Jaki laptop wybrać-HP czy MB?
Posted 08 April 2007 - 15:14
Mam poważny dylemat. Chciałbym kupić dobrego notebooka. Najpierw zauważyłem macbooka i zafascynował mnie. postanowiłem go kupić. Potem podpatrzyłem u kumpla HP nx7400 i powiem szczerze że jest dużą konkurencją dla słynnego jabłuszka. Teraz nie wiem, którego wybrać.
Zalety HP: tańszy, o wiele lepsza karta graficzna(w HP 224mb a w MB tylko 64), większy dysk
o połowę więcej ramu
http://www.komputron...pelny,id,30799/
Zalety MB: mały, piękny, nowszy procesor, ma osx, lepsza bateria.
http://www.komputron...pelny,id,29539/
chodzi mi o komputer który byłby wstanie pociągnąć jakieś Fify i coś w stylu Call of Duty, czyli nie musi być to jakiś super sprzęt, ale ta karta graficzna w MB nie przeraża.
POMOCY! :-)
Posted 08 April 2007 - 15:24
Posted 08 April 2007 - 15:27
HP nie jest zadna konkurencja dla MB. Zaden Pecet nie jest dla Apple konkurencja.Jakiego bys peceta nie kupil,zawsze bedzie gorszy od Maca, bo to pecet! Jezeli chcesz wygodny system to bierz MB!
martwi mnie tylko ram i karta graficzna- tylko dlatego jeszcze nic nie kupiłem
Posted 08 April 2007 - 15:29
Posted 08 April 2007 - 15:32
Posted 08 April 2007 - 15:38

Posted 08 April 2007 - 15:41
Następny temat z serii tych których nie rozumiem, jak HP jest tańszy i wypaśniejszy to po co w ogóle zakładać taki temat ?
nie jest wypaśniejszy. A cena nie jest aż tak istotna- i tak sponsorem jest bukmacher. :-)
Chodzi mi o to że nie wiem czy ta karta graficzna i różnica w ilości ramu nie jest zbyt "istotna"
w tej sprawie.
---- Dodano 08-04-2007 o godzinie 16:41 ----
taki temat juz byl nawet sam go zakladalem
Compaq/Hp vs MB
ja wybralem maczka
szukałem-widać słabo. Mimo wszystko ta specyfikacja HP jest trochę inna.
PS-Też boje się OSX. :-) A Ty przekonałeś się już? Bolało?
założyłem taki post na forum nie applowym- z ciekawości. Ciekawe jak tamto wyjdzie...
Posted 08 April 2007 - 16:22
Posted 08 April 2007 - 16:33

Posted 08 April 2007 - 16:53
- doorshlaq likes this
Posted 08 April 2007 - 17:57
Posted 08 April 2007 - 18:33
Zalety HP: tańszy, o wiele lepsza karta graficzna(w HP 224mb a w MB tylko 64)...
...ta karta graficzna w MB nie przeraża.
Ta o wiele lepsza karta to... TAKA SAMA w obu modelach: Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950
wybacz ale... kolejny laik dał się wciągnąc w marketingowy kit że o wydajności grafiki decyduje ilość pamięci i nawet nie spojżałeś na typ układu graficznego
absurd jest tym większy że ten układ graficzny zwykle nie MA PAMIĘCI WCALE a tylko kożysta z głównego RAMu (współdzielona - jak napisano przy HP) do tego można przydział pamięci dla grafiki ustawić w BIOS na sztywno albo system operacyjny przydzieli dynamicznie nawet ponad 200MB jak będzie trzeba
zaznaczam iż nie znam dokładnej specyfikacji tych modeli (a Komputronik często bzdury w opisach podaje) ale jedno jest pewne ta grafika to tzw. zintegrowana z chipsetem i wydajności wielkiej mieć nie będzie bo obie maszyny na konsole zaprojektowane nie zostały...
Dlatego rada: do grania kup... XBox czy PS a do 'lepszych' zajęć Mac'a i finał
PS
Jako pracownik serwisu laptopów dodam tylko iż na 10 serwisowanych maszyn 6-7 to... HP, wprawdzie również dlatego iż jest tego... HP więcej na rynku w porównaniu z np. Toshibą ale jak wytłumaczyć że naprawiamy więcej HP niż najtańszych Acerów czy non-brand, których jest najwięcej?
I na koniec
- doorshlaq likes this
Posted 08 April 2007 - 18:49
Posted 08 April 2007 - 18:54

Posted 08 April 2007 - 19:09
Posted 08 April 2007 - 20:04
Moja kobita kupila Asusa. Wlasnie chce go sprzedac i kupic Macbooka.
dobra decyzja, ale spooooro będzie musiała dołożyć :-)
---- Dodano 08-04-2007 o godzinie 21:09 ----
przez tą wyszukiwarkę:
http://www.skapiec.pl/site/cat/17
znalazłem to:
http://www.komputron...pelny,id,38668/
- tu można mieć wąty tylko do windy, chyba.
PS-Najmądrzej wypowiedział się "LASERman" MB do pracy i filmów i neta a PS2 do gier.- tak chyba zrobię-ale jeszcze naciągnę trochę bukmachera. :-) -kocham to, kasa za free-macBook za free.
Posted 08 April 2007 - 20:53
czesc,
Minusy maca
Duzo, albo bardzo duzo wolniejszy od HP, codziennoscia jest ze patrze i czekam na cos ... tego nie widzialem na HP
Dołóż RAMu, to przestanie. OS X ma większe wymagania co do pamięci niż XP, za to jeśli już się te wymagania spełni... można mieć tylko pretensje do prędkości Windowsa. Zwłaszcza przy kilku-, kilkunastu uruchomionych aplikacjach, wtedy Win się po prostu zaczyna zatykać.
Aplikacje Office bardzo wolno dzialaja na Mac, wiem ze zaraz beda komentarze ze to Microsoft, ale szczerze to jest JEDYNY standard, i w pracy profesjonalnej nic innego na razie nie mozna uzywac, chyba ze dla zapalencow
Jest sporo aplikacji które są zgodne ze standardem MS Office (i nie mam na myśli wcale NeoOffice), więc nie jest tak źle.
Office jest standardem tylko ze względu na powszechność, jakość zostawia sporo do życzenia. I mówię tu zarówno o makowej, jak i pecetowej wersji.
Do autora wątku - Maka kupuje się dla systemu, bo dopiero duet komputer<>system daje określony efekt. Jeśli nie chcesz OS X, to sobie MacBookiem nie zawracaj głowy
Posted 08 April 2007 - 21:07
Jeśli nie chcesz OS X, to sobie MacBookiem nie zawracaj głowy
zdradzę jabłuszka ale chyba tak zrobię i kupię to HP:
Posted 08 April 2007 - 21:09
No właśnie... :-/
Zalety MB: mały, piękny, nowszy procesor, ma osx, lepsza bateria.
http://www.komputron...pelny,id,29539/
Ta cena to jakis absurd, to juz w sadzie byly kilka miesiecy temu o wiele nisze, sam taki sam model sprzedawalem za 2800 z gwarancja. KOmputronik ma widac, przestarzale ceny.
Posted 08 April 2007 - 21:45
zdradzę jabłuszka ale chyba tak zrobię i kupię to HP:
Nie wiem co Ci doradzić. Nie wierz we wszystko co Ci na tym forum powiedzą z wiadomego powodu. To tak jak byś się pytał na forum HP co wybrać, to miał byś odpowiedzi zgoła odmienne. Mnie się ten HPek a właściwie Compaq strasznie się nie podoba ale rozumiem że to kwestia gustu. Na GMA karcie to widze zastosowania tylko i wyłącznie 2d, absolutnie gry odpadają a już na pewno takie jak CoD. Ja poluję też na macbooka ale nie kupię dopóki Apple nie włoży tam jakąkolwiek kartę a nie jakąś imitację. Ważne by karta miała swoją pamięć bo wtedy jest o wiele wydajniejsza.
Posted 08 April 2007 - 22:19
Posted 08 April 2007 - 23:48

Posted 08 April 2007 - 23:51
"Nie wierz we wszystko co Ci na tym forum powiedzą z wiadomego powodu. To tak jak byś się pytał na forum HP co wybrać, to miał byś odpowiedzi zgoła odmienne."
A wlasnie ze nie takie oczywiste...
Kupuj tego HP skoro taki dobry. Napewno bedziesz zadowolony. Do Maka sie dojrzewa.
Ogladalem te hapeki - design maja taki, ze jakbym takiego mial, to bym sie z nim pojawial w miejscu publicznym z papierowa torba na glowie.
Piszesz o tym Compaqu a nie HP chyba? Jeśli tak to się zgodzę a jeśli o HP np linie dv2.. /dv6.. / dv9... zupełnie się zgodzić nie mogę. Wyglądem biją macbooka i to nie jest tylko moje jakieś tam zdanie. A nawet jeśli się komuś takie kompy nie podobają to są na tyle ładne że z pewnością nie ma potrzeby się z nimi chować. Np Asus w tych najlepszych modelach Ferrari zdaje się zaczął też stosować Imprint.
Posted 09 April 2007 - 12:18
Na tego laptopa warto zwrócić uwagę, a szczególnie na kartę graficzną: ATi Mobility Radeon X1600
Nie jestem jakimś ekspertem, ale ci co się znają mówią że porządny laptop.
Posted 09 April 2007 - 14:12
http://mrach.pl/?xT=...VRWFBT,Notebook
Na tego laptopa warto zwrócić uwagę, a szczególnie na kartę graficzną: ATi Mobility Radeon X1600
Nie jestem jakimś ekspertem, ale ci co się znają mówią że porządny laptop.
Karta x1600 jest o niebo lepsza niż ta GMA i w DoD-a/Fife już sobie na niej pograsz. Osobiście wolę jednak karty Gforce Go 7600 (bo w testach są wydajniejsze pod XP) a i mnóstwo gier jest optymalizowanych pod karty Nvidii (choćby wspomniany DoD). Niestety pod Vistę ciągle nie ma dobrych sterowników takich jak te z XP. Ten komp to hę... bez sytemu jest, więc do ceny trzeba by było doliczyć 330zł. Nie mam wyrobionego zdania o Aristo, firma zupełnie dla mnie nieznana.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users