Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wasze ulubione książki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
402 odpowiedzi w tym temacie

#176 chudas94

chudas94
  • 144 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 października 2010 - 20:01

Która część? ;-) Z książek Kuby polecam jeszcze 'Ciemność płonie'.

A jeśli jesteśmy przy polskiej fantastyce, to 'Vertical' Rafała Kosika, 'babska' trylogia Andrzeja Pilipiuka ('Kuzynki', 'Księżniczka', 'Dziedziczki'), cały cykl o Gamedecu Marcina Przybyłka (cztery tomy). Po przeczytaniu antologii nagród Zajdla z ostatniego roku wydaje mi się też, że 'Opowieści z meekhańskiego poragnicza' Roberta Wegnera mogą być bardzo warte uwagi, ale nie czytałem (jeszcze!) całości.

Pierwsza i druga część.
Trzecią zaczynam czytać właśnie ;D

#177 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 24 października 2010 - 20:53

Przyjedź na Pyrkon, poznasz Kubę osobiście ;-)

#178 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 listopada 2010 - 23:54

szczerze? nie sadzilem, ze kiedykolwiek tutaj zajrze, gdyz nie czytam ksiazek, jakis uraz przez lektury szkolne.. Ale pierwsza ksiazke, ktora sam z siebie przeczytalem było 'Okiem Psa' John Fisher'a (kupowalem psa i chcialem sie troche dowiedziec)t. Dzisiaj kupilem ksiazke Hank Moody - Bog nas nienawidzi (na podstawie serialu Californication),a ze w serialu bylem zakochany to podejrzewam, ze w ksiazke sie strasznie wkrece. Jak przeczytam to dam znac.

#179 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 02 listopada 2010 - 23:56

Zamiast czytać popłuczyny weź się za źródło i Bukowskiego poczytaj.

#180 blipek

blipek
  • 367 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2010 - 00:35

Zamiast czytać popłuczyny weź się za źródło i Bukowskiego poczytaj.

dobrze gada! :wink:

#181 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 03 listopada 2010 - 12:21

Dzisiaj kupilem ksiazke Hank Moody - Bog nas nienawidzi (na podstawie serialu Californication),a ze w serialu bylem zakochany to podejrzewam, ze w ksiazke sie strasznie wkrece. Jak przeczytam to dam znac.

Ja tez ja czytam juz od 2 dni ogólnie, fakt że po angielsku więc troche trzeba się ogarnąć przy niej, ale na razie wydaje się ok :)

#182 malynowsky

malynowsky
  • 706 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 listopada 2010 - 12:43

Ja tez ja czytam juz od 2 dni ogólnie, fakt że po angielsku więc troche trzeba się ogarnąć przy niej, ale na razie wydaje się ok :)

wczoraj w Empiku kupielm przetlumaczone na polski:)

#183 slodziak69

slodziak69
  • 35 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 listopada 2010 - 21:30

Ja jestem fanem twórczości Maria Puzo ;) Na pewno wszyscy chociaż słyszeli o "Ojcu chrzestnym". Godne polecenia inne pozycje : "Sycylijczyk", "Głupcy umierają", "Omerta".

#184 Fazere

Fazere
  • 291 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 lutego 2011 - 19:41

Ja polecam Sierżanta Miroslava Zambocha

#185 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 14 lutego 2011 - 21:05

A ja odkryłem wczoraj na nowo Sergiusza Piaseckiego. Jak ktoś lubi Grzesiuka to Piasecki jest lekturą obowiązkową.

#186 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 15:04

http://myapple.pl/ko...-czy-jezyk.html

Zmieniłem trochę tytuł wątku: oryginalnie było "jezyk". Dodałem: "= jeżyk, cy język?" i przeniosłem do kosza, czy Kosza.

#187 Quuba777

Quuba777
  • 979 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 07 kwietnia 2011 - 15:22

Polecam "Listy starego diabła do młodego" C.S. Lewisa Jak to diabły o nas sobie myślą : ) W bardzo mądry i ciekawy sposób przedstawione w formie listów.

#188 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 15:44

Kokos - tamten wątek rzeczywiście fatalnie sformułowany, ale sam problem nowomowy jest bardzo ciekawy. Moim ulubionym przykładem jest kariera sformułowania "nie mam wiedzy". Dzisiaj w kręgach politycznych i często wśród dziennikarzy, w złym guście jest powiedzieć po prostu "nie wiem". Jakże szlachetnie i dostojnie brzmi "nie mam wiedzy na ten temat". Bo co to znaczy? Ano tyle, że na inny temat "mam wiedzę". Ba, to nawet podkreślenie, że na wszelkie inne tematy "wiedzę posiadam" lub wręcz "zaposiadam". ;) A co do braku polskich znaków i braku Wielkich Liter, to może przesadzasz. Każdy czasem napisze coś na szybko, czasem piszemy posty z komputerów, które nie mają polskich znaków, czasem coś przeoczymy. Bardziej irytują mnie rażące błędy ortograficzne i słowotok bez znaków interpunkcyjnych. Nikt nie jest doskonały. A żeby nie było offtopowo: to przeczytałem ostatnio kilka książek Svena Lindqvista. "Wytępić całe to bydło" to świetna analiza kolonializmu. Myślę, że Ryszardowi Kapuścińskiemu spodobała by się ta książka. Jest to pomieszany zapis reporterski z analizą historyczną opartą na faktach, zapiskach prasowych, filozofii i "duchowi czasów" nt. stosunku białego człowieka do innych ras. Wydało WAB i jest powszechnie dostępnie. Serdecznie polecam. pozdr

#189 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 21:48

A ja właśnie zaczynam osławionego Stiega Larssona. Zobaczymy czy takie dobre!:)

#190 iArek

iArek
  • 127 postów
  • Skądinąd

Napisano 07 kwietnia 2011 - 21:58

"Dobre demony Dextera"- serial nie jest zły ale książka jest lepsza "Szachownica flamandzka" thriller na miarę czasów- wielowątkowa kryminalna powieść "Klub Dumas"- nie sposób opisać trzeba przeczytać "Alchemik"- poszukiwanie wartości życia "Bidul"- cała- brudna- prawda o domach dziecka w Polsce "Gra w klasy"- książka, którą można przeczytać od tyłu, co drugą kartkę i od środka i zawsze ma sens i jeszcze gro innych :)

#191 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 22:53

Uuu, Coehlo i Cortazar. Jesteś licealistą? To modne w tym wieku ;-)

#192 iArek

iArek
  • 127 postów
  • Skądinąd

Napisano 08 kwietnia 2011 - 08:32

@ftpd Licealista to byłem w 2002. Jak sobie wrzucisz w Google słowo Kulturoznastwo to może przestaniesz zadawać głupie pytania!

#193 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 08 kwietnia 2011 - 13:46

Śmianie się z Coehlo i Cortazara nigdy nie jest głupie i nigdy się nie nudzi ;-)

#194 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2011 - 14:00

Ja jestem fanem Kossakowskiej Tytuły takie jak: Siewca Wiatru, Zakon Krańca Świata, Zbieracz Burz etc.

#195 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 08 kwietnia 2011 - 16:35

Zdecydowanie wolę serię 'angelologiczną' od Zakonu. Ale fakt, Maja fajnie pisze.

#196 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2011 - 16:38

Zdecydowanie wolę serię 'angelologiczną' od Zakonu. Ale fakt, Maja fajnie pisze.

Ja generalnie też, na Zbieracza czekałem od zakończenia czytania Siewcy :)
Chociaż IMHO Siewca zdecydowanie lepszy

#197 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 08 kwietnia 2011 - 19:37

hej, Ftpd - a ile Ty masz lat i co czyta taki dojrzały młody człowiek jak Ty? aaa, już doczytałem... To czym, taki Cortazar, uraził Twoje - dorosłe, wyjątkowo dojrzałe, można by rzec: "ponad wiek" - poczucie wartości utworu literackiego? I jeszcze jedno Ftpd - śmiejąc się z licealistów wprost krzyczysz - "mam dwadzieścia kilka lat i jestem superasem". Nie ośmieszaj się proszę, bo na forum są też starsi od Ciebie. pozdr

#198 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 13:10

Re: up. Śmieję się z Cortazara, Coehlo i całej tej reszty pseudo-ambitnej 'literatury', a nie z licealistów. Wiek nie ma tu nic do rzeczy.

#199 kajtek88r

kajtek88r
  • 330 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 13:25

Zdecydowanie "Mistrz i Malgorzata", szczegolnie nowe wydanie z zaznaczona cenzura na czerwono. Poza tym uwielbiam "Przeminelo z wiatrem", ksiazki Kossakowskiej, Chmielewskiej, Pilipiuka i od jakiegos czasu Murakamiego( stad tez pisze na jego temat prace). Ostatnimi czasy pozeram Wojciechowska, mysle nad Cejrowskim i Pawlikowska, co myslicie? Swietny jest tez Druon i zbeletryzowana przez Niego historia Francji - szczerze polecam. Larssona czytalam i mnie zawiodl, zdecydowanie wole Becketta i jego "Chemie smierci"(rewelacyjne od pierwszego zdania). Teraz sie biore za Philippe Gregory, zupelnie inny gatunek, ale dam znac czy warto sie ta pozycja interesowac. Ktos poleci dobry kryminal albo horror nawet? Czytalam w ostatni piatek "Apokalipse" Kountza, ale poza dobrymi poczatkowo opisami zawiodlam sie. Przepraszam za brak polskich znakow, pisze na tel

#200 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 165 postów

Napisano 09 kwietnia 2011 - 15:00

Z klimatów 'okołohorrorowych' zdecydowanie Lovecraft. Co do moich aktualnych 'fantastyk' - jestem po maratonie książek Chiny Mieville ('-ego'? Nie wiem, czy to się odmienia i ew. jak, przepraszam). Dotychczas czytywałem jego opowiadania w NF i mi się podobały. Książki były różne - niektóre miejscami nudnawe, ale ogólnie wrażenie i tak mocno na plus.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych