Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1323 odpowiedzi w tym temacie

#501 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 20:51

U mnie jest coś zwalone ze sprzętem, olałem to już, czekam na iP 5 bo tego nie mam jak wymienić. Chciało się zamówić tą denną niby-metalową nakładkę na tył i stracić gwarancję to się teraz ma.

A skąd masz pewność, że to coś ze sprzętem? Jak to sprawdziłeś? I drugie - myślisz, że to będzie podlegać wymianie gwarancyjnej?

#502 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 16 lipca 2011 - 21:23

A skąd masz pewność, że to coś ze sprzętem? Jak to sprawdziłeś? I drugie - myślisz, że to będzie podlegać wymianie gwarancyjnej?

Ponieważ zmieniłem wszelki możliwe warunki, mogące wpłynąć na to. Testowałem telefon na różnych operatorach, na różnych softach, z backupem i bez backupu, na czysto bez żadnych app, z kilkoma app, żeby podtrzymały sesję internetu przez pusj, testowałem na 4.0 pierwszym bo miałem SHSH do niego, testowałem ładowanie z kompa, inną ładowarką (od 3GSa), oryginalną, ściemnianie ekranu, wyłączanie 3G, wyłączanie wszelkich pushów, FaceTime etc etc etc - zero reakcji, zmieniłem nawet baterię na nową - nic.

Powiedz mi więc, czemu na początku działał w użyciu po 10h i więcej czasem, a teraz się uparł jak muł i działa koło 5? Ja pomysłów więcej niestety nie mam i zostaje mi tylko wada sprzętowa.

Ah, czy będzie podlegać, to nie wiem, za granicą na pewno by wymienili, w naszym durnym kraju pewnie będzie się z nimi użerać - ale lepiej mieć taką możliwość, niż jej nie mieć.

#503 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 17 lipca 2011 - 09:51

Narkoman nie jesteś sam, aczkolwiek u mnie ten problem występuje dosłownie raz na miesiąc kiedy telefon dziwnym trafem jest 5 godzin w użyciu i gotowości. Nie mam pojęcia od czego to zależy, ale zjawisko bardzo dziwne.

#504 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 17 lipca 2011 - 10:32

sa programy jak yahoo komunikator co u mnie powodowaly takie cuda przy push sa tez aplikacje co moga dzialac w tle i podtrzymywac telefon w gotowosci

#505 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lipca 2011 - 11:26

Tez mi tak niedawno zrobił. Wychodzę z domu o 17:00 - 96%. 4 rano koniec imprezy pusta bateria, a tylko dzwonilem i pare SMS napisałem. W moim przypadku dzieje sie to raz na 2/3 miesiące. Podejrzewam, ze następuje jakiś sporadyczny blad przy ladowaniu, ze bateria sie nie laduje a wskaźnik pokazuje 100% a potem wręcz w oczach wskaźnik leci w dół. Ja prawie zawsze mam czysto w MT wiec programy są zwolnione z tej odpowiedzialności :P

#506 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 12:15

Całkiem serio zastanawiałem się nad SGSII, ale ten wpis, moim zdaniem, całkowicie dyskwalifikuje ten produkt.

Jak żyć z baterią w Androidzie na przykładzie Samsunga Galaxy SII

#507 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 12:19

Ja nic z tych rzeczy nie stosuję i żyje telefon 1-2 dni;)

#508 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 17 lipca 2011 - 12:38

Masz jakiś na to dowód?

#509 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lipca 2011 - 17:09

Madhunt3r jest obrońca androida i swojego samsunga wiec nic mu nie wmowicie tak jak wam użytkownicy iPhone nie wmowia ze iPhone jest do dupy... Także ta dyskusja nie ma sensu wiec abovePL lepiej nie szukaj dowodów i przekamarzaj sie bo to hejter z madhunt3r-a i tyle i będzie hejcil do końca ;P

#510 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 17:15

Dziecko, kto kogo nazywa hejterem? Czy ja bronię Samsunga, jakbyś dokładnie czytał ten wątek, to ani złego słowa nie napisałem o Iphonie a wrecz napisałem, że zamierzam go kupić jak wyjdzie 4S/5 bo to super sprzęt. Więcej dystansu, ładna pogoda jest wyjdź a nie siedzisz w domu.

#511 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 17:26

Ja też mało z tych rzeczy stosowałem i trzymał mi 1-3 dni.
Dziś zastosowałem, to co było w tym wpisie, zobaczymy o ile wydłuży się czas pracy na baterii.

#512 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lipca 2011 - 18:22

Tutaj nie chodzi o to, żeby się prześciagać ile komu wytrzyma bateria. Potencjalny klient zasięga opini na forach, żeby zapoznać się z potencjalnymi problemami jakie może mieć kupując dany model. Doświadczenia z baterią SGS2 są tak podzielone, że isteniej duże prawdopodobieństwo, że po zakupie tego smartfona będę miał z tym problem. Nie wiadomo czy drenaż to reguła,czy wyjątek. Wniosek jest taki, że kupując jeden z najdroższych telefonów na rynku podejmuję uzasadnione ryzyko, że jego funkcjonalność będzie poważnie ograniczona. Sam Samsung również nie zajął stanowiska w tym względzie, co nie daje optymistycznych prognoz na ewentualny update softwarowy z wyeliminowaniem problemu. Kwestie modyfikacje romu odpadają, jeśli ktoś chce mieć tak drogie urządzenie na gwarancji. Do tego dochodzą analogiczne kwestie z przegrzewaniem czy wypalaniem elementów na ekranie. To nie jest tak, że wszyscy mają te problemy, ale ich skala uzasadnia pytanie na ile kupując Samsunga narażam się na ewentualne zmaganie z nimi.

#513 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 17 lipca 2011 - 18:22

Wrzućcie sobie 2.3.4 - poprawili ten idiotyczny problem z auto-wyładowywaniem się w idle.

Narkoman nie jesteś sam, aczkolwiek u mnie ten problem występuje dosłownie raz na miesiąc kiedy telefon dziwnym trafem jest 5 godzin w użyciu i gotowości. Nie mam pojęcia od czego to zależy, ale zjawisko bardzo dziwne.

U mnie to nie to akurat, czasy w gotowości i w użyciu są różne i się zgadzają, problem w tym, że wyciągam koło 5h w użyciu zamiast 10h... no ale zostawmy to, dość pisałem o walce z tym i nic więcej nie wymyślimy, a tylko zaśmiecamy inny temat ;-)

#514 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 18:38

Całkiem serio zastanawiałem się nad SGSII, ale ten wpis, moim zdaniem, całkowicie dyskwalifikuje ten produkt.

Jak żyć z baterią w Androidzie na przykładzie Samsunga Galaxy SII

Podstawy
Punkt 6 Telefon

Jeśli nie jesteś maniakiem usług telekomunikacyjnych, albo nie używasz w danym momencie telefonu, wyłącz go :D

---------- Wpis dodano o 18:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:32 ----------

Sam Samsung również nie zajął stanowiska w tym względzie, co nie daje optymistycznych prognoz na ewentualny update softwarowy z wyeliminowaniem problemu.

Nie maja czasu, bo pracuja nad rozwiazaniem problemu w Galaxy S 3 :D

#515 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lipca 2011 - 18:41

Apple przyznało się do problemu z uścickiem śmierci i rozdawało bumpery (sam dostalem darmowego), Samsung gdyby tak samo dbał o klientów powinien rozdawać darmowe zapasowe baterie :)

#516 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 17 lipca 2011 - 19:47

Wrzućcie sobie 2.3.4 - poprawili ten idiotyczny problem z auto-wyładowywaniem się w idle.

U mnie to nie to akurat, czasy w gotowości i w użyciu są różne i się zgadzają, problem w tym, że wyciągam koło 5h w użyciu zamiast 10h... no ale zostawmy to, dość pisałem o walce z tym i nic więcej nie wymyślimy, a tylko zaśmiecamy inny temat ;-)

ip4 5h uzywania to max zejdz na ziemie zaden telefon nie wytrzyma wiecej niz 5h

---------- Wpis dodano o 20:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:39 ----------

Apple przyznało się do problemu z uścickiem śmierci i rozdawało bumpery (sam dostalem darmowego), Samsung gdyby tak samo dbał o klientów powinien rozdawać darmowe zapasowe baterie :)

apple sie posrednio przyznalo , problem wystepuje przy slabym 3g, ale spora czesc uzytkownikow mowi ze problemu nie mam i to mnie dziwi ;)

#517 eloszki

eloszki
  • 998 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipca 2011 - 20:12

a chyba gdzies wcześniej były screeny? Post 462 i 468. To tylko dla przypomnienia.

#518 Wampirate

Wampirate
  • 76 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 20:13

To zależy od użytkowania, jak tylko dzwonienie i smsy to spokojnie wytrzyma, a nawet i ze 2 dni.

#519 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 17 lipca 2011 - 20:33

ja mowie o uzywaniu nonstop co smsujesz bez przerwy 24h?

#520 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 17 lipca 2011 - 20:38

ja mowie o uzywaniu nonstop co smsujesz bez przerwy 24h?

Inaczej. Przy użytkowaniu bez grania w gry czy oglądaniu filmów telefon wytrzyma w użyciu do 8-9 godzin, w gotowości ponad 2 dni. Przy użytkowaniu i graniu w gry wytrzyma do 5 godzin - zależy też jakie to gry i czy grasz stałe 30 minut czy może w ciągu dnia łącznie 30 minut.

#521 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lipca 2011 - 20:42

Inaczej. Przy użytkowaniu bez grania w gry czy oglądaniu filmów telefon wytrzyma w użyciu do 8-9 godzin, w gotowości ponad 2 dni. Przy użytkowaniu i graniu w gry wytrzyma do 5 godzin - zależy też jakie to gry i czy grasz stałe 30 minut czy może w ciągu dnia łącznie 30 minut.

Mi wytrzymuje do ponad 5 dni używania go tylko i wyłącznie jako telefonu, w tym 9h użycia. Post 462.

#522 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 17 lipca 2011 - 20:42

Test gsmarena, portalu który trudno nazwać Apple friendly http://db.tt/5C46d37

#523 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 17 lipca 2011 - 20:47

inernet www, granie, filmy wszedzie tam gdzie potrzebna moc telefon pada w gotowosci spada mi 5% na 8h wiec mozliwosci sa od 5h do 160h roznice sa tylko w uzywaniu

#524 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 lipca 2011 - 20:47

Btw niech ktoś z SGS2 wrzuci screena z menu użycia baterii, mielibyśmy jakieś porównanie a nie tak zonglujecie - 1-2 dni, 1-3 dni zaraz pojawi sie kolejny i powie 4-5 dni.

#525 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 17 lipca 2011 - 20:56

Test gsmarena, portalu który trudno nazwać Apple friendly http://db.tt/5C46d37

Masakra. Gdy użytkownik SGS2 (nie Iro, on ma ten egzemplarz działający 2 dni) szuka po kieszeniach drugiej baterii (bezcenny widok), użytkownikowi iP4 zostają jeszcze prawie 3h baterii.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych