesiąca...

#782 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 12 września 2011 - 15:32

napiszę Wam swój przypadek, miałem iPhone 4 przez ok 8 miesięcy (przedtem 3G), sprzedałem w lipcu i kupiłem nowego SGS2. Super telefonik, szybki, duży czytelny ekran choć do rozdziałki z iP 4 dużo mu brakuje.. jednak Android mi nie podszedł. A to jakaś aplikacja nie działa, a to się zwiesił w najmniej oczekiwanym momencie. Może to wina brandowanego ROM-u z Orange.. sprzedałem go, a od wczoraj mam nówkę iP 4 i jestem szczęśliwy :):) ale przyznam się, że fajnie byłoby mieć oba, bo wzajemnie się uzupełniają. pozdrawiam

#783 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 15:59

NAkładkę to ja rozumiem jako NAłożony na system launcher, np Sense, TouchWiz czy Motoblur. Może źle rozumuję, android mam od około miesiąca...[/QUOTE]

Dzięki za info. Mam podobnie w SGS.
Nakładka, launcher, podkładka > zauważ na screenach w necie, wersja 2.3.3 a kernel zawsze ma swoje oznaczenia. Każdy nazywa ją po swojemu ( launcher, touchwiz, motoblur ) i oczywiście odpowiednio zmodyfikowany kernel. Osobiście bawiłem się launcherem ( czyli Nexus S, N1 ) na moim SGS.
Dzisiaj oddałem iP4 do serwisu, ciekawe ile to będzie trwało. Zobaczymy czy naprawią home czy będą wymieniać na refarba.

#784 qbay

qbay
  • 16 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 września 2011 - 18:49

Trudny wybór: iPhone 4 (lub 5) czy Samsung Galaxy S II ? Otóż miałem iPhone'a 3GS - ukradli mi :(, a do czynienia z czwórką i byłem BARDZOOOO zadowolony :) Aczkolwiek gdybym kupował tańszego Szajsunga G S II, to czy ktoś by mnie mógł nawrócić czymś sensownym na iPhone? Krótko mówiąc, chcę, żeby ktoś za mnie podjął decyzję :) Co do mnie przemawia: - iOS, którego jestem wielkim fanem - tzn. aplikacje są dedykowane na konkretne urządzenie i raczej żadnych niedoróbek nie ma, co może być w androidzie chyba... - to jest APPLE :D Na korzyść szajsunga: - wyświetlacz duży i piękny - FLASH się OTWIERA! :) -różnica cenowa spora jest... co byście wybrali??

#785 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2011 - 18:54

iPhone'a 5 jeszcze nie ma, więc nie będę się na jego temat wypowiadał. iPhone'a 4 mam od roku i podejrzewam, że będę go miał kolejny rok - mogę go śmiało polecić. Wyświetlacz ma dobry (nie widziałem tego w Samsungu, nie jestem w stanie ich porównać), Flash jest sprawą osobistą - faktycznie może się przydać, ale czy warto uzależniać od niego kupno telefonu? Różnicę cenową pomijam - jeśli możesz sobie pozwolić na iPhone'a i chcesz iPhone'a - nie oszczędzaj na siłę. Miałeś iPhone'a, więc nie widzę sensu w "nawracaniu" - wiesz, na co się decydujesz. Natomiast Androida nie znam, nie używałem go dłużej niż kilka minut, ale z wielu wpisów na forum i z opinii znajomych wnioskuję, że Android najlepiej wypada na Nexusach. Samsung pewnie ma jakąś nakładkę.

#786 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 12 września 2011 - 18:54

Zajrzyj tutaj.

#787 arpus

arpus
  • 161 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 września 2011 - 18:55

Temat był już poruszany naprawdę tysiące razy... Weź iPhone'a. Wiem co mówię- miałem oba. Jeśli chcesz wiedzieć więcej to pytaj na priv.

#788 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 12 września 2011 - 19:13

Połączyłem z identycznym tematem. qbay, przed założeniem nowego tematu sprawdzaj, czy nie ma już takiego na forum. To nie boli, a oszczędza czas Tobie i nam.

#789 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 19:28

btw. poczytaj sobie co o iPhone mowi sie na forach androidowych

HTC Dream a IPhone 3G

#790 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 20:15

Otóż miałem iPhone'a 3GS - ukradli mi :(, a do czynienia z czwórką i byłem BARDZOOOO zadowolony :)
Aczkolwiek gdybym kupował tańszego Szajsunga G S II, to czy ktoś by mnie mógł nawrócić czymś sensownym na iPhone?

Krótko mówiąc, chcę, żeby ktoś za mnie podjął decyzję :)

Co do mnie przemawia:
- iOS, którego jestem wielkim fanem - tzn. aplikacje są dedykowane na konkretne urządzenie i raczej żadnych niedoróbek nie ma, co może być w androidzie chyba...
- to jest APPLE :D

Na korzyść szajsunga:
- wyświetlacz duży i piękny
- FLASH się OTWIERA! :)
-różnica cenowa spora jest...

co byście wybrali??

Zdecydowanie oba :)

---------- Wpis dodano o 21:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:01 ----------

W nocy koło 5%. Mam włączoną synchronizacje, wi-fi, gps, 3G. Jak się upre potrafie dobić do 2 dni czyli podobnie jak to zazwyczaj wychodziło z iPhone 4, ale w Nexusie jest to troche trudniejsze. O ile "w gotowości" oba telefony powinny wytrzymać tyle samo, to "w użyciu" iPhone wygrałby zdecydowanie. Po zakończonej pracy zawsze killuje procesy... taki fetysz chyba ;)

NAkładkę to ja rozumiem jako NAłożony na system launcher, np Sense, TouchWiz czy Motoblur. Może źle rozumuję, android mam od około miesiąca...

Zrobisz jak będziesz chciał. Nie wiem jak masz skonfigurowany sprzęt ale od 2.3.4 system zarządzania pamięcią jest bardzo dobry. Nie ma takiej potrzeby.

#791 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 12 września 2011 - 20:23

Ja sie nawróciłem na iPhone'a i nie żałuję. Ale jak napisałem kilka postów wcześniej, idealnie mieć obydwa :)

#792 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 20:39

Obydwa są świetne. Nie mówię o samych urządzeniach ale całej infrastrukturze. Plusem androida jest fakt ( nie dla wszystkich przydatny ),ze scena " koncepcyjnych grzebaczy " jest bardziej otwarta niż w przypadku iOS. Xda to dla mnie doskonałe zajęcie na długie wieczory ;)

#793 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 września 2011 - 20:47

Otóż miałem iPhone'a 3GS - ukradli mi :(, a do czynienia z czwórką i byłem BARDZOOOO zadowolony :)
Aczkolwiek gdybym kupował tańszego Szajsunga G S II, to czy ktoś by mnie mógł nawrócić czymś sensownym na iPhone?

Krótko mówiąc, chcę, żeby ktoś za mnie podjął decyzję :)

Co do mnie przemawia:
- iOS, którego jestem wielkim fanem - tzn. aplikacje są dedykowane na konkretne urządzenie i raczej żadnych niedoróbek nie ma, co może być w androidzie chyba...
- to jest APPLE :D

Na korzyść szajsunga:
- wyświetlacz duży i piękny
- FLASH się OTWIERA! :)
-różnica cenowa spora jest...

co byście wybrali??

Nokię N9 z MeeGo.

#794 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 20:47

Osobiścię stronię od grzebania. No chyba, że w Markecie. Właściwie tylko po to kupiłem Nexus żeby nie musieć przy nim grzebać :)

#795 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 12 września 2011 - 20:57

W Nexus One pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to było odblokowanie bootloader'a ;)

#796 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 września 2011 - 21:47

Mogłeś wyhaczyć wersje developerską z fabrycznie odblokowanym : D wtedy nie traci się gwarancji.

#797 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 13 września 2011 - 07:40

Mogłeś wyhaczyć wersje developerską z fabrycznie odblokowanym : D wtedy nie traci się gwarancji.

Cięzko go było zdobyć w czasie gdy go kupowałem w takiej wersji jaką kupowałem. Musiałem do Krakowa podjechać po wersje z Vodafone UK. Google miał wtedy dosyć charakterystyczny sposób sprzedaży. Były to czasu oczekiwania na upgrade do 2.2 ;)

#798 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 13 września 2011 - 14:14

Rozłożyłem na czynniki pierwsze stock'owy firmware dla Nexus. Przeróbki nie mają sensu jeżeli nie ma się ogromnej ilości czasu i pozbycia się zależności, odwołań etc. Najlepsze i najlepiej działające są jednak stock'i. Oczywista oczywistość i nikt nie będzie mówił, że gotowany jest lepszy ;) BTW. Miałem dzisiaj kiepski dzień i katalizatora brakło.

#799 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 września 2011 - 15:30

Polecam przesłuchać każdemu kto waha sie miedzy iOS a Android.

Podcast Android.com.pl #5 [12.09.2011]

#800 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 14 września 2011 - 10:51

SGS2 zaliczył bliski kontakt z nową kostką brukową przed domem. Skutki spotkania z przyjaciółmi, chyba Motorole Defy sobie kupię. Ekran poszedł w drobny mak.

---------- Wpis dodano o 11:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:16 ----------

Wracam do gry :) Za kilka h będzie nowy SGS2 :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych