Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#726 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 września 2011 - 15:24

Ciekawe. Np ja uważam że główna przewaga iPhone 4 polega właśnie na lepszym od Samsunga wyświetlaczu. :)

Doprecyzujmy po prostu:
SGS2: ma większy (+) i idealny czarny (+) ma niską rozdzielczość (-) nienaturalne kolory (-)
iPhone 4: ma mniejszy(+/-)*, za to z genialną rozdzielczością(+) i z świetnymi kolorami (+)

Wg osobistych preferencji, dla mnie + bo SGS2 nie mogę obsługiwać 1 ręką bo wypada przy sięganiu po przekątnej.
Jeszcze wspomnę, że całe reklamowanie tych ekranów w SGS2 jako lepsze w mocnym słońcu - G prawda. Byłem w Chorwacji i nie dość, że iPhone lepiej widać, to Samsung się przygaszał bo "może ulec przegrzaniu" i już w ogóle nic nie było widać.

#727 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 września 2011 - 15:35

Również uważam, że mniejszy ekran iPhone'a to plus. Tak jak kolega wyżej napisał - jest wygodniejszy w obsłudze. Poza tym jestem zdania ze iP to iP i nie ma co porównywać go z Samsungiem i odwrotnie. Zupełnie inne telefony mimo pozornego podobieństwa.

#728 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 września 2011 - 18:03

Przede wszystkim jeden z nich ma ponad rok a drugi jest "nówerką" wiec...

#729 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 09 września 2011 - 19:42

Kupiłem sobie SGS II, pobawiłem się custom'ami :( i stwierdziłem, że iPhona'a nie porzucę ale Sammy też mi się podoba. Mam dylemat i zacząłem używać obydwu. Mam nadzieję, że wzajemne pozwy zakończą się konsensusem bo nie ma nic lepszego jak konkurencja czego przykładem jest iP i SGS.

#730 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 września 2011 - 23:40

Doprecyzujmy po prostu:
SGS2: ma większy (+) i idealny czarny (+) ma niską rozdzielczość (-) nienaturalne kolory (-)
iPhone 4: ma mniejszy(+/-)*, za to z genialną rozdzielczością(+) i z świetnymi kolorami (+)

Oba mają rowniez bdb kąty patrzenia. sAmoled pozera mniej prądu.

Fajne ekrany poza tymi dwoma to LG'kowe Nova Display i SE Bravia Engine LCD. Posiadam w tej chwili rowniez Samsungowe SC-LCD i po przesiadce z Retiny nie odczulem wielkiego dyskomfortu.

#731 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 września 2011 - 08:58

Oba mają rowniez bdb kąty patrzenia. sAmoled pozera mniej prądu.

Chciałem porównać tylko najważniejsze różnice - a z tym prądem to akurat mała różnica chyba, skoro telefon działa 2h w użyciu, ciężko trochę to zweryfikować.

Fajne ekrany poza tymi dwoma to LG'kowe Nova Display i SE Bravia Engine LCD. Posiadam w tej chwili rowniez Samsungowe SC-LCD i po przesiadce z Retiny nie odczulem wielkiego dyskomfortu.

Na jakimś filmie widziałem porównanie czarnego koloru i rzeczywiście robiło wrażenie. Widać ma więcej PPI niż ten marny amoled w SGS2 - bo tu to jest pikseloza wszędzie i to straszna.

#732 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 11:25

AMOLED i sAMOLED posiadają tzw. matryce PenTile i efektywna rozdzielczosc jest duzo mniejsza niz tak deklarowana 800x480. Celowo wybralem model Nexus S z SC-LCD zeby nie bylo wiochy z pixelami (moge jedynie zalowac tej czerni). sAMOLED+ ma juz niby normalną matryce, ale przy 4,3 cala to jest tylko koło 200ppi...

#733 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 września 2011 - 13:30

Super AMOLED HD ma już 1280x720 i 4,65".

#734 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 14:55

No, ale znowu jest to PenTile. Trzeba by czekac na:
super active matrix organic light emiting diode plus high definition w skrocie sAMOLED+ HD

:D

#735 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 września 2011 - 14:57

A to jest 312 PPI i dlatego już się nie mogę jak wyjdzie Nexus Prime :-D Mały tablecik fajna rzecz czasem, bo telefon to jest do 4" max.

---------- Wpis dodano o 15:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:55 ----------

No, ale znowu jest to PenTile. Trzeba by czekac na:
super active matrix organic light emiting diode plus high definition w skrocie sAMOLED+ HD

:D

Oj tam, o tam, na pewno będzie dużo ciekawszy od tego w SGS2, a jak nie, to się poczeka na kolejną "super..." generację.

#736 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 15:03

Gdyby te 720p wcisneli w 4 cale... to bym kupowal bez zawahania. Tak to nie widze sensu istnienia 4 i półcalowego "mini tabletu". Mam iPad a telefon ma sie miescic w kieszeni i nie wyglądac karykaturalnie przy głowie. Wg. oststnich plotek Nexus Prime ma jednak zostac na 800x480 - przynajmniej baza programow nie zostsnie uszczuplona ;)

#737 jdus

jdus
  • 475 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 września 2011 - 15:09

Nie rozumiem tego wyścigu w calach. Zaczyna się robić coś takiego jak wyścig firm ze sprzetem fotograficznym i pixelami. 3.5 - 4 to max jak na telefon.

#738 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 10 września 2011 - 15:30

sAmoled pozera mniej prądu.

Zużycie prądu przez wyświetlacz OLED zależy od tego, co jest na nim wyświetlane.
W przypadku LCD, zużycie zależy tylko od jasności podświetlenia.
Amoled wyświetlający stronę www z tekstem na białym tle zużyje zapewne znacznie więcej energii niż tych samych rozmiarów LCD wyświetlający tę samą stronę.

Dołączona grafika

Do tego dochodzą dwa kolejne problemy:
- krótsza żywotność wyświetlaczy organicznych, szczególnie ich niebieskich diod (stąd użycie matrycy typu PenTile z większymi diodami niebieskimi),
- "wypalanie" statycznych elementów obrazu.

O fatalnym odwzorowaniu barw nawet nie wspomnę.

#739 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 września 2011 - 15:41

Wg. oststnich plotek Nexus Prime ma jednak zostac na 800x480 - przynajmniej baza programow nie zostsnie uszczuplona ;)

To niech się bujają, nie kupię - poczekam aż będą mieli w ofercie 720p na czymś, co nie ma trójkątów.

Szczerze mówiąc, to chętnie bym przyjął do rodziny gadżetów takiego mniejszego iPada, z 6-7", koniecznie nie panoramiczny. Nienawidzę ekranów panoramicznych.

#740 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 21:06

To niech się bujają, nie kupię - poczekam aż będą mieli w ofercie 720p na czymś, co nie ma trójkątów.

A ja kupie jak bedzie conajmniej 100.000 aplikacji przerobionych na te 720p ;)

---------- Wpis dodano o 22:06 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:05 ----------

Co ja gadam, za rok przeciez wracam na iPhone : D

#741 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 10 września 2011 - 21:32

A ja kupię jeśli zapewnią aktualizacje systemu przez 2-3 lata.

#742 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 22:42

A ja kupię jeśli zapewnią aktualizacje systemu przez 2-3 lata.

18 miesiecy to zycie Nexus'ów. Kazdy inny android ma tylko gorzej, zostają ruskie customy :/

#743 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 września 2011 - 22:55

Tyle, że ja nie chcę kupić, żeby używać jako telefonu głównego, tylko jako zabawki i ciekawości nowostek sprzętowych - do tego się jak najbardziej nadają produkty na androidzie :-)

#744 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 września 2011 - 23:07

Ja kupilem z powodow finansowych, nie stac mnie w tak krótkim czasie na zakup drugiego iPhone 4 w takim stanie w jakim bym oczekiwal. 3GS odpada bo w tej samej cenie moglem miec nowego Nexus S z ktorego poki co jestem zadowolony, ale tylko dlatego ze zawsze pod ręką jest jeszcze ipad z iOS ;) no nic czekam na przedluzenie umowy i obym nigdy wiecej nie wpadł do wody z telefonem :D

#745 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 września 2011 - 23:50

Ja bym zdecydowanie wolał sobie kupić 3GSa niż cokolwiek z androidem - próbowałem używać SGS2 z moją główną kartą, ale po max 2 dniach po prostu to wszystko zaczynało mnie niemiłosiernie irytować. Dla mnie to jest dobre do zabawy, czasem zadzwonić, napisać, coś poczytać, na co dzień no way.

#746 andwal

andwal
  • 115 postów
  • Skąd3city/UK

Napisano 11 września 2011 - 07:49

Ja bym zdecydowanie wolał sobie kupić 3GSa niż cokolwiek z androidem - próbowałem używać SGS2 z moją główną kartą, ale po max 2 dniach po prostu to wszystko zaczynało mnie niemiłosiernie irytować. Dla mnie to jest dobre do zabawy, czasem zadzwonić, napisać, coś poczytać, na co dzień no way.

Co ty powiesz kolego?Sam mam Galaxy S2 I jestem zadowolony!jesli nie umiesz używać telefonu to kup sobie cegłę!

#747 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 11 września 2011 - 10:30

Co ty powiesz kolego?Sam mam Galaxy S2 I jestem zadowolony!jesli nie umiesz używać telefonu to kup sobie cegłę!

Spróbuj zaktualizować w nim system do 4.0 Ice Cream Sandwich ;)

#748 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 września 2011 - 11:07

Dostanie, pół roku po Nexusach, ale dostanie ;)

#749 edgarson

edgarson
  • 65 postów

Napisano 11 września 2011 - 11:25

ciezko zaktualizowac do czegos czego oficjalnie jeszcze nie ma.
Sprobuj zaktualizowac swojego iphonika do ios5

#750 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 11 września 2011 - 11:43

Żaden problem,wystarczy miec konto developerskie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych