Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#676 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 sierpnia 2011 - 19:16

Mialem przez chwile sprzet z androidem (Nexus One) teraz czekam do poniedzialku na nowszego (Nexus S). Jako 3 letni uzytkownik iOS postaram sie wkrotce opisac swoje przemyslenia (w miare mozliwosci obiektywnie) co do obu systemów :)

Tylko się nie zdziw, że się zacina przy otwieraniu listy programów, wiesza przy próbie odtwarzania filmu full hd i działa na baterii 3-6 godzin.

#677 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 sierpnia 2011 - 19:29

Raczej w 2013 roku, a nie 2012.

No jesli mamy 2011 i spodziewamy sie 5tki to za rok powinna byc 6stka?

---------- Wpis dodano o 20:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:27 ----------

Tylko się nie zdziw, że się zacina przy otwieraniu listy programów, wiesza przy próbie odtwarzania filmu full hd i działa na baterii 3-6 godzin.

Pozwolę sobie na razie nie komentować. A iPhone 4 odtwarza 1080p?

#678 olsen-72

olsen-72
  • 1 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 16:01

A ja Panowie powiem tak: jak ktos nie miał wcześniej iPhona to to czy kupi iPhona czy Galaxy 2 nie bedzie miało znaczenia. Moim zdaniem obydwa fony sa tak samo dobre (oczywiscie rzecz gustu). Moim zdaniem ekran na Galaxym jest bardziej wyrazisty niz na iP4. Ale to moje zdanie. Z drugiej zas strony... Jestem uzytkownikiem iPhonów od początku ich istnienia ale od czasu do czasu zmieniam kolejne iPki na cos innego. iP3 zmieniłem na Galaxego I a iP4 na Galaxego II ale... "Niestety" za kazdym razem wracałem po ok 1-2 mies do iPhona. Wydaje mi sie ze iPhony "uzależniają" i tyle, choc pewnie odkrywczy w tym temacie nie jestem. I tak jak pisałem naq początku - kto nie miał iP wczesniej różnicy nie zobaczy ale dla ktos kto miał wcześniej iPhona - każdy inny telefon bedzie niczym innym niz tylko "złomkiem". Pozdro

#679 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 16:14

Właśnie przesiadłem się z iOS na Androida z "przymusu" i choć obecny telefon jest lepszy od starej nokii z klawiszami to robocik nie dorównuje jabłuszkowi. Dla mnie Android jest strasznie chaotyczny :/

#680 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 22 sierpnia 2011 - 18:09

Wydaje mi sie ze iPhony "uzależniają" i tyle, choc pewnie odkrywczy w tym temacie nie jestem.
I tak jak pisałem naq początku - kto nie miał iP wczesniej różnicy nie zobaczy ale dla ktos kto miał wcześniej iPhona - każdy inny telefon bedzie niczym innym niz tylko "złomkiem".

Zależy jeszcze jaki, bo przy innowacyjnej Nokii N9 to iPhone jest mulącym i przestarzałym telefonem.

#681 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 18:35

Na czym polega innowacja Nokii w modelu N9? Na umieszczeniu listy uruchomionych aplikacji na jednym z ekranów? Na plastikowej obudowie malowanej od wewnątrz, zamiast na zewnątrz? A może na umieszczeniu kamery do wideorozmów u dołu telefonu i głównej w równie "wygodnym" miejscu? Możesz mnie oświecić?

#682 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 22 sierpnia 2011 - 18:49

A ja Panowie powiem tak: jak ktos nie miał wcześniej iPhona to to czy kupi iPhona czy Galaxy 2 nie bedzie miało znaczenia. Moim zdaniem obydwa fony sa tak samo dobre (oczywiscie rzecz gustu). Moim zdaniem ekran na Galaxym jest bardziej wyrazisty niz na iP4. Ale to moje zdanie.
Z drugiej zas strony... Jestem uzytkownikiem iPhonów od początku ich istnienia ale od czasu do czasu zmieniam kolejne iPki na cos innego. iP3 zmieniłem na Galaxego I a iP4 na Galaxego II ale... "Niestety" za kazdym razem wracałem po ok 1-2 mies do iPhona. Wydaje mi sie ze iPhony "uzależniają" i tyle, choc pewnie odkrywczy w tym temacie nie jestem.
I tak jak pisałem naq początku - kto nie miał iP wczesniej różnicy nie zobaczy ale dla ktos kto miał wcześniej iPhona - każdy inny telefon bedzie niczym innym niz tylko "złomkiem".

Pozdro

Mam dokładnie to samo :)

#683 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 22 sierpnia 2011 - 19:09

innowacja to wspaniałe MeeGo ?

---------- Wpis dodano o 20:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:58 ----------

co do uzaleznień to fakt ip4 uzaleznia, jakość wykonania + retina display juz poprzeczka jest wysoko a w polaczeniu z ios ktory działa niesamowicie stabilnie posiadjąc mase aplikacji mega stabilnych tworzy sprzet prawie idealny
a sekret jest prosty, jeden aktualny system i programy pod kilka urządzeń to musi śmigać, dlatego tez nokia kombinuje z meego a samsung z badą

#684 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 sierpnia 2011 - 15:08

No i po Galaxy S II.
Developing: Apple granted EU-wide preliminary injunction banning Samsung’s Galaxy S & Galaxy S II | 9to5Mac | Apple Intelligence
AppleInsider | Samsung Galaxy smartphones banned from sale in Europe in Apple suit
Ban on Sale of Samsung Galaxy Smartphones in EU Set for October 13th - Mac Rumors

innowacja to wspaniałe MeeGo ?

Jego interfejs i szybkość działania.

Na czym polega innowacja Nokii w modelu N9? Na umieszczeniu listy uruchomionych aplikacji na jednym z ekranów? Na plastikowej obudowie malowanej od wewnątrz, zamiast na zewnątrz? A może na umieszczeniu kamery do wideorozmów u dołu telefonu i głównej w równie "wygodnym" miejscu?
Możesz mnie oświecić?

Na tym, że jest fajna, czego o iPhone już powiedzieć nie można, bo jest wśród smartphonów jak pecety z Windowsem.

#685 tryt

tryt
  • 628 postów

Napisano 24 sierpnia 2011 - 18:40

"Fajność" to nie innowacja.

#686 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 sierpnia 2011 - 07:01

do tego fajność to pojecie względne , dla mnie fajność to oprogramowanie tak jak pc z windowsem mam dla tego bo tylko na windows jest oprogramowanie ktorego uzywam , tak samo na iphonie rok temu sensownym zakupem byl tylko iphone w tym juz android i ios , wp7 jest w powijakach, a Meego nikt nie traktuje powaznie poza garstką entuzjastów, sama nokia uderza w wp7 wiec odgórnie projekt skazany jest na porażkę

#687 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 10:11

Samsung Galaxy S II ma lepszy hardware, to jest raczej jasne, tylko Android, oraz sam fakt, że to Samsung wyprodukował ten telefon, nie przemawia za mną. Nie chcę zabrzmieć jak psychofan, jednak chyba nie zostanę ogłoszony odkrywcą jeśli powiem, że Apple przykłada się do każdego najmniejszego detalu swojego produktu, wyciska ze sprzętu maks możliwości, dostarczając nam świetnej jakości telefony. Stąd z czystym sumieniem stwierdzę, że iP4 > SGSII. Wiele czynników za tym przemawia: bezpieczeństwo, AppStore, iCloud, świetny design i jakość wykonania oraz ogólnie działający produkt, który jest stabilny i śmiga płynnie. Stąd po posiadaniu iPhone'a przez jakiś czas, ciężko się przesiąść na telefon innej marki.

#688 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 sierpnia 2011 - 13:31

do tego fajność to pojecie względne , dla mnie fajność to oprogramowanie tak jak pc z windowsem mam dla tego bo tylko na windows jest oprogramowanie ktorego uzywam , tak samo na iphonie rok temu sensownym zakupem byl tylko iphone w tym juz android i ios , wp7 jest w powijakach, a Meego nikt nie traktuje powaznie poza garstką entuzjastów, sama nokia uderza w wp7 wiec odgórnie projekt skazany jest na porażkę

Intel zapowiedział na końcówkę roku MeeGo 1.3, a LG i ZTE telefony z nim.

A poza tym Nokia szykuje jeszcze tablet z MeeGo.

Samsung Galaxy S II ma lepszy hardware, to jest raczej jasne...

No nie bardzo, bo jest plastikowy, przegrzewa się, krótko działa na baterii, a do tego są jeszcze smugi i plamy na wyświetlaczach.

#689 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 sierpnia 2011 - 14:14

ja mowie o braku zainteresowania oprogramowaniem jest tam jakas porządna nawigacja tomtom navigon ? arkusz kalkulacyjny szybki sprawny ? a to czubek góry lodowej oprogramowania, na dzien dzisieszy jak dla mnie meego i wp jest w powijakach , dwa lata temu sensownym wyborem byl dla mnie wm albo symbian , rok temu juz tylko ios, w tym ios i android, moze za rok bedzie inaczej

#690 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 sierpnia 2011 - 14:17

Temat chyba do zamkniecia skoro jednen z kandydatów zniknął z półek : D

#691 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 sierpnia 2011 - 19:35

nic nie zniknie sgs2 bedą nadal sprzedawac
Apple vs Samsung - 1:0 :: mGSM.pl
poprawia jakies przewijanie i odblokowywanie i dalej bedzie

#692 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 sierpnia 2011 - 20:02

Pytanie tylko jak telefony zapakowane w pudełka sie zaktualizują? Przecież do sprzedaży muszą być dostarczone nowe poprawione egzemplarze a nie stare z obligatoryjnym update'm po odpakowaniu?

#693 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 25 sierpnia 2011 - 20:10

Zakaz wchodzi w życie 13 października. wiec spokojnie sprzedadzą to co mają , nawet jak nie zdążą to przepakują

#694 GrzeSek

GrzeSek
  • 20 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 12:14

Ja bym zadał inne pytanie:) Czemu Samsung skoro każdy telefon z androidem ma galerię z takim przewijaniem. Osobiście mam ten sam dylemat S II lub iP4, ale raczej będę brał iP4. Za iPhonem przemawia do mnie to, że na iOS jest dużo więcej przydatnych aplikacji i więcej ciekawych gier. Do tego optymalizacja na iOS jest dużo lepsza niż na androida. W Galaxy S II jest układ graficzny Mali (cyferek nie znam) i z nim będzie pewnie jak z Galaxy S (nie pamiętam nazwy), na którego do dziś gry nie są zoptymalizowane. Układ graficzny samsunga przewyższa te zawarte w innych androidach, ale nie jest w pełni wykorzystywany.

#695 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 sierpnia 2011 - 16:20

Powiem Ci, ze nie do konca to jest tak jak mowisz z ta optymalizacja. W android z tego co zauwazylem przez okolo miesiac zabawy, jak sciagasz aplikacje to pobierany jest kilkumegowy instalator. Nastepnie instalator sam dobiera paczke z teksturami zoptymalizowanymi pod uklad w danym smartphone. I tak rozne tekstury sciagaja sie dla Qualcomm'ow, Tegry 2, Exynos itd. Jakas namiastka optymalizacji jest. Choc oczywiscie zgodze sie, ze brak jest tutulow jak chocby RR2, Infinity Blade itp. Zazwyczaj stare kotlety Gameloftu, niekiedy lepiej a niekiedy gorzej wygladajace od tych na iOS - w zaleznosci od modelu telefonu. Bierz iPhone.

#696 GrzeSek

GrzeSek
  • 20 postów

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:02

Nie chodzi o brak tytułów, ale o optymalizacje. Chodzi mi o to, że np. Nova 2, która pewnie bez problemu chodzi na 3GS. To na Galaxy S 1 się tnie jak wyskoczą 3 potworki. Z nowszymi grami nie wiem jak jest. Gry może i są na różne układy, ale one są tylko pod te układy zrobione i to bez optymalizacji. Zobaczę jeszcze jaka cena będzie w abonamencie, ale liczę, że będzie możliwość wzięcia telefonu przed 15. listopada bo z punktów era premia można by skorzystać.

#697 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 sierpnia 2011 - 18:34

Posiadam Nexus S, ktory jest mlodszym bratem Galaxy S i nie tnie zadna gra. Ba, powiem wiecej. niemal 2x bardziej wydajny PowerVR SGX540 (od 535) utrzymuje solidne 60fps. Problem tylko w tym, ze brak jest tytulow (poza benchmarkami :D) ktore ukazaly by potencjal sprzetu. Nie chce mi sie wydawac kasy akurat na Nove 2 zeby sprawdzic jak dziala, ale kupilem Sandstorm Black Pegasus i chodzi jak rakieta.

---------- Wpis dodano o 19:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:31 ----------

Btw. Samsung juz postaral sie, zeby wlasciciele SGS2 odeszli na dalszy plan. Oto SGS2 "Plus" oficjalnie:
http://www.gsmarena....d-news-3057.php

Ile im sie dali pocieszyc? 4 miesiace?

#698 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 sierpnia 2011 - 21:36

[/COLOR]Btw. Samsung juz postaral sie, zeby wlasciciele SGS2 odeszli na dalszy plan. Oto SGS2 "Plus" oficjalnie:
Samsung announces LTE capable Galaxy S II and Galaxy Tab 8.9 - GSMArena.com news

A za chwilę wyjdzie jeszcze Hercules, Droid Prime i jakby było mało Galaxy W, Galaxy M, Galaxy Y.

#699 mico11

mico11
  • 184 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 31 sierpnia 2011 - 15:44

Btw. Samsung juz postaral sie, zeby wlasciciele SGS2 odeszli na dalszy plan. Oto SGS2 "Plus" oficjalnie:
Samsung announces LTE capable Galaxy S II and Galaxy Tab 8.9 - GSMArena.com news

To źle, że wypuszczają różne modele ? Dla głodnych nowości chyba dobrze, pozostali użytkownicy pozostaną przy swoich "starych" Galaxy 2 i Galaxy 1... Każdy znajdzie coś dla siebie... i nie każdy potrzebuje "lansu" w postaci posiadania najnowszego modelu.

#700 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 31 sierpnia 2011 - 16:04

Ja właśnie testuje sobie Galaxy S II i nie powiem świetny telefon

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych