Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S II

• Please log in to reply
1323 replies to this topic

#276 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 08 July 2011 - 13:52

Apple przez swoje ograniczenia w pewnym momencie albo będzie musiało pójść na ustępstwa albo zacznie tracić.

Tak. A do końca roku sprzedadzą zapewne 20 milionów iP5 a w siedzibie Samsunga powiedzą "dobra, wypuszczamy SGS3!" a użytkownicy SGS2 pozostaną z cegiełkami, kombinując w 2012 jak tu wgrać najnowszego Andka z ruskich torrentów;)

#277 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 July 2011 - 13:55

Jeśli s3 będzie pozbawiony tych wad i będzie stabilnie na nim działał Android to czemu nie? Zobacz ile zamieszania wywołał s2, mimo swojego niedopracowania. A co zrobiłby fon dopracowany? Trzeba też pamiętać, że ciężko jest przebić markę. Produkty Apple w 80% to marketing. Nie kupujesz sprzętu, tylko swoje samopoczucie, że posiadasz coś lepszego, fajnego, nieobciachowego (taką filozofię kupujesz). Jak byś miał nosić iphone z logo samsunga i z systemem ios, ale jakoś tam obrandownym logo samsunga, ale z tą samą funkcjonalnością, zaręczam, że byś go nie kupił. Tak naprawdę chodzi jabłko na obudowie. To jest kwintesencja ich produktów. Widzisz jabłko i robi ci się miło i przyjemnie, bo dzięki niemu masz wrażenie, że należysz do lepszego świata. Za to płacisz. Bo nie za jakość. Wystarczy poczytać co się dzieje z matrycami iMac, z grzejącymi się Macbookami itp. No i gwarancja na rok to też nie przypadek (tyle ten sprzęt wytrzyma a później płać).

#278 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 08 July 2011 - 13:56

Oczywiście, że możnaby mieć Flasha w mobilnym Safari i go nie używać, tylko po co? Gdyby nie tak zdecydowana i konsekwentna postawa Jobsa w sprawie Flasha, to nie nastąpiłby gwałtowny rozwój html5, dzięki któremu dzisiaj mogę cieszyć się najlepszą jakością video w przeglądarce na iPhonie. Cieszę się, że firma której produkty używam nie boi się rezygnować z tych rozwiązań które są przestarzałe, na rzecz wdrażania technologii najbardziej optymalnych dla odbiorcy. Microsoft również zrezygnował z Flasha w swoim mobilnym systemie, a w Skydrive zastępuje Silverlighta html'em 5. Prędzej czy później Adobe wyda konwerter Wallaby, a wtedy śmierć Flasha na smartfonach i tabletach stanie się ostatecznie faktem. Tylko Jobs miał na tyle jaj, żeby zacząć tę rewolucję, mimo, że jeszcze rok temu wszyscy się z tego śmiali.

#279 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 08 July 2011 - 14:07

@hasos
ale to nie jest temat o iP5/SGS3 a o iP4/SGS2:) I dlatego piszę że użytkownicy SGS2 zostaną za kilka miesięcy na lodzie. Nowy super Android bez nakładek? Możliwe. Ale Ci z SGS2 na 90% go już nie ujrzą;)

Apple w 80% to marketing? No ale Samsung jakoś też do tych 80% dobija patrząc na liczbę/intensywność reklam SGS2 w mediach/internecie/prasie:) Gdyby nie ta intensywność, sprzedali by zapewne 20-30% z tych 3 milionów sztuk.

#280 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 July 2011 - 14:12

Wiadomo, tylko to inny typ marketingu. U Apple jest na wzór prania mózgu, a u Samsung i innych firm są zwykłe reklamy. Czy prezes Porsche każe płacić za wejście na konferencję 1500 $ i tanecznym krokiem przemyka przed widownią, prezentując nową/starą poduszkę powietrzną albo dodatkową turbosprężarkę nazywając ją emejzing? O to w tym chodzi. To nie marketing a psychologia.

#281 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 08 July 2011 - 14:34

Samsung też ostro wypiera mózgi, sprzedaje się dzięki reklamom które leją po głowie każdego dnia. Dzień w dzień człowiek widzi gdzieś SGS2 (nie zdziwię się gdy SGS3 pojawi się na butelkach CocaColi;). A jak już odstawi gazety/tv/internet i wybierze się do Delimy w Plazie po zakupy, przed Delimą natknie się na ogromne stanowisko Samsunga gdzie mili pracownicy starają się za wszelką cenę upchnąć kilka pudełek bo od każdego mają prowizję:) W przypadku Apple, nigdy nie spotkałem się z taką formą sprzedaży. Co więcej, gdy przedłużałem umowę w Orange, konsultantka namawiała mnie na dotykowy telefon ale nie na Apple (gdy wspomniałem o iP4, starała się mnie zniechęcić wmawiając że dostępny jest tylko w najwyższych abonamentach i że są inne dotykowe telefony... możliwe że mają większą prowizję od HTC/Samsunga/LG niż od Apple;) iP ogólnie jest jakoś nielubiany w salonach. Nie dość że nie można nadrukować na nim swojego logo (operatora) to jeszcze skandalem jest brak możliwości władowania jakiejś nakładki (ze swoimi ikonkami/softem/innymi niepotrzebnymi pierdołami:)

#282 tryt

tryt
  • 628 posts

Posted 08 July 2011 - 15:02

@hasos
Zamieszanie, które wywołał GS2 będzie krótkotrwałe (podobnie zresztą jak to, które na rynku wywołał GS), dlatego że jest zamieszaniem wywołanym wyłącznie sprzętem i cyferkami - dwurdzeniowym procesorem, gigabajtem pamięci RAM, wyświetlaczem, rozmiarami, etc. Za pół roku pojawią się na rynku doskonalsze technologie i o GS2 nikt już nie będzie pamiętał. Samsung nie będzie w stanie zatrzymać klientów, jeśli nie pokaże czegoś lepszego, szybszego, cieńszego.

Tymczasem zamieszanie, które wywołał Apple iPhonem trwa nieprzerwaie od przeszło 4 lat. Żeby sprzedać produkt na tak ciasnym, jak smartfonowy rynku trzeba wytworzyć na niego zapotrzebowanie. Apple udała się ta sztuka na kilku płaszczyznach - rewolucyjnego i przyjaznego użytkownikowi interfejsu, niespotykanej dotąd płynności działania i łatwości obsługi, nietuzinkowego deisgnu i dbałości szczegóły, niezwykle rozbudowanego ekosystemu, czy wreszcie stworzeniu mody na produkty ze swoim logo.
Dzięki temu ponaddwuletni 3GS wciąż się sprzedaje.

Samsung nie ma z tego nic - jego telefony są zazwyczaj brzydkie, wykonane z przeciętnej jakości materiałów, softowo niemal całkowicie uzależnione od firmy trzeciej. Jedyną płaszczyzną, na której Samsung jest w stanie konkurować z Applem jest hardware - dziś na topie, jutro przestarzały.

Spójrz na reklamy np. tabletów. Samsung skupia się na tym, w czym jest lepszy od iPada (lighter, faster, flash - co niekoniecznie przekłada się na korzyści dla użytkownika). Apple z kolei na możliwościach i zastosowaniach, w których Samsung nie jest w stanie konkurować, bo na OS i to co się wokół niego dzieje nie ma żadnego wpływu.

I jeszcze jedno: Samsung nigdy nie dopracowywał swoich telefonów, oni wolą wprowadzić na rynek 10 nowych niż dopracować stary.

#283 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 08 July 2011 - 15:15

Oczywiście, że możnaby mieć Flasha w mobilnym Safari i go nie używać, tylko po co? Gdyby nie tak zdecydowana i konsekwentna postawa Jobsa w sprawie Flasha, to nie nastąpiłby gwałtowny rozwój html5, dzięki któremu dzisiaj mogę cieszyć się najlepszą jakością video w przeglądarce na iPhonie. Cieszę się, że firma której produkty używam nie boi się rezygnować z tych rozwiązań które są przestarzałe, na rzecz wdrażania technologii najbardziej optymalnych dla odbiorcy. Microsoft również zrezygnował z Flasha w swoim mobilnym systemie, a w Skydrive zastępuje Silverlighta html'em 5. Prędzej czy później Adobe wyda konwerter Wallaby, a wtedy śmierć Flasha na smartfonach i tabletach stanie się ostatecznie faktem. Tylko Jobs miał na tyle jaj, żeby zacząć tę rewolucję, mimo, że jeszcze rok temu wszyscy się z tego śmiali.

Jak taka rewolucja to wejdz na strone multikina i kup bilet

---------- Wpis dodano o 16:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:03 ----------

wyslij plik na na megaupload albo zaloguj się do jakiegoś płatnego serwisu

---------- Wpis dodano o 16:15 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:04 ----------

Wiadomo, tylko to inny typ marketingu. U Apple jest na wzór prania mózgu, a u Samsung i innych firm są zwykłe reklamy. Czy prezes Porsche każe płacić za wejście na konferencję 1500 $ i tanecznym krokiem przemyka przed widownią, prezentując nową/starą poduszkę powietrzną albo dodatkową turbosprężarkę nazywając ją emejzing? O to w tym chodzi. To nie marketing a psychologia.

Mimo ze lubię oglądać stiwiego i jego amaizing , pewna grupa odbiera go zbyt mocno i to co powie traktuje zbyt dosłownie to wam daję a tego nie dam bo tego nie potrzebujecie , potem na forach leci powtórka jest super bo nie ma
w reklamach przynajmniej jest napis reklama żeby nikt nie mylił z czym innym

#284 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 July 2011 - 15:40

Zauważcie jeszcze jeden element (genialnego) marketingu. Apple stworzyło rozpoznawalną i barwną marke jaką jest iPhone. Każdy telefon spod znaku jabłka nazywa sie tak samo i tylko końcówka sie zmienia (z kolejną generacją) Natomiast to co do tej pory robił samsung, htc czy lg to wypuszczanie kolejnych modeli pod inną nazwą przez co nowym model pozwalał klientom zapomnieć o starym. Zauważcie, że dopiero od jakiegoś czasu samsung to podchwycił i robi "serie" urządzeń pod podobną nazwą - kilka modeli Omnia a teraz Galaxy. HTC podobnie - kilka modeli Desire. I tylko telefony pod wyrobioną nazwą maja szanse zaistnieć na rynku gdyż zaczyna ona istniec w świadomości ludzkiej jako coś popularnego, dobrego coś co jest rozpoznawalne. Slyszalem nawet takie historie, że ludze nawet na "empetrójki" innych firm mówią iPod, a na smartfony innych firm iPhone. Za to moim zdaniem marketingowcom Apple'a można przyznać medal.

#285 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 08 July 2011 - 15:53

Slawrumia, tak się składa, że bardzo często kupuję, rezerwuję i drukuję bilety do cinema i multi z iPada i z iPhona i to, że mogę to robić w sposób szybki, płynny i bezproblemowy to zasługa konsekwentnej postawy Jobsa względem Flasha.

#286 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 08 July 2011 - 16:32

Slawrumia, tak się składa, że bardzo często kupuję, rezerwuję i drukuję bilety do cinema i multi z iPada i z iPhona i to, że mogę to robić w sposób szybki, płynny i bezproblemowy to zasługa konsekwentnej postawy Jobsa względem Flasha.

ja akurat mam w rumi multikino i nie mogę kupić i to dzieki konsekwencji stiwiego który nie dał możliwości wyboru jaka jest na sgs2,

#287 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 08 July 2011 - 16:37

To zaraz nakręcę Ci filmik i udowodnię Ci, że nie masz racji.

#288 epi

epi
  • 184 posts
  • SkądKatowice

Posted 08 July 2011 - 16:40

Po tych 29 stronach nie widzę żadnego postępu, a jedynie regres. Ludzie Ja kupiłem pierwszy produkt apple (2008 iPhone) przez przypadek. Nie czytałem żadnych recenzji i rankingów ale po tych 3 latach powiem szczerze NIE KUPIE NICZEGO INNEGO NIŻ iPhone. Co jest szybsze, a co nie jest kogo to obchodzi?? onaniści RAMo procesorowi. iP NIGDY mi się nie zawiesił, nie zrobił głupiego żartu w trakcie rozmowy robiąc restart, bateria optymalnie trzyma, a wspomniał ktoś jeszcze o tym, że średnio 3 razy w roku mamy nowe oprogramowanie, które nie jest na odwal się, lecz poprawia błędy i dodaje kolejne możliwości. To właśnie ten iPhone pokazał, że telefon może być czymś więcej, i powinniśmy Stefana po dupie całować za to, że nie chodzimy teraz z nokią n coś na symbianie, z patykami jako sterowanie, czy wbijając paznokcie w ekrany.

#289 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 08 July 2011 - 16:48

To specjalnie dla kolegi Slawrumia dowów na to, że można z urządzenia Apple kupić bilet do multikina w Rumii.

http://db.tt/wsqN5pb

#290 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 July 2011 - 17:03

działa :)

#291 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 08 July 2011 - 17:05

Działa, tylko muszisz chwilę poczekać aż się załaduje filmik z Dropa.

#292 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 08 July 2011 - 17:12

Wystarczy ściągnąć plik na dysk.

---------- Wpis dodano o 18:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:10 ----------

ja akurat mam w rumi multikino i nie mogę kupić i to dzieki konsekwencji stiwiego który nie dał możliwości wyboru jaka jest na sgs2,

Możesz masz wyłączone Java Script w Safari?

#293 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 08 July 2011 - 17:53

U mnie kup bilet wyskakiwalo nad godzina i kilkalem na kup bilet
http://db.tt/ScOI5zb
Gdyby nie film instruktazowy to bym nie wpadl mam nadzieje ze ostatnie kup bilet dziala
Sprawdze nastepnym razem

A moze macie jakies rozwiazanie na megaupload ?

#294 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 July 2011 - 19:56

A moze macie jakies rozwiazanie na megaupload ?

A co Ty chcesz wysyłać jak w iOS nie ma menadżera plików?

#295 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 08 July 2011 - 20:40

No nie mow ze nie masz ifile z cydi A icabmobile ( przegladarka www ) ma upload

#296 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 July 2011 - 20:47

Ja nie mam JB i mieć nie zamierzam, mnie tam dziwi że się dziwisz.

#297 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 08 July 2011 - 20:47

No nie mow ze nie masz ifile z cydi
A icabmobile ( przegladarka www ) ma upload

Nie mam JB w ogóle. Jedynie na 3GS robiłem żeby simlocka ominąć.
Jakbym chciał sie bawić w pliki/foldery i drzewka to bym kupił androida a nie torturowal iOS'a :P

#298 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 08 July 2011 - 20:59

No nie mow ze nie masz ifile z cydi
A icabmobile ( przegladarka www ) ma upload

A tak w ogóle to co Ty chcesz wrzucać na tego megaupload'a? Ma to jakikolwiek sens?

#299 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 08 July 2011 - 22:34

Nie mam JB w ogóle. Jedynie na 3GS robiłem żeby simlocka ominąć.
Jakbym chciał sie bawić w pliki/foldery i drzewka to bym kupił androida a nie torturowal iOS'a :P

no niestety jak kupowałem w zeszłym roku w sierpniu do wyboru był ip4 i sgs kupiłem oba i wiecej plusów miał ip4 , sgs z marnym kies nie potrafił nawet synchronizować porządnie z outlookiem raz działał raz nie i nie bylo na to rady a to był piorytet, do tego sgs nie miał diody przy nagrywaniu i ostrości w makro te i inne mankamenty spowodowały wybór ip4 jak na tamten okres najlepszy wybór
a operowanie na plikach z ifile nie robi problemów ale dużo by załatwił jeden wspólny folder dla wszystkich programów a nie przerzucanie przez ifile do kolejnych programów

---------- Wpis dodano o 23:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:27 ----------

A tak w ogóle to co Ty chcesz wrzucać na tego megaupload'a? Ma to jakikolwiek sens?

taki sam jak dropbox tyle ze za wieksze ilosci danych na nim trzeba płacić a na megauploadzie nie (znaczy raz wybuliłem 200Euro i z niego korzystam i jestem przywiązany) , moze kiedys wyjdzie aplikacja do wrzucania jak dropbox albo przejdą na ten html5

#300 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 08 July 2011 - 22:39

Trudno mi sobie wyobrazić aby 5GB które mam na Dropboxie mi się kiedyś skończyło. Ale fakt że zabawy w Filmy mam już za sobą, obejrzę i leci w kosz. Może jesteś jeszcze przed tym etapem i się bawisz w wrzucanie ogromnych plików w chmure, tylko wtedy to ma sens, tylko że po co, trudno mi sobie wyobrazić wrzucanie dużych danych w internet aby potem je ściągać, na dysku wolę trzymać jak już.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users